Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Medomet
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
http://www.kovovyroba-tyca.cz/index.php/medomety-tyca

Medomedy Kovovýroba Týča -
Máte někdo nějaké zkušenosti, reference, nebo jste jej viděli v chodu?

Díky.
Dnes proběhl další ostrý test medometu a tak jsem vám natočil jeden celý cyklus vytáčení. Dnes jsem byl s medometem konečně úplně spokojen.
Ovládání je super od začátku, ale měl jsem špatně zapojen motor a tak teprve nyní šlape vše jak má.
Stále je ještě v záloze plán že dodělám kříž, který bude držet kazety od sebe a budou se sklápět všechny dokonale. Materiál už je na to nachystán, ale zatím to asi nebude potřeba.

odkaz na video http://pepeeeh.rajce.idnes.cz/Medomet#P7230192.jpg
hezky se točí Wink
Krasa
Přátelé,včelařím jen 35 roků.Na stará kolena {víc jak 7O},jsem si kopil medomet od Lyconě.Je na 4 rámky,kazety jsou 30cm široké.Včelařím v Dadantu.Plodiště 30cm a medník 15cm výška rámků.Pohon medometu 12 voltů.Když vytáčím jarní medy,tak to jde,ale jak začne les,tak to nepřeklápí rámky.Musím to točit bez automatiky.Zkoušel jsem různé kombinace otáček a časů a pořad špatné.Vymněnil jsem řemínek za vroubkovaný,co ma být na malý průměr řemenice a zas špatný.Trochu se to zlepšilo,když jsem odpojil dvě protilehlé pružinky.Ale musím to hlídat.Neni to jistota.Taky jsem to napájel 14 voltama.Maximem co je dovoleno,ale ani to nepomohlo.Když končim denní vytáčení,tak musím podkládat jednu nohu aby vytekl med.Ale stejně tam zůstává,protože výpust neni navařená na dně,ale asi půl cm nad.Nejraděj bych to prodal.Ale nemám to svědomí někoho potrestat.Budu to řešit tak,že poprosím pana Vlka jestli by nešlo upravit jeho ovládání a pohon.Takže co jsem ušetříl za cenu medometu,vydám na úpravu a prace bude ještě k tomu.
Můžeš nastavit na té řídící jednotce zrychlení? Pokud ano, zkus přidat.
Mě toto dělalo podobně s napůl prázdnými rámky (jen s některými jednotkami), pokud byly rámky plné, tak to fungovalo. Při sklápění se využívá setrvačnosti rámků.

Já mám tedy jednotku bez možnosti nastavit zrychlení (o kterém se v návodu píše) a nepomohlo ani po několikáté vyměnit jednotku, už jsem to tady psal.
Vyměnil jsem asi 5 jednotek, abych si nakonec nechal raději tu původní, která sice občas rámky silně udeří, ale sklápí bezvadně.
Pro mě má Lysoň proste jednotky bez zrychlení a jinou mi nepošle. Už jsem to vzdal.

Taková tragédie, abych měl černý svědomí při případném prodeji to zase není (nevím, jak u tebe), na začátek a pokud se množství včel nerozroste tak i napořád je to dobrý.

Vlastně jsem si teď vzpomněl, že úplně první jednotku jsem pustil, v medometu to škublo a byl konec - asi za 14 dnů přišla jednotka druhá, na výměnu.

Takže případný kupec má již tyto mouchy vychytané.
Mám tu jednotku regulovatelnou a aji to funguje.Na motoru je na štítku 24volt.A jestli tam jde jen12,tak asi ten výkon nebude.Mám za to,že je ten motor slabý.V posledních katalozích Lysoně jsem už ten medomed s pohonem 12 volt nenašel.
47 včelstev,Vigor, 500 až 550 metrů,Dadant.
Mám to stejné. Pokud máš ten samý problém jako já, tak máš "slabou" tu jednotku. Vyzkoušel jsem jich několik, tak vím, o čem píšu.
Reklamuj to a doufej, že ti pošlou silnější - není na nich žádný viditelný rozdíl, prostě jedna převrací a druhá ne.

Jak probíhá to řízení a proč tam dává motor na 24V to netuším. Měl jsem to i rozebrané a nic, čím by se dalo točit a nastavovat tam není, snad jen kontrast displeje.
Podle mě to chce větší sílu na roztočení, potřebuje to ty kazety podtrhnout a na to je potřeba silnější motor, nebo úprava převodu. (pokud teda nejde nastavit síla rozběhu)
Netuším jak je na tom medomet s otáčkama, ale pokud by bylo možné na nich ubrat o cca 20% tak by to byla možná cesta jak změnit převod do pomala.
Tím by dostal motor větší sílu na roztočení.

Prošel jsem si tím u mého medometu, problém byl v zapojení hvězda trojúhelník. (samodomo hračka)
To v tomto případě není, proto bych šel cestou jiného převodu.

Ještě jedna možnost by mohla být použití slabších pružin, ale je to dost složité na výpočet a nedá se to řešit formou pokus omyl.
Popřípadě nějak natáhnout (změkčit) stávající pružiny, aby při roztočení nedržely kazety u sebe.
Já mám pružiny vyřešeny gumolanem, je to řešení za 20Kč.
Já řešil ten samý problém, už jsem to tu popisoval. Sciskala se k tomu stavěl čelem, ale postupně z problému vycouval (zklamání). Zjistil jsem, že mám zkroucený koš (spíše křivě svařený). Nakonec jsem to vyřešil tak, že jsem jednu pružinu odpojil a ty zbylé různě překřížil, až to sklápí správně. V podstatě jsem si jednu kazetu rukou dal do takové polohy, aby byla na osu a a ty ostatní, které byly trochu mimo osu pružinami doladil.
Stejná zkušenost s prodejcem.

Jinak tem motor má síly dost. Opravdu - ne každá řídící jednotka do něj pustí stejný výkon - vyzkoušel jsem jich několik. Není problém ani v motoru, ani v převodu. Samozřejmě základní předpoklad je, že mechanismus koše musí být funkční.
Dobrý den,
potřebovala bych pomoci s výběrem medometu.

Na výstavě v Ostravě jsem okukovala medomety od firmy Konigin, Lyson a Kovář, ale jako neznalci oboru kovo-elektro jde spíše o pocity.
Nyní mám deset včelstev, v budoucnu se snad někdy dostanu na dvacet a myslím si, že více jak čtyřicet bych mít nechtěla (budoucnost je mrcha nevím co bude, možná také skončím se dvěma úly Sad
Určitě bych chtěla medomet zvratný, šestikazetový-šestirámkový, blbuvzdorný, samostatně fungující Smile.
Včelařím na Langstroth 2/3, ze kterého točím pouze lesní medy, z mého pohledu jak asfalt husté.

Konigin nabízí takovýto medomet za cca 30 tis.
Co se mi na něm nelíbí: u výtoku je několikamilimetrový rantlík, který neumožňuje vytečení veškerého medu (jak moc to vadí?). Mají ještě dolní vypouštění používáte jej někdo? Když jsem chtěla informaci jak se vytahuje koš na mytí (motor dole), tak vystavovatel nebyl schopen fundovaně odpovědět. Běžně prý není potřeba ho vytahovat, stačí vymýt vodou. Mám starý ruční medomet natřený barvou, představa, že bych jej pouze vypláchla a nečistila každý kousek samostatně, ve mě budí hrůzu, opravdu stačí nerez jen opláchnout a zbytky medu, vosku, propolisu jdou tak lehce pryč? Zkušenosti s medometem Konigin na tomhle vlákně jsou minimální, máte jej někdo a jak se s ním pracuje?
Máte někdo zkušenosti s jeho ovládáním? Přišlo mi dosti primitivní - to neznamená špatné, ale je dostatečné na vytáčení různých druhů medů, dotáčení plástů, když nestíháte odvíčkovat atd.?

Lyson byl na informace nejslabší, tam jsem se sice mohla všude podívat, ale informace navíc vůbec žádné. Cenově od 30 tis. do 45 tis.
Informací na tomto fóru je k němu naštěstí dostatek. prosím pouze o upřesnění. Jak moc vadí u výtoku několikamilimetrový rantlík?
Jak je obtížné demontovat koš?
Je nějaký výrazný rozdíl mezi horním a dolním motorem? U horního bude možná lehčí demontáž koše, u spodního lepší stabilita, ale není to jen teorie? Mají ještě tyto dvě řešení nějaké klady/zápory?
U Lysoně bych vzala ovládání poloautomat (automat se cenově blíží ke Kovářovi), jsou uložené programy použitelné pro husté lesní medy? Jak často volíte jiný program, nebo pracujete s medometem ve stádiu tenhle program funguje, nic nemám důvod měnit?

Kovář byl na výstavu dobře připravený, jeho medomet nemá ani dolní rantl u výtoku, motor nahoře a jednoduchá demontáž - ukázal na místě. No ale je nejdražšíSad - 46 tis.

Prosím o informace a hlavně zkušenosti jak se kterým typem medometu se Vám pracuje, kdyby tu byl šťastlivec/smolař , který mohl/musel vyzkoušet medomety od několika firem, měly by jeho informace velikou cenu.

Děkuji za informace a prosím neutopte se v polemikách zkuste se držet položených otázek.

MB
Mám medomet od Kováře a jsem s ním absolutně spokojený. Tedy vlastně né úplně absolutně...
Nedomyslel jsem to a nepožadoval po něm kazety na dva rámky Lang2/3, takže točím jen 6 rámků na jednou. A přitom by stačilo "pár milimetrů", které v bubnu jsou a dalo by se točit 12 rámků najednou.
Takže bych doporučil při zvolení Kováře poptat větší kazety. Místo tam skutečně je.

Jinak jsem spokojený úplně. Nevydrátkovanou volnou stavbu vytáčí téměř do sucha, aniž by dílo potrhal.
Já jsem také s Kovářem spokojený. 6-ti rámkový zvratný na 50 včelstev stačí. Tím, že si hraji s 1/2 Langem, tak bych také uvítal dva rámky v kapse. Ale ........ bude zima, dlouhé večery a něco vymyslíme. Byl jsem spokojený i s Logarem, ale nebyl zvratný. Věřím, že by byl v poho i jiný typ, ale cena byla jinde. U obouch je dobré zpracování a Kovář nešetřil materiálem.
Polské nemohu hodnotit, možná po úpravách ..........co jsem četl .... S tím kohoutem bych si moc nelámal hlavu, to není tragédie.
Otázkou je zda není lepší něco přidat a nemít na dlouhou dobu klid. Je otázkou zda jsou prašule a zda budou solidní sezóny a včelky s nákupem pomohou. PN.
(04.06.2012 22:19)gusto napsal(a): [ -> ]
(04.06.2012 18:18)LumaB napsal(a): [ -> ]Při brouzdání na netu jsem narazil na naše maďarské kolegy. Neslyšel o nich někdo?
http://www.mezpergeto.hu/index_en.php
Luma

ja mam od nich medomet,6 ramik zvratny na rm 42x35 (tocim aj 12 ks 42x17)..stal cca 1250 e..a vychytavam muchy namiesto vyrobcu..u nas ich ma viac vcelarov,vsetci sme to kupovali cez jedneho pana z levic(bez navysenia ceny),lebo s vyrobcom sa neskutocne zle komunikuje..min rok som na nom vytocil cca 2,5 tony medu,a slapal takmer bez chyby(2x bolo treba dotiahnut skrutku ktora drzi odspodu remenicu na osi kosa(drazka na tej gulatine bola plytka-musel som ju liznut karbobruskou,odvtedy 700kg medu a drzi) drziak motora je obdlznikovy plech
,kratsou stranou navareny na nohe..bolo otazkou casu kedy sa vibraciami odtrhne..vsimol som si teraz pri jarnom toceni ze sa odtrha,drzal len na kusku..nudzovo som ho pritiahol zvierkou a teraz sa bude nanovo privarat aj s nejakou mensou vzperou..dalej mi zacali blbnut asi strunky,lebo sa mi zacalo stavat tento rok,ze mi pri zmene smeru otaciek plasty pricapilo opacne(planujem struny skratit,ci kupit silnejsie)..inak kos sa mi celkom paci,na tak tazke ramiky je v poho nadimenzovany,bubon je z plechu 0,8 mm,co je myslim viac ako lyson..elektronika zatial slape bez chyby(ale kamos co na nom vytocil min rok vyse 10 t medu uz s nou nejake prob.mal) neviem aky zvuk maju ine motory,ale tento moj dost pisti(220V)..vypustaci ventil je osadeny tak,ze nevyteka vsetok med,ma to aj vyhodu,medomet je pri toceni stabilnejsi-cely rok som v nom nechal cca 7kg skrystalizovanej repky(znivelizovala mi dno tak,ze uz vsetok med vytekal Smile,po sezone si ju jeden zakaznik odtial vydoloval,slo to celkom lahko)..co ma stve,je ze ked chcem vybrat kos,musim zdemontovat dole remenicu(ako spominal Honzo Havelka)..a bol lacnejsi od apidomie o viac nez 2000€..tak aj ked to vyzera dost negat.zatial som spokojny..( to skonci az ked pride chyba,ktoru nebudem vediet odstranit Smile )chalani co maju od nich radialne medomety,zatial ziadne prob.nespominali...

pre malú borůvku :
toto som písal pred časom,konigin asi odvtedy urobil pokrok,(napr aj to že u nás má už obchdné zastúpenie cez firmu mede)spomínaný medomet funguje doteraz,kazety otočí opačne len veľmi sporadicky(struny sú pôvodné)privarený držiak motora drží už bez chyby,elektronika zatial úplne bez chyby..vyťahovanie koša je o držku,ale treba to len pri rozoberaní,ja som musel viackrát kôli presunom pri rekonštrukcii domu..inak medomet umývam hadicou so sprchovou koncovkou(pištoľ)teplou vodou..vyberať kôš kvôli umytiu fakt nemá zmysel,vosk a med sa dá vypláchnuť bez zvyšku,sem tam môže zostať niekde prilepený malý kúsok propolisu..odporúčam umývať radšej vlažnou než horúcou,ktorá vytvára voskový film...
(02.10.2015 19:01)PetrM napsal(a): [ -> ]... Jinak jsem spokojený úplně. Nevydrátkovanou volnou stavbu vytáčí téměř do sucha, aniž by dílo potrhal.

Petře, kamarád má obdobný medomet jako ty. Z klasických medníků přešel na nízké a řešil také problém s milimetry. Kovář mu kazety upravil a je to v pohodě. Zkus se na něj obrátit.
(02.10.2015 18:42)mala.boruvka napsal(a): [ -> ]Jak moc vadí u výtoku několikamilimetrový rantlík?

Podle mého názoru vadí, ale ne moc.
Po skončení vytáčení tak jako tak medomet naklápím (podložením zadní nohy), aby med vytekl ze spodního rantlu po celém obvodu. Výpusť ve dně nebo na jeho hraně by měla zásadní význam v případě, kdy by bylo celé dno ve sklonu k výpusti.
Pro včelaře, kteří cedí med hned pod medometem je zajímavější mít medomet se dvěma výpustěmi. Je to z výrobního hlediska minimální komplikace, která manipulaci se síty při jejich zanášení zjednoduší. Nicméně jedním dechem dodávám, že od cezení přes síta hned pod medometem jsme upustili. Ale do určitého počtu včelstev se mi to smysluplné přišlo.



(02.10.2015 18:42)mala.boruvka napsal(a): [ -> ]Je nějaký výrazný rozdíl mezi horním a dolním motorem? U horního bude možná lehčí demontáž koše, u spodního lepší stabilita, ale není to jen teorie? Mají ještě tyto dvě řešení nějaké klady/zápory?

Z dolního motoru nemůže napadat bordel do medometu.
Dolní motor nezavazí nahoře.
Stabilita je u spodního logicky lepší, ale to jde dohnat i jinak (zátěž - ať v podobě vytáčeného medu, závaží apod; šrouby do podlahy či palety).
Ne, že by se motor pod medometem nijak nezaprášil apod. Ale zadělaný (zašpiněný) motor nahoře na medometu (medem, včelími výkaly, prachem) není nic moc pohledného. A utírá se o poznání hůře než plechy či plexi.



(02.10.2015 18:42)mala.boruvka napsal(a): [ -> ]Prosím o informace a hlavně zkušenosti jak se kterým typem medometu se Vám pracuje, kdyby tu byl šťastlivec/smolař , který mohl/musel vyzkoušet medomety od několika firem, měly by jeho informace velikou cenu.

Mám zkušenosti s medometem od Vodičky a z Havlíčkovy Borové.
Porovnávat je ale nechci - jeden je na 220 V s řídící jednotkou a druhý byl na 12 V s ručním přepínáním. Nicméně z pohledu zámečnického porovnat jdou - a jsou srovnatelné. Ale oba jsou již pár let na světě, v té době ještě jiní výrobci myslím nebyli.


Mytí medometu:
My koš i motor demontujeme. A myjeme plášť a koš zvlášť.
Tudíž rozborka a sborka by měly být podle mého názoru realizovatelné s ohledem na manuální zručnost obsluhy. U Vodičky k tomu potřebuji golu s velkými oříšky a 4 ruce. Jestli to je jednoduché nebo ne nevím, mně to přijde OK.

Výběr medometu:
Cenu jistě nejde opomenout. Ale cenový rozdíl nakonec bude díky dotacím menší. A než mít doma něco, co je sice levné, ale polovina referencí je takových, že jsou s tím problémy, tak bych si radši rok počkal a připlatil (resp. si třeba půjčil a splatil).
Však víme, proč chodit ke kovaříčkovi...když můžu rovnou ke KOVÁŘI, mám medomed od něj a jede perfektně už 4 sezonu.
Rozhodně bych neměnil, hlavně chválím malý prostor, který zabírá cca 60 cm i přestože je na 6 rámků Optimal (Langstroth jde taky) a je přitom automaticky zvratný.Tongue
Naví domácí výrobce, sice dražší, ale také větší kvalita, medomed mě určitě přežije Big Grin
Měl jsem možnost točit na klasickém tangenciálním medometu na kliku, zvratném od Kováře a vlastním zvratný od Lysoně.
Klasiku beru jako hračku pro zábavu, zvratný vytočí o poznání lépe. Kovář má opravdu precizní zpracování, je to kus poctivé práce. Lysoň má znatelně slabší řemeslné zpracování, některé díly z lakovaného železa (Kovář vše nerez). Od počátku jsem měl s Lysoněm potíže (malé kazety, nefunkční regulace, zkroucený koš). První dva problémy dodavatel vyřešil, u třetího jen sliboval.

Motor nahoře vs. dole. Téměř vše popsal vcelky.cz kousek výše. Doplním, že v motoru vzniká nepořádek (prach z uhlíků a komutátorů, opotřebení ložisek atd.) proto je umístění nahoře potenciálním zdrojem nečistot v medu, ale pokud se o to starám, je to OK.

Čištění - pokud je motor nahoře, lehce se sundá a vydělá celý koš. U motoru dole (u Lysoně) je to problém, příliš pracný úkon. Myji tak, že nechám točit kazety na max. otáčky cca 5 minut (odstříkne se med), podložím zadní nohu a nechám vše stéct do druhého dne. Zbylý med stěrkou odeberu a medomet vystříkám hadicí studenou vodou, práce na 5-10 minut.

Závěr: když jsem začínal, neměl jsem na top kvalitu. Proto mám Lysoně. Funguje, ale nejsem zcela spokojený. Na mých 12 včelstev stačí, ale časem si udělám radost a koupím Kováře.
Referenční URL's