Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Medomet
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
(09.06.2010 16:00)petrmachac napsal(a): [ -> ]. . . Někdo říkal zkusit zdroj z PC, ale já se na to ptal techniků - moc se netvářili. Možná s velkým kondenzátorem na vstupu - kvůli náběhu . . .

Tohle byla moje myšlenka viz. Medomet #23 S největší pravděpodobností by tam byly potíže s proudovým nárazem při zapnutí medometu, Kondenzátor by to měl pokrýt. Ale aby si na to někdo speciálně kupoval PC zdroj, to bych asi nedoporučoval. Spíše pokud má doma v šuplíku odpovídající vyřazený, tak trochu zaexperimentovat.
Tak medomet dorazil. Je o dost větší, než jsem si ho představoval. Obzvlášť ve srovnání s tím na 3 rámky ručním, nezvratým, co jsem měl půjčený (za rojSmile. Naštěstí se dal protáhnout přes okno, takže jsem ho nemusel rozebírat. Kolega se mi smál, protože množství medu, které jsem zatím vytočil, bych z tohoto goliáše dostával nejspíš stěrkouSmile). Ale nelituji - určitě se zlepším. Ten starý zdroj to utáhne i zatížený knížkama. Ciferník na zdroji ukazoval max 8-9A, ale nevím, nakolik je to přesný měření. Tak snad to bude v pořádku. Hloupé je, že display je na druhé straně než výpustný ventil. Já ho chci mít ve výklenku (nepoužívané dveře) a tím pádem se to nedá obsluhovat. Ale zdá se, že to půjde předělat. Mimochodem, jak nastavujete otáčky?
Petr Topiarz napsal(a): Preklopit jdou na obe strany, dokonce jsem ji tam ve fazi 2 pridrzoval, ale vratila se a priklopila dopredu. Huh

Problemovy medomet a jak dale. Volal jsem panu Ruchovskemu a infomoval ho o problemu s preklopenim kose do protismeru, rikal, ze projedna s vyrobcem a minuly tyden mi poslal nove pruziny, ktere jsem vymenil. Kdyz jsem delal zkousku s knihama, tak vse bylo O.K. V sobotu jsem vytacel, ale zadna naprava, zase stejna chyba. Na zaver jsem natocil dve videa na mobil s vytocenymi ramky. Na prvnim je videt v druhem kroku, jak se kazety obraceji do protismeru a na druhem jak to delam, abych proces vytaceni dokoncil. V druhem kroku rukou ramky vyrovnam a dam silnejsi impuls k roztoceni. Take jsem zkousel na autobaterii pripojit nabijecku a nebo pouzit dve autobaterie (60 a 50 Ah). Jeste mam pocit, ze ty otacky jsou nizsi nez nastavene.

http://www.youtube.com/user/petrzradliku...NglOcP9Y60

ta videa je muj prvni pokus, tak se omlouvam za kvalitu
Já jsem s medometem spokojený. Ovládání jsem přendal na druhou stranu. Akorát kabel nelze tak elegantně přidělat k noze, jako byl původně. Při špatném vyvážení se dost klepal, na to je dobré dávat pozor. A na mé m nožství medu je fakt dost veliký - problém při čištění. Jo, zatím jsem nepochopil, jak nastavit ty otáčky... ale asi není potřeba to měnit.
(21.06.2010 20:26)Petr Topiarz napsal(a): [ -> ]Petr Topiarz napsal(a): Preklopit jdou na obe strany, dokonce jsem ji tam ve fazi 2 pridrzoval, ale vratila se a priklopila dopredu. Huh

Problemovy medomet a jak dale. Volal jsem panu Ruchovskemu a infomoval ho o problemu s preklopenim kose do protismeru, rikal, ze projedna s vyrobcem a minuly tyden mi poslal nove pruziny, ktere jsem vymenil. Kdyz jsem delal zkousku s knihama, tak vse bylo O.K. V sobotu jsem vytacel, ale zadna naprava, zase stejna chyba. Na zaver jsem natocil dve videa na mobil s vytocenymi ramky. Na prvnim je videt v druhem kroku, jak se kazety obraceji do protismeru a na druhem jak to delam, abych proces vytaceni dokoncil. V druhem kroku rukou ramky vyrovnam a dam silnejsi impuls k roztoceni. Take jsem zkousel na autobaterii pripojit nabijecku a nebo pouzit dve autobaterie (60 a 50 Ah). Jeste mam pocit, ze ty otacky jsou nizsi nez nastavene.

http://www.youtube.com/user/petrzradliku...NglOcP9Y60

ta videa je muj prvni pokus, tak se omlouvam za kvalitu

Na videu je vidět, že kazety se na jednu stranu sklápějí pěkně postupně, na tu druhou se jim nechce, pořád drží v původní poloze, až s nimi odstředivá síla třískne o doraz. Na videu to není vidět, ale ty kazety musejí o něco zadrhávat při překlopení na tu stranu, kam se jim nechce. Koš se roztáčí velmi pomalu, takže i malé zadrhnutí může zabránit kazetám v překlopení. Zkuste najít nějaké místo, kde to drhne. Také by stálo za to prověřit umístění pružin, zda táhnou každou z kazet k oběma stranám stejnou silou. Asi vám to moc nepomůže, ale na dálku Vám víc neporadím. Další možnost je nastoupit na dodavatele a donutit je k akci.
(21.06.2010 20:26)Petr Topiarz napsal(a): [ -> ]. . . Další možnost je nastoupit na dodavatele a donutit je k akci.

Pokud dodavatel zaslal nové pružiny a problém to neodstranilo, opět bych ho kontaktoval (nejlépe písemně) s reklamací a jen tak mimochodem se zmínil, že to je již druhá reklamace stejného problému a potřetí je nárok na okamžitou výměnu zboží. Na to by měl slyšet.
No tak jsem se teď díval na video toho mého medometu a toho tvého a je tam pořádný rozdíl v rychlosti při startu.
Řekl bych že tím pomalým startem pak při lehčích rámcích nedojde k podtržení kazet a k jejich správnému sklopení. Zkusil bych slabší pružiny a nebo neprokluzuje ti řemen?
Mrkněte na moje video a uvidíte že u mě je ten start daleko razantnější.
http://pupek73.blog.cz/1006/video-medometu-pri-vytaceni
Už jsem ti to Petře psal sice v emailu, ale tak tu svoji domněnku píšu ještě tady.bMyslím si že tady v tom pomalém rozběhu je ten zakopaný pes.



Na tom videu Petře co má 3,40min. je na začátku při rozběhu slyšet nějaké pískání. Není to přece jen ten volný řemen? Huh
Miro, pouze pri nezatizenem medometu se kazety preklopuji spravnym smerem. Ja jsem poslal panu Ruchovskemu odkaz na ta videa, tak jsem zvedavej na reakci. Rikal ze se koukne, pripadne preposle vyrobci. Fakt je, ze se kos otaci vyrazne pomaleji, nez ten Tvuj. Vcelky ted meduji na lipe a snad take na medovici, tak mam 14 dni cas do dalsiho vytaceni.
Dobrý den kolegové s "miodarkom" od Lysoně.
Také mám první zkušenosti. Mám průměr 90, 4 kazety tak, aby tam šlo vložit 8 rámků 39 x 17. Překlápí se v pohodě, Jen to trochu víc "bouchne".
K nepřeklápění mám názor - není problém v napájení? Když u našeho medometu po asi 3 hodinách práce slábne baterie, rozbíhá a točí se výrazně pomaleji.
Za druhé zkušenost - po vybalení jsme musel dotáhnout matice na zavěšení košů - je tam vespod stavěcí kroužek. V tomto místě máte vše OK?
Radek
i já přeji krásné dny,
už jsem měl strach, že nový medomet ani nepoužiji. Dnes jsem ho poprvé testoval a jsem maximálně spokojen. Mám také průměr 90, 4 kazety na 8 optimalových rámků 42x17. K napájení jsem použil vyřazený zdroj z PC, po počátečních obavách, zda medomet "utáhne" mohu zatím po sérii 5 vytáčení potvrdit, že ano. Drobný problém občas nastal s tím, že zdroj je spínaný a při přechodu z fáze 1 do fáze 2 "vypnul", ... nevím proč, ale ve druhé polovině vytáčení se to nestalo ... srdečně zdravím, JL
(28.06.2010 0:05)Jiří Landa napsal(a): [ -> ]. . . K napájení jsem použil vyřazený zdroj z PC, po počátečních obavách, zda medomet "utáhne" mohu zatím po sérii 5 vytáčení potvrdit, že ano. . . .

Jsem potěšen, že moje myšlenka našla realizátora a šlape to.



Dovozce medometů Lysoň, fy. Vast Oil nějak razantně sáhla ke změně cen medometů - nové ceny.
Medomet, který jsem měl vybraný původně stál kolem 19 tis. , tak jsem vážně uvažoval o dovozu přímo z Polska. Nyní je k mání za nějakých 13 tis. To už se ani nevyplatí pro to jezdit. Kdyby se navíc povedla dotace . . .
trochu zkazím radost,
v době prezentace Vaší myšlenky jsem měl napaječ už doma, ale nevadí ... Wink, nicméně shodný názor na řešení mě potěšil i utvrdil v přesvědčení, toto řešení zkusit ... Smile, Jiří L.
Jen tak pro doplnění pro ostatní realizátory. Jak je to s výkonem zdroje a příkonem medometu? Zajímá mě, jestli zdroj zvládne dodávat dostatečný proud, pokud by tyto veličiny hodně přiblížili poměru 1 : 1
Shoda myšlenek mi radost nekazí Tongue, naopak mě těší, že jsme myšlenky směrovali stejným směrem.
to se musím podívat na štítek, zdroj jsem dostal s tím, že by měl být schopen na 12V ss dávat 15A ... podle zkušenosti z vytáčení je to pro výkon medometu dostatečné ... takhle suchých vytočených rámků jsem u ručního pohonu starého medometu nedosáhl, tak teorii příliš neřeším ... Wink Jiří L.
Tady na tom odkazu z mých stránek najdete nějaké údaje o zdroji který používám já.
Na pohon medometu v domácích podmínkách a při zatížení čtyřmi velkými knihami stačil bohatě.
http://pupek73.blog.cz/0903/zatavovani-mezisten
Koukal jsem se po netu ve zboží a ještě silnější ATX zdroje se dají pořídit od 400kč výš.Takže za ty prachy není myslím co řešit.
Zatavovač mezistěn nabízejí prodejci okolo tisíce korun a to už je až moc!
používám typ zdroje: LC-B300ATX, číslo 300 znamená výkon 300W, ovšem při kombinaci všeho napájení, tzn. i pro 3,3V; 5V i 12V; pro 12V je udáván max výkon 280W. Příkon motoru medometu je uváděn 280W, proud 15A ... při propočtu na tento proud je výkon 280W s dostatečnou rezervou na příp. špičky při rozjezdu motoru, příp. brzdění ... a při pochybnostech, existují i zdroje s výkonem 500W ... zdravím, Jiří L.
Jiří Landa : Tak to je dobré, že to takový zdroj zvládá bez potíží. Výhoda PC zdrojů je, jejich dostupnost. Např. na sběrných dvorech je počítačů hromada a nevyřazují se většinou kvůli vadnému zdroji, ale zastaralému zbytku hw. Stačí si jen vybrat . . .
Prátelé,
nejdříve jsem Vás touto záležitostí nechtěl zatěžovat (možná ze mě uděláte blbce Smile ale možná se mezi váma najde nějaký elektrotechnik, který poradí - uvidíme).
Koupil jsem medomet od Lysoně elektrický (220V) na 4pl 39x24 a 8pl 42*17 přes polského kamaráda za dobrou cenu (v te dobé v Čechách 19tis.).
Jelikož nemám na stanositi el. proud tak mi otec koupil měnič napětí 300W, abych si nohl vytvořit 220V z auta. Motůrek u medometu 250W tak jsem neviděl problém.
Zkoušel jsem různé spotřebiče (do 300W) a všechny fungovaly bez problému.
Ejhle, když jsem zkusil zapojit medomet a nastavit rychlost 1,2,3 -9, rozsvítil se (proud tam zřejmě šel) ale jen cuknul a konec.
Řekl jsem si, že měnič napětí nevytvoří dostatečný proud. A proto jsem si koupil benzínový generátor na 1100W za nemalé peníze.... Zkoušel jsem malou flexu, vrtačku a dokonce otcovu zbíječku. Vše bez problémů. No a medomet nic!!! Úplně to samé jako u měniče (medomet se rozsvítil, jen cuknul a konec).
Ještě bych měl napsat, že medomet funguje na standartní proud v síti bez problému, ale mnou vyrobený proud ignoruje Smile.
Díky za rady Honza
Skusil jsi při onom cuknutí medometu pomoci? Trošku ho rukou popostrčit. To by nejspíš naznačovalo, že při startu nastane proudový náraz, který zdroj nezvládá.
To chce nějakou konzultaci s odborníkem, protože motor si na rozeběh sosne několikanásobně víc proudu, než se píše na štítku. Záleží, kolik potřebuje zrovna motorek medometu, chtělo by to změřit a bude jasno.
http://www.abprofi.cz/page.html?id=2
http://www.briggs.cz/kovalcik/produkty_p...hp?cid=126
http://obchod.typservis.cz/cms.php?id_cms=6
Referenční URL's