Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Odběr a odevzdání měli
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Stran: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45
(05.02.2017 14:53)Vlastimil Plaček napsal(a): [ -> ]Myslel jsem, že celý rok by měl včelař provádět prevenci proti VD. Na podzim povinnou fumigaci a nyní odevzdat (nepřebranou) měl a v případě pozitivního nálezu provede KVS nařízení na ošetření nátěru plodu.
No a teď nevím, proč je to špatně. Je to proto, že všichni včelaři přece ví, co mají dělat? Je to proto, že v případě nálezu včelař měl přebere a odevzdá čistou a tím pádem to postrádá smysl, protože si teoreticky může "nadělat" plno čistých vzorků? To jsem se tady taky dočetl- "měl přebere a doléčí si sám". A co ti, co měl přeberou a nedoléčí? Nebo je jiný důvod, proč tady je spoustu názorů o zbytečnosti odběru? Proč tedy?

Hlavním důvodem zbytečnosti povinného odevzdávání zimní měli k vyšetření na varroózu je to, že celostátním vyhodnocením se zjistí jen, jak moc bylo kleštíků loni na podzim. A to je údaj zbytečný pro rozhodování o léčení v aktuální sezóně.

Zjednodušeně řečeno povinná zimní měl je jako varovný systém na železničním přejezdu, kde začne svítit červená až poté, co projede vlak.
Odborné zdůvodnění jsem už před dvěma roky publikoval v časopise Moderní včelař:
http://www.modernivcelar.eu/clanky/potre...-meli.html

Celý spor o význam zimní měli spočívá v tom, že veterinární správa a ČSV předpokládají, že roztoči v naších vzorcích napadali do měli z špatně léčených včelstev. Mají tedy být odhadem aktuálního napadení v lednu. Z toho usuzují, že horší výsledky vyhodnocení zimní měli znamenají ohrožení včelstev v následující sezóně. Podle toho logicky nařizují jarní přeléčení a vyšší intenzitu léčení v létě.
Ve skutečnosti kleštíci zjištění v měli pocházejí z tzv. reziduálního (zbytkového) spadu po podzimním léčení. Kleštíci usmecení při podzimním ošetření zůstávají zachyceni na neobsednutých rámcích v dolních patrech nástavkového úlu, jak názorně prokázal docent Antonín Přidal v tomto článku: http://www.modernivcelar.eu/clanky/otazk...-meli.html Kleštíci do zimní měli postupně padají v závislosti na aktivitě včelstva. Vyhodnocení měli pak vypovídá o napadení v minulé sezóně, což nemá téměř žádnou souvislost s nákazovou situací v sezóně následující.

Pro moji argumentaci je zásadní graf č.2 v mém článku. Dokládá, že mezi výsledky zimní měli a intenzitou varroózy v minulé sezóně je velmi těsný vztah. Korelační koeficient r = 0,9 zjednodušeně řečeno znamená, že je přibližně 90 % shoda mezi zimní měli a množstvím kleštíků v minulé sezóně. Vyšlo to vysoce průkazné: s pravděpodobností 99,9 %. V podstatě tam zbývá jen malý prostor na jiné vlivy.

Od zástupců ČSV jsme vícekrát slyšeli argument, že zimní měl je také důležitá, protože včelaři by přestali léčit a takto alespoň přijdou s kelímkem měli na schůzi a je s nimi nějaký kontakt. Respektuji to a proto navrhuji, aby si ČSV zimní rituály kolem kelímků s mělí dál udržoval uvnitř své komunity, ale ostatní do toho nenutil. Samostatný včelař se obvykle zajímá o zdravotní stav včelstev celoročně a uzná-li to za užitečné, může si snadno sám spočítat i kleštíky v zimní měli.

(05.02.2017 10:57)tom.50 napsal(a): [ -> ]A mám-li já posoudit odbornost vaší, s vaším slovníkem a postoji a odbornost VúVČ Dol, jednoznačně se já spolehnu na odborníky ve výzkumném ústavu. Už jsem to tu psal mockrát, věřím výzkumným ústavům.

Budu rád za vaše odborné argumenty pro zachování povinné zimní měli. Můžete i citovat z odborných stanovisek výzkumných ústavů, kterým tak věříte.
(05.02.2017 22:17)JKL napsal(a): [ -> ][
A na konec stručná odpověď na tu tvoji poslední otázku "Proč tedy?" - Protože důvěřovat v člověka nenadělá tolik morálních a skutkových škod, jak dělat z člověka nesamostatné, neschopné a hloupé individuum.

Jste si jistý, že skutečně většina včelařů chce být samostatnými? Já tvrdím, že nikoli a důkazem je, že je většina českých včelařů v ČSV a ne v jiných spolcích.

To, že vy jako malé dítě (když jste použil příměr s dětmi), když stojí s maminkou u silnice a zuřivě dupe a řve já sám, já sám a snaží se jí vytrhnout a možná vletět pod náklaďák, ještě neznamená, že všechny děti jsou rozmazlení spratci, které si vedou svou, kopou a svíjejí se vzteky když nedosáhnou toho, co se jim zachce...
Věřte, že jako mnohé děti uvítají vedení, pocit sounáležitosti a ochrany, tak podobně spousta obyčejných lidí nijak netouží vyčnívat a muset se starat, mnozí rádi přijímají, že má o ně a jejich včelstva někdo zájem, pomůže jim třeba jen tím že připomene termíny atd.

My starší pamatujeme agendu spojenou se včelařením v rozsahu snad desetiny či spíš jen pouhých jednotek % nynějšího objemu lejster a výkazů a hlášení ve srovnání s dneškem. Překvapuje mě, že nenapřete svoje ambice tím směrem, aby se zrušilo 90% buzerací ze strany státu a dalších molochů. To je nepohodlné, chápu, hrdinně se pustíte do dědků, kteří se neumějí a nemají sílu bránit. To je od vás velmi chrabré.

Ono jde o něco jiného že?

Ale jak že to říkají pouštní nomádi? Psi štěkají, ale karavana jede dál...
Kolik jich je, nevíme, ale proč ten zbytek to má za ně odnášet?
Už tady byl návrh co vás rozhicoval - nic vám nebrání se o ty co nechtějí se sami starat o jejich včely kolektivně pečovat v ČSV. Nic v tom nebrání. Ani vám se do té péče zapojit, zatím stojíte podezřele mimo. Jen čerpáte a kolektivu nic nedáváte, jak zde píšete.

A s tou byrokracií se krásně shodujeme. Byrokracii asi způsobuje to pečování a evidence co s tím máte.

A pro normálního včelaře představuje zimní měl 80-95% veškeré byrokracie - měřeno časem co stát vyžaduje. Ty dva další maily nestojí za řeč.
Takže souhlas, zrušmě tu byrokracii. Můžete se zapojit.
Zimní měl je největší náklad a navíc bez efektu. Nebo navrhněte nějaký jiný úkon. Zbývá hlášení OÚ - to bych zrušil hned jako druhé - je to duplicita a nechal jen hlášení do ústřední evidence. Nebo znáte nějaké jiné "byrokracie"?
(05.02.2017 17:47)Kohout napsal(a): [ -> ]
(04.02.2017 20:58)tom.50 napsal(a): [ -> ]Ale mladý příteli, i M. Havelka na přednášce jasně říkal, že kdo chce být bez roztočů, ten používá Amitraz a ne kyseliny.

Je to tak příteli Havelko? Lze z tvé přednášky jasně vyvodit že kdo chce být bez roztočů nepoužívá kyseliny? Tedy že kdo používá kyseliny není bez roztočů?

I mě by odpověď zajímala.
Tome,víš co to je setrvačnost?
Kdysi když mi umřel tchán,tak hned po pohřbu jsem měl návštěvu včelařů.
Jejich první slova byla:Tak tě vítáme do spolku.........A když jsem se ptal proč? Odpověď - To musíš když,chceš mít včely.
Myslíš,že se něco změnilo? F.V.
(06.02.2017 0:18)tom.50 napsal(a): [ -> ]
(05.02.2017 22:17)JKL napsal(a): [ -> ]A na konec stručná odpověď na tu tvoji poslední otázku "Proč tedy?" - Protože důvěřovat v člověka nenadělá tolik morálních a skutkových škod, jak dělat z člověka nesamostatné, neschopné a hloupé individuum.

Jste si jistý, že skutečně většina včelařů chce být samostatnými? Já tvrdím, že nikoli a důkazem je, že je většina českých včelařů v ČSV a ne v jiných spolcích.

To, že vy jako malé dítě (když jste použil příměr s dětmi), když stojí s maminkou u silnice a zuřivě dupe a řve já sám, já sám a snaží se jí vytrhnout a možná vletět pod náklaďák, ještě neznamená, že všechny děti jsou rozmazlení spratci, které si vedou svou, kopou a svíjejí se vzteky když nedosáhnou toho, co se jim zachce...
Věřte, že jako mnohé děti uvítají vedení, pocit sounáležitosti a ochrany, tak podobně spousta obyčejných lidí nijak netouží vyčnívat a muset se starat, mnozí rádi přijímají, že má o ně a jejich včelstva někdo zájem, pomůže jim třeba jen tím že připomene termíny atd.
Pro mne za mne ať si karavana s dětičkami co potřebují ručičku jede dál, ale prosil bych, aby ty co již dospěly netahala dál za ručičku, když o to nestojí. To už je pak spíše jako, že dospělého musejí ke karavaně přivázat želízky, aby ho udrželi.
Jo a nejsem malé dítě co řve, ale jsem dospělá samostatná osoba. Malé dětičky co potřebují přebalovat si dělejte z jiných. Vlastně jste to již udělal svým vyjádřením.
Matky, které ze svých dětí dělají mamánky co se nejsou schopny o sebe v dospělosti postarat a maminka jim musí prát, vařit, uklízet po nich, dělat mamahotel, nepovažuji za normální a ve stáří se jim to vymstí. No a ten mamánek - taky pokroucená osobnost - proč by se osamostatňoval, když má doma pohodlíčko a i tabletky do postýlky maminka donese a otevře pusinku a léčivo nasype, ba i nočníček se spadem odnese na vyšetření. Copak by se chudáček s tím měl dřít sám? Maminka zařídí.
Tak hledej analogii i pro ten vztah člen ČSV a vedení ČSV.
Pane tom. 50 nemá cenu se vzrušovat a dohadovat se. Každé jaro ukáže kde je pravda v počtu vy zimovaných včelstev samozřejmě pokud mají stejné smýšlení, pokud moderní jsou ztráty nejen u nich samotných ale i problém okolních včelařů.
Mládenci pláčete sice hezky a dojemně, ale na nesprávném hrobečku. To, že ČSV v této věci dělá servis pro SVS svým členům a také i nečlenům je zcela zřejmé. Nevím proč je třeba o tom tolik řečnit. Mám za to, že je to tou dlouhou zejmou. Sběr a flotace měli na plaváčky kleštíky byla akce VÚVč z počátku zavlečení tohoto parazita na naše území. To ještě byla včelstva převážně zimována na jednom prostoru (plodišti) v klasických úlech a proto dávala relativní obraz napadení včelstev. Bohužel již nikdo nevypracoval metodu na celoplošné zjištění napadení kleštíkem v nástavkových úlech. Snaha zde byla sice od PSNV, monitoring, ale jak je vidět na dobrovolnosti včelařů a jejich poctivosti v hlášení napadení nelze ten mrakodrap stavět. Muselo by se to postavit na direktivě a finanční motivaci zúčastněných včelařů (kontrolní stanoviště) a toto zakotvit i do veterinárního zákona. Nechci se opakovat, ale mnohem větší smysl a to tvrdí i jiní zde přispívající včelaři, by byl převod finančních prostředků věnovaných kleštíkům, na celoplošný monitoring moru včelího plodu.
Přeji úspěšné vyzimování včelstev a do 14-ti dnů radostné prolety JK
Asi jsem nemoderní. Zrovna včera jsem zjistil, že co jsem zazimoval mi 100%tně přežívá a evidentně se rozjíždí. Jak jsem, ale slyšel, tak hodně "správně" organizovaných je značně moderních.

Josefe - souhlas, dříve to smysl mělo a dokonce to bylo smysluplné při tom zimování v jednom nástavku a i s ohledem na minimální napadení viry v podletí. Toto bylo chválihodné. Bohužel zamrznutí na čtvt století staré metodě při značném pokroku ve vývoji úlových sestav a metodách ošetřování včel je pro změnu docela trestuhodné. Je to jako by před 30ti lety když zavedli v účtárnách kalkulačky a i dnes firma vyrábějící kalkulačky stále nechávala přes stát nařizovat, aby se ty kalkulačky v účtárnách používaly nadále, neboť jsou osvědčené a svoji práci odvedou.
Sice chápu, že někteří jednodušší jedinci se s pokrokem těžko srovnávají a i přepínání programů dálkovým ovladačem na televizi jim dělá problémy. Nechápu však proč tací jedinci jsou nasloucháni u státní správy a ta si nechá vnutit konzervaci dnes již předpotopních postupů. Předpokládal bych, že státní správa by měla mít vizi a vnímat pokrok ve znalostech a technologiích a napomáhat jejich aplikaci. Bohužel se nyní jeví, že dokud ji někdo nedokope ke změně, tak bude raději ze sebe dělat neoblomný kámen, který pomalu zapadává do bahna zahnívajících myšlenek (jako zimní měl pro VD) a těžko je ho pak z toho bahna vyvalit.
(06.02.2017 14:30)JAREK255 napsal(a): [ -> ]Pane tom. 50 nemá cenu se vzrušovat a dohadovat se. Každé jaro ukáže kde je pravda v počtu vy zimovaných včelstev samozřejmě pokud mají stejné smýšlení, pokud moderní jsou ztráty nejen u nich samotných ale i problém okolních včelařů.
Trefa na hlavičku. Máme v ČR zimní měl a takové ztráty.
Ani jednou zimní měl nevarovala.
Nebo se mýlím?
A jaké pak musí být ztráty ve státech kde Svazy neúkolují veteriny.
Přesně tak, například leckde ve spojených státech amerických dochází díky neodevzdávání zimní měli doslova ke kolapsům.
Nemají kelímky od jogurtů?
Nemají rozum!
Jako malé děti.
Dobrý den, mám k tomuto tématu dotaz, který doufám souvisí, i když je trochu z jiného soudku. Na výroční schůzi, přestože jsme na ní teprve odevzdali vzorky měli, nám jako členům bylo řečeno, že má naše ZO nařízený jarní nátěr plodu. Nařízení se mi nelíbí už z principu, protože mám na takovou "prevenci" svůj názor. Navíc jsem prohlížel stránky KVS a SVS, kde jsem nic o takovém nařízení nenašel. Nevím, zda to nějak souvisí s nějakým obecným mimořádným opatřením SVS, které se zasílá pouze prostřednictvím CISU. Jsme sice v ochranném pásmu kvůli MVP, který byl loni zjištěn v nedalekém katastru, ale to s nátěrem plodu proti VD nesouvisí. Ptám se tedy, jestli a kdo vlastně ZO ČSV může nařídit povinné natírání plodu a na jakém podkladu, když vzorky měli ještě nebyly odeslány. Může se proti tomu nějak jednotlivec bránit? Napadá mě k tomu, že kdybych nebyl členem ZO, jak bych se to měl vlastně dovědět. Předem díky za jakoukoliv odpověď.
Není to přeřeknutí nebo přeslechnutí - nebylo to, že bylo loni nařízeno jarní ošetření?
Pokud ne, pak to je svévole vedení ZO, které se dá bránit obdobnou metodou co použilo vedeni = oni povídali, že je nařízeno, ty povíš, že máš odléčeno.
Doplňuji příspěvek č. 591, kde jsem vysvětlil, proč náš varovný systém založený na zimní měli je o rok zpožděná (železniční přejezd, kde se červená rozsvítí po průjezdu vlaku).
Doplňuji ještě graf, který tuto situaci ilustruje asi nejlépe:

[Obrázky: zimn_m_l_2003_2016_hynov_roky.jpg]
Parametr % pozitivních vzorků znamená v kolika % všech vzorků zimní měli našly laboratoře jednoho nebo více kleštíků.
Červenou barvou jsem vyznačil roky zvýšených úhynů. Zdá se, že v posledních 5-6 letech zimní měl dobře předpovídá úhyny. Jen je to třeba správně interpretovat: málo kleštíků v měli = zvýšené riziko úhynů.

Celkem logicky pak je třeba sdělení státní veterinární správy "Varroázy je letos v ČR méně než před rokem"
http://eagri.cz/public/web/svs/tiskovy-s...-mene.html
interpretovat jako varování před zvýšeným rizikem úhynů.

Ostatně jsem o tom hovořil již na jaře Smile
http://www.vcelarskeforum.cz/tema-Vysetr...#pid144000
(06.02.2017 20:39)Alexandr Debnar napsal(a): [ -> ]Na výroční schůzi, přestože jsme na ní teprve odevzdali vzorky měli, nám jako členům bylo řečeno, že má naše ZO nařízený jarní nátěr plodu.

Vedení Vaší ZO vycházelo zřejmě z
http://www.vcelarstvi.cz/files/odborne/s...atreni.pdf
a nevzalo v úvahu, že jde o mimořádné veterinární opatření pro loňský rok.
(06.02.2017 20:39)Alexandr Debnar napsal(a): [ -> ]Na výroční schůzi, přestože jsme na ní teprve odevzdali vzorky měli, nám jako členům bylo řečeno, že má naše ZO nařízený jarní nátěr plodu. Nařízení se mi nelíbí už z principu, protože mám na takovou "prevenci" svůj názor. Navíc jsem prohlížel stránky KVS a SVS, kde jsem nic o takovém nařízení nenašel. Může se proti tomu nějak jednotlivec bránit?

Odhaduji, že se takto usnesl váš okresní výbor ČSV. Je to obvyklá panika, která doprovází rok hromadných úhynů. Státní veterinární správa je v tom zatím nevinně, ta nařídí plošný nátěr až v březnu, protože letos bude zase hodně brouků v měli. Samozřejmě je to celé nesmysl. Zvýšená intenzita léčení měla být loni.

Zachovejte zdravý rozum a nenechte se nutit do nesmyslů. Pokud nebudete členem ČSV tak se o o takovém nařízení z okresu ani nedozvíte a budete mít klid.
Stran: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45
Referenční URL's