Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Líheň na matky - termostat
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Přemýšlím, že bych zkusil vylíhnout matky v líhni. Mám udělanou líheň na kuřata a že bych ji zkusil použít i na matky. Akorát nevím jaká vlhkost je potřeba na líhnutí matek? Teplotu jsem zjistil z návodu PROGRAMOVATELNÝ TERMOSTAT QUIDO http://www.beedol.cz/wp-content/uploads/...oprava.pdf
kde je uvedena 34,5 stupně. Je to správně? Jaká může být odchylka?
Vlhkost řeší vložením kompotové misky s vodou. Což mě moc neřekne, protože mám líheň jinak velkou s jiného materiálu, atd. No zajímalo by mě, jestli to někdo víte, nebo kde bych se tyto parametry k líhnutí matek dočetl. Díky.
Rozdíl je dle mé zkušennosti +- 0,5 stupně od tebou udávané hodnoty.Také poku ti mohu poradit tak dolíhni matečníky již v oddělku,matka k vylíhnutí potřebuje pomoc včel a jejich okamžitou péči.Líheň slouží k uložení matečníků od zavýčkování do líhnutí také tam lze umístit na určitou dobu matky již vylíhlé neoplozené.Také je dobré otestovat teploměr ve včelstvu někde blízko matečníku.Matečník je pměrně dost citlivý na tepelné skoky.Pokud máš líheň vekou budeš tam muset zřejmě umístit větráček.Co se týče vlhkosti tak miska také podle velikosti a pokud možno pod matečníky a ke zdroji tepla .Dvakrát deně mírně rosím prostor teplou vodou 35 stupňů.Tak ať se daří.Smile
Hodně je toho na http://www.vcelky.cz/lihen-na-matky.htm.

Jinak podle výzkumu z VÚVč kolísá vlhkost v meziplástové uličce v rozmezí 50 až 60 % v denních cyklech.
Já si myslím, že líheň má význam pro včelařské farmy a ne pro nás včelaře do 100 včelstev.Mám 60 včelstev a chovám matky pro sebe a své okolí.Vyzkoušel jsem líheň, bez dobrých výsledků(kolísání teploty,výpadky proudu,časté kontroly....)Nakonec jsem se vrátil na chov ve startéru a dochov při matce(bez častých kontrol,nezávislé na proudu a počasí a ještě -včely se o matky postarají nejlíp.
Já si líheň vyrobil ze staré mikrovlnky ze zběrného dvora. Odstranil jsem trafo, zdroj vln a původní osvětlení a dole motorek na otáčení talíře. V místě zdroje vln jsem odělal otvor a dal objímku pro žárovku 60W a prostor upravil tak, aby vzduch od ventilátoru proudil jen kolem žárovky do vnitřního prostoru. Ten jsem příčnou svislou přepážkou ze sololitu rozdělil na dvě části. V pravé je žárovka a pod ní kelímek od Rany(0,5litru teplé vody - za 24 hodin je skoro prázdný). Vzadu u spodku přepážky je otvor pro prodění vzduchu do levé poloviny. Tam je termostat ( od firmy ELKO - TER-3) a čidlo teploměru a tam dávám v klíckách matečníky.
Pod vnějším krytem jsem celý prostor zateplil odpadním Stirodurem o síle 2cm. V místě odkud odchází vzduch z vnitřního prostoru ( v mém případě ve stropě) jsem v zateplení udělal kanálek, abych odpadový teplý vzduch odvedl zpět k ventilátoru a minimalizoval tepelnou ztrátu. Zadní stěnu jsem zateplil z venku. Asi to celé zní složitě, ale je to jednoduché a spolehlivě to funguje. Ale POZOR!! El. instalace musí odpovídat normám a musí to dělat odborník na elektro!! Výpadek proudu v délce více jak 3 hodiny neměl žádný vliv na matečníky.
Honza
Referenční URL's