Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Odběr a odevzdání měli
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Stran: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45
(15.02.2018 18:15)vlcek napsal(a): [ -> ]Honzo,nevím proč financuješ poštu?
Do letoška byl svoz SVS v Mohelnici u Keprtu. 7 - 11 hod všední den.
Paní mne ,ale již informovala - převádějí to do Zábřehu, mlékárna ,vrátnice ,24 hodin.
Kdy to bude se mám zeptat. F.V.

Musel bych sednout do auta (stojí benzín, sice málo, ale stojí, takže tím "sponzoruji" obchodníky s palivy a dotuji stát spotřební daní Smile ), někam dojet (stojí to čas), takže je pro mě jednodušší dát vzorek do obálky, nalepit známku a vrazit pošťačce, když každý den je u nás ve firmě. Prostě je to pro mě pohodlnější.
Letos mi i jako soliterovi nabídla místní buňka ČSV společné odevzdání tohoto nesmyslného leč povinného vzorku, bylo to ale opět podmíněno registrací v CISu, kdy i jako nezávislý předám všechny osobní údaje což jsem odmítl. Takže vše proběhlo jak loni, odevzdání na KVS Brno, kde má Olomoucká laborka pobočku, zde jsem za 5 min. vypsal žádanku a příjemná paní mě ujistila, že i protržený ubrousek na kelímku ( bylcelý den v batohu v práci) nevadí, že to určitě nevysypou (no asi ví, že by zase tak moc nestalo). Pro ty kdo mají do Brna cestu jednoduché řešení, co nic nestojí. Jinak se dá vždy domluvit s nejbližším veterinářem co dělá i hospodářská zvířata a dává bezplatně vzorky do svozů.
Vkládám aktualizované schéma s argumenty, proč zimní měl nefunguje. Přidány byly nově schválené varoacidy především na bázi KŠ. Stahujte a šiřte dále
[Obrázky: Aspekty_a_rizika_ovliv_uj_c_p_esnost_pov...n_zimn.jpg]
(15.02.2018 20:16)Petr Střelec napsal(a): [ -> ]Letos mi i jako soliterovi nabídla místní buňka ČSV společné odevzdání tohoto nesmyslného leč povinného vzorku, bylo to ale opět podmíněno registrací v CISu, kdy i jako nezávislý předám všechny osobní údaje což jsem odmítl....................

Petře a na žádosti 1.D., kterou předáváš ZO ČSV uvádíš jaké údaje ?? Smile

Nevím, jak to probíhá jinde, ale my co máme v dosahu svoz ústavu v Olomouci tak to opravdu není problém zavést k veterináři a do týdne jsou výsledky hotové.
Tohohle si je valna cast vcelaru vedoma,jen tvurci vyhlasek maji klapky na ocich.Letos bude mnozstvi roztocu v meli zavisle na tom,jestli vcelstva sla na prolet a nahazela roztoce z bunek,loucek na podlozku,nebo prolet nebyl.Divim se,ze u pribaloveho letaku neni pridana modlitbicka k aplikaci" Po fumigaci padej kolmo dolu,at metodiku nepokazis panum z Dolu"
Abych odpověděl. o dotaci 1d zatím nežádám, jednak z důvodů co jsem uvedl ohledně vzorků měli, a taky s plošnými dotacemi nesouhlasím. Měl jsem donedávna s bývalou přítelkyní ekofarmu (kozy, ovečky, výroby sýrů atd.). Začínali jsme z nuly a tak jsem trávil dlouhé noci zpracováváním projektů, k něčemu nám to pomohlo v rozjezdu na konkrétní věci, ale za cenu šílené byrokracie dalších 5 let. A zase jsme narazili na plošné dotace, kdy základní zemědělská dotace je na plochu a tak na rozdíl od farmářů jinde v EU jde většina peněz zprivatizovaným mamutím kolchozům s Agrofertem v čele.
Ale to jsem odbočil, nevidím smysl ani v plošné 1d dotaci. Má smysl dotovat včelaře za počet včelstev v naši převčelené krajině? Nebyly by ty miliony všem včelařům prospěšnější v podpoře oplozovacích stanovišť zaměřených na selekci odolných včelstev, to by opravdu posunulo naše včelaření dál. Zatím se vše rozmělní na pár stovek nebo tisíc a dotovaný Varidol. Zatím většině vyhovuje nějaká ta stovka na včelstvo (aůespoň je na cukr) a tak se nic nezmění.
Já se toho účastnit nehodlám a je na každém jak to bere...
S tím se Petře nedá nic jiného než souhlasit, ale toto jen tak někdo nezmění a v nejbližší době nic neudělá a já zase nehodlám dobrovolně nechávat své dotace ČSV. To už jsme mimo téma - omlovám se adminům.
Jenže kdo to změní? Vedení ČSV asi ne, dojnou krávu nezaříznou. Jen se je mi smutno, z toho kolik včelek bude muset umřít než to dojde většině...
Já to odnesl na KVS a ani po mě nic vyplnovat nechtěli a do 4 dnů jsem měl doma výsledek. Na krabičku jsem napsal adresu a číslo stanoviště a to stačilo.
Tak jsem to smetl na velký papír A2, spočítal "úrodu," která byla nulová, překontroloval i lupou, aby nedošlo k omylu, nasypal do kelímku od jogurtu, opatřil průvodními náležitostmi a odevzdal na výroční schůzi do "hromadného hrobu" k odeslání na stanovené odborné pracoviště. Účast byla velká, hodnocení příznivé, diskuse žádná, chlebíčky výborné, a popovídání se sousedy zleva i zprava, jako každoročně nezávadné. Za rok na shledanou!
Překvapilo mne, že mi letos poprvé na protokol s výsledky vyšetření připsali větu "vzorky dodány mimo systém CIS". Přesto, že mi tohle vyšetření platí KVS, tak když nejsem v CISu, tak podle okresního veterináře pro KVS "neexistuji" neb KVS má přístup pouze do CISu, ale ne do registru v Hradišťku. To je ale asi už do jiného vlákna...
Neni to ani do jineho vlakna,pac je to bordel.SVS nema vlastni aktualizovany seznam stanovist napr.kvuli vysetreni vzorku meli na mvp a neni schopna kontrolovat,zda li je OP MVP kompletne vysetreno.V dnesni dobe vsemoznych rejstriku a databazi neni ani schopna kontrolovat vznik novych stanovist v OP bez vysetreni.Misto toho nechava pocitat plavacky...

Pochopitelne,pokud si to na svoz da vcelar sam je to mimo CIS.Mimo system,do ktereho ZO shromazduje udaje a vklada tam kde jaky nesmysl.Jenom cekam,kdy tam bude i jmeno babicky za svobodna..Pozustalostni stanoviste mame taky mimo CIS,clen loni vyrazen,potencionalni dedicove nemaji registracni cislo chovatele,tak co tam zadat.Cislo stanoviste,pozustalost a sup s tim na svoz.
(16.02.2018 11:05)JosPr napsal(a): [ -> ]...Letos bude mnozstvi roztocu v meli zavisle na tom,jestli vcelstva sla na prolet a nahazela roztoce z bunek,loucek na podlozku,nebo prolet nebyl.Divim se,ze u pribaloveho letaku neni pridana modlitbicka k aplikaci" Po fumigaci padej kolmo dolu,at metodiku nepokazis panum z Dolu"
Ono ani kolmo dolů mnohdy nepomůže. Vzhledem k tomu, že se často zužuje tak velmi často nastává situace, kdy rámky v dolních nástavcích jsou v rovině horní uličky, kde jsou včely. Ono je to u nízkých podstavených nástavcích dokonce výhodné - včelám tam tak ze spodu nefouká.
Když pak máte vysoké dno se stavební zábranou a nad laťkami zábrany máte uličku podstaveného nízkého nástavku. Nad hornimi loučkami tohoto nástavku navazují uličky prvního nástavku se zimujícim chomáčem včel a pak ještě jeden zásobní, Pak asi tušíte kolik kleštíků zůstává na loučkách a stavební zábraně po nařízeném preventivním ošetření a kolik přežívající léčení napadá do měli. Pokud jako letos v lednu pak nastane zimní prolet, pak v měli máte mraky kleštíků zabitých při podzimním preventivním ošetření. Cokoli z té měli usuzovat se prostě při zdravém rozumu nedá. Bohužel toho nezdravého rozumu je u manipulátorů českým včelařením poněkud příliš a tak jsme, kde jsme. Berme to optimisticky - správné naštvaní vybudí k aktivitě. Když je přítomnost členů na schůzích některých spolků podmíněna šaškováním placené státem - aneb zimní měl, jakožto PR propaganda spolku placená z dotací, tak se není vlastně čemu divit.
Křečovitost obhajoby zimní měli pro vyšetření VD jasně ukazuje že životnost svazu je krom 1D přímo závislá na zimní měli, která vlastně už z hlediska zdravý včel význam nemá.
Budiž, dopřejme vedení svazu tento klacek, kterým nažene své ovečky do ohrady, kde jim dá napapkat a donutí párkrát zabečet, aby zvolili ty své rohaté berany co budou stádo vést. Oprosťme se od tohto vyhlášeného nesmyslu a raději se věnujme rozumnější letní diagnostice VD a nosemy, která na rozdíl od měli může opravdu naše včelstva zachránit.
To, že jarní sesypaný vzorek měli je blbost tuší už hodně včelařů. No když jsou tyto tanečky kolem měli povinné, tak proč jim nějaký kelímek neodevzdat, že. Daleko horší ale je, že nejsou schopni svým členům říct, že současná metodika léčení včelstev je už za zenitem a volá po větší modernizaci. Tím dochází ke zbytečným úhynům a rentabilita včelaření jaksi zmizela do neznáma. Samozřejmě platí jak kdy a jak kde. A jsou výjimečná stanoviště a včelaři, kteří to umí jen s minimem chemie a bez úhynů. A vůbec to není o tom jestli KM, Varidol, nebo KŠ. Musí se myslet, zkoušet atd. atd. Zdraví R. S.
Na vcelarstvi.cz odkaz na 5.cesko-slovensky seminar,pote i na jednotlive prezentace.Nebudi to dojem,ze pocitani plavacku zvoni hrana.....
Wow, Josefe díky za upozornění.
Teď teda ukázala SVS jak má vypadat výstup z takové akce. Zaprvé krátká iformativní zpráva, ale hlavně zveřejnění přednesených prezentací!
Jaký kontrast oproti některým včelařským akcím, kde se organizátoři i přednášející chovají tak konspirativně jakoby připravovali minimálně svržení světového řádu. Ještě akci uvedou větou, že se po dobu akce nesmí v místnosti pořizovat fotky ...
Mně některé přednášky spíše přijdou jako závan starých časů, Mordor, kam Frodo se svým prstenem nikdy nevkročil Big Grin
Ať si každý udělá svůj názor sám:
https://www.svscr.cz/5-mezinarodni-semin...vech-vcel/
Zaznělo to koukám jasně Varoa - Vyšetření je zbytečné včetně fotek falšované měli (strana 6-10).
S tou zbytečností se nedá nesouhlasit. V prezentaci je však nyní již neaktuální informace, že jedno stanoviště znamená plošně léčení. To s letošní metodikou a vyhláškou již padlo.
Co se týká těch fotek zfalšované a pravé, tak u té co označují jako pravou bych řekl, že je dobře zfalšovaná za použití vyčištěných víček a jemného železného cedníku. Skutečná měl bude mít vždy vice nečistot. Druhá a třetí fotka je amatérsky drcením zfalšovaná měl. Paradoxně ta čtvrtá je dle mne pravá měl. Byrokrat totiž patrně nechápe, že pokud včelstva plodují jako letos v lednu, tak se tvoří na diagnostické podložce sladké loužičky. Pokud navíc včelař nedává ty podložky a pak škrábe měl v univerzálech, tak seškrabe kaši vosku, loužiček a propolisu. Tu když usuší, tak výsledek vypadá tak jak je to na té fotografii.
Výsledek - pravá měl se blbě vyšetřuje, poptávka SVS je vlastně po hezké, snadno vyšetřitelné zfalšované.
Letos mne laboratoř dostala. Měl jsem měl pravou - sladká kaše se včelami - nešlo přesátím oddělit, tak jsem jen osušil zabalil a poslal balík. Vím, že na položkách bylo kleštíků ke stovce a vše bylo seškábnuto v kaši. Výsledek - nález 1VD. Prostě mě vzali vítr z plachet, když jsem chtěl argumentovat použitím Oxuvaru.
Nicméně nedivím se. Pokud test spočíval v utopení měli v oleji, tak kleštíci přilepení k vosku, mrtvolkám se těžko rozeznávaly a počítaly.

Mimochodem, pokud chtějí pokračovat se zimní mělí, ale už jem pro diagnostiku MVP, pak bych doporučil spíše než falšovatelnou měl použít vzorky mrtvých včel. Včely se blbě falšují - ty jen tak nenastrouháte cedníkem z dobře dezinfikovaných mezistěn. Navíc by se daly posílat už v prosinci, vlastně celou zimu třeba podle okresů, aby se laboratoře v zimě nenudily a časové se to nějak rozumně rozprostřelo a než se z jara rozletí mor do světa, tak by se podezřelé mohlo vyšetřit a případně zpopelnit.
Nějaké ty mrtvolky, se na podložce v zimě najdou kdykoliv a není třeba, čekat měsíc na měl.

Snad zájem o zdraví včel časem zvítězí nad komerčními a manipulativními zájmy tvrdohlavých beranů.
(19.02.2018 17:08)roslp napsal(a): [ -> ]Zaznělo to koukám jasně Varoa - Vyšetření je zbytečné

Ono tam toho zaznělo víc, co není v odkazech uvedeno, ale spíš ze strany od Slovenských přednášejících např. MVDr. Papierniková " na Slovensku měl s varoázou neřešíme, protože předpokládáme, že varoáza je všude" . Mě by v této souvislosti s tímto vyjádřením jak to mají na Slovensku zajímalo co o varóze předpokládají úřady u nás?
Stran: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45
Referenční URL's