Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Přechod z 39x24 na Langstroth
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Stran: 1 2 3 4 5 6 7 8
Ono to je asi jedno. Ve Včelařství psal Sedláček opačný postup, touhle dobou dna otvírá jako jedno z protirojových opatřeních a s příchodem veder je zavírá aby včelstvům usnadnil klimatizaci. A otvírá je zas až když potřebuje omezit plodování na podzim.
Jedná se o přechodu včelstva z 39/27,5 na langa 2/3.
Mám tedy 2 vysoké nástavky a ty rozdělil vložením NN s 2 soušema a zbytek mezistěnama. na to jsem dal mřížku. Silnější včelstva by to asi vzala, ale některá s tím mají problém. A myslím se že matka se bude stějně držet zuby nechty ve vyšším nástavku. Nevím jak to provést, tak abych i měl alespoň nějakej mednej výnos.
Napadlo mě, že bych uplně spodní nástavek vyhodil a dal ještě NN nástavek mezistěn a matka by musela klást na novém díle, medník by zůstal původní starý.
A nebo s tím počkat, a v červnu (po medobraní) kompletně přemést na mezistěny (norské zimování)?
Díky za nápady
2/3L jsem dal dolů, pak matří mřížka a na to nástavek 39/27,5. Do 2/3L jsem dal 2x souš (vystavěno u kamaráda minulý rok), zbytek mezistěny. Včelstva přivezeny 13.4. a pak bylo chvilku špatné počasí. Podstaveno 17.4. 1x 2/3L + MM+ původní nástavek. 25.4. kontrola horního nástavku 39/27,5, kde jsem vylámal 3 naražené matečníky. Dnes 30.4. kontrola. Jedno včelstvo plně vystaveno a přidán nástavek 2/3L 10x plastový rámek od p.Žáka . Zlikvidoval jsem 3x mateří misky. U druhého (slabšího) vystavěno 8 z 10 rámků. Zaneseno více sladinou než plodem. Přidal jsem taky NN, aby uvolnily místo pro matku. Jinak v silnějším více včel, ale to menší má více zavíčkovaného medu. Řekl bych, že to slabší více nosí. Jinak u obou má první NN 2x dřevěný rámek 6x plastový od p. Žáka 2x dřevěný. Příští kontrola za 8 dní. Nadmořská výška 450m n.m.
Pro Pepek
- Pokud jsi to neudělal jak už jsem dříve psal, ale tak že jsi dal 1 VN pak 1NN 2/3 Langa, mřížku a pak zase 1 VN, tak jestli je u tebe snůška, tak by měli včely toho langa vystavět a případně pokud budeš mít štěstí tak i alespoň částečně zaklást. Pokud jen vystaví, tak je to taky úspěch. Do horního by mohli něco nanosit. Pokud to tak je, tak po vystavění toho Langa ať už zakladeného nebo ne, bych mezi něj a spodní VN dal další nástavek Langa a do něj nějaké vystavěné rámky z toho původního a mezi to mezistěny, v horním obdobně. Pak po vytočení toho horního medníku - VN, bych ho buď úplně zrušil a vytavil, nebo z něho vyřezal souše a provizorně je třeba gumičkama upevnil v rámcích od langa včely si je velmi rychle opraví a ty získáš souše v novém rozměru - já to loni dělal a šlo to bez problémů. Pokud bys je pak dal zase do dalšího nástavku langa, měl bys už prakticky tři plné nástavky langa a ten původní VN by se dal případně buď dát po vychycení matky a jejího vypuštění do těch langů a použít ho jako medník a později vytočit a upravit obdobně jako ten první nebo ho zase vyřezat a nandat do dalších langových rámků. Případně to dělat jinak, ale je to na tobě.
Pořád nechápu tu nechuť vzít laťku 448mm dlouhou přivázat na ní plást s matkou (ta uvázaná nebude Smile ), nebo i víc takových plástů s otevřeným plodem a přeložením do dvou NN kde je pro plásty místo.

Včely si určitě sousedních plástů všimnou a začnou je stavět, borci to dokáží i proložit mezi NN.

PO určité době nebo hned zaklopím mřížkou - stré 39*24 zanesou, vytočím a daruji nějakému vlastenci.

Pokud nejsem schopen najít matku, ta včely z ostatních plástů komplet sklepu dolů pod mřížku a pak ji nasadím.
K tomuto tématu: Přechod z 39x24 na Langstroth

Jak jsem již na předchozí stránce popisoval kombinace 39*24 a 44*15 rámky v jednoom úle a přechod na L, tak nyní musím říci, že se to neukázalo jako štastné řešení.
Včely dost prostavěly rámky mezi sebou a pak se to nedalo ani rozebrat.
Byl jsem nucen to asi v polovině kvetu řepky předělat a musím říci, že bych to dnes nedělal již jinak.
Prostě jsem ty rámky 39*24 sebaral, omet včely a odnesl do garáže. Tam jsem je nožem rozřezal a vložil do Lang rámků. Ty jsem omotal slabým drátkem aby stěny nevypadly. Z dvou rámků 39*24 vyjdou tři rámky Lang. Pak jsem to zase nanosil zpátky k úlům a vložit zhruba tam kde to bylo. Asi po 20 minutách jsem měl úl hotov. Po týdnu včely pěkně přivoskovaly dílo k rámkům a drátek mohl být odstraněn. Tam kde jsem použil gumičku, tak jsem ji našel před česnem už po 4 dnech. Včely ji samy z rámku odstranily a před dva nástavky snesly dolů k česnu a tam vyhodily. Úžasné. Příště bych tedy přechod na jinou rámkovou míru řešil obdobně. Počkal, až bude hodně potravy pro včely a v tomto období dílo vyřezat a vložit do nové míry. Pravda je, že to byla tak trochu zabijačka, neboť larvy mi někdy tekly v rukách, o část plodu se tedy přijde. Ale s tím si včely v tomto období poradí. Proto bych přechod z míry na míru nedělal časně z jara nebo na podzim.
Dělal jsem to stejně jako davidbroz.

Nejprve jsem postupoval podle návodu uveřejněného tuším na stránkách PSNV. Tzn. rámky jsem pomocí tyčky přidělané do nástavku zavěsil (vycházelo to do dvou nástavků, resp. nástavek a vysoké dno) s tím, že včely se postupně přesunou nahoru a já spodek zlikviduju. Ani je to nenapadlo - matka plodovala dole, nahoru se ani nepodívala. Druhý rok jsem vzal ony staré rámky, normálně je natvrdo vyřezal nožem, plod neplod, přigumičkoval k novým rámkům, do týdne bylo vše opraveno. "Přeřezání" mi trvalo asi tak dvacet minut.
Sice je to drastické, ale funkční a rychlé.
Já aktuálně také řeším přechod 39x24. Dostal jsem tři oddělky na této míře a úly mám L2/3. Přechod chci řešit způsobem uvedeným zde: http://www.farma-burian.cz/news/prechod-na-langstroth/ Nicméně přechodové nástavky zatím nemám a už je třeba oddělky zakrmit. Zatím to tedy řešíme takto, jednoduchým udělátkem.

[Obrázky: IMG_20140803_175118.jpg]
Dovoluji si poslat fotky z převěšování z oddělkových úlů. Oddělky 6R jsme dostali od přítele Černíka, zapůjčil nám i úly, do doby něž jsme vyřešili přechod z rámkové míry.

Na těchto fotkách vidíte, spodní nástavek, přechodový, určený na 39x24 rámky. Má vnější rozměry Langstroth. V něm jsme ponechali pouze těch 6 rámků. Do horního L2/3 jsem dali prozatím také pouze 6 rámků s mezistěnami. Nicméně plánujeme je tento týden doplnit na 10.

[Obrázky: IMG_20140806_180314.jpg] [Obrázky: IMG_20140806_180535.jpg] [Obrázky: IMG_20140806_180638.jpg]

Po přehození nám zůstala spousta včel v původních úlech. Trošku jsme se báli, zda tam nezůstaly matky, jelikož jsme je při převěšování nenašli.

Pro urychlení, jsem vzal fólii z původních úlů a z ní vytvořil "most" do nového. Zbylé včely jakoby na pokyn se organizovaně začaly přemisťovat do nových úlů. Myslím, že i z těch obrázků je patrné, jak jdou "v davu za sebou".

[Obrázky: IMG_20140806_190825.jpg] [Obrázky: IMG_20140806_190845.jpg]

Přechod proběhl absolutně v klidu, včely byly klidné, nikdo žádné žihadlo.

Tož tak ve stručnosti o jednom přechodu mezi mírami.

PS: Děkuji příteli Černíkovi za pomoc a vynikající oddělky!
PS2: Omlouvám se za neotočené fotky. V počítači se mi zobrazují správně, po nahrání na postimage.org jsou otočeny.
V čem jsi to otáčel a v čem to prohlížíš na svém počítači?



Ta folie nebo víko z plemenáče jim voní domovem a výborně je naviguje.

Z víka plemenáčů dělám léták v novém úle - podkládám pod česno než to celé zkrámuji, když jsem si kdysi všiml jak jim voní že na něj přistávají i když je odloženo stranou.
Ty přechodový nástavky jsi si dělal sám ? Nebo jsi je kupoval ?
Podělím se o letošní zkušenost.
Přechod z 39x24 na Langstroth 2/3 (odd.přivezen 19.7.)
Mám zasíťované dno, které je společně s 1NN ( a latičkou na podložení) akorát tak vysoké, aby se tam vyšší a kratší rámek vlezl. Rámky oddělku jsem tedy na straně od česna normálně zavěsila. Na opačné straně jsou podloženy latičkou. Mezi plodem jsem nazebrovala 1MS a souše. Holky to hned zastavěly (dokonce se snažily vyrovnat výšku stavbou až ke dnu), matka zakladla. Toho jsem využila a lang. zakladené rámky i s matkou přesunula do 2NN nad mřížku. Zase jsem doplnila prostor soušemi po vytočení a MS. Tento týden, až se ze všech vysokých rámků vylíhne plod, odstraním je a oddělám MM. Mají tam sice jednu krásnou pylovou desku, ale tu si už také udělaly na lang.rámcích. Překvapilo mne, že nevystavěly divočinu v prostoru, kde jsou mezery (od 39) k obvodu nástavku, stavěly jen pod ně.
Jsou to holky šikovný. Doufám, že do zimy budou připraveny jak loňské na 3NN, ale to se uvidí. Zatím staví pěkně a mají oproti loňským výhodu - souše.
(13.08.2014 6:45)KaJi napsal(a): [ -> ]V čem jsi to otáčel a v čem to prohlížíš na svém počítači?



Ta folie nebo víko z plemenáče jim voní domovem a výborně je naviguje.

Z víka plemenáčů dělám léták v novém úle - podkládám pod česno než to celé zkrámuji, když jsem si kdysi všiml jak jim voní že na něj přistávají i když je odloženo stranou.

Já to neotáčel. Je to foceno očividně otočeným mobilem. V prohlížeči obrázků v Ubuntu to vidím OK, jakož i na mobilu. Čili v metadatech bude informace o to, že je to foceno a štorc a prohlížeče to detekují a ten uploader očividně asi ne.

Ad víko, to je velice zajímavá informace, opět se ukazuje, jak je fórum prospěšné pro výměnu zkušeností. Děkuji!



(13.08.2014 8:25)Stanislav Vorel napsal(a): [ -> ]Ty přechodový nástavky jsi si dělal sám ? Nebo jsi je kupoval ?

Stando, poctivě se přiznám, že ne. Neměl jsem na to čas a měl jsem je původně dostat do cca 6 dnů. Jsou z http://www.farma-burian.cz/products/prec...nastavek/.

Kdybych však věděl, jak dlouho bude trvat dodávka, tak jsem měl zrušit objednávku a vyrobit si to sám. Ale chybama se člověk učí. To už je skoro věta jako z Co bych udělal jinak, kdybych začínal znova. Idea

Na druhou stanu mám mustr na výrobu do příštího roku. Smile
Přechodové nástavky mi přišly příliš komplikované. Zvolil jsem metodu přišroubování horních louček LS na Adamcům rámek. Stačí aku šroubovák a tři vruty na jeden rámek. Takto upravené rámky sice zasahují do dvou nástavků, přechod je ale hotový do deseti minut. Aktuálně se tyto "hybridní" rámky nacházejí ve dně + prvním nástavku. Po zimě, až se včelstvo stáhne za zásobami, půjdou pryč.
Jop, to je metoda, kterou jsem měl zvolenou jako záložní. Nicméně pak jsem si říkal, že ty přechodové nástavky si aspoň můžeme vyzkoušet a obhlédnout, a ve finále pak třeba i používat na vyšší Jakubovské krmítko. No uvidíme, už se stalo a máme je, tak můžeme experimentovat.
Hezký den, o víkendu jsem si dovezla nástavky langa a dneska jsem je dala mezi stávající (horní jsou tenkostěné medníky, co jsem dostala k úlům), jsou kratší než lang, tak jsem zezadu dala kousek folie a řízla desku a tím zatížila, ale na bocích 1. nástavku je na každé straně k langu cca 1mm škvírka. Mám to nějak řešit, nebo si to zalepí propolisem? A ještě mřížka taky úplně nesedí, zasahuje i na styčné plochy langa a medníku. Vadí to? (viz fotky) Děkuji za postřehy.

[Obrázky: 20150511_135057_1.jpg] [Obrázky: 20150511_135127_2.jpg] [Obrázky: 20150511_135138_1.jpg]
Variant je samozřejmě několik, od ponechání tak jak to je, až po precizní utěsňování, ať už pomocí molitanu, papíru či lepící pásky. Jde samozřejmě o to, že při každé manipulaci se s tím pak musí člověk dělat znovu. Proto bych to asi ani moc neřešil.
Mám to někdy taky podobně - postupně se snažím přejít na jednu míru a už mne to dotěsňování nějak přešlo.
Krásný den, poradíte mi, kdy včelky jsou ještě schopny postavit celý nástavek mezistěn? Jde mi o to, jestli třeba ještě v červenci/srpnu. Nemám vůbec představu...
A do kdy lze (během sezóny) provést přechod na jinou rámkovou míru tím, že vyřežu plásty a zagumičkuji do nových rámků. Abych je příliš neoslabila na zimu. Děkuji.
Určitě i v červenci a srpnu. Mimo snůšku bude dobře podnítit pokrmením.
Převod lze kdykoli. I teď je vhodná doba, zejména pokud můžete staré nástavky využít jako medníky.
Děkuji za odpověď. Včely se mi naskytly naprosto nečekaně a v materiální nepřipravenosti, takže nástavky mi výrobce dělá po částech - má mnoho zakázek a já to potřebovala opravdu narychlo - proto se ptám, kdyby se to zdrželo například do toho července, jestli je stihnu do zimy převést. Staré nástavky jako medníky už využívám, takže zůstane pro přechod pouze jeden nástavek.
Stran: 1 2 3 4 5 6 7 8
Referenční URL's