Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Medomet
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Tak takovejch bude víc, většina co má průměr cca 600 a víc, má koš na 3 nebo 4 rámky do kterýho se vejde buˇjeden rámek třeba 39 x 30 s rezervou nebo třeba dva 2/3 langy vedle sebe, tedy to dá třeba i minimálně rozměr 45 x 32, tudíž se tam vejde i ten tvůj.

Třeba i tento : http://www.vcest.cz/obchod/index.php?p=p...amky-rucni

Teprve teď jsem si všiml, že chceš zvratnej, tak se omlouvám musíš se tedy kouknout po něčem větším :

např. http://www.medocentrum.cz/eshop/?p=produ...20-150-V-W
(04.09.2014 15:35)zbynek_ napsal(a): [ -> ]existuje zvratný medomet kam by šlo vložit rámek rozměru 32x32?

Existuje, je od Lysoně Fi 900 , čtyřkazetový zvratný, ale je potřeba se s prodejcem předem domluvit aby tam byly kazety, do kterých se požadovaný rozměr vejde. Já v něm vytáčím 8 rámků Optimal 42x17
(01.09.2014 9:38)Havelka Jan napsal(a): [ -> ]Raději bych šel do plně automatického zvratného medometu. Při vytáčení to jistě oceníš, když jen vložíš rámky do kazet a zmáčkneš tlačítko. Za 30.000,- se dá pořídit už slušný medomet.

Ovšem v ceně do cca 30 tisíc jsem jsem automaticky zvratný objevil pouze od Lysoně. Proto výše uvedený dotaz na ručně zvratný a zkušenosti s ním. Nebo zná někdo ještě jiného výrobce automaticky zvratného v této cenové úrovni?
Asi si budu taky muset někdy koupit medomet. A tak to tu pročítám od začátku (jsem zatím někde v půlce) a mám taky jeden dotaz.

Vy co jste se rozhodovali před třemi, čtyřmi lety a vybírali medomet podle počtu vytáčených včelstev (někdo jenom pro tři včelstva, někdo max. do deseti včelstev nebo jste plánovali třicet včelstev a dost), jak to s těmi konečnými počty k vytáčení dopadlo?
Já vybíral medomet ve stavu tří včelstev, plánováno rozšíření na cca 10. Nyní jsem na 12 a pokud nezaložím další stanoviště, tak to asi zůstane. Postupně jsem přešel (v plánování) od nerez medometu na kliku přes elektrický tangenciální po zvratný automat. Hodně mi pomohlo, že kamarád, u kterého jsem začínal zrovna přecházel z klasiky na zvratný. Rozdíl byl neskutečný. Nyní mám zvratný automat, průměr bubnu 90 cm, 4 kazety, celkem 8 rámků Optimal. Je na 12V, teď bych bral rovnou 230V (mám vybudovanou medárnu, nebudu ho převážet). Z ekonomických důvodů jsem koupil Lysoně, tenkrát vyšel na cca 22.000,- teď je skoro za 30. Na Kováře nebo jiný jsem tenkrát neměl. Mám sice s medometem drobné potíže, ale to je problém kusu, ne typu nebo výrobce. Nyní budu řešit i po záruce opravou ve výrobním závodě (zdarma), takže si nestěžuji. Manželka medometu nestíhá odvíčkovat, ale vzhledem k počtu včelstev to není problém. Odhaduji, že tuto kvalitativní úroveň medometů Lysoň bych řadil do kategorie hobby, tedy cca 50 včelstev. Ale možná se mýlím.
Když jsme medomet kupovali, tak jsme měli 4 oddělky a zkusmo jsem točili na starém klikovém. Kupovali jsme medomet na 100+ včelstev neb to byl náš plán. Výraz v očích výrobce a prodejce v jednom je dodnes nezapomenutelný. Toho rozhodnutí jsem nikdy nelitoval - o medometu totiž od té doby nevím, jen jej používám. Neřešil jsem na něm jedinou závadu. Byly doby, kdy sloužil i pro cca 200 včelstev. Při jeho koupi jsem ale vytáčecí linku neviděl ani na obrázku, natož na živo...
budu mít na prodej 4 ramek 39x24 od lisone , bohužel sem to lehce podcenil a nestačí mi Smile

bude asi 6 ramek zvratnej automat


kdyby měl někdo zajem tak dohoda Smile
Neviem o com sa tu bavite. Jedine radialny medomet aspon na 20 ramikov - to je to prave. Praca s takym medometom sa oproti trapnym tangencialnym a zvratnym neda porovnat. Rychlost vytacania, ramiky sa nemaju sancu poskodit, nizka cena, jednoduch konstrukcia, no proste niet o com. A med vychadza asi este lepsie ako pri tangencialnom.
Oplati sa pre vsetkych, aj malovcelarov.
(28.05.2014 12:01)Mlha napsal(a): [ -> ]Ale zpět k třírámkovému medometu SAF. Jedním slovem musím říci že takový kšunt jsem ještě neviděl. Vzhledem k tomu, že mám tři stanoviště se dvěmi až čtyřmi včelstvy a nízkonástavkové Langstrothy 2/3, tak sháním jednoduchý, malý snadno přenositelný medomet a myslel jsem si že Medomet Cooper/Saxo bude správná volba. Bohužel jsem se zmýlil.

Já jsem nakonec ten medomet SAF, který jsem kupoval v Medocentru bez problému vrátil a koupil si tento třírámkový medomet. Na první pohled je to nebe a dudy. Koš je bytelný, žádné groty o které si pořežete ruce, s klikou se dobře točí, neperete se s žádnými spojkami atd (viz můj minulý příspěvek). Jediné co bych mu vytknul, je že by se mohly jednodušeji sundavat a nandavat ty nohy. Jak jsem již psal, tento medomet převážím mezi třemi stanovišti (na stanovišti 2-5 včestev a rozšiřovat neplánuji) a zborka, razborka je v době medobraní na denním pořádku. Občas nohy nemontuji vůbec a mám ho jen na židli.
Za dlouhých zimních večerů chci vymyslet nějaký motorový pohon. Inspirovat se budu našim starým cínovaným medometem, který si táta upravil na pohon vrtačkou tak, že místo kliky nasadil objímku na vrtačku, do vrtačky upnul unašeč, který pasoval ke koši (měl to na zakázku od zámečníka) a vrtačku reguloval pomocí tyrystoru.
(18.09.2014 14:24)Scipio napsal(a): [ -> ]Jedine radialny medomet aspon na 20 ramikov - to je to prave.
Oplati sa pre vsetkych, aj malovcelarov.

Od kolika včelstev?
Citace: vrtačku reguloval pomocí tyrystoru.

Miloši, triaková regulace bude lepší,stavebnice se dá koupit za pár korun.
Ak ho naplnis aspon raz tak sa radial oplati - to zn. uz tak od 2 vcelstiev. Big Grin
(18.09.2014 10:54)Kohout napsal(a): [ -> ]Asi si budu taky muset někdy koupit medomet. A tak to tu pročítám od začátku (jsem zatím někde v půlce) a mám taky jeden dotaz.

Vy co jste se rozhodovali před třemi, čtyřmi lety a vybírali medomet podle počtu vytáčených včelstev (někdo jenom pro tři včelstva, někdo max. do deseti včelstev nebo jste plánovali třicet včelstev a dost), jak to s těmi konečnými počty k vytáčení dopadlo?

Plánoval jsem do 10 včelstev, nyní mám 8 a víc už opravdu nechci...
(18.09.2014 14:24)Scipio napsal(a): [ -> ]Jedine radialny medomet aspon na 20 ramikov - to je to prave. Praca s takym medometom sa oproti trapnym tangencialnym a zvratnym neda porovnat. Rychlost vytacania...
Oplati sa pre vsetkych, aj malovcelarov.

vcelarstvisedlacek napsal(a):... čas vytáčení je daleko delší a tak je tento medomet ekonomický až od cca 48 rámků.) Hovořím ze své zkušenosti a radiální medomet jsem prodal po dvou letech provozu...

Scipio nemám důvod ti nevěřit. Ale ani Sedláčkovi. S čím jsi tu rychlost a kvalitu vytočení radiálního dvaceti rámkového porovnával?
S tangencialnym 4 ramikovym.
Je to trochu pro zasmání takováto argumentace. Pro velkého či většího je úplně jedno, jestli má zvratný nebo radiální, oba jsou špatně. Nezbaví se totiž jedné z nejhorších prací a to strkat tam těžké plásty po jednom a zase zpátky po jednom ven prázdné. Jinak mezi radiálním a zvratným žádný velký rozdíl není. Pouze v složitosti a tím i poruchovosti regulace otáček. Takže kdybych měl volit mezi těma dvěma volil bych radiální, ale za oba říkám jasně díky, nechci. Zdraví R. S.
Taky bych šel do paralelně radiálního medometu. Problém je (pro nás technicky nezdatné a časově zaneprázdněné), že cena těchto medometů je šíleně přemrštěná (třeba Api Novo). A propo, Rudolfe, nechcete si udělat výrobu PR medometů?
sa priznám,tiež sondujem či sa niekde neobjaví pr medomet na predaj,..nemám možnosti si ho vyrobiť sám z nerezu..privítal by som ho v prvom rade ako šetrič priestoru,stačila by mi verzia napr na 4x 2 rámiky,aby bol čo najužší..vodička vyrába taký"hoby" na PR princípe,ale horizontálny-ležatý..api novo,príp.ten ktorého som tu dával nedávno foto (v rusku stojí ca 800€) sú už poriadne"kombajny" a neriešili by priestorový problém..tak zostáva dúfať,že sa nejaký výrobca chytí rozumu..podľa môjho laického pohľadu výroba PR by mala byť jednoduchšia ako zvratného..
Tento medomet má ale také nevýhody a o šetření místem je to jak a kdy. Musíte počítat, že horní díl odklopíte o víc tak 90 st. jinak vám kape med na ruce při plnění. Tak to máte na šířku 150 cm. Problém je i pro menší postavu výška, kterou nemusím řešit, protože mám kolem 2 m. Ale jinak to nejlepší, co jsem zatím vyzkoušel. Teď je na vleku a jede s příslušenstvím na výstavu 100 let v Černošicích, tak jsem zvědav na ohlasy. Zdraví R. S.
Já vôbec nemám predstavu o čom tu je reč,myslím tým princíp PR medometu,fakt neviem o čom sa hovorí.Ak zaznie informácia,že nestrkajú sa do neho plné plásty a ani sa z neho plásty nevyťahujú,tak mi to pripadá, ako by som počul informáciu z krajiny kúzieľ.Znie to lákavo,ale som úplne mimo mísu,bohužiaľ.Blush Niekde bol aj odkaz na foto tohoto medometu,no neviem to nájsť,aby som pochopil o čo vlastne ide.
Ďakujem vopred, ak ma niekto navedie.
Referenční URL's