Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Medomet
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Pokud si dobře pamatuji, používám přednastavený program č. 4.
Kde by som mohol zohnať puzdrá- kazety na zvratný medomet RM 42x 22 alebo 42x 17 cm (zender +optimal)?
U výrobce medometu, který máte. Každý medomet je jiný.
děkuji za odpovědi
Zdravím. Chtěl bych prosím poradit, jak si myslíte, že bude kvalitativně na tom medomet od Lysoně a od Logaru? Chci malý pr. cca 50cm na 4 rámky a od Lysoně by vyšel na cca 14K. Od Logaru stejný tak o 10K více, tak by mě zajímalo, jestli ten rozdíl v ceně je adekvátní. Děkuji.
Lysoň-Tady: http://www.vceliobchod.cz/medomet-4-r-t-...si-lyson-p
Logar-tady: http://www.vceliobchod.cz/medomet-4-r-t-220v-logar-s
Mám medomet 4 rámikový na ručný pohon od Lysona 8 ročný a žiadny problém. Mám 25 rodín a ročne vytočím asi 700 rámikov. Logar má tú výhodu, že má hustejšie drátovanie koša ako Lysoň a neprilepí sa o kôš ani vystavaná medzistienka plná medu. Keď by som mal kupovať teraz tak určite zvratný Logar.
(12.02.2014 12:02)Martin Jadrníček napsal(a): [ -> ]Chci malý pr. cca 50cm na 4 rámky a od Lysoně by vyšel na cca 14K. Od Logaru stejný tak o 10K více, tak by mě zajímalo, jestli ten rozdíl v ceně je adekvátní. Děkuji.

Bacha na dotace.
Nevíte jaká je kvalita u tohoto medometu a nějaké zlušenosti :
http://vcelarske-potreby.on-line-obchod....ucni-pohon
Dobrý den, prosím můžete mi poradit kvalitní medomet pro 8 - 10 včelstev??? S elektro pohonem na dotaci??? Děkuji
Otázku je potřeba trochu upřesnit. Máš představu o radiálním, zvratném nebo tangenciálním medometu? Napájení V nebo 230V? Na jakou RM? Jaký máš rozpočet? ....
(12.02.2014 18:37)vladimura napsal(a): [ -> ]Dobrý den, prosím můžete mi poradit kvalitní medomet pro 8 - 10 včelstev??? S elektro pohonem na dotaci??? Děkuji

Koupil jsem zvratný, šestirámkový od Kováře a není žádný problém, s dotací to šlo a říkám si... podpořím českého výrobce....a je to na celý život Smile
(12.02.2014 18:37)vladimura napsal(a): [ -> ]Dobrý den, prosím můžete mi poradit kvalitní medomet pro 8 - 10 včelstev??? S elektro pohonem na dotaci??? Děkuji

Trojramikovy tangencialny na kluku. 8 - 10 vcelstiev je fajn relax a to vytacanie si treba uzit. Tiez sa na nom nema co pokazit.
Případně čtyřrámkový tangenciální s el. pohonem. Při využití dotace to může vyjít na podobné peníze.
Zdravím,
jsem včelař začátečník, který medomet viděl maximálně na obrázkuBig Grin. Chci mít pro svou potřebu 5 včelstev v Optimalech (42*17) a zajímal by mně Váš názor ohledně pořízení medometu pro tento počet úlů.

Stanoviště včelstev je bez el. energie, tzn. maximálně 12V na autobaterii. Má cenu jít do 6-ti rámkového (mám nízké rámky, takže čtyř rámkový je málo) medometu na 12V, nebo těch pár hodin za rok utočím i ručně? Med jsem nikdy nevytáčel a opravdu nevím, jak je to časově náročné... Jsem docela mladý, takže by mi to nedělalo problém, jen by mně mrzelo, že jsem nevyužil své právo na dotace z EU (protože ruční jsou "docela" levné) a tyto peníze tak poputují na záchranu ekonomik jiných států...Sad
ruční:
http://www.baranik.sk/cz/vcelarske-potre...ntilem-htm
elektrický:
http://www.baranik.sk/cz/vcelarske-potre...-45x25-htm
kombi: možná by mi tam vyšly dva rámky vedle sebe..
http://www.baranik.sk/cz/vcelarske-potre...v-60cm-htm
Frojta já som točil nie až tak dávno 40 rodín tiež optimal na ručnom 8-rámikovom a zvládol som to.Ak by si aj mal do 10 rodín ,ten ručný ti bude určite stačiť a budeš spokojný.WinkČasovo vytočiť 5 rodín,odhadujem tak dve hodinky aj z výberom plástov až po samotné vytočenie.
To opravdu zabere jen 2 hodiny? Teď jste mě docela překvapil...Big Grin. V tom případě ztrácí smysl si pořizovat dražší medomet s autobaterií, o kterou se člověk musí jen starat. Ty 2 hodiny sportování člověku jen prospějíWink
(16.02.2014 13:56)Jozef 333 napsal(a): [ -> ]Frojta já som točil nie až tak dávno 40 rodín tiež optimal na ručnom 8-rámikovom a zvládol som to.Ak by si aj mal do 10 rodín ,ten ručný ti bude určite stačiť a budeš spokojný.WinkČasovo vytočiť 5 rodín,odhadujem tak dve hodinky aj z výberom plástov až po samotné vytočenie.

To jsem tedy břídil. Vezmeme vzorek 5 včelstev. Tolik dělám pravidelně za den. Nikam nespěchám. Odběr medníků o 2 nástavcích po 10-ti plástech (42 x 17) mi trvá cca 2 - 2,5 hodiny a to se u toho neflákám. Odvíčkování a vytáčení s mistrem medárny (manželkou), cca 5 - 6 hodin (100 plástů). Vrácení medníkových nástavků včelstvům cca 1 hodinu. To mám včelstva u nosu a nemusím materiál dopravovat do horoucích pekel. Klikou u medometu již dávno netočím. Josef, zkus si to někdy skutečně stopnout jak dlouho Ti jednotlivé práce trvají. Ony ty odhady u klávesnice bývají ošidné Wink. Je však pravdou, pokud bych měl jen těch 5 včelstev, tak medomet na ruční pohon by také stačil.
JK
Ono to není jen o čase, ale o kvalitě vytočení. Než jsem si pořídil vlastní včelstva, jezdil jsem na zkušenou ke kamarádovi. Zpočátku jsme točili na ručním, tengenciálním medometu, později pořídil zvratný automat. Na zvratném byly rámky mnohem lépe vytočeny, úplně do sucha. Odhadli jsme cca 20% přínos. U sebe jsem neměl možnost porovnat, hned zpočátku jsem používal zvratný medomet.
Josef,odhad je len odhad,darmo mi žena nehovorí že som vo všetkom rýchli.Smile
Ale teraz vážne.Keď som začínal,tak som zrovna začínal s piatimi včelstvami.Nemal som s vytáčaním žiadnu prax,nič nebolo zorganizované,skôr sa premýšlalo za chodu.Pamätám si,že skoro ráno som s kamarátom začal a okolo obeda sme mali aj upratané.Dnes veľa včelárov používa výklzy,takže odber plástov je tým podstatne rýchlejší,čo som síce nespomenul,no zahrnul som to do odhadu aj keď som sa možno o hodinku dve sekol.Nebudem tu rozpisovať jednotlivé činnosti, nakoľko to nikdy nebude presne merateľné rovnako u každého, s prihľiadnutím na zaviečkovanie plástov a okolnosti.
Za seba môžem povedať,že vytočím 1OO nadstavkov za dva dni,čo je 1100 plástov.A to ráno začínam okolo siedmej a končím okolo 16-17 hod. No zmetáčik už nepoužívam.Smile Mám dvoch pomocníkov manželku a syna.Wink
Jsem rád, že jsem si pro svých 8, nyní už 10 a plánuji max 12 včelstev pořídil elektrický zvratný medomet (zvratný až tak nutný není). Mám málo času, věčně nestíhám a k tomu navíc točit klikou by se mi nechtělo.
Referenční URL's