Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Nové úly nebo použité? Stojí to riziko za to?
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Stran: 1 2 3 4
(03.02.2011 20:33)vystrkov napsal(a): [ -> ]začínám včelařit,sehnal jsem starší úly-TACHOVAKY,11rámku- jsou zateplené,s větráním ve dně,chtěl bych se zeptat na názor,jestli mam vyvrtat česnová očka?jestli že ano tak do každého nástavku,nebo jen do medníku?a když vyvrtam očka tak jak upravit pruchod stěnou(palubka,polystyren,palubka)jde o to aby se mi tam nedrolil ten polystyren,tak jestli to mam něčím zamáznout....
Děkuji za každý názor

No nevím, jestli je to ten správný způsob, jak začít včelařit. Nebudu nikoho lámat na jakýkoliv typ úlové sestavy, ale do starších úlů bych nikdy nešel. Nevidíš do nich, co za nemoci se v nich může skrývat. Na toto téma zde bylo napsáno už hodně řádků, stačí pohledat.
Souhlasím s H. Havelkou, použité úly to je riziko jako hrom. Před časem jsem chtěl "ušetřit" a tak jsem také nakoupil použité úly. Na první pokus se mi to povedlo (solidní pán, vyjádření veteriny, důkladná desinfekce 2x, úly OK) a napodruhý jsem se spálil, respektive úly jsem spálil...
Zájemcům o použité úly můžu ukázat odstrašující foto jak mohou dopadnout. U mě se jednalo o "pouhé" zvápenatění včelího plodu.
Jasný, řeknete si mladej a blbej, máte pravdu... Chybama se člověk učí. Už bych to neudělal.

Nicméně pokud jsi se takto rozhodl a lámeš si hlavu nad tím jestli a kde vyvrtat očka, vyvrtej je v každém nástavku (pamatuj, že budeš rotovat...) ve stejném místě a umísti tam trubici jak uvádí p. Skala
Honza
Honzo, pošli fotky, klidně i na e-mail a uděláme tady nástěnku s odstrašujícími příklady. Já jsem naštěstí hned zpočátku podobné nabídky odmítl, i když jsem smrděl korunou. Naštěstí jsem byl na tohle riziko náležitě razantně upozorněn a díky tomu, že jsem v ochranném pásmu VMP, tak jsem si to prostě netroufl riskovat, raději jsem s vlastními včelstvy rok počkal a došetřil zlaťáky na nové úly, navíc jsou dle mých představ, nemusel jsem se přizpůsobovat darované RM.
OK v pondělí si vezmu sebou kabel a foto stáhnu. Foto mám pouze v telefonu tak doufám, že kvalita bude dostačovat. Asi to vložím i na honeybees.wz.cz, aby měli i ostatní zbloudilí včelaři důkaz o tom jak mohou "ušetřit".
Honza
(04.02.2011 10:47)Jan Pavlů napsal(a): [ -> ]...a napodruhý jsem se spálil, respektive úly jsem spálil...
Zájemcům o použité úly můžu ukázat odstrašující foto jak mohou dopadnout. U mě se jednalo o "pouhé" zvápenatění včelího plodu...

Prosím tě, vysvětli mi, proč je zvápenatění plodu důvodem k pálení úlů ? Včelařím krátkou dobu a na svých začátcích jsem naštěstí měl přítele, který mi vtloukal do hlavy, že si nemám pořizovat do svého včelařského provozu nic, co bylo již použito jiným včelařem. Proto jsem začal včelařit v nových úlech a veškeré nářadí a vše sovisející se včelařinou jsem si pořídil nové. Věřil jsem tomu, že se mi veškeré takovéto choroby vyhnou. Ve druhém roce se mi v jednom včelstvu objevilo zvápenatění. Zjišťoval jsem důvody, proč se tomu tak stalo a těch bylo více. Jsou uvedeny v jiném vláknu a není žádný důvod pálit úly.
(04.02.2011 10:47)Jan Pavlů napsal(a): [ -> ]Souhlasím s H. Havelkou, použité úly to je riziko jako hrom. Před časem jsem chtěl "ušetřit" a tak jsem také nakoupil použité úly. Na první pokus se mi to povedlo (solidní pán, vyjádření veteriny, důkladná desinfekce 2x, úly OK) a napodruhý jsem se spálil, respektive úly jsem spálil...
Zájemcům o použité úly můžu ukázat odstrašující foto jak mohou dopadnout. U mě se jednalo o "pouhé" zvápenatění včelího plodu.
Jasný, řeknete si mladej a blbej, máte pravdu... Chybama se člověk učí. Už bych to neudělal.

Nicméně pokud jsi se takto rozhodl a lámeš si hlavu nad tím jestli a kde vyvrtat očka, vyvrtej je v každém nástavku (pamatuj, že budeš rotovat...) ve stejném místě a umísti tam trubici jak uvádí p. Skala. Honza

Honza, ako môžeš tak jednoznačne napísať , že znovu použitie starších úľoch
"U mě se jednalo o "pouhé" zvápenatění včelího plodu". Je to tvoje príliš lacné odsúdenie starších úľov.
Spojenie predmetných starších úľov, vôbec nemusí súvisieť, zvápenatenie plodu niekedy z ničoho nič "vybuchne na včelnici aj v úplne nových úľov. Pri včelách som od roku 1956, ale prvý raz som sa stretol s výskytom vápna v oplodniačiku r. 1988 a odvtedy sa sporadicky vyskytuje v menšej či väčšej intenzite na svojej včelnici. (mám 75 včelstiev).

Pri prvej vlne výskytu, včelstvá boli mimoriadne napadnuté, postupne už len sporadicky niektoré včelstvá. Robil som rôzne pokusy (výmena diela, nové matky, jedlá sóda a pod.) ale nejaký pozitívny výsledok som nedosiahol. Zvápenatenie plodu vždy ustúpilo prirodzenou cestou a čo bolo dôležité, nikdy sa to neprejavilo na sile včelstiev. Matky vždy dokázali vypadnuté včely nahradiť. Takže táto choroba včelieho plodu, ašte neznamená koniec sveta.

Poznám prípad, keď sa včelár presťahoval v r. 1994 presťahoval na úplne nové miesto, včelstvá mal preložené do úplne nových úľov, po roku som sa zastavil na tejto včelnici, nenašiel som jediné včelstvo, aby na letáčoch neboli vynesené múmie včiel.
Takže, tvoj úsudok nemusí byť správny a včelárovi nepatrí podliehať vlastným emóciám a poverám. Anton
Tono já si vážím tvojich znalostí a zkušeností ve včelaření.
Nicméně jsem přesvědčen, že mé rozhodnutí bylo správné. Na tom si trvám.
Hlavně jsem chtěl ostatním potencionálním zájemcům o použité úly dát příklad z praxe, který je může postihnout. Napsal jsem "pouhé" zvápenatění včelího plodu proto, že sice je to onemocnění, které se nemusí hlásit vetrině, ale velmi nepříjemné.
>Pár dní po té co jsem koupené úly s jedním včelstvem přivezl a kontrolou jsem se seznámil, pro mě do té doby neznámím, zvápenatěním včelího plodu. Okamžitě jsem zajel na konzultaci ke kolegům, a ještě ten večer jsem pročetl veškerou literaturu, kde se o zvápenatění psalo. Samozřejmě nesmím zapomenout na web.
Mumije v podmetu nebyly pouze bíle, ale většina byla tmavě šedých až černých (tzn. že houba začla produkovat výtrusy).
Vzhledem k tomu, že moje včely, za tu krátkou dobu co včelařím, neměli nakaženou jedinou larvu, rohodl jsem se včelstvo odvést na jiné stanoviště a provést nápravu. => úl jsem zbavil mumií, odstranil jsem nejvíce poškozené plodové plásty a vyměnil jsem matku. Ta byla úspěšně přidána, ale i měsíc poté co se vyměnily včely byla situace stejná - neli horší. Včelstvo stále sláblo a sláblo --> vůbec to nepomohlo.
Možná by ještě pomohlo přemetení na mezistěny, ale nechtěl jsem dále riskovat nakažení mých zdravých včelstev, aproto jsem včelstvo utratil a všechny úly spálil.

Jestli jsem udělal dobře nebo ne, nechť si posoudí každý sám.
Chtěl jsem pouze varovat potencionální zajemce o použité úly s neznámou minulostí. Já jsem pouče a už bych to nikdy neudělal. Nic víc.
Honza
[attachment=246] [attachment=247]
Mnoho včelárov veľmi často odsudzuje nákup, alebo použitie starých úlov. Ja tvrdím, že v prvom rade je chyba v novom majiteli úla!

Vysvetlenie je jednoduché. Nikdy sa nespoliehať len na tvrdenie predávajúceho, alebo darcu! Predpokladám, že každý, kto si takéto úle zadováži, či už s včelami alebo bez včiel, musí niečo pre to urobiť.
  1. Už pri preberaní úla so včelami, priviesť so sebou človeka, ktorý už sa včelárskej problematike rozumie, najlepšie asistent veterinárneho lekára.
  2. Opäť ak sa jedná o úľ so včelami, pokiaľ možno, premiesť ich na medzisteny. Na dočasné "ubytovanie" úplne postačí náhradný úl z kartónu. Samozrejme, takýto úl treba umiestniť do včelína, alebo včelníka. Týždeň určite tam vydržia!
  3. Úl riadne mechanicky očistiť, hlavne z vnútra, oškriabať starý propolis a vosk, prípadne náter vo vnútri rámikového priestoru. Potom riadne tento priestor opáliť, najlepšie propan-butanovým horákom. Nakoniec ho riadne vyumývať NaOH (lúh sodný prípadne aj draselný) a pokiaľ ho nepotrebujeme okamžite použiť, môžme dezinfekciu urobiť aj Savom. Tu musíme nechať aspoň týždeň "vyvetrať". Upozorňujem, že treba demontovať letáč aj letáčovú pätku! Aj tie takto ošetriť. Po vyschnutí úla ho natriem roztokom propolisu, rozpusteného v denaturovanom liehu.

Po týchto troch bodoch môžme včely premiestniť späť do úla. V prípade podozrenia na bežné choroby (nozematóza atď.), zabezpečiť vhodné liečenie.

Prikladám pár obrázkov, ako som pred nedávnom "renovoval" jeden úl. Nie je ešte dokončený, musím vložiť letáť a letáčovú pätku. A zo zadu uzáver pre odber meliva atď. Uvedený úl je starý minimálne 55 rokov! Približne pred 35 rokmi bol prerobený na rozmer 42x27.5cm - slovenské "B". Nikdy ani otec a ani ja sme nemali problém s morom. Ani ľudia, ktorí si od otca kúpili alebo zobrali včely.

[Obrázky: DSCF6993.jpg] [Obrázky: DSCF6995.jpg] [Obrázky: DSCF6996.jpg] [Obrázky: DSCF6997.jpg]

Prečo požívam staré úle?
  1. Nie som tak bohatý, aby som dobré veci vyhadzoval! Je nezmysel vyhadzovať niečo, čo ešte môže poslúžiť.
  2. Chránim tak životné prostredie. Na výrobu každého úla je potrebné drevo, ako aj ďaľší materiál. A o energiach ani nehovorím. Renovácia je len zlomkom nákladov na nový úl.
  3. Žabo-myšie vojny, ktorý úl je lepší je v prvom rade výplodom predajcov! Keby sme si všetcia kúpili jeden typ úlu, určite by ho ten istý výrobca vylepšil o niečo iné, aby bola kompatibilita v "háji" A určite by bol ešte lepší... Big Grin.
  4. Včelárenie sa dá zvládnuť aj v nich. Samozrejme, organizácia práce sa musí prispôsobiť typu úla. Prípadne rozšíriť inventár o zdvíhacie zariadenie. Wink Stále platí: "Bez práce nie sú koláče."

Záver: Určite staré úle nie sú tak nebezpečné, ako sa o nich tvrdí. Nebezpeční sú včelári, ktorí či už ľahostajnosti, nedbalosti alebo nevedomosti ich používajú bez náležitého očistenia a dezinfekcie. Cool
Mohu se podělit o svoji zkušenost, letos jsem předělával včelnici plnou Moraváků po starším včelaři na Langy. Při dnešním bilancování mohu říci, že už bych do této akce již nešel a raději jako začínající včelař nakoupil úly nové s oddělky. Bylo tu zmiňováno riziko chorob, avšak nebylo tu zmíněno ještě pár obecných důvodů proč ne.
  1. Technologie co se prodávají, jsou už většinou zastaralé (neviděl jsem, že by někdo prodával Langy nebo Optimaly)
  2. Staré technologie zaberou hodně času při obsluze a tím nevyjdou finančně lépe
  3. Většinou v těchto úlech jsou včelstva bez šlechtěných matek, často bodavá, nové matky něco stojí
  4. Pokud předěláváte včelstvo takto slabé s neznačenou matkou z "10 kolene" můžete se pro tuto sezónu rozloučit s většinou medného výnosu (začátečníci většinou mají pouze mezistěny a ne souše, včelstva by měla vystavět aspoň 3 nástavky Langa) - je také možnost ztráty matky při časté manipulaci v průběhu předělávání
  5. Chápu, že prodejci tlačí na nákup - nesouhlasím např. s tím, když odmítají parafinování s odůvodněním, že úl vydrží stejně - avšak vývoj se nedá zastavit a některým typům úlů chtě nechtě zvoní hrana.
Vojta psal o rozšíření inventáře o zdvihací zařízení - mohu jen dodat, že na výrobu zdvihacího zařízení využiješ mnohem více energie než za zpracování několika úlů ze dřeva. Když ekologicky, tak stejným metrem na vše.
Jsem rád, že včely jsou v novém, mnoho včelařů, co si tímto prošli, mi to potvrdili (zejména Ti, co toto prováděli minulou deštivou sezónu a včelkám se nechtělo stavět). Co však nemohu upřít je ta věc, že jsem se při těchto operacích jako začátečník mnohému naučil Smile
Ja myslím, že to s nebezpečností starých úlů přeháníte. Příjde mi to jako kdyby se něchtěl někdo nastěhovat do 200 let starého domu-vždyˇž v těch dobách lidé trpěli nejednou ošklivou nemoci...
Je rozdíl, jestli pořídím ul z místa s neznámou, nebo známou nakazovou situaci.
Z neznámou vubec pořizovat nebudu! stane se, že tuhle dědula z vedlejší besnice má např.10 včelstev v úlech, které pamatují ještě Masaryka. Celou dobu se o včelky svědomitě staral, v daném méstě nebyl nikdy mor. Není co řešit ...takových úlů bych se opravdu nebál.. Nedovedu si představit, jak bych začínal včelařit bez využití starých úlů. Muj první úl byl samodoma mor.universal stary dobrých 30 let a některé uly byly z prní republiky... Jo dneska je to o něco lehčí a da se sehnat uly snadněji a ještě s využitím dotací-to bych upřednostníl.
Pálit úl kvůli zvápenatění je s prominutím blbost. Jednak spory teto houby jsou všude, nejen v úlu a včelky si ty spory zanášejí do úlu! Stačí desinfekce.
Není třeba tropit paniku. Začátečník, který má, nebo měl možnost sehnat např. 5 včelstev ve starých budečácích, aby podle některých rad z fora měl strach usnout- co že si to koupil za časovanou bombu.. Pokud je úl z oblasti se známou nákazovou situaci-tedy čisté oblasti, tak není třeba plašit. Jediná opravdu nebezpečna nemoc je mor a z takové oblasti, pásma, lokality sousedící s ochr. pásmem, bych si nevzal ani rozpěrák.
Takže klid a nestrašte. V opravněným případech je nutna opatrnost,ale nic se nesmi přehánět. Platí zásada, že nově získané staré uly je třeba řádně očistit a vydesinfikovat.
Použití starých úlú pro začátečníky z více dúvodú nedoporučuji. Mám s tím osobní skušenost.
Nikdy jsem neměl starý úl, nikdy jsem neměl starou použitou pomůcku a stejně jsem pálil, je už to skoro deset let, ale podruhé bych to nepotřeboval zažít. Je pravda, že věci staré a dobré se vyhazovat nemusí, když slouží a vyhovují majitely. Pokud jsou ve starém úle včely a mají vyšetření na mor, tak se nemusí nic zásadního stát. Ale také je si potřeba uvědomit, že abych osadil starý úl musím znát jeho včelařskou historii a tu přesne neposkytne nikdo, ani majitel který v tomhle úle např. 30 let včelařil. To že včely vyloženě neuhynuli, neznamená že neměly zvýšený výskyt spor, a klidně i opakovaně, se kterým si sami poradily. Takže přenos možnosti nemocí tu je, může to být min. procento, ale i to stačí na to, aby se dostala nějaká oblast do pásma. A ten co to způsobil, nakonec bude za blbce. Zateplené palubkové úly nelze proti moru dezinfikovat.
Použití starých, vysloužilých nebo odložených úlů není jen otázkou nemocí, ale nutností přizpůsobit se darovanému úlu, jeho rámkové míře a technologii. Když jsem začínal, známý mi nabídl vyřazený úl, že ho léta schovaný, nikdy v něm nevčelařil, nebyl použitý, ale i tak jsem s díky odmítl. Raději jsem si rok počkal, došetřil nějaké grejcárky a koupil si nové úly, které podle mého přesvědčení vyhovovaly mým představám. A co se týká nemocí, včelařím v regionu, který několik let opakovaně navštěvuje MVP a to je člověk jinak opatrný. Dokonce jsem raději koupil invertované těsto pro dokrmování oddělků, než riskovat nákazu při použití potencionálně infikovaného medu ( vlastní jsem ještě neměl ).
Ako som už napísal, v prvom rade záleží na samotnom včelárovi. Spóry MVP sa nachádzajú všade okolo nás, či sa nám to páči, alebo nie! Franto, ty si začiatočník. Takže otázka: "Vydenzifikoval si si stanovište predtým, ako si tam umiestnil včely?". Stačí mierne preryť zeminu a použiť vápno a opäť to trochu pohrabať. Koľkí veľkovčelári pravidelne dezinfikujú svoju včelnicu? Videl som starého pána, ktorý má včely v kočovnom vode, ako s kefou drhne podlahu. 2x ročne toto absolvuje.
Na jar vyčistí dná, prípadne ich vysuší. Znečistený úl? Žiadny problém! To sa väzme druhý, včely sa doň preložia a starý sa opäť vydenzifikuje.

Mimochodom, akú teplotu a po aký čas spóry MVP vydržia? Skutočne tých pár minút v parafíne ich zlikviduje? Ešte som od "kompetentných" nedostal priamu odpoveď. Obchodníci a propagátori tvrdia že áno. Ostatne, aj v nových úloch sa nájdu spóry a nie je to zásluha starých úlov!

K zdvíhaciemu zariadeniu. Nie každý starý úl je ťažký. Tenkostenné úle nie sú tak mladé, ako sa to prezentuje! Áno, pokiaľ je človek mladý, všetko ide ľahšie, ale... aj moderné včelárenie potrebuje pomocné zariadenia, alebo podobné.

Základom je, silné včelstvá, poriadok na včelnici, pravidelná dezinfekcia - t.j. poriadny včelár a je úplne jedno, aký má vek a aký úl. A ešte síce zprofanované ale stále platné, učiť sa, učiť sa a učiť sa.

P.S. Samozrejme, tiež nepodporujem atypické miery, ale "lang" má koľko modelov rámikov, alebo ma klame pamäť? A okrem iného, navštevujem pravidelne včely cca 15 včelárov. Ani jeden nemá langa, ani dadanta, ani čechoslováka. Všetcia majú slovenské "B".
Když jsem začal samostatně včelařit tak jsem dostal od otce 4 moravské univerzály do rohu zahrady a ukaž co umíš.Musím říct že na tehdejší dobu nadmíru spokojen dostal jsem ty nejhodnější včely které jsme doma měli a v m.u. se nějaký ten špatně provedený úkon dal napravit hlavně když vedle byl dobrý učitel který sice pokukoval ale moc mi do toho nemluvil což byla obrovská výhoda.Další výhodou bylo to že otec byl pro vše nové a ty 4 moraváci vlastně byly již nepoužívané ůly z nostalgie uchovávané v prfektním stavu ostatní úly ktré u nás byly už měli odnímatelné dno dalo by se říct klasické nástavky na rm 39x27.5. ke ktrým přibyly zasíťovaná dna.Tyto ůly mimo jiných používám dodnes jen jsem k nim přidělal polonástavky a ty moraváky už jsem dávno spálil.Měl jse tu výhodu že technologiji kterou požívám se hodila na úly které jsem měl.
A co říkám začínajícím včelařům kteří chodí pro rady,že pořídit si včely je to poslední nejdříve ať si ujasní jak vlastně chtějí včelařit a co to obnáší prostě získat nějaké ty vědomosti,sistémů je mnoho až si budeš jist co by ti vyhovovalo a co na to říkají ty okřídlený potvůrky jdi do toho u těch co přijdou a začínají na zelené louce a dají si říct pokoukají poptají se to je dobré horší u těch co koupili či zdědili úly a potřebují oddělek a všechno ukázat a pak se ptají nojo vy to máte takhle a mi to máme dělat jinak a chtěli by sme to tak joko to děláte vy pak jím říkám měli jste přijít než jste nakoupili pak to budete dělat stejně jenže ve vašich úlech se musí včelařit jinak.
Starší úly proč né vždyť včelaření není levná záležitost ale jen za určitých podmínek.Určitě né odkudkoli ,či takové ve kterých se nedá včelařit moderně.Pokud vám někdo dá budečáky z oblasti kde mají nemoci ráj a ještě k tomu pár zaručených rad jak na to tak vám dal danajský dar kdy i zadarmo je hodně draho.
Žiju v iluzi že jsi si toho posledně všimnul Vojto. Netkaná textílie, vápencový štěrkopísek. Savo. Já myslím, že obdobná opatření na svých stanovištích běžně provádějí všichni, nejen začátečníci Wink
Musím sa priznať, že dosluhujúce úle u mňa budú postupne končiť ako materince a pre pomocné včelstvá. Ale od uteplených plodísk neplánujem "upustiť". Síce včely úl nevyhrievajú, ale ako každé teleso aj oni vyžarujú teplo. Odľahčený medník je výhoda, tam niet o čom diskutovať. Ale to už nie je o chorobách...

Keď sa človek rozhliadne po internete, nájde aj "langy", ktoré sú na zimu obalené slamou a igelitom... Wink
Možno by si sa tomu vyhol, keby si si pred začatím včelárenia prečítal odbornú literatúru.
Na začiatok sa odporúča pred začatím, prečítať aspoň 3 knihy o včelách, najlepšie kčs-staré ktoré sú na svoju dobu dosť dobre prepracované.
Základy musíš ovládať.
A potom nasleduje prax, do ktorej ťa musí zaškoliť miestny včelár ktorý ti ukáže aspoň základy. Aspoň ja som to tak mal. Ostrielaný včelár ti povie aj to čo v literatúre by si márne hladal.
Nechcem ťa nijak poúčať, každý máme svoju školu. Ale kupovať staré úle bolo vždycky održku.
Ťažko na cvičisku, ľahko na bojisku.
jak píše pan Skála, se starými úly opatrně a né odkudkoliv, v Katovicích na strakonicku byl cca dva roky nazpátek objeven mor, protože začal včelařit a dostal uly buhví odkud. Nikdy člověk neví, proč je ten dotyčný má doma a na co ty včely Umřely, že tam nejsou.
Není samozřejmě pravda, že každý použitý úl je plný spor MVP a dalších zdrojů onemocnění. Bohužel původci onemocnění nejsou vidět. Je je potřeba zvážit riziko, zda ušetřené peníze za to stojí. Už jsem to zde několikrát zmínil, raději jsem počátek včelaření o rok odložil, došetřil grejcárky a pořídil si nové a přesně takové, jaké jsem chtěl. Je to ale pouze můj osobní názor, který nikomu nevnucuji.
Stran: 1 2 3 4
Referenční URL's