Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Apiterapie
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Dostal se mi do mailu inspirativní dokument o použití medu a skořice. Myslím, že by bylo škoda, aby zapadl proto ho dávám do přílohy ať můžou všichni vyzkoušet účinky.
Vhodný čas pro příspěvek v době medobraní,který sice neposkytuje návod "jak to dělám já",ale chci se podělit o zkušenost s konzumací medu u kojenců.Před mnoha léty jsem nebral varování lékařů o možném poškození zubů v dospělosti u dětí z důvodu konzumace medu v tak útlém věku za pravdivé a dnes,s odstupem více jak třiceti let mohu konstatovat,že jsme se stran konzumace medu u našich dvou dětí rozhodli správně.Obě mají zdravé zuby a i další generace při stejném postupu rovněž.A tak by mě zajímal názor i ostatních producentů a konzumentů medu,byla to jenom náhoda?
(02.07.2011 17:49)Vojtech Langer napsal(a): [ -> ]........
Med, pokiaľ má primerané množstvo vody, je vďaka peroxidu vodíku takmer sterilný. ...........

Dovolím se vmísit do debaty.Můžete mi vysvětlit ten peroxid vodíku? Jak mám rozumět tomu,že med je sterilní díky peroxidu vodíku?
Samozrejme, že nie je to len peroxid, sú tam ešte ďaľšie látky ktoré sa podielajú na čiastočnej sterilite (znie to blbo, buď je sterilný alebo nie) medu. Ako som spomenul, MVP sa v mede môže nachádzať. Ale med sa požíva na liečenie popálenin, hnisavých rán atď., kde sa vyžaduje sterilita. Samozrejme vyšší obsah vody to všetko riedi a spôsobuje napr. kvasenie, čo nie je práve prejavom sterilného prostredia. A dezinfekčný sa mi akosi k medu nehodí...

... tak ma napadá že antibakteriálny je to správne slovo! ;-D
Jo už jsem si to našel co jsem potřeboval.Z Wikipedie:
Citace:Peroxid vodíku v medu je aktivován ředěním. Nicméně, na rozdíl od lékařského peroxidu vodíku, běžně v koncentraci 3% objemu, je v koncentraci jen 1 mmol/l medu. Železo je v medu oxidováno kyslíkem volné radikály a uvolňováno prostřednictvím peroxidu vodíku.
glukóza + H2O + O2 → glukónová kyselina + H2O2
Při použití v tropech (jako například jako tekutý obvaz rány), je peroxid vodíku produkován smísením s tělesným potem. Výsledkem tohoto procesu je, že peroxid vodíku se pomalu uvolňuje a pracuje jako antiseptikum. Na rozdíl od 3% lékařského roztoku, pomalé uvolňování nezpůsobuje poškození okolní tkáně.

Zase jsem o něco více "včelařštější" Big Grin
(02.07.2011 17:49)Vojtech Langer napsal(a): [ -> ]Med sa humámnej medicíne dlho používa. Určite v nemocniciach je filtrovaný a možno aj ožiarený (MVP sa šíri aj medom), aby bol 100% sterilný, ale medzi normálnym ľudom to nie je celkom možné.

Musím pripomenúť, že mor včelieho plodu sa šíri iba cez tráviace ústrojenstvo plodu, teda potravou pripravenou včelami z medu. Viac informácií nájdete tu a tu.
Jeden z problémov tejto choroby je, že na ňu neexistuje účinné liečivo. Navyše, následky moru sa môžu iba tlmiť a účinné sú iba antibiotiká a sulfónamidy, stopy ktorých liečiv v produktoch zákon nepripúšťa. Je to ako každoročne opakujúca sa chrípka, s ktorou si organizmus musí poradiť sám. Problém je, že keď plod kŕmia včely potravou z medu, ktorý má spóry MVP, začnú tieto spóry ohrozovať zdravie včelieho plodu, pretože jeho nezrelé tráviace ústrojenstvo a imunitný systém nedokážu sa ich reprodukcii ubrániť. Ak baktérie začnú rásť v tele plodu, začnú smrteľne plod včiel ohrozovať. Baktériei MVP neškodia dospelým včelám, ale iba včeliemu plodu, ktorého tráviaca sústava nie je ešte dokonalá. Prenášať vinu na toho druhého nie je správne. V každom prípade však treba zdôrazňovať, že MVP pre človeka nepredstavuje žiadne riziko ochorenia.
(03.07.2011 9:18)MilanBencúr napsal(a): [ -> ]... Baktérie MVP neškodia dospelým včelám, ale iba včeliemu plodu, ktorého tráviaca sústava nie je ešte dokonalá. Prenášať vinu na toho druhého nie je správne. V každom prípade však treba zdôrazňovať, že MVP pre človeka nepredstavuje žiadne riziko ochorenia.

Správne Milan, aj v tomto máš pravdu. Tým MVP som chcel len upozorniť na to, že med je sterilný, vlastne správne antibakteriálny, ale len čiastočne. Ale jeho konzumácia sa aj tak nedopručuje, hlavne kvôli šíreniu MVP (napr. zanedbaná kvapka medu na zemi alebo ako bez poškodenia prejde zažívacím traktom človeka) Kedysi sa mohol použiť len na pekárenské účely. Wink Dnes už neviem.

Na záver niečo "mimo mísu". Pri liečení ťažkých hnisavých rán sa používajú v niektorých nemocniciach červy múch (dokonca to bolo aplikované aj v ČR). Tieto červy sú "vychovávané" v sterilnom prostredí a pri aplikácii sú sterilné. Sorry admin!
Ono Vojtěchu by to spiše byla apiterapie Smile) lečba ram mouchamy zde byla a praktikovala do 2 sv valky kdy byly nasazeny chirurgické postupy a penicilin, pak se na to koukalo jako na šarlatanství, jen se vracime ke starym osvedčeným postupum, ktere jsme pozapoměly a které nás ted překvapují svojí učiností...
Všimni si, že tohle funguje všude, v medicině, včelařství, stavebnictví a jiné...

Vzdit si vem, že i tohle tema je o objevovaní nečeho co včelaři před 5O lety zahodily jako na nic a dnes se na to koukame jako zjara...
Ale med sa požíva na liečenie popálenin, hnisavých rán atď., kde sa vyžaduje sterilita. Samozrejme vyšší obsah vody to všetko riedi a spôsobuje napr. kvasenie, čo nie je práve prejavom sterilného prostredia. Vojto

Pridám svoju skúsenosť keď som použil na rozsiahlu popáleninu med. Gazdiná vyprážala pampúchy v rozpálenej bravčovej masti, totálna popálenina bola od zápästia po prvý zhyb roky, šírka asi 8 cm. Nešťastná žena bola neustále na chirurgii, kde jej to natierali a preväzovali, ale stále to bola jedna veľká rana. Predstavte si ženu, ktorá má malé dieťa, muža a treba navariť, ale hlavne oprať všetku bielizeň.

Potom som si niečo prečítal o mede a o jeho schopnostiach popáleniny liečiť. Prehovoril som ženu a ranu prekryl natretou gázou medom, po dvoch dňoch sme prvý krát prebalili a bolo vidieť na rane veľký pokrok k čisteniu rany od hnisu. Stačilo ešte dva razu previazať a postup hojenia bol rýchly, hnisanie odstránené a zažal sa tvoriť z krajov rany kalus, ktorý veľmi rýchlo ranu prerástol a tvorila sa pokožka.
Dôležité bolo, že po tak hlbokej rane neostali žiadne stopy, koža sa postupne dala do pôvodného stavu a žena. Bolo to pred 45 rokmi. Anton
Moc jsem se s tím nechtěl chlubit, ale třeba to pomůže jinému. Před 6 dny mi sklouzla vrtačka s křížovým bitem do nehtového lůžka palce. Bit se zastavil až na vnitřní straně kůže na druhé straně. O bolesti nemluvím, spodnú bielizeň už mám opratou. Rozervané maso 4 dny ošetřoval propolisovou tinkturou a po Vojtovu příspěvku už dvě noci spím s medovým obkladem. Když na ten palec koukám, mohu tak za 2-3 dny vzít zase vrtačku do ruky a klidně zase myslet na něco jiného. Wink
PS: Zajímavé je, že pořád mám pocit správného vlákna: Praktické využití ....
Auuuu architekte, to bolí... I když ja medu vděčím, že mám ješte haxničku, na podzim v listopadu, jsem vyhazoval starý kotel (25O kg), ten se smejknul po hraně kontejneru a kapanek mne bacil do nožičky, takovym tim plechcem na kterom to stoji... no a panaček nešel k dochtorum... strupek , furt neco teklo, tak jsem neco vymačkal a až na vanoce šel na pohotovost.... nebudu kecat udělali mi tam dirku 3x3x3 cm... prej to bylo rozdrceny... mno převazy (na budějovický jsem znam jako včelař s kráterem) a blablabla, ale pořad se nechce uzavřít kůže... tak to lečim medem a postupuje to zdarně vpřed...

Dal bych sem fotky, ale nebylo to moooc pěkné...
(05.07.2011 10:46)Madra napsal(a): [ -> ]Dal bych sem fotky, ale nebylo to moooc pěkné...

Neomezuj se. Člověka to potěší, když slyší o cizím neštěstí.Big GrinBig GrinBig Grin
Jauvajs, jauvajs, chlapci ... (jak říkají frankofonní: žové, žové ...Smile ). Taky se mi to před časem stalo, a navíc masivní popálenina celé dlaně ... vše se rychle vyřešilo propolisem a medem. Takže k tomu medu: o orientálních metodách ošetřování ran po operaci tu byla už řeč, je jen dobře, že se to zvolna vrací i k nám ... Že se nám to téma ale rozkošatilo, což? BTW: taky nemám pocit, že bychom byli jaksi mimo (téma Smile ). Čím to je? Big Grin
Ale pánove, vy si nedáte říct... a jejej ja musim fotky nekam nejdřiv uložit.... tak za chvíly...
Jeden recept na mast se včelím voskem.
Smíchat za tepla ve vodní lázni stejným dílem: včelí vosk, smrkovou pryskyřici, jelení lůj, lněný olej. Nalít do vhodných kelímků a uchovávat v lednici.
Mast je vynikající na hnisající ranky, zadřené třísky i na bércové vředy (natřít na obvaz a přiložit).
Mám dotaz na odborníky na Apiterpii. jak je to s vazoneurozou, dá se nějak zmírnit. Kolega 3 roky před důchodem má problémy s prokrvením konečků prstů a hrozí mu ukončení pracovního poměru. Má obavy že si v tomto věku už nic jiného nenajde.
Díky
Referenční URL's