Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Medomet
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Radiálny medomet na 72 rámikov je pre včelára podľa mňa k ničomu, ak takýto medomet nevie nakŕmiť rámikmi a medomet tak prevažne len stojí a nevytáča.Já mám od lysona 30 rámikový,dvoch troch pomocníkov na odviečkovanie a som spokojný,jak s kvalitou tak i s prevedením.
Tohle bude zajímat Rudu. Paralelně radiální medomet s výměnnými kazetami.
(19.10.2014 20:15)Jozef 333 napsal(a): [ -> ]Radiálny medomet na 72 rámikov je pre včelára podľa mňa k ničomu, ak takýto medomet nevie nakŕmiť rámikmi a medomet tak prevažne len stojí a nevytáča.Já mám od lysona 30 rámikový,dvoch troch pomocníkov na odviečkovanie a som spokojný,jak s kvalitou tak i s prevedením.

Zajímavý. Kolik na tom vytočíte medu za směnu, nebo tak nějak?
Díky.
Honzo díky! Tenhle provoz je ale kapánek větší než ten můj. Rovněž mě překvapila nízká rychost odvíčkování na to, že se kolem motají 2 chlapi. Opět nic co by vidličce nějak zázračně zdvihlo normy. Já dřív musel změřit medárnu metrem a pak postavit něco, co se tam vejde. Možná v příštím životě! Zdraví R. S.
Karel trošku ťažká otázka,že koľko medu na mojom radiále za smenu vytočím.Ono je šťastie,že pri včelách na smeny nerobím,ale vytáčam väčšinou po víkendoch a ak to nestihnem,tak berem k tomu deň dovolenky.Ale viem ako si to myslel,takže za nejakých plus mínus 8-9 hodín vytočíme 60NN nadstavkov čo činí 660 rámikov.V tomto čase je zahrnuté aj vyfúkanie včiel v kombinácii z výklzmi a vrátenie nadstavkov.Cyklus vytáčania 30 rámikov trvá 8 min,takže odviečkovať stíhame tak na doraz,poprípade medomet chvíľku postojí,čo záleží samozrejme od mieri zaviečkovania.A množstvo medu si už vieš vyrátať ak by boli rámiky plné,presné číslo podľa mňa nemá výpovednú hodnotu,vždy nevytočím rovnako,to dá rozum.Smile
Jozef, to odviečkuješ 30 plástov za 8 min.?
Už si pripadám jak na spovedi.Smile Tono,mám dve deti,jedného dospelého chlapca,jednu puberťáčku a manželku,takže makajú všetci.
Na včelnici mi odnášajú nadstavky dvaja,lebo jeden by nestíhal po vyfukovaní nakladať,takže syn a švagor.Jednoducho sme rodina a pomáhame si.Wink
(20.10.2014 14:42)Rudolf Stonjek napsal(a): [ -> ]Rovněž mě překvapila nízká rychost odvíčkování na to, že se kolem motají 2 chlapi.
Tady to zvládají ručně.
No já právě doposud nevím. Tedy jak by to šlo normálně. Buď je melecitoza nebo zase není vůbec nic. Smile Asi jsem to přivolal tím novým medometem Smile

Mám zvraťák 6x2, odvíčkování jako jjvcela a díky konstrukci rámků by mělo být ještě o pár sekund rychlejší ale v kombinaci jeden odvíčkovavá, druhý nakládá a manipuluje s rámky mi vychází, že i tak ten medomet nebude úzké místo když bude normální med.Big Grin

Už jsem starší a než nějaké hektické směny, to vidím a odpoledne cestou z práce posbírat do auta 20NN a večer si lízat rány u TV na gauči. Smile, Ráno vrátit NN a následujíc den opět další stanoviště.
Takže se tak ptám, jestli mám reálný odhad. Cool
Jenže když nebyl cement letos, tak za rok je tady. Smile
Na obou videjích je vidět, že tam se s nároky na hygienu prostor drží věcného minima a nikdo asi nebuzeruje.
Začínám se včelami a měl bych dotaz. Bude mít velký vliv na vytáčení průměr medometu? Cenové rozdíly jsou docela velké.
Jde mi o Lysoňe 4 rámkový zvratný průměr 720, 800, 900 nový model. Budu s ním dělat okolo 20 včelstev. Díky
720
800
Ak chcete zostať len pri tých 20 včelstvách, tak Vám stačí ten lacnejší. Ak by ste do budúcna rozširovali, tak si radšej kúpte medomet 800 s kombinovaným radialno/zvratným košom.
Zvratný koš mají oba. Jde mi spíš o to, jak tu někdo psal, že při malém průměru medometu bude u zvratného koše malá odstředivá síla a tím pádem bude hůř vytáčet? Já budu mít medomet přišroubovaný do země a výpust pořád otevřenou takže o objem medometu mi nejde.
Ještě jeden dotaz. Kolik jste dostali dotaci na medomet. Vím že je nejvíc 50% , ale kolik průměrně vyplatí? Díky
Čím dál méně.Letos se to krátilo o 0,6955.Tak že částku 50% si vynásob 0,6955 a dostaneš výsledek. F.V.
Takže kdo si to udělal sám a neplatil cizí práci, marži a DPH tak je na svých hned a nemusí čekat až mu to pošlou.
přesně takto začínám uvažovat i u úlů, zvlášť při tom, jak letos pokrátili dotaci pro začítečníky na 4 úly... o ostatních ani nemluvím... taky o tomto by se mělo jednat s MZe , pro začínající není 20 tis. Kč do začátku bez medometu, když ještě nebyla kapka medu, žádná sranda... Cool
k tomu ty zprávy o úhynech, chodím kolem úlů po špičkách....
(09.11.2014 8:42)ktm350exc napsal(a): [ -> ]Zvratný koš mají oba. Jde mi spíš o to, jak tu někdo psal, že při malém průměru medometu bude u zvratného koše malá odstředivá síla a tím pádem bude hůř vytáčet? Já budu mít medomet přišroubovaný do země a výpust pořád otevřenou takže o objem medometu mi nejde.
Ještě jeden dotaz. Kolik jste dostali dotaci na medomet. Vím že je nejvíc 50% , ale kolik průměrně vyplatí? Díky

U zvratného koše by to neměl být tak markantn rozdíl oproti normálnímu, protože se ti kazety otočí na bok dle směru otáčení a jsou na straně v místech jako u normálního koše. Nehledě na to, že při rm 39x24 musíš mít pořád prostor od středu ke steně, aby se ti kazeta otočila, takže poloměr koše bude cca 26 cm minimalně.

T!o spíš průměr medometu bude u radiálního koše.... čim blíže ke středu, tim hůře...
A dotace na medomet se vyplácí kdy? Když koupím v lednu tak někdy na konci toho roku?
Keby neboli dotace, tak si lepší včelár. Ale na začiatok je to asi 20-30% pomoc v investíciach a to sa pri jasnej strategii ráta. Ak sa nebudeš rozširovať, čo pochybujem, tak investuj. Je to dobrý kšeft a určite sa ti to vráti. Je to však judášsky groš. Moja profesorka francúštiny nám hovorila /1976/: " učte sa jazyky, komunisti tu nebudú naveky". Ponaučenie: učme sa žiť /včeláriť/ samostatne. Falošní socialisti / Zväzoví služobníci/ versus alturisti... Heart U nás máme na dotácie aj včelársku hymnuWink.
Plod a slzy...
Dotace: Koupíš medomet a věci nad 20 000,- a do ted tuším, že do konce června pošleš žádanku, pak do cca půlky srpna fakturu (nejlepší je obě najednou. Pak to sečtou a do konce listopadu pošlou peníze (aktualně to vyšlo kolem 25%...)
Referenční URL's