Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Medomet
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
(11.03.2015 7:54)Havelka Jan napsal(a): [ -> ]I přes potíže, které jsem s Lysoňěm měl bych ho nezatracoval. Kvalita odpovídá ceně, zpracování je na rozumné úrovni. Své zákazníky si najde, u včelařů s několika včelstvy a začátečníků.

Máš Honzo automat nebo poloautomat? Mě na Tvém typu medometu celkem láká možnost vytáčet 8 optimalových rámků. Jak si s tím motor medometu poradí? Nemá při rozjezdu problém? To asi do jiného medometu v cenové hladině kolem 35.000 těžko dostanu.
Mám ten samý typ jako Honza, ale na 8x Lang 2/3. Motor má síly dost. Můj regulátor ale neumí zjemnit rozběh, takže se občas stane že s rámky dost práskne. Už jsem to tady popisoval.

Asi si budu muset dodělat tlumení
(11.03.2015 20:46)S-ladek napsal(a): [ -> ]Mám ten samý typ jako Honza, ale na 8x Lang 2/3. Motor má síly dost. Můj regulátor ale neumí zjemnit rozběh, takže se občas stane že s rámky dost práskne. Už jsem to tady popisoval.

Asi si budu muset dodělat tlumení

Takže s medometem jsi relativně spokojen?
Docela jo, jen to řízení, respektive start. Přemýšlím jestli nedat do kapes vložky z pletiva - ty kapsy se mi zdají dost řídké - plásty se do nich boří.
Ale mám zkušenost jen s tímto medometem a nikdy jindy jsem žádný jiný ani neviděl.
Jak píše Honza pro začátečníka je to slušná volba. Je to totiž těžké jiné medomety podobných parametrů jsou za dvojnásobnou cenu.
Já mám automat, regulátor HE-01. Má 2 manuální režimy (doleva-doprava), několik přednastavených napevno a jeden uživatelský, který si můžu poskládat dle libosti. Už se dodává i regulátor HE-02, který má více uživatelských programů. Je to plně dostačující, průměrně technicky zdatný jedinec to bez potíží zvládne nastavit.

Medomet je na těch 8 rámků dostatečně výkonný, já ho tenkrát kupoval za podstatně zajímavější cenu, kolem 25k.
(11.03.2015 9:54)Josef Hrůza napsal(a): [ -> ]Můžete mi prosím někdo změřit vnitřní čistou šířku kazet v medometu? (prostor kam se vkládá rámeček)
Děkuji

To nemáte nikdo ani 5 minut? (rozměr +- 4,5cm) rámeček s mezerníkem, je zhruba 35mm, bude stačit 10mm navíc?
Díky
Já bych ti ho klidně změřil, ale mám to k tobě trochu z ruky.

Tedy myslím medomet.
Už jsem tady jednou slíbil oměřit koš, zkusím o víkendu, doma jej nemám.
Hlava je ale děravá, už si píšu upomínku do telefonu.
Tak snad se zadaří - vydrž. Big Grin
(12.03.2015 9:24)Josef Hrůza napsal(a): [ -> ]Můžete mi prosím někdo změřit vnitřní čistou šířku kazet v medometu? (prostor kam se vkládá rámeček)
Děkuji

Můj 4 rámkový zvratný medomet na 12V Lysoň Fi900 má vnitřní š. kazety 54mm, v. 425, oko pletiva je 17x40mm. Vytáčím v něm 8 rámků 42x17. Vše funguje bez problémů.
Taky plánuji koupi nového medometu. Včelařím na rámkové míře 39x24, ale nové uly vyrábím už na 2/3 langstroth.
Chtěl bych koupit radiální medomet, protože mi příjde jednodušší a tudíž i méně poruchový.
V Havlíčkove Borové mají radialní medomet s pruměrem 910 mm. Má ho někdo z vás doma?
Bude tento pruměr stačit i na vytáčení rámku 39x24 s medovicovým medem nebo by to chtělo větší pruměr?
Děkuji za rady
Zadej si míru jakou požaduješ.Vyjdou Ti vstříc a hned Ti ho aj předvedou na požadované míře s předimenzováním. Spokojenost. F.V.
Dobrý den,
rád bych si koupil medomet (začínám) ale ideálně naživo. Nevíte, kde mají nějaké skladem v Brně nebo v Praze?

Předem děkuji (a omlouvám se, pokud ten dotaz nepatří sem)
V Medocentru mají docela pěkné medomety (moc jsem je ale neprohlížel, jen jsem jedním uchem zaslechl, že jsou z Německa)
http://www.medocentrum.cz/eshop/
Dnes dovezla PPL objednaný medomet. Skus tuto prodejnu : http://vcelarske-potreby.on-line-obchod.cz
Myslíte, že bude stačit šířka kazet 37cm na pohodlnou manipulaci se dvěma optimaly (2x17cm), nebo kolik cm by jste prosím doporučili jako minimální rezervu vedle rámků? V inzerci nabízí úplně nový 6-kazetový medomet široký 104cm a vytáčet 12 rámků je samozřejmě lepší jak 8 rámků ve 4-kazetovém. Když by byl vpodstatě za stejnou cenu jako ten 4-kazetový nový od Vastoilu, jen bych ho měl bez záruky. Ilustrační foto je s poloautomatikou, ale snad by měl být plně automatický. Co si to tom myslíte? Předem díky. http://www.ifauna.cz/vcelarstvi/inzerce/...erez-novy/
Na dva rámky Optimal mám vnitřní velikost kazet 36 cm, stačilo by i 35 cm.
Super díky, já ho tedy vemu, je pro mě lepší mít slevu sice jen necelých 30%, ale ušetřených více jak 10 000Kč mít hned k dispozici a nečekat do podzimu na úředníky jak se vyjádří.
(24.03.2015 1:40)Maraakame napsal(a): [ -> ]Myslíte, že bude stačit šířka kazet 37cm na pohodlnou manipulaci se dvěma optimaly (2x17cm), nebo kolik cm by jste prosím doporučili jako minimální rezervu vedle rámků? V inzerci nabízí úplně nový 6-kazetový medomet široký 104cm a vytáčet 12 rámků je samozřejmě lepší jak 8 rámků ve 4-kazetovém. Když by byl vpodstatě za stejnou cenu jako ten 4-kazetový nový od Vastoilu, jen bych ho měl bez záruky. Ilustrační foto je s poloautomatikou, ale snad by měl být plně automatický. Co si to tom myslíte? Předem díky. http://www.ifauna.cz/vcelarstvi/inzerce/...erez-novy/
Ešte sa neunáhľuj, predsa ide o peknú sumu. V profile máš to čo máš- ešte nevčeláriš, resp. včeláriš zatiaľ len teoreticky a asi plánuješ 39x24, Tu uvádzaš 42x17- akosi to nesedí. Naviac ak by si svoju včelársku stratégiu do budúcnosti koncentroval na Optimal, i tak trochu pochybujem, že Ti do kazety Tebou prezentovaného medometu vôjdu 2 rámiky. Podľa mňa nie. Mal by si so prakticky overiť. Taktiež považujem za nerozumné kúpiť si zvratný medomet a do kazety dávať 2 rámiky. To by si už mal obhospodárovať aspoň tých 50 včelstiev. Naviac ani tá cena nie je až tak "bombastická", ako sa Ti zdá. Ide o výrobok fy. Lysoň- pozri koľko stojí tam http://lyson.com.pl/581-Miodarka-6-Kaset...czne.html, pozri kurz a uvidíš. Prioritné kritériá sú 3: rámiková miera, počet včelstviev a cena - zásada: "za málo peňazí málo muziky" platí i tu, no už nie tak jednoznačne....Wink
Děkuji za reakci. Šlo mi hlavně dozvědět se o šířce kazety, na to mi Jan H. odpověděl. Cena není bombastická, kdyby to bylo třeba tak do 30K i s dopravou, byl bych spokojenější, ale rozhodoval jsem se jen mezi produkty od Lysoně a chtěl jsem kupovat od Vast-oilu 4 kazetový také za 32 000Kč, tak je mi to docela jedno, jediné výraznější proti je absence záruky. Znám několik lidí, co do kazety dávají 2 NR a vůbec si nestěžují. S prodávajícím jsem si psal a plnou šířku kazety naměřil 37cm, takže by to problém být neměl.

Včelstev mám více než je uvedeno, to bylo při zakládání profilu, který jsem už neaktualizoval a dále hodlám rozšiřovat, no o RM nejsem 100% přesvědčený. Letos budu mít poprvé větší praktické zkušenosti s Optimalem a opravdu teoreticky se mi nejvíce líbí jeho dadantovská kombinace, zatím budu srovnávat práci s 10 včelstvy na 39x24 a dále 10x čistý Optimal a 10x Dadant Optimal. Optimaly mi ze zdravotních důvodů předala stará včelařka z vesnice a mám s nimi podstatně lepší startovní pozici než když jsem začínal (souše, zásoba nástavků a oddělky).
Na tohle bude medomet dostatečný, letos trochu předimenzovaný, ale pokud bude příští rok snůška a nebude úhyn, tak už ho docela plně využiji. Výrobky od Lysoně jsou funkční a že třeba nevydrží do mého důchodu mi nevadí, stejně se během pár let teprve uvidí, jakým směrem budu se včelařením pokračovat a do té doby si na sebe medomet určitě vydělá. Až se dále rozhodnu pro počet a RM, můžu si teprve pořídit nějaký nesmrtelný radiální a tento dodatečně využít na melecitozu a hustou medovici, ale opravdu vůbec nevím, co bude v budoucnu...
Mám od Lysoně FI900, 4 kazety, 8 rámků Optimal. Tato velikost je plně dostačující, dva rámky do kazet dostanu bez potíží. Ale při objednávce jsem zadával přímo, jaké rámky chci točit a vyrobili mi kazety na míru. Bez navýšení ceny.
Referenční URL's