Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Medomet
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
(18.06.2017 22:58)Jozef Orviste napsal(a): [ -> ]Ja som si vyrobil vlastný zvratný medomet na 8 rámikov 42cmx17cm s elektrickým pohonom.
Prosim neboli by fotky?
Máte doma ukrajinský medomet od od firmy AVV 100? Je prodáván v inzertní příloze časopisu včelařství v inzerátech vcelkasro. Jaká je zkušenost s vytáčením a dílenským zpracováním?
Mám přímo z Ukrajiny tento http://www.uley.in/shop/6-ti-ramochnaya-...kopirovat/ Zatím spokojenost, vytáčí v pohodě, je dost stabilní. Zpracování odpovídá ceně, ale na funkčnost vliv nepozoruji.
To jsou ceny, ne jak ti naši vydřiduši.
A to se podívej, za kolik prodávají med a vosk...
Ne jako ti naši vydřiduši Idea
Ale už vozí k nám i to, takže bude dobře.


(Pozn. V toto příspěvku je použita ironie.)
Vyzerá to, že tie 2 medomety z príspevkov 1722 a 1723 sú totožné.
Mohu se zeptat při vytáčení u zvratného medometu při vkládání rámků s medem má být horní loučka rámku vložená ke středu osy nebo ne .Co jsem viděl obrázky a videa na netu každý to tam má jinak nebo to je jedno jak se tam vkládají při vytáčení pouze řešit vyvážení.
Není to jedno. Představíš-li si řez plástem, zjistíš, že je jakoby do Vé, aby včelám med nevytekl. Takže horní loučku ke středu. Respektive pohyb spodní loučky po směru otáčení.
Nenech se zb...., je to u zvratného koše opravdu jedno.
Pri diagonálnej rotácií by mal rámik rotovať spodnou latkou dopredu. Ak nemeníš pri preklopení smer otáčok tak na tom nezáleží. Polovička pôjde opačne.
Nesouhlasím jjvcela
hele já to druhou sezonu dělal horní loučkou ven z koše a pak jsem zjistil, že to má bejt prý opačně........tak jsem to vyzkoušel a absolutně v tom nevidim rozdil.....rámky jsou uplně stejně vytočený
(02.12.2017 16:14)TomasoFernando napsal(a): [ -> ]Nesouhlasím jjvcela

Můžeš s tím nesouhlasit, nebo to odmítat a to je vše co s tím můžeš udělat. Lajcky řečeno: "Odstředivá síla působí v radiálním směru - směrem od osy otáčení." Ve skutečnosti má kapka, ve chvíli odpoutání od buňky, rychlost stejnou jako má rotující koš a její směr je tečný k dráze koše. Vůči buňce se v tomto okamžiku pohybuje přesně radiálně. Postupně se v proudu vzduchu ale zpomaluje a dopadá na buben "téměř" kolmo.
Páni a nehovoríme náhodou o zvratnom medomete, ktorý sa vlastne pri rotácii mení na tangenciálny?
Jojo, stále se bavíme o zvraťáku, který je vlastně tangenciálem.
[Obrázky: rotace.png]
Buňce je jedno, zda je nakloněna "vpřed" či "vzad".
Pekne si to nakreslil.
Nie je však dôležite aký smer bude mať kvapka po odlepení, ale ako sa dostane z dna k okraju.
Také jsem pro horní loučku ke středu medometu a tak jej vždy dávám. Buňky v plástu jsou stavěny nahoru a tak beru pokud bych dal plást opačně bude to potom z buněk vytékat jako proti srsti.
Matematicky mi to ani jjvcela nevysvětlí a doufám, pokud nepřejdu na jiný medomet budu plásty dávat stále horní loučkou do středu. Mám čtyřrámkovýho zvratnýho Logara a jsem velice spokojený.
Ide o princíp naklonenej roviny a teda z čiste teoretického pohľadu na obrázku je nesprávny spôsob vytáčania. Z praktického hľadiska je rozdiel úplne zanedbateľný, keďže zvratné medomety sú elektrické a dlhší čas odstreďovania zabezpečuje dostatočné odstredenie medu z buniek.
(02.12.2017 21:18)jjvcela napsal(a): [ -> ]...
Buňce je jedno, zda je nakloněna "vpřed" či "vzad".

Zhruba máš pravdu. Ale odstredivá sila má iba jeden smer. Od stredu. Tú druhú zložku dodáva stena tej bunky. Tá kvapka na tej prednej stene je vždy "nadľahčovaná", lebo stena spopod nej "uniká" a na zadnej pritláčaná, lebo do nej stena "tlačí". (Pri rovnomernom pohybe)
Nenamietam, ale ja dávam plasty vždy spodnou latkou dopredu. Možno viac by o tom vedel napísať KaJi. Ten si vždy sťažoval na melicitózu. A tam by som už ani minimálne neobmedzoval ten "výtok" medu z bunky.

( v tom príspevku 1730 som poplietol tangenciálny a "diagonálny" smer Big Grin )
To jak, kterým směrem, se vkládají plásty do medometu tangenciálního mělo význam u medometů s ručním pohonem. U medometů poháněných motorem ať již tangenciálních, zda horní loučkou vložíme po směru nebo v protisměru otáčení koše, nebo u zvratných zda vkládáme horní loučku do kazety k obvodu pláště nebo ke středové ose je naprosto jedno. Plásty jsou po ukončení procesu vytáčení naprosto "suché". Tomu medometu je to naprosto egál. Jde o to jak je ten koš konstruován. Hlavně, aby bylo co vytáčet. A o tom je celá věda.
JK
Referenční URL's