Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Sluneční tavidlo
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Stran: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19

Včelka Májka

Zdravím vespolek,
nikde jsem tu nenašel téma o tavidle. Rád bych si vyrobil vlastní tavidlo a to na víc rámků, ale aby se do něj dávaly svisle, takže bedna v podstatě velikosti nástavku. Mám včely dál a tak tam nemůžu furt jezdit a měnit dva vytavené rámky za nové. Takhle by tam bylo 10-11 rámků najednou. Něco takového bylo i foceno nedávno ve Včelařství, jak tam byla reportáž z výstavy zlepšovatelů a vynálezců. Tam to měli nějak zateplené nebo i se speciálním teplopřenášivým materiálem či tak něco. To mi přijde složité a tak mě napadlo udělat jednoduchou konstrukci z nerez plechů, celý natřít zvenčí načerno a uvnitř se to musí uvařit. Jedinou komplikaci vydím ve vaničce na vosk, musela by být dole krytá proti hmyzu, ale zároveň by tam muselo být teplo, aby tam ten vosk odtékal. Nemáte někdo s něčím podobným zkušenosti, nebo neviděli jste někde nějaké fotky?
Všem díky za pomoc!
Zdraví V.M.
zde odkaz
http://www.vcelar.com/view.php?cisloclanku=2008100001


na tento zpusob jsem i ja si to vyrobil zatim ale jen na rychlo a na jeden ramek a muzu rict ze to fungovalo perfektne , takze me i pres letosni zimu ceka vyroba tohoto tavidla ve stejnem slozeni,,
Sluneční tavidlo, které bylo vystaveno v Ostravě se mi taky líbilo. Nemáte někdo kontakt nebo odkaz na přítele, který ho tam vystavoval ? Děkuji za pomoc.
Skús http://www.svet-vciel.sk , vystavoval to p. Novosád.

Včelka Májka

Tak tam nic nemohu nalézt.
Myslel jsem něco takového:

[Obrázky: 22_Slun_tavidlona_cele_ramky.jpg]
Ešte niečo k stavbe slnečného tavidla.Nikdy sa nesnažte u tohoto typu tavidla použiť ako horný kryt dutý polykarbonát /Lexan/ ani dvojité zasklenie, pretože tieto konštrukcie síce zmenšujú prestup tepla z vnútra von, čo priviedlo kutilov k takémuto riešeniu, ale aj výrazne obmedzujú prísun tepla od slnka dnu do tavidla. Tak sa pripravíte o rýchlejšie dosiahnutie teploty tavenia vosku aj o získanie vyšších teplôt. Rozdiel je až v desiatkach minút aj stupňov. Ak chcete získať skutočne výkonné tavidlo, tak si skúste u sklenára alebo montážnika plastových okien vypýtať sklo z vnútornej tabule izolačného dvojskla /z nejakého poškodeného/. Toto sklo je potiahnuté tenkou kovovou vrstvou, ktorá umožní dobrý prestup tepla do miestnosti /v našom prípade tavidla/ a zabraňuje prestupu tepla z miestnosti /tavidla/ von. Verte, že rozdiel je obrovský. Sklo je však nutné správne orientovať pokovenou vrstvou k slnku. Nikdy nie naopak!!! Nevýhodou tohoto riešenia je len to, že pokovená vrstva časom skoroduje a účinok sa po cca 3 rokoch zníži na úroveň obyčajného skla. Potom je sklo nutné vymeniť. Zisk z tohoto riešenia však stojí zato.



(30.01.2011 19:31)Včelka Májka napsal(a): [ -> ]Tak tam nic nemohu nalézt.
Myslel jsem něco takového:
[Obrázky: 22_Slun_tavidlona_cele_ramky.jpg]

Presne to je správne. Skús mailom získať informácie.
Začínají stoupat denní teploty a je čas na sluneční tavidlo. Po mnoha letech jsem si ho také dal dohromady.

[Obrázky: TN_Obraz002.jpg] [Obrázky: TN_Obraz007.jpg] [Obrázky: TN_Obraz006.jpg] [Obrázky: TN_Obraz009.jpg]

více na mých stránkách
www.sweb.cz/jjvcela
Mám dotaz, zda extrudovaný polystyren snese takové teploty? Nebude se odpařovat? Jinak velmi inspirativní. Líbí se mi to.
JK
Extruďák? Nevím, ale zatím po včerejšku to vypadá že vydrží. Za trochu práce jsem zatím spokojen.
Tak dnesni den jsem stravil take vyrobou tavidla,, a zde vysledek, je to co dum dal...
Mysli ze funkcni to bude,,posudte sami..

[attachment=668] [attachment=666] [attachment=667]
To je hezké! Z čeho je ten vnitřek.To vypadá jako hliník.
(05.11.2011 21:37)miko napsal(a): [ -> ]To je hezké! Z čeho je ten vnitřek.To vypadá jako hliník.

nn je to klasicky pozink,
Mám něco podobného. Tohle tavidlo si zkrátka nemůžu vynachválit, ještě že sluníčko zatím svítí zadarmo Big Grin . Na tavící vanu jsem zvolil hnědý eloxovaný hliníkový plech, běžně používaný na klempířské práce. Stojánek je rozkládací - 1/2" trubky se nasouvají na středový kříž z kulatiny.

[Obrázky: 2011_003.jpg] [Obrázky: 2011_004.jpg]
(05.11.2011 21:09)asx147 napsal(a): [ -> ]Tak dnesni den jsem stravil take vyrobou tavidla,, a zde vysledek, je to co dum dal...
Mysli ze funkcni to bude,,posudte sami..

Pred sezónou som vyhotovil tavidlo na 4 plásty miery B 420 x 275 mm vytavil som 240 plástov, na uzavretie tavidla som použil okno, ktoré som získal po ich výmene za plastové. Je to bežné panelákové krajné okno s dvojitou výplňou skla.

Tanier na zachytávanie vosku je hliníkový plech, tanier nie je celkom vyhotovený na šírku drevenej debni a tak isto z hornej strany, aby horúci vzduch cirkuloval aj pod tanierom, rýchlejšie odteká vosk do nádoby., nad taniere sú položené 3 drôty priemeru 3 mm, na ktoré kladiem kazety na vloženie plástov, vyhotovenej kovovej siete s okami 2 mm. Pod kazetami je tak 3 mm medzera na odtekanie vosku, kazeta je dobrá hlavne na odber košieľok zbavených vosku a vyklepanie do zbernej nádoby.

Zberná nádoba je vyhotovené z plechu silného asi 0,8 mm, je to potrebné pri vyklepávaní vosku z nádoby. Nádoba v tavidle je zakvačená na "šibeničky" aby sa pri sklápaní celého tavidla, sa nádobka na vosk uložila do roviny.

Tavidlo sa dá otáčať za slnkom a dá sa sklopiť do polohy kolmej na dopadajúce slnečné lúče. Výťažnosť vosku je nižšia ako v odstredivke, ale na druhej strane, bez dodatočnej energie ktorá nie je lacná, čistá robota, prebytočné a vyradené plásty môžem ihneď vkladať do tavidla, atď. , má prednosť pred iným spôsobom získavanie vosku. Výťažnosť z plástu rozmerov 400x245 mm vyťažím pri dvojhodinovom pobyte v tavidle je v priemere 110 mg, v odstredivke 140 mg, no vo vosku z odstredivky je mnoho balastu, pričom vosk zo slnečného tavidla môžem odviesť rovno do výrobne medzistien. Anton
Přátelé to je paráda.Nechcete mi také nějaké tavidlo vyrobit? Big Grin Chci se také do něčeho takového pustit. Snad teď pře zimu něco sesmolím.Zkusím ten klempířský hliník.Neuvolňuje s z něho něco do vosku?
Zatím jsem žádný problém nezaznamenal, ten komaxit (nebo co to je) na tom plechu drží opravdu dobře, žádné odlupování a vosk je krásně žlutý.
Ok.Díky.To jsem chtěl slyšet. Wink
(06.11.2011 9:31)miko napsal(a): [ -> ]Přátelé to je paráda.Nechcete mi také nějaké tavidlo vyrobit? Big Grin Chci se také do něčeho takového pustit. Snad teď pře zimu něco sesmolím.Zkusím ten klempířský hliník.Neuvolňuje s z něho něco do vosku?

? nie! Poľslý priateľ Stanislaw Zbieg, z Limanovej mi odpovedal prečo je vosk hnedý, dal mi tip, že to môže byť hliník. Preto som na tanier položil čiernu hrubšiu fóliu a vytavil postupne 12 plástov, aj tento vosk pri normálnej prevádzke, pri vysokých teplotách bol hnedý, pri nižších vonkajších teplotách bol a pri menšom sklone tavidla bol vosk žltý. Propolis je na každom pláste, pretože včely neustále čistia vnútro buniek a leštia ich propolispm, dobre vidieť na kazetách, ak do nich vložíme vystavaný plást, v ktorom nikdy nebol plod, vosk sa spustí, ale v kazetách vidíme vrstvu proploisu.To znamená, že pri vysokých teplotách sa na plástoch uvolňuje propolis, čo nie je chyba. Pri zámene takéhoto vosku za Ms, nemám problém s jeho farbou.
Takže vysoké teploty a veľký sklon tavidla, je príčinou uvolňovania propolisu s plástov. Anton
Tak jsem dnes vložil do tavidla dvě souše,a zde je výsledek. Na levo byl žlutý vosk,a na pravo dosti hnědý.


[attachment=688] [attachment=689] [attachment=690]



Já si myslím že je to může být i podle stáří souše.Nevím nejsem ještě v tom zběhlý, tak se uvidí co v létě..SmileSmileSmile
Samozrejme, bunky boli viackrát ošetrené vrstvou propolisu.. Anton to tu už vysvetloval. Big Grin
Stran: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19
Referenční URL's