Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Co je nutné pro přesun včelstev nebo kočování
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Stran: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
Jo. jo. já si taky myslím, že doklad o vyšetření jen musím mít, nikam se neposílá. A to jen za předpokladu, že se jedná o přesun mimo obec, tedy její katastry, tak jak je asi správně vnímáno.
Moje vesnice má třeba katstary dva bývaly časy střediskové kdy 5.

Pokud je to tedy přesun jen v ránmci jednoho OÚ, tak asi stačí jen kývnutí majitelůe pozemku, a kdyby byl neznámý, není třeba ani to.

Mně se nejvíc líbí neurčité hranice - tam kde není jasné jestli je to už u Lesů, nebo třeba PF. Smile
Ahoj, chci zkusit dát dva úly ke slunečnici co kvete mimo naši ZO/obec. Mám něco někde oznamovat ? Díky
Ano, oznámit organizaci kam to vezeš, musíš mít veterinární vyšetření. Souhlas majitele pozemku atd, podepiště papír pro kočování a dej jej na místní uřad.
huh, to je moc složité, chcu jen 2 včelstva přesunout na kraj pole. Je to v rámci kraje a budu tam jen coby slunečnice odkvetla
ALe jestli je to obvod jine ZO, a jiné obce, musíš mít veterinu, tak to bohužel je.
(pokud píšu něco blbě, tak at mě vcelky.cz opraví, když teda mínus Smile )
(24.05.2015 21:20)KaJi napsal(a): [ -> ]Mně se nejvíc líbí neurčité hranice - tam kde není jasné jestli je to už u Lesů, nebo třeba PF. Smile

Jakým způsobem to jednoduše zjišťuješ?
ikatastr na mobilu a chodím krajinou, přesnost +/- 3m na osazené geodetické body (pokud je výhled na dostatečný počet družic)
Kua, člověk se furt učí. Díky moc za tip.
(16.06.2015 12:42)ZdenekM napsal(a): [ -> ]ALe jestli je to obvod jine ZO, a jiné obce, musíš mít veterinu, tak to bohužel je.
(pokud píšu něco blbě, tak at mě vcelky.cz opraví, když teda mínus Smile )
Neopraví Tě včelky.cz, ale faktem je, že povolení k převozu SVS je nutné jen pokud stěhuješ včely mimo kraje. Při přesunu v rámci kraje, bohužel i mimo obec (k.ú.) je nutné jen protokol o vyšetření na MVP, který sice musíš mít v šuplíku, ale ukazuješ, jen pokud na Tebe přijde kontrola ze SVS.

Z veterinárního zákona (Zákon 166/99 Sb.) nemá chovatel povinnost ZO ČSV nic předkládat, ani laboratorní protokol o vyšetření na MVP ani eventuální povolení SVS v případě převozu včelstev mimo kraj.
Pouze člen ČSV má povinnost nahlásit místně příslušné ZO přesun včel do jejího okrsku. Tato povinnost je vymezena ve stanovách ČSV. Honza

(16.06.2015 11:15)ZdenekM napsal(a): [ -> ]Ano, oznámit organizaci kam to vezeš, musíš mít veterinární vyšetření. Souhlas majitele pozemku atd, podepiště papír pro kočování a dej jej na místní uřad.
Organizaci, tj. ZO ČSV to ohlašuje jen člen ČSV, nečlen tuto povinnost nemá.Honza
(16.06.2015 11:15)ZdenekM napsal(a): [ -> ]Ano, oznámit organizaci kam to vezeš, musíš mít veterinární vyšetření. Souhlas majitele pozemku atd, podepiště papír pro kočování a dej jej na místní uřad.
Keď dáš včelstvo do medze pri pozemku tak nepotrebuješ žiaden súhlas lebo medze nepatria ani lesnému úradu a ani správcovi pozemkov, ja to tak bežne využívam.
Pánové já myslím, že se jedná o omyl. Není žádné nařízení které by do povinností při kočování zatahovalo Svaz a ZO. Organizace v podstatě amatérů do toho nemá co kecat, byť se jí to nelíbí. Vyšetření na MVP, souhlas majitele pozemku a oznámení na obecném úřadě. To je vše. A povinnost označit kočovné zařízení. Zdraví R. S.
(29.06.2015 11:03)Rudolf Stonjek napsal(a): [ -> ]... Organizace v podstatě amatérů do toho nemá co kecat, byť se jí to nelíbí. ...

Ono je toho víc, do čeho nemá co kecat a sakra se snaží, aby to tak nebylo. Např. za prapodivných okolností supluje funkci MZe a koordinuje jednání o EU dotacích ...
Díky za upřesnění (sice to mohlo bejt bez mínusů, ale což Smile ) Já bych to na ZO aspoň ohlásil. Zbytečné pak nějaké překvapení že budou řvát atd.. ale to je tedy na každém. Každopádně veterina(mor)když dál povolení, označit, ouřad, a majitel pozemku a hotovo.
Keď si si dal spraviť melivo na test MVP tak veterinári ti povolia kočovať ako aj keď sa robia jarné prehliadky. Obecný úrad tiež nie je povinný pokial vieš že ti nepostriekajú včely alebo dáky chmulo neukradne včely.
Aktuálně komunikuji s výborem jedné ZO ČSV stran přesouvání včel (naštěstí ne mých). Bohužel, pokud se objeví nová včelstva v tzv. působnosti ZO a neobjeví se v CISu, jsou označována jako nepovolená, bez bližší znalosti věci. Jsem udiven, kolik členů ČSV si stále myslí, že v určitém území, v tomto případě vymezené např. okrskem ZO se nemůže uskutečnit nic, co se týče včel, bez jejich vědomí. A každý kdo přesouvá včelstva do jejich "rajónu" je povinen jim to nahlásit a ještě navíc povinen ukázat laboratorní protokol na vyšetření MVP. Je to škoda, ale myšlení se v tomto případě mění těžce a pomalu...
Prý si to tam hlídají aby to měli zdravé.
Pak se tam objeví plošné úhyny a při plošném vyšetření deset ohnisek moru - a za včely si náhle odpovídá jen včelař. Smile
Máte prosím někdo zkušenost s pozemkem, který je veden v katastru nemovitostí a jsou u něj uvedeni vlastníci, přičemž je u nich poznámka "adresa neznámá"? A v typu "Nedostatečně identifikovaný vlastník - údaje o nemovitosti předány do evidence ÚZSVM". Jak kočovat na tento typ pozemku či umístit úly?
Na posledních několik příspěvků je jedna společná odpověď: "Kdo se moc ptá, noc se doví".

Jinak, jak již bylo správně napsáno, při kočování v rámci obce nepotřebuji nic, při kočování mimo obec potřebuji platné vyšetření na mor, ale to nemusím nikomu ukazovat (až případné kontrole veteriny) a konečně při kočování ještě dál - mimo území kraje - musím mít platné osvědčení o přesunu včelstev, které vydá veterina na základě morové situace, k tomu musím mít samozřejmě platné vyšetření na mor.
Vyšetření na mor se dělá jednou ročně - tj. platí jeden rok. Osvědčení platí do data uvedeném veterinářem v příslušné kolonce.

Můj závěr - mít v pořádku papíry vůči státu a nepřidělávat si problémy oznamováním jakýmkoli spolkům.
Ještě dodám, že když jsem jednou převážel - jeden oddělek - na neznámý pozemek, tak jsem na víko napsal mé telefonní číslo + datum, kdy si jej zase odvezu.
Možná je to taková metoda napůl cesty - pokud to majitel zjistí, a je proti, tak může zavolat a já ty včely odvezu hned.
Také jsem na cedule napsal telefoní číslo, kdyby něco. Včera zrovna v ďolíku koukám a mám přelepené/přesunuté cedule na stromech blížeji cesty. čekal sem někde třeba lísteček něco a nic. Přitom ten dotyční musel sebou mít pásku, připínáčky atd.. Tak nevím, snad to není ve zlém duchu... Smile
Stran: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
Referenční URL's