Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Medomet
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Těžko říct. Zůstaneš u těch 30 včelstev, nebo plánuješ další rozšiřování?

Zvratný je sice jen na 4 rámky, ale pokud u toho je automatika, tak se nestaráš - vložíš rámky a zapneš. Za 5-6 minut máš souše.
U tangenciálního budeš obracet a to tě, myslím, zdrží natolik, že nebudeš sám stíhat odvíčkovávat.
já doufám, že na Techagru budou k vidění i medomety a tak objednám zvratnej tam - počítám tak na 4-6 kazet 159 L Wink
Včera mi dovezli medolet Lysoň FI900 zvratný automat s upraveným košem na 8 rámků Optimal. Buben o průměru 90cm neprošel dveřmi, tak jsem musel medomet rozebrat a na kant jsem nádobu pronesl. Sice jsem měl na každé straně futer cca 5mm, ale prošel. Následovala zpětná montáž. Strávil jsem tím asi čtyři hodiny. Zatím stojí v obýváku, až dodělám obklady v medárně, zopakuji si to. Je to sice trochu hraní, ale budu mít jistotu, že mi medomet nikdo neukradne, leda by se proboural zdí Smile.
Regulátor pracuje podle mých představ, má 2 manuální programy, 7 přednastavených a jeden uživatelský. Pobavilo mě automatické vypnutí pohonu při otevření víka. Na víku je spínač, který toto hlídá (zřejmě vyžaduje norma), ten je s regulátorem propojený kabelem na konektoru. Součástí medometu je samostatný konektor, který tuto bezpečnostní funkci vyruší, takže je možné vytáčet i s otevřeným víkem. Při troše opatrnosti to není problém. Vlk se nažral a koza zůstala celá.
Zklamání přišlo ve chvíli, když jsem do medometu začal skládat rámky. Kazety jsou vyrobeny přesně na dvojnásobek výšky rámků, ani milimetr navíc. Rámky vytáhlé z úlu nemám šanci do koše dostat. Ihned jsem kontaktoval p. Sciskalu, navrhl jsem drobnou úpravu kazet, prostor v medometu by to umožňoval. Obratem jsem obdržel omluvu, k problému došlo ve výrobě, požadavek byl na větší kazety, tak jak mělo být, výroba někde udělal chybu a ve Vastiolu medomet nerozbalili pro kontrolu. Úprava kazet se dělat nebude, okamžitě mi nechá udělat nové kazety, podle potřeby a provedeme výměnu. Nedělám z toho drama, jsme lidi, jsem spokojený s přístupem k reklamaci. Celkově medomet vypadá velmi dobře, není to pověstná Polská nekvalita. Hodnotit mohu až po se zóně, ale už teď mám pocit, že jsem chybu neudělal.
Zítra, protože je hnusně pádím pro jekly vingly plocháče, samozřejmě anticoro a začnu stavět nový PR medomet na 20 pl. 39 x 17, vyjímečně na 39 x 35. Materiálové náklady asi 12 000 Kč. Slibuji si od toho velkou úsporu práce a času při medobraní. Na dotace s... . Koncem května už musí fachčit a doladí se drobnosti. Opravdu jsou čeští větší včelaři tak hloupí, že považují zvratné medomety za vrchol techniky???
¨Zdraví R. S.
Asi myslíte poloradiální koš do medometu. To mně láká rovněž, protože odpadá mnoho cajků a není nutné příliš velký průměr medometu jako na radiiální koš. A je jednoduché otáčení rámků v koši.

L
(07.03.2012 21:36)karelretik napsal(a): [ -> ]...mě se právě ten z odkazu líbí asi nejvíc. Má frekvenční měnič, tak jde připojit i na 24 V a ...

Na tejto stránke je vysvetlené o čo sa jedná.
Aj tu , ale chýbajú obrázky (aspoň u mňa - neriešim Angel )
prípadne aj tu ! Cool
Na záver Jan Jindra.
Zrovna se rozhoduji nad koupí medometu, původně jsem myslel tangenciální 4 rámkový, ale teď pošilhávám po 4 rámkovém zvratném.
Mám nízké rámky Lang 2/3, takže bych chtěl takový, který pojme najednou 8 rámků.

Jaký je rozdíl mezi pohonem na 12 a na 230V?

Plánuji do 20-ti včelstev.

Nevím, jakou kombinaci zvolit. Tangenciál se dá pořídit za 12 000, a zvratný na 230V za 29 000. Rozptyl je to obrovský a jsem líný utratit korunu navíc.

Ještě mám dotaz, jak má řešený Lysoň ten pohon - je tam motor a řemenový převod?
Já řeším stejný problém. Taky mám Langa 2/3 a řeším Lysoňe FI900. Mám v pácu automatický zvratný s upravenými koši na 8x 448x159. Cena cca 33.000,- Kč. Po dotaci 16,500,- a to myslím, že je slušný. Každopádně já to počítám prvně na 8 včelstev ale doufám, že mi to vydrží až na 50, pokud se tam někdy dostaneme. Nevím sám jak bych to řešil, pokud bych neměl plán růst s počtem. A případný prodej taky bude jednodušší, pokud by to s těmi plány nevyšlo Smile



No a ještě je ve hře radiální, který je údajně na nižší rámky lepší. Jeden aby se v tom vyznal.....
Ta cena je dosti přepálená, já bral FI900, upravené kazety na Optimal, takže do 4 kazet dostanu 8 rámků a cena byla 25.500,- i s dopravou (viz. můj příspěvek výše). Ale nechci mluvit do cenové politiky dodavatele ... Napájení 12V, za verzi 230V byl příplatek tuším okolo 3000,- Vzal jsem tu 12V, je mnohem univerzálnější, kdybych někdy vytáčel v terénu. Stejně ta 230V je jen o zdroji.
Příspěvky k dotacím jsem přesunul do tématu Dotace EU.
Honzo máš pravdu, za cenu, kterou uvádíš prodávají medomet s 12V pohonem. toho motorku se trochu bojím. Na 230V tam bude zřejmě klasický 3f motor provozovaný na jednu fázi a řízený frekvenčním měničem.
Jen by mě zajímalo, jakým způsobem je proveden náhon toho koše - je tam řemen, nebo je to napojené napřímo? Ptám se na to, jestli lze motor případně nahradit jiným.
mám stejnou úpravu jako Honza, je tam řemenový převod ... JL
Není ten medomet na 230 V s motorem na 12 V a k tomu přidané trafo?
Takto to dělá pan Kovář. Výhoda odběru jen jednoho typu motoru.
ne, je to ss motor, a 12V ss je i pro ovládací elektroniku ... JL
Zdravím, má někdo doma radiální medomet? něco jako toto ? jaké s tím máte zkušenosti a případně jaké jsou nedostatky, plánuji použití na langy 159.
Díky za zkušenosti a rady
Mno tak dnes sem to byl omrknout na techagru u stánku p.Kováře a rozhodl sem se ,že také podpořím českou kvalitu a medomet s odvíčkovací vanou zakoupím u něho ....
(01.04.2012 16:27)Kamil Ž napsal(a): [ -> ]Zdravím, má někdo doma radiální medomet? něco jako toto ? jaké s tím máte zkušenosti a případně jaké jsou nedostatky, plánuji použití na langy 159.
Díky za zkušenosti a rady

Radiální koš jsem měl na 39x24. Květové medy naprostá paráda, ovšem s medovicí byl problém.
Z toho plyne, čím je med hustší tím horší vytáčení na radiálu.
Tolik moje zkušenost.

Upozorňuji, byl to klasický, český medomet r.v. 1980 zhruba, upravený na 220V.
Možná taky čím nižší rámek tím to jde lépe.Idea
(01.04.2012 17:18)Michal Krátký napsal(a): [ -> ]...Z toho plyne, čím je med hustší tím horší vytáčení na radiálu...
...Možná taky čím nižší rámek tím to jde lépe...

Ještě to doplním. Sám jsem před časem také uvažoval o "radiálu", nakonec mě přemluvili do klasického zvratného (Havlíčkova Borová) - 6 kapes po 2 rámcích, tedy 12 rámků NN Optimal najednou. Ono totiž nejde jen o ten "zdánlivý" pocit, že je to třeba 4 x tolik rámků najednou. Těch aspektů je totiž daleko více.
  1. Radiál bude fungovat, ale potřebuje co největší průměr, nejlépe kolem 100 cm - následně problém se skladností.
  2. Odstředivá síla (to co donutí med, aby odstříkl z buňky) roste lineárně s rychlostí a se čtvercem vzdálenosti od středu otáčení. Proto u malých průměrů radiálních medometů se u vyšších rámků buňky u horní loučky téměř bortí, zatímco med v buňkách u spodní loučky "neví, o co jde". Rozdíl vzdálenosti a tím i odstředivé síly je příliš velký. Vytočení spodních buněk tak lze pouze zvýšením rychlosti při respektování uvedeného rizika.
  3. Z princiu radiálního medometu je vytáčecí čas až 3 x delší, čímž se výhoda radiálu oproti tangencálu hodně ruší.
  4. Před naplněním koše radiálu je mít zapotřebí odvíčkováno všech XX rámků, které docela zabírají prostor a navíc z nich celou dobu odkapává odvíčkovaný med.
  5. Hustější medy, zejména medovice a hlavně melecitóza se tímto způsobem vytáčejí velmi obtížně, pokud vůbec.
  6. Pokud vytočím 12 rámů, vyteče mi do kbelíku cca 12 - 15 kg medu. Při další náplní uzavřu kohout a kbelík jaksi podvědomně vyměním. Na manipulaci tak akorát. U radiálu je to samozřejmě podstatně více. V případě spodního pohonu (a tím otevřeného dna) v případě zapomění nebezpečí vytečení medu středem bubnu.
U nás to prostě zvratný tangenciál vyhrál na plné čáře. I když úvaha o radiálním koši do tohoto medometu ještě zdaleka není zamítnuta, ovšem to je ještě potřeba konsultovat. Nutné je totiž zvýšení otáček, t.j. menší průměr řemenice, možná i silnější motor.
Osobně bych proto tento medomet jako jediný spíše nedoporučil, právě pro jeho malý průměr.
iRP
(01.04.2012 16:27)Kamil Ž napsal(a): [ -> ]Zdravím, má někdo doma radiální medomet? něco jako toto ? jaké s tím máte zkušenosti a případně jaké jsou nedostatky, plánuji použití na langy 159.
Díky za zkušenosti a rady

Vrátím se ještě ke svému minulému příspěvku v tomto tématu.
Psal jsem jej trochu ve spěchu, takže jsem reagoval malinko jinak, než bývá mým zvykem.
Úvodem reakce totiž měla zaznít věta:
Kolik včelstev, na jaké rámkové míře (mírách), jaké typy medu a jaké celkové množství se předpokládá vytáčet? Tedy proč je volba typu medometu právě tato?
Je obrovským rozdílem vytáčet produkci 15 - 20 včelstev s předpokládanou jednou snůšku nebo 200 včelstev se třemi hlavními snůškami. Je obrovským rozdílem vytáčet květové (tedy obecně řidší) medy a medovici nebo dokonce melecitózu. Prostě faktorů, ze kterých nakonec vyplyne volba (nejen) medometu je celá škála. Některé jsou málo, jiné velmi podstatné. A co je nejhorší, v tomto Tvém dotazu nezazněly vůbec. Teprve po ujasnění můžeš přistoupit k tomu, že začneš zvažovat technické parametry toho kterého vybavení. Pak je teprve zapotřebí zvážit cenu. Určitě spolu budeme souhlasit, že medomet není z nejlevnějších a nepořizuješ ho každý rok. A tak je to i s dalším vybavením. A pořídit dobré vybavení je dnes i alfou a omegou úspěchu.
Já jsem tak trochu "popsul" princip radiálního medometu, ale jsem si vědom, že profesionální velkoprovozy používají téměř výhradně právě tento systém jako paralelně radiální. Ale to tak trošku jiný šálek kávy, kdy naprostou přednost má automatizace a vysoký výkon v počtu vytočených rámků v přepočtu na jednoho pracovníka na úkor kvality vytáčení (a vida - další parametr!!!).
Nezbývá tedy Tobě i ostatním popřát dobrou volbu.
iRP
Tak já tedy v zájmu objektivity přidám podrobnosti, 15(max 20) včelstev na Langu 2/3 a s tím že pro případ medovice bych k němu přikoupil vkládací síta na přestavbu na klasický tangenciální medomet. Tato univerzálnost spolu s cenou, menší velikostí a jednoduchostí konstrukce (blbuvzdornost je třeba) mě láká. Zatím zvládám klasickým třírámkovým na kliku, ale ruce pak měsíc dva bolí.
Referenční URL's