Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Medomet
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Tak už vím, čemu se říká vyfackovaný med Wink.
JK
A mohl by to být i vyfackovaný včelař. Kdyby mu ten Perpetis zavrávoral. Pouštěl jsem si to několikrát, a pokaždé jsem tam našel něco nového. Elektroinstalace, uchyceni na podstavci … Musel jsem toho ale nechat. Už mě bolelo břicho. Pata jsem našel, ale Mat nikde.
... no ten to přece natáčí na kameru Big Grin Big Grin Big Grin ... ať žije Silvestr !!!!
Co říkáte na tento medomet? Máte s tím nějakou zkušenost: http://stroje.bazos.cz/?hledat=Medomet+z...a=&iddel=1


nebo ještě toto http://allegro.pl/miodarka-wirowka-do-mi...17238.html
Ten na tom bazoži. Ty bláho takovejch prachů za kus nerezu...Elektronika vypadá dost dobře, ale jinak ty ceny nechápu.
A ještě ke všemu mrdnou ten motor prakticky na zem a to vrtulí na větrání k zemi. To bude i noblesní při vytírání podlahy. Už vidím, jak to furt omatlávám mopem a za tím krytem mám asi milion bordelu......Rolleyes
Pod tím Polským se dá alespoň vytřít. A ten červený je pěkný.
(jinak neznám ani jednoho výrobce - jen subjektivní pocit)
Uvažuji o koupi medometu, nejlépe zvratný automat na 12V a řeším jednu otázku.
Včelařím na míře 39x30 a polorámky.
V budoucnu bych chtěl zkusit Langstroth, případně i pokračovat na obou mírách a teď nevím, jak to udělat s hloubkou kazety Undecided.
Rozdíl v délkách rámků je téměř 6 cm.
Když budu mít kazetu na Langy, tak se mi v tom teď ta míra 39 utopí a rámek z kazety ani nevytahnu.
Nevíte někdo o nějakém řešení?
Předem všem moc dík, Pavel.
Obdobnou situaci jsem řešil před 2 roky. Přecházím z 37x30 na OPTIMAL (42x17). P. Kovář to řeší výřezem v kazetě pro prsty - viz foto. Výška kazety má samozřejmě rozměr širšího rámku (v tvém případě langstroth - 448mm), šířka kazety na 30cm (Langy nad 30 asi neexistují, nevím).
V současnosti používám obě rámkové míry (dokud záda dovolíSmile...). V praxi při vytáčení nejsou u tohoto kompromisního řešení žádné problémy.

[Obrázky: IMG_6086.jpg]
Měl bych jeden dotaz na majitele medometu FI800 od Lysoně. Jak se ta obluda nechá umýt po medobraní? Zatím mi stačilo že poslali jiné kazety a když jsem je měnil tak se musí odpojit pružiny od kazet, tak jsem se polovinou těla se ponořil do medometu, ale na dno jsem tedy nedosáhl. Kdyby se mnou nejezdila drahá polovička tak to vyřeším wapkou, takhle by to asi v boudě neprošlo. Dveřma to neprojde, jedině komletní demontáž. U starého medometu se povolily dvě matky, vyndal koš a byla to sranda.
díky
Odpověděl jste si sám. Čistím to wapkou. Má to výhodu, že drahá polovička to poté nemusí pracně čistit. Jde jen o to, přesvědčit ji Wink
..doviezť medomet na včelnicu a chvíľu počkať..tak ho vyoblizujú,že sa bude lesknúť..
Gusto:
To škúšaš,či bude rabovka?
Díky za odpovědi, čekal jsem že se na mě snesou horší věci. Byl jsem překvapen hloubkou medometu, než jsem ho koupil byl jsem se na něj podívat a na tuto základní věc jsem zapoměl, nechat ho vyčistit včelám by mě nenapadlo, to by následně nemusely přežít oddělky. A dlouho od medu být nemůže, protože mám ještě v živé paměti, když jsem ho nechal do rána vykapat, tak byly mravenci uplně všude. Díky.
(10.01.2014 19:50)gusto napsal(a): [ -> ]..doviezť medomet na včelnicu a chvíľu počkať..tak ho vyoblizujú,že sa bude lesknúť..

To máš síce pravdu,ale na toto sú špecialistky aj osy.V medárne pod medometom som mal podloženú plastovú nádobu zo zbytkom stečeného medu.V nádobe bolo tak 5-6 kg medu a na moje veľké prekvapenie sa mi do medárne dostali osy a med vybrali behom dvoch dní úplne do čista, stačilo len nádobu odložiť do skladu.
Medomet ten po každom vytáčaní vystriekam horúcou vodou a z nečistené časti od propolisu dočistím handričkou namočenou do liehu.No po poslednom vytáčaní medomet pretriem len z vonka a vnútro medometu ponechávam od medu.Med pôsobí ako konzervant, takže nemám dôvod medomet pred zimou čistiť.Pred plánovaným vytáčaním v ďalšej sezóne sa musí dať tak či tak do poriadku.
My necháme 1-2 dny okapat, medomet naklonit a co jde nechat vytéct. Gumovou stěrkou stáhnout co jde a pak hadicí vypláchnout. Hlavně studenou vodou, po teplé by se to matlalo. A vytřít do sucha.
(04.06.2012 22:19)gusto napsal(a): [ -> ]
(04.06.2012 18:18)LumaB napsal(a): [ -> ]Při brouzdání na netu jsem narazil na naše maďarské kolegy. Neslyšel o nich někdo?
http://www.mezpergeto.hu/index_en.php
Luma

ja mam od nich medomet,6 ramik zvratny na rm 42x35 (tocim aj 12 ks 42x17)..stal cca 1250 e..a vychytavam muchy namiesto vyrobcu..u nas ich ma viac vcelarov,vsetci sme to kupovali cez jedneho pana z levic(bez navysenia ceny),lebo s vyrobcom sa neskutocne zle komunikuje..min rok som na nom vytocil cca 2,5 tony medu,a slapal takmer bez chyby(2x bolo treba dotiahnut skrutku ktora drzi odspodu remenicu na osi kosa(drazka na tej gulatine bola plytka-musel som ju liznut karbobruskou,odvtedy 700kg medu a drzi) drziak motora je obdlznikovy plech
,kratsou stranou navareny na nohe..bolo otazkou casu kedy sa vibraciami odtrhne..vsimol som si teraz pri jarnom toceni ze sa odtrha,drzal len na kusku..nudzovo som ho pritiahol zvierkou a teraz sa bude nanovo privarat aj s nejakou mensou vzperou..dalej mi zacali blbnut asi strunky,lebo sa mi zacalo stavat tento rok,ze mi pri zmene smeru otaciek plasty pricapilo opacne(planujem struny skratit,ci kupit silnejsie)..inak kos sa mi celkom paci,na tak tazke ramiky je v poho nadimenzovany,bubon je z plechu 0,8 mm,co je myslim viac ako lyson..elektronika zatial slape bez chyby(ale kamos co na nom vytocil min rok vyse 10 t medu uz s nou nejake prob.mal) neviem aky zvuk maju ine motory,ale tento moj dost pisti(220V)..vypustaci ventil je osadeny tak,ze nevyteka vsetok med,ma to aj vyhodu,medomet je pri toceni stabilnejsi-cely rok som v nom nechal cca 7kg skrystalizovanej repky(znivelizovala mi dno tak,ze uz vsetok med vytekal Smile,po sezone si ju jeden zakaznik odtial vydoloval,slo to celkom lahko)..co ma stve,je ze ked chcem vybrat kos,musim zdemontovat dole remenicu(ako spominal Honzo Havelka)..a bol lacnejsi od apidomie o viac nez 2000€..tak aj ked to vyzera dost negat.zatial som spokojny..( to skonci az ked pride chyba,ktoru nebudem vediet odstranit Smile )chalani co maju od nich radialne medomety,zatial ziadne prob.nespominali...

Gusto,
prosím Tě, dalo by se od výrobce těchto medometů zjistit, jestli také dělá čtyřrámkový zvratný, na 12V a kolik stojí?
Nebo nemá nějaké obchodní zastoupení na Slovensku nebo v Čechách?
Koukal jsem na jejich stránky, ale čtyřrámkový v ceníku nemá.
Na videu ale vidět je, v čase 07:02, viz.:

http://www.mezpergeto.hu/index_sk.php?co...ramozas_sk

Díky, Pepa
Pro Josef K - Tak na jejich stránkách je mají - viz : http://www.mezpergeto.hu/index_sk.php?co...arlista_sk
..myslím že robia,ja som mal možnosť buď aku alebo 220..a to mi vyrábali atyp..výrobca je dosť flexibilný..u nás ak bola objednávka viac ks bližšie k sebe(napr.včelári zo susednej organizácie brali 5ks)tak to výrobca rozviezol priamo domov..inak sa objednávalo cez jedného pána z okresu Levice,ten to potom obvolal v maďarčine,vyrobili podla objednávok ,doviezli k nemu a včelári si to potom od neho pobrali..platilo sa až pri preberaní medometu..zistím čo a ako a dám vedieť..



(10.01.2014 19:50)gusto napsal(a): [ -> ]..doviezť medomet na včelnicu a chvíľu počkať..tak ho vyoblizujú,že sa bude lesknúť..

..som zabudol dať smajla " Smile " ...samozrejme že v beznáškovom období je riziko rabovky veľké a neoplatí sa riskovať..keď som vytáčal pri včelách na obyčajnom medomete,tak som dával takto vyumývať 4r kôš,na ňom ale bolo medu minimum,takže to bolo v kľude..



(11.01.2014 11:35)Jozef 333 napsal(a): [ -> ]To máš síce pravdu,ale na toto sú špecialistky aj osy....

Joži viem Smile ,spomínal som vo vlákne "boj s vosama a jinou havětí"...
Trochu jsem se kouknul po těch medometech a došel jsem k jednomu zjištění.
Medomet by bylo lepší objednat od Lysoně, protože:
Medomet od něj:

http://www.ivcelarstvi.cz/Prace-s-medem/...12V-A.html

je za cenu 25 790Kč i s DPH a dopravou až domů.

Ten samý medomet má ten maďarský výrobce dle tabulky:

http://www.mezpergeto.hu/index_sk.php?co...arlista_sk

za cca 26 765Kč (790eur) s DPH, ale bez dopravy.
I ta automatika se mi u Lysoně více zamlouvá.
A navíc by byla i těžká domluva (neumím maďarsky) viz. gustův příspěvek.

(04.06.2012 22:19)gusto napsal(a): [ -> ]s vyrobcom sa neskutocne zle komunikuje..

Tak asi takhle.
Nebo by jste k tomuto mému zjištění a názoru měl někdo jiný pohled?

Josef
(12.01.2014 20:32)Josef K napsal(a): [ -> ]Trochu jsem se kouknul po těch medometech a došel jsem k jednomu zjištění.
Medomet by bylo lepší objednat od Lysoně, protože:
Medomet od něj:

http://www.ivcelarstvi.cz/Prace-s-medem/...12V-A.html

je za cenu 25 790Kč i s DPH a dopravou až domů.

Mám ho čtvrtý rok, po počátečních dětských nemocech ( najdete myslím v tomto vlákně v minulosti), t.j. vypnutí a později výměně klínového řemene, žádný problém.
..Josefe pozri aj http://www.furak.sk ,dovoz robí zdarma,predáva lysonove medomety,občas lacnejšie než ich predáva priamo lysoň..má tam aj nejaké typy od iných výrobcov,aj ručne zvratné,taký jednoduchší model (bez strún)keď sa kazety otočia ručne..v príp.potreby náhr.dielov bude lysoň podľa mňa spoľahlivejší..čo sa týka maďarských,taká zaujímavosť,celé sú z nerezu,nohy,všetky skrutky,vrchý kryt aj panty na ňom..
Referenční URL's