Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Medomet
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
(06.06.2017 7:23)jirkap napsal(a): [ -> ]Ještě by mně zajímalo, čím čistíte vnitřní stěny medometu, myslím , jakým nástrojem. Moc místa mezi košem a stěnou není. Zárohák je malý a stříkat hadicí se mi zdá málo funkční J.
tobě nejde vyndat koš zvlášť?
U Lysoně je to dost komplikované, dělal jsem to asi 3x. Když mi ho dovezli a potřeboval jsem ho dostat do baráku (průměr 90 cm, dveře 80 cm, výška bubnu je cca 78 cm). Když jsem dodělal medárnu a potřeboval jsem ho dostat z baráku do medárny a první čištění. Je to fakt vopruz, měla tam být nějaká spojka, aby se odmontovala horní lišta a koš se odpojil od hnané hřídele. Takže koš nevyndávám a umývám hadicí v bubnu. jde to hezky, práce na 10-15 minut.
(06.06.2017 7:30)Havelka Jan napsal(a): [ -> ]Po vytočení pustím manuální program na 100 % otáček a nechám několik minut točit, odstříká se většina medu z kazet. Pam ho hodně nakloním směrem ke kohoutu a nechám do druhého dne, med steče a většina ho jde vypustit. Zbytek vyškrábu stěrkou na těsto (silikonovou) a přes ventil vytlačím ven.

Bez jakékoliv chemie ? Zkoušel jsem Jar a trochu funguje. SAVO si netroufám. Tím jsem čistil podlahu a šla dobře J.
Ano, bez chemie, jen čistou a studenou (v podstatě ledovou) vodu hadicí ze studny (samozřejmě na konci hadice mám nějakou postřikovací koncovku s různými režimy proudu vody).
Vapkou je ho radost čistit.
(24.03.2015 8:36)Havelka Jan napsal(a): [ -> ]Na dva rámky Optimal mám vnitřní velikost kazet 36 cm, stačilo by i 35 cm.

Ahoj Honzo, išlo by to tvojho medometu (lyson 4r priemer 900) vložiť aj rámik miery 35cm bez naklápania kazety do strany? Ide mi o to aká je svetlá miera pri otvorenom dekli, Predpokladám že predĺžená kazeta zasahuje pod poklop, tak či tam je priestor tam ten rámik vložiť.

Mám dadant a občas potrebujem vytočiť aj vysoký rámik, inak medník 17cm

Rozhodujem sa medzi 4 rámkovým zvratným madarským KONIGIN - tam už je bez úprav kazeta 37cm alebo týmto poľským Lysoň, s upravenou kazetou.

Inak ak máte niekto skúsenosti s týmto medometom od KONIGIN pozitívne či negatívne sem s nimi, na nete toho moc o nich nie je. Vopred ďakujem, Peter.
Já mám zvratný medomet od Týči, vleze se mě tam 12 rámků 39x17, ale dávám jen 6,protože to nestíhám odvíčkovávat. Vyndaný koš mám do 2 minut, ale musí mě pomáhat manželka, protože je dost těžký. Pak stejně jak Milan stěrkou setřu med ze stěn a dna a hadicí popř vapkou umyji medomet i koš. Letos jsem měl vytočených 300 kg i s odebráním a vrácením medníků, naplněním sklenic a umytím medometu za 6 hodin. Manželka mě pomáhala jen první dvě hodiny, než jsem nanosil medníky od včel. Klasický bych už nechtěl, kdo má pořád ty rámky otáčet.
Merkuri
Zdravím a prosím o radu či názor na tento el. 4r. medomet z VP Ještěd, motor má nahoře, ventil plastový. Cena je příznivá (11 500 Kč), ale máte s ním někdo zkušenosti? Rozhoduji se mezi tímto Ještědem a Lysoněm 4 R. T. 12/220 V, který se dá sehnat za 16 500,- (motor dole, ventil z nerezu). Vyplatí se investovat do toho Lysoně, je v něčem lepší (kromě těch umístění motoru a materiálu ventilu)? Vytáčet budu (zatím) 4 včelstva (39x24cm). Předem díky!

https://www.vpjested.cz/e-shop/prace-s-m...lektricky/

https://www.vceliobchod.cz/medomet-4-r-t...et-lyson-p

[Obrázky: 208-image-0708_medomet_nerez_4_ramky_tangencialn.jpg]


[Obrázky: 0708_2.jpg]

[Obrázky: 0708_3.jpg]

[Obrázky: 0708_4.jpg]
Tohle jsou oba medomety od Lysoně, ten levnější je ta jejich základní očesaná řada. Takže jde spíš o to, zda chceš do toho dát víc peněz za maličko pocitově lepší kvalitu.
Taky je otázka proč pokud máš 39x24 volit ten větší - tedy pokud i do budoucna zůstaneš jen u téhle míry. Pokud půjdeš do nízkých nástavků, pak samozřejmě budeš mít výhodu, že se tam pak vejde 8 nízkejch rámků.
Díky za radu, jestli v tom levnějším není žádný háček, resp. ten dražší nic výrazně lepšího nenabízí, tak bych se do začátku přiklonil k tomu lacinějšímu. Otázku velikosti jsem po pravdě moc neřešil, spíš jsem si říkal, že větší průměr třeba bude pohodlnější pro práci. Na nízké nástavky to asi potřebovat nebudu, na 39x24 jsem totiž nedávno začal, tak u toho asi pár let zůstanu Smile
Zdravím,
mám 3 roky ten druhý https://www.vceliobchod.cz/medomet-4-r-t...et-lyson-p .
Při 11 včelstvech vcelku spokojenost. Medárnu nemám, vytáčím v kuchyni. Vytáčet můžu max. do rychlosti 8, potom se plásty, obzvlášť panenské, dost poškozují. Při nestejně zaplněných rámcích také dochází při vyšších rychlostech k vibracím a po plovoucí podlaze má medomet tendenci "cestovat". Přemýšlím o nějakých gumových silentblocích, nožičky mají dole díru. Vloni jsem nedobře vypláchnul medomet a letos bylo potřeba ho rozebrat, vyndat koš a řádně vše vymýt. Práce to byla mizerná trvající i s vypláchnutím asi hodinu. Na osu (hřídel) koše je pod medometem navlečena řemenice, do hřídele je navrtán důlek (já tam mám dva - asi se napoprvé nestrefili Angry) a řemenice je zajištěna šroubem a kontramatkou. Když jsem vyndával koš, řemenice spadla v koupelně na dlažbu a kus dlaždice vyštípla. Manželka se na to moc netvářila, slíbil jsem že dlaždici vyměním - až bude čas Smile Při zpětné montáži řemenice jsem se samozřejmě trefil do toho špatného důlku - moje chyba. Závěr - pro malovčelaře je tento medomet asi dobrý, nějakou korunu mi také vrátili na dotacích. Při padesáti včelstvech bych do toho rozhodně nešel. Ať se vám všem daří.
Pavel
V místnosti kde vytáčím med mám dlažbu,pod medomet dávám odřezek koberce a necestuje to nikam ani na plný výkon.A na mýtí používám rychlovarnou konvici,horká voda dělá divy,medomet je čistý hned.A ventil u medometu není určitě dobrý plastový
Preboha naco si kupit taky trapny medomet. Kup si napr. 20 ramikovy radial a mas tocenie, rychle, pohodove a medomet bez kazenia na cely zivot.
Letos jsem si nechal od švagra přivést z Ukrajiny medomet http://www.uley.in/shop/6-ti-ramochnaya-...kopirovat/
naprostá spokojenost a doufám, že to vydrží.
Tieto Ukrajinské predávajú aj na Bazoši , cena je veľmi lákavá.
https://zvierata.bazos.sk/inzerat/728104...utomat.php
https://zvierata.bazos.sk/inzerat/734809...mikovy.php

Trochu ma ale brzdí v rozhodovaní, že by som chcel mať možnosť vytáčať aj rámik 420x350 alebo 2x 420x170 vedľa seba. I keď mi niečo hovorí, že tie vysoké nebudem nikdy vytáčať.

Potom by bol ten 20 rámikový radiál asi vhodnejší, napr tento
http://www.mede.sk/sk/medomety/radialne-...-230v.html

Posledne som ale vytáčal taký hustý med, že mi to ponorný medomer ani nezmeral, musel mať pod 15% vody, neviem či by to na tom radiáli vôbec išlo vytočiť.
Tak skončím asi pri tomto:
http://www.mede.sk/sk/medomety/tangencia...-230v.html
Nevahaj ani na chvilu, radial vytoci vsetko. Vymena 4 ramikoveho zvratneho za 24 ramikovy radial bolo najlepsie rozhodnutie ake som vo vcelareni urobil.
Ja mam radial 30 ramikovy a vytoci vsetko bez problemov,panenske plasty bez poskodenia,iny medomet ako radial by som nechcel ,uplne suhlasim so Scipiom bolo to najlepsie rozhodnutie ist do radialu ...
všude u radiálu ale čtu, že máš horní loučky od medu......je to pravda?
Tiež som nevedel ako sa rozhodnúť. Najskôr som bol viac naklonený pre radiál. Po prečítaní celej tejto témy som v tom nemal stále jasno..Nakoniec na základe príspevkov od Patko79, ktorý si dával vyrobiť zvratný koš do radiálneho medometu kvôli nedostatočnému vytáčaniu hustých medov som sa nakoniec rozhodol pre 4 rámikový zvratný kazeta 37cm priemer 89cm od KONIGIN. S tým, že do tohoto medometu budem môcť kúpiť radiálny koš, ak by som v budúcnosti potreboval.Medomet som bol cez víkend pozrieť priamo vo firme MEDE v Lehniciach. Medomet je pevnej konštrukcie, elekronika tiež pracuje v pohode takže sa mi potvrdili skúsenosti Gusta, ktorému týmto ďakujem za obšírnejší popis v súkromnej správe. Motor trochu píska, ale to mi popisovali aj majitelia medometov od iných firiem. Už je zadaný do výroby. V cene mi ešte upravia výšku nôh aby sa mi pod medomet vošla stáčacia nádoba výšky 44cm, ktorú používam. Peter B.
Referenční URL's