Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Medomet
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Pán Jozef a ja ako ženská som na tom podobne. Mne by pomohlo aj nejaké video , aby som vedela o čom chlapci a hlavne v čom točia!!!
Video např zde.


Jinak celkově pěkný kanál. Pro němčiny znalé doporučuji. Takový včelař s racionálním přístupem a selským rozumem.
Nepostrehol som žiadnu podstatnú výhodu tohoto medometu oproti radiálu,jedine tak v úspore miesta.Já taktiež vkladám do môjho radiálu po jednom rámiku a dva prázdne súčasne po vytočení vyťahujem.To isté som videl aj u PR medometu na videu.Čakal som zásadný rozdieľ v pracnosti,tak ako to bolo prezentované,no nepostrehol takmer nič.
Miooo,tak či tak som sa nepresvedčil o tom,že je pracnosť menšia než na radiále.Neviem,či máš vôbec z radiálom skúsenosť,keď dávaš otázku či postačí.Mne to pripadá tak,že zrejme si vytáčal už na takmer všetkom a vieš to zhodnotiť.Já osobne zásadný rozdieľ v pracnosti oproti radiálu nevidím a nie je to preto,že nechcem vidieť,možno je to len z toho,že nemám opačnú skúsenosť.Smile
Tak si přečti něco z historie slov. včelaření. Již někdy kolem r. 1920 za něj dostal slov. včelař zlatou medaili. Žel jméno a přesný datum si musíš dohledat. Plásty se do něj zasunují 2 palci s minimální námahou. Podle stupně mechanizace je na konci zcela automatický provoz a o tom se ostatním medometům může jen zdát. Zdraví R. S.
Ja som v ňom nemal skúsenosť len som reagoval na tvoj príspevok z konca predchádzajúcej strany ze si nevieš spomenúť ako ten medomed vyzerá...
Rozdiel medzi PR a radiálnym medometom je velký..odstredivá sila pri vytáčaní pôsobí inak,a čím hustejší med,tým je rozdiel v prospech PR medometu väčší..spôsob zakladania plástov do PR medometov môže byť vyriešený rôzne,vo svete sú tieto medomety bežne radené do vytáčacích liniek,kde odviečkované plásty sú posúvané po"kolajničkách"priamo do medometov,bez toho,aby ich človek dvíhal ručne,tak ako sa vám to Rudolf snaží naznačiť..v r.1922 vyrobil takýto medomet Martin Kabzan(neskôr aj patentovaný),niečo o ňom a jeho bratovi sa dá dočítať tu,na 5.strane http://www.kralovalehota.sk/sites/defaul...L_07_2.pdf
I když vím, že rozhodnutí budu muset udělat já sám, přesto mám dotaz:
- přes zimu budu repasovat starší medomet prům. 600 mm ruční (stará klasika), koš není v nejlepším stavu, proto jsem chtěl u známého, který má kovodílnu a pracuje hlavně s nerezem vyrobit koš nový nerezový a nyní varianty:
  1. šestirámkový
  2. šestirámkový zvratný
  3. radiální
Nejjednodušší na výrobu mi přijde radiální, ale je reálné vytáčet rámky 42x17 v medometu o průměru 600 mm a třeba i prvních několik sezón i pouze ručně? (zapojím rodinu jako pracovní sílu)
Předem podotýkám že známý již vyráběl zvratný medomet a je plně funkční ke spokojenosti včelaře
Priemer 600 na rámiky 170 v radialnom medomete, sa mi vidí malý. Pokiaľ to chceš vytáčať ručne, hotová drina s neistým výsledkom. Chcelo by to 800 mm.
Súhlasím v podstate z Františkom,ale môj kamarát tiež prerábal kôš medometu z priemerom bubna 60cm na radiál a čo som bol pozerať,tak na prekvapenie mu vytáčal rámiky do sucha.Vytáčal síce s ním prvý krát a to med zo slnečnice z obsahom vody 19%,neviem ako by sa mu darilo v prípade hustejších medov,ale já osobne som bol prekvapený,že to šlo v podstate rovnako ako pri mojom radiále z priemerom bubna 8Ocm.V medomete vytáčal 12 NN rámikov a to ručne.
Môj medomet je doma vyrobený ešte v časoch socializmu a je kombináciou šesťrámikového tangenciálneho medometu a osemnásťrámikového radiálneho medometu v jednom. Je na slovenskú národnú rámikovú mieru B. Bubon medometu je zhotovený z antikorového plechu o hrúbke 2 mm, ktorý je vysoký 670 mm a jeho priemer je 900 mm. Na dne bubna je vo venčekovom ložisku osadený kôš, ktorého výška je 420 mm a priemer 840 mm. Šesť bočných stien v koši medometu je zavesených na vymedzovacích oblúčikoch pre rámiky, ktoré sú pricínované na kruhu koša, sú ľahko odoberateľné a ich výška je 420 mm a šírka 320 mm. Týchto šesť bočných stien v koši mi umožňuje vytáčať šesť rámikov pri ich tangenciálnom uložení, čo používam pri hustejších medoch. Po odobratí týchto šiestich bočných stien z koša môžem pri radiálnom uložení rámikov vymetať obojstranne naraz osemnásť plástov, čo používam pri redších medoch. Bubon medometu je zakrytý vrchnákom z plexiskla, ktorý je upevnený na klavírových závesoch, takže vkladanie a vyberanie rámikov z medometu je pohodlné a sledovanie vymetania tiež. Pohon je zabezpečený ručnou prevodovkou aj elektromotorom zo stieračov ertéočky na 24 V.
http://www.vcely.sk/2005/06/11/na-medobr...y-medomet/

(22.09.2014 18:58)František H napsal(a): [ -> ]Priemer 600 na rámiky 170 v radialnom medomete, sa mi vidí malý.

Také isté riešenie, aké mám v mojom starom medomete s priemerom bubna 900 mm, sa dá pohodlne použiť aj v medomete s priemerom nádoby 600 mm.
http://www.baranik.sk/sk/vcelarske-potre...y-61cm-htm
R medomet s pr. 600 cm je už pre B rámiky nevhodný, lebo 5 cm od stredu je už odstredivá sila nedostatočná. PR medomet a R medomet majú odstredivú silu cca rovnakú, ale PR sa dá perspektívne zaradiť do linky. Výhodou je aj to, že PR medomet skáče na mieste a radialny vám utečie na dvor, ak nemáte zatvorené dvere. Pre bežného včelára je najvhodnejší kombinovaný radiálno kazetový koš s pr. 800 cm na ktorom sa dá vytočiť aj čiastočne skryštalizovaný med.
Na videu od Vladimíra je zaujímavé aj odviečkovanie - je to pájkovačka s motyčkou ???
Sorry ale ten PR medomet ked nie je zapojeny do linky ma vecsiu pracnost na obsluhu ako Radial - to jasne vidno na tom videu z youtube. Big Grin Radial predsa prisrubujem k podlahe a nemam problem, aby mi poskakoval vo vytacacej miestnosti. Big Grin
Má to celé blbě vymyšlené. Moc se naběhá.
Ak by to mal všetko po ruke, tak sa nemusí skláňať do hrnca medometu ako pri Rmedomete a lepšie na ukladanie rámikov vidí. Ale cena samostatného PR medometu bude určite vyššia.
(23.09.2014 8:59)Albert Gross napsal(a): [ -> ]R medomet s pr. 600 cm je už pre B rámiky nevhodný, lebo 5 cm od stredu je už odstredivá sila nedostatočná.

To je pravda. Preto sa v medomete z môjho odkazu s priemerom 600 mm B rámiky a rámiky JU vatáčajú tangenciálne. Radiálne sa v ňom vytáčajú rámiky Optimal, Adamec a Lang. V popise výrobku je to aj uvedené.
(23.09.2014 9:26)Scipio napsal(a): [ -> ]Sorry ale ten PR medomet ked nie je zapojeny do linky ma vecsiu pracnost na obsluhu ako Radial - to jasne vidno na tom videu z youtube. Big Grin Radial predsa prisrubujem k podlahe a nemam problem, aby mi poskakoval vo vytacacej miestnosti. Big Grin

..to čo máš aký pseudoargument?? ako,ten pr medomet nieje možné pripevniť o podlahu ? asi mu to príliš často neskáče,inak by to mal upevnené..
(22.09.2014 16:16)Pavel Kořen napsal(a): [ -> ]I když vím, že rozhodnutí budu muset udělat já sám, přesto mám dotaz:
- přes zimu budu repasovat starší medomet prům. 600 mm ruční (stará klasika), koš není v nejlepším stavu, proto jsem chtěl u známého, který má kovodílnu a pracuje hlavně s nerezem vyrobit koš nový nerezový a nyní varianty:
  1. šestirámkový
  2. šestirámkový zvratný
  3. radiální
Nejjednodušší na výrobu mi přijde radiální, ale je reálné vytáčet rámky 42x17 v medometu o průměru 600 mm a třeba i prvních několik sezón i pouze ručně? (zapojím rodinu jako pracovní sílu)
Předem podotýkám že známý již vyráběl zvratný medomet a je plně funkční ke spokojenosti včelaře

http://www.vcelarskeforum.cz/tema-Renova...7#pid11387
Díky za tip, to je to co jsem hledal. A jaká je spokojenost s takovouto úpravou? Vše v pořádku? Nebo se objevilo něco, co by šlo ještě vylepšit?
Referenční URL's
  • Včelařské fórum – o včelách a včelaření: https://www.vcelarskeforum.cz/index.php
  • :