Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Medomet
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Taky bych se bál, že tam v té trubičce bude zůstávat med po vytáčení - nebylo by jednodušší, v tom plocháči případně udělat jen díru ?
Když potřebuji vyndat kazetu, tak dole povolím tu matku sundám pružinu a je venku, ale nemám důvod vyndávat kazety.
Zdravím VF.
Už dva roky vlastním zvratný medomet MZ800V-A zvratný od Kováŕa. Bol a som s ním spokojný, ale túto sezónu ma občas vytočil, padali mi dole pružiny s unášacieho kolieska, dospel som k názoru, že pri hustejšom mede nastávajú problémy. Nie je to dokonalé, ale nič lepšie som zatiaľ nemal. Skúsim vymeniť pružiny a ohlásiť výrobcu čo on nato.Sad
Může to být únavou pružin, ty bych považoval za spotřební materiál, který je třeba čas od času vyměnit.
A nesdělil by jste prosím, jak má ten Váš medomet uchycené otáčecí tyče kazet. Především dole. děkuji předem.
(02.11.2016 22:22)JiřinaS napsal(a): [ -> ]Dobrý den,
mám na Vás prosbu. Prasklo mi zadní víko od medometu a potřeboval bych koupit nové.
Mám ruční medomet podobný tomuto: http://www.vceliprodejna.cz/d/medomet--4...d-1002857/
Dostal jsem jej, nevím kdo jej vyrábí, Holtermann to není... Je tam výrobce Quanti, made in Italy, ale nejsem schopen jej nikde sehnat...
Jiří Svoboda

Možná bude problém, že výrobcem je fa QUARTI http://www.quartiitaly.it/apicoltura-sho...del-miele.

Ale jinak věřím tomu, že kus překližky, nebo polykarbonátu a lupenková případně přímočará pilka splní svůj úkol taky. Smile
Překližka? Do medometu? To si snad děláte srandu?
No, myslel jsem si že kryty z překližky, nebo alespoň čistého dřeva na medometu jsou už za námi, ale asi jsem se mýlil.
(09.11.2016 10:37)Havelka Jan napsal(a): [ -> ]Překližka? Do medometu? To si snad děláte srandu?

(09.11.2016 12:05)Stanislav Vorel napsal(a): [ -> ]No, myslel jsem si že kryty z překližky, nebo alespoň čistého dřeva na medometu jsou už za námi, ale asi jsem se mýlil.


Panové doufám nedej bože,že máte rámky ve vcelách ze dřeva !!!!!!!!!máte určitě rámky z nerezi nebo z plastu o ulové sestavě už nemluvím.. Zdeněk
Nejsem ulítlý na nerez, plast, sterilní prostředí. Ale ...

Med je potravina, která neprochází žádnou konzervací a může být kontaminován třemi způsoby (a nejen med, včelí produkty obecně):
  • Z vnějšího prostředí při sběru nektaru, medovice, pylu atd.
  • Při léčení včelstev, nátěru úlů atd.
  • Při nakládání se včelími produkty


V úlu je med bezpečně uložen ve voskovém díle, jakmile ho začneme odebírat, můžeme ho už jenom poškodit. Takže rozumná hygiena je namístě.
Víko na medomet z překližky je pro mě osobně za hranou. Když už pořídím nerezový medomet a praskne mi plexi víko, tak seženu kus plexi a vyříznu nové, ale nebudu ho nahrazovat čímkoliv nevhodným. To bych rovnou mohl vytáčet ve stodole mezi slepicemi a balíky slámy.
Preglejka je materiál ktorý sa vplyvom vlhka deformuje ! Najprv sa vyduje a potom sa začne lúpať! Medomet sa po použití umýva vodou , vrátane krytu! A rozdiel ceny medzi plexi a preglejkou je zanedbatelný ! Ale životnosť neporovnateľná !
Hygiena je urcitě na mistě,med určitě při vytačení příjde z rámkem do styku (očistění mustků,pokap medu z odvičkovaného rámku)
med z víka nepřijde s vytačeným medem je to spíše bezpečnostní prvek. Mnoho let jsem na starém medometu vytačel bez víka jde, ale o tu bezpečnost .Potom co ladí oku. Zdeněk
Ras'to: Uvědom si ,že je více druhů překližek.
Ne ,že bych byl pro překližku na medometu,tak i barvy i když jsou tak zvané potravinářské.I ty se smývají.
Mohu ti ukázat překližku která byla přes dvacet let venku,na ležato a pouze ošetřena hrana.Nic se neděje.
Ale souhlas,je lepší,hygieničtější materiál.F.V.
Myslím že zlé plexisklo a dobrá preglejka si nemajú čo vyčítať. "Bordel" pridávany do plexi na vylepšenie optických a mechanických vlastnosti... Kryt robí bezpečnostnú bariéru a znemožňuje prievan a výfukovanie medovej hmly do priestoru.

Popis plexi je na koplast.cz. tam je zaujímavé, čomu plexi neodolala.
Ztohto pohľadu by som volil radšej dobrú preglejka ako zle (bez certifikatu) plexi.
(10.11.2016 9:21)Medak napsal(a): [ -> ]Hygiena je urcitě na mistě,med určitě při vytačení příjde z rámkem do styku (očistění mustků,pokap medu z odvičkovaného rámku)
med z víka nepřijde s vytačeným medem je to spíše bezpečnostní prvek. Mnoho let jsem na starém medometu vytačel bez víka jde, ale o tu bezpečnost .Potom co ladí oku. Zdeněk

Vytáčení bez víka, to je ještě méně hygienické. Medomet funguje jako ventilátor a natáhne si tam spoustu prachu a vlasů. To raději tu překližku. Ono to dřevo je antiseptické a já na na tom též nevidím problém. To bychom museli zrušit pádla a vařečky.
Môžete dať vyrezať aj kryt z nerezového plechu, ten sa určite nerozbije a je aj dostatočne hygienický a umývateľný, nevidím veľkú výhodu v tom že sa môžem pozerať do medometu, ak potrebujem otvorím veko.
Jak dlouho se dá diskutovat o překližce, neuvěřitelné. Nemám nic proti ní či jinému vhodném materiálu, rozhodně její použití nebudu kritizovat.
Co říkáte na tento medomet ? Má s ním někdo zkušenosti ??? https://www.vcelkasro.cz/medomet-6ramkovy/
firma AVV 100 zřejmě ukrajina
http://www.uley.in/shop/medogonka-4-x-ra...oprivodom/

Ja som tento rokkupil toto uz je doma akurad vatacat bude az buducu sezonu tak som zvedavy.......
(30.11.2016 14:54)Ogin82 napsal(a): [ -> ]Co říkáte na tento medomet ? Má s ním někdo zkušenosti ??? https://www.vcelkasro.cz/medomet-6ramkovy/
firma AVV 100 zřejmě ukrajina

Mám ho doma uplnej luxus stočeno 1,5t medu a šlape jak hodinky

akorád jsem za něj daval 15tis
Referenční URL's