Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Medomet
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Už jsem nějaké na zkoušku nakoupil, ale loni se na ně nedostalo, tak snad letos vyzkouším.
Ja mam priemer bubna 102cm a 6ramkovy zvratny, mam aj na vymenu radialny kos ten som este nepouzil. Myslite ze by mi tam vosiel 8 ramikovy zvratny kos? Ti co taky mate aky ma priemer?
Dobrý den přátelé !

Chtěl bych Vás poprosit o nějaké tipy na nákup medometu.

Začínáme včelařit, aktuálně na 5 včelstvech s výhledem na max. 20. Všechno za polem u domu.

Máme to jako hobby, takže bych rád aby to zůstalo příjemnou zábavou a ne se dřít jako koně Smile

Rozpočet jsem si myslel tak kolem 20kKč, pokud je rozumné investovat 40kKč, tak se nad tím také dá uvažovat.

Díky za každou radu a tip a přeji pěkný den.
Prijemnou hobby zabavu ? Tak prvy rok a 5 vcelstvach si kup za 1800 rucny stvorramkovy. A ak ta to bude este na jar bavit a vcielky budu aj na rok v poriadku co ti prajem tak ho za 1700 predaj a potom si kup nieco ozajstne. Vela zdaru prajem.
Koupil bych nějaký starý na El. Pohon dá se sehnat v pohodě kolem tří tisíc. Já jsem takto fungoval tři roky, jen to chtělo trochu potravinářské barvy. Pak uvidíš jak tě to bude bavit a další v pořadí může být už třeba zvratný.
lidi nakupujte nějaký "mercedes" nářadí, ať je na bazoši z čeho vybírat Smile
Tome příjemnou včelařskou zábavu si nezkazíš ani starým 3-4 rámkem na kliku, mám ho doteď a když většinou vytáčím sám tak by mi práci urychlil jen zvratný automat, s pěti včelstvy řeš aby bylo co točit...
S nákupem dobré mašiny bych vyčkal, po tomhle koronašílenství strouhnou dotace a medomety půjdou min. o třetinu až polovinu dolů, ceny na našem trhu už kalkulují s dotacemi a u koho končí?
Tomasi 2002, chápu tě, s touhle myšlenkou jsem začínal úplně stejně. Pokud to myslíš vážně, nemá smysl kupovat nějaký mezistupeň, ale rovnou kupuj věci na konečný zamýšlený stav včelstev. Udělal jsem dobře, původně jsem měl tři včelstva a chtěl tak max.10, a teď jsem na dvaceti rodinách. Medomet jsem nekupoval "mainstreamový", ale celkem neznámý 6rámkový zvratný automat Königin. Je kvalitní a cenově dostupný (2018 - necelých 19000Kč a ještě dotace asi 36% zpět), pořádný nerez, žádný papír, stabilní.
Doporučuju medomet spíš většího průměru. Nepotřebuješ pak tak velké otáčky a medomet bude méně citlivý na nevyvážení.
Já jsem bral malý 4-rámkový kvůli uskladnění a manipulaci - na to je šikovný, ale je potřeba velmi pečlivě vybírat, které plásty dám naproti sobě.
(14.04.2020 19:59)Kamik napsal(a): [ -> ]Tomasi 2002, chápu tě, s touhle myšlenkou jsem začínal úplně stejně. Pokud to myslíš vážně, nemá smysl kupovat nějaký mezistupeň, ale rovnou kupuj věci na konečný zamýšlený stav včelstev. Udělal jsem dobře, původně jsem měl tři včelstva a chtěl tak max.10, a teď jsem na dvaceti rodinách. Medomet jsem nekupoval "mainstreamový", ale celkem neznámý 6rámkový zvratný automat Königin. Je kvalitní a cenově dostupný (2018 - necelých 19000Kč a ještě dotace asi 36% zpět), pořádný nerez, žádný papír, stabilní.

Díky za názor. Já to takto mám většinou - raději koupím něco lepšího hned a investice nelituji, než se probírat několika mezistupni.

S bruskou jsem to měl také tak - koupil jsem si i na domácí broušení Tormek T8 a nelituji, byla to super investice a práce s tím je radost.

Dále máme také 2 malé (7m a 2r) děti, takže každá úspora času by byla fajn.

Přemýšlel jsem tady nad těmi:

https://www.vseprovcelarstvi.cz/medomet-...f9hngbCxl0

nebo

https://www.vcelkasro.cz/medomety-automa...y-medomet/

a nebo přitlačit a koupit toto:

https://stroje.bazos.cz/inzerat/11775877...ynlCfj1Dsk

Případně budu samozřejmě rád za jiné tipy. Abych řekl pravdu, rád bych něco nového se zárukou. Nemám moc chuť objíždět bazarové nabídky a pak řešit případné závady samo-domo.
https://stroje.bazos.cz/inzerat/11775877...ynlCfj1Dsk

To nieje bazarová nabídka! To je len inzercia vyrobcu medometu Týča. Mi ho máme od nich a spokojnosť.
http://vast-oil.lyson.cz/medomety-/2401-...inima.html

velký průměr=větší odstředivá síla, menší otáčky, za cenu kdy dotace už nemá cenu vyřizovat, lysoňe jednoho mám, trochu jiná třída oproti tomuto ale na chatu nebo jedno stanoviště v baráku good.

Vypadá to že to má jednoduchý DC motor a ovládání, který docela stačí. Takže i třeba do maringotky s bateriemi.
(15.04.2020 9:42)Merkuri napsal(a): [ -> ]https://stroje.bazos.cz/inzerat/11775877...ynlCfj1Dsk

To nieje bazarová nabídka! To je len inzercia vyrobcu medometu Týča. Mi ho máme od nich a spokojnosť.

Jojo, to já vím že to je nový kus - koukal jsem i na jejich stránky. Líbí se mi, že to vypadá fortelně, výroba v ČR, navíc kolem nich občas jezdím.

Právě bych nerad koupil za 35kKč nějakej krumpl z ukrajiny, pokud výrazně kvalitnější zařízení stojí 52kKč. To bych opravdu raději připlatil.

Ale bohužel se v medometech neorientuji, takže nedokáži posoudit, zda se ten příplatek vyplatí Sad
Když se nenaučíš vkládát tak aby byl koš vyvážený, můžeš mít medomet za 80 třeba od Vodičky a můžeš ho pokazit.

Jak Merkuri napsal, medomety byly jen na kliku a vytáčelo se snima spousta medu. Do startu bych nějaké desetitisíce nedoporučoval, protože vždy se lépe můžeš zbavit levného medometu než drahého. Takže mezistupeň je dobrý, protože i medomet je jen stroj který může potkat porucha.

Ale jestli mermomocí chceš utratit do pár kil nerezu balík prosím. Přepočet na kila je dobrý ukazatel. Já bych myslel v začátku včelaření na děti a jejich potřeby než nějaký kus předraženýho kovu.
Dal bych ti gupo deset zelených palců, kdyby to šlo. Je spousta lidí kteří se rozmyslí, že budou včelařit a po roce nebo po dvou zjistí, že si to představovali jednoduší a seknou s tím. Proto si myslím, že by si to měl každý vyzkoušet nějaký ten rok a na to stačí fakt něco levného. Nechápu že někdo neví do čeho jde a má v plánu utratit 40 tis za medomet.
Dospělý člověk už by měl vědět, co chce a něco pro to dělat.
Jenže někdo holt peníze má, jestli 30k nebo 40k za medomet pro něj není významný rozdíl, včelařina se mu jeví zajímavá, tak prostě rovnou koupí něco dražšího.
I když já nejsem ten typ, tak chápu lidi, co prostě rovnou koupí vyšší level.
Já si myslím, že vcelařina je dost specifický koníček. Na příklad začnu včelařit a zjistím, že mám alergii, nebo někdo z mojí rodiny, všechno mi první rok padne, zjistím, že mám strach a jak to bodnutí strašně bolí atd... Ale je pravda, že jsme všichni dospělí a ať si každý dělá co chce.
Za medomet bych 40000 taky nedal. ČR je pokřivená dotacemi, tedy koupit v jiné členské zemi, tady na to čerpat dotaci, případně to ještě koupit na firmu (-21%DPH) a v té chvíli je (jakýkoliv) medomet ani ne za polovinu...
Ja som kúpil od Týča za 52 000 KČ a na dotaciu som kašlal zvysoka. Medomet je na to aby ulahčil robotu a nelutujem tie peniaze.
Referenční URL's