Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Opatření proti krádeži včelstev
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Stran: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19
Já mám zase zkušenost v podstatě kladnou. Na stanovišti mám fotopast a vedle je oplocený areál. Zloději chodili do toho areálu krást, kolem mé fotopasti a samozřejmě plné ruce všeho možného...Volal jsem majiteli že tam má "návštěvu", ten kontaktoval policii. Druhý den přijeli za mnou, jestli bych jim nemohl ukázat fotky. Okamžitě věděli o koho se jedná. Tím že jsem jim pomohl, tak říkali že budou zajíždět i na moje stanoviště na kontrolu. Bylo to propojené i se starostou a on mi slíbil že na obecním pozemku si mohu dát úly "kde budu chtít"... (tohle se stalo vloni). Spokojenost na všech stranách.

Zloděj se přiznal!
Otázkou je jestli fotky, potažmo záznam, může sloužit jako důkazní materiál, pokud by se pachatel nepřiznal. O tom rozhoduje soud. Když se přizná, tak paráda. Ještě upozornění, i když je na soukromém, ještě nekrade. I když nevím, co tam asi dělá. Připad souseda. Chytil krást mladistvého nepřípůsobilého občana, který přelezl plot. Dostal baňu a za chvilí z toho byla skoro defenestrace 30 občany národnostní menšiny, že si deti nechaji bit. Musela je městská policie rozhánět. A měl problém. Překonání plotu neni ještě krádež. Neštestí to pro něj skončilo na úřadě a napomenutím. Už se ale neřešilo, co taml mladý vůbec dělal. Smutné. Sad. Pokud by tam byl pes a napadl hocha. Nedozírný problem. Dle příslušníka i na soukromém pozemku musí byt pes zajištěn. Ale to je zase jiný příběh.

No paráda. A že nás všude hlídá velký bratr, aniž by se ptal na můj názor, já nesmí nic, co by mě samotného chránilo A myslí na mě bratr?Jistě, ale jinak než bych chtěl. Nebo mám mit pocit, že mě chrání? Jsou tímto porušována moje práva a svoboda? Rozhodně ano. Uf.... Sad
(09.08.2017 16:01)zdenda napsal(a): [ -> ]Byli jsme předem upozorněni úřadem, že i tento záznam nelze použít jako důkaz pri soudu.

Nemají pravdu.

Citace:Trestní řád
141/1961 Sb.

§ 89

(2) Za důkaz může sloužit vše, co může přispět k objasnění věci, zejména výpovědi obviněného a svědků, znalecké posudky, věci a listiny důležité pro trestní řízení a ohledání. Každá ze stran může důkaz vyhledat, předložit nebo jeho provedení navrhnout. Skutečnost, že důkaz nevyhledal nebo nevyžádal orgán činný v trestním řízení, není důvodem k odmítnutí takového důkazu.
Jasně to máš napsané. On je tu také zákon na ochranu osob a osobnich údajů. Takže nemůžu nahrávat a fotit co chci. My to tu nevyřešíme. Ona to pak bude individuální. Ovšem lepší je se nějak chránit a bránit, než nic. Jaké prostředky si zvolime, to už je na nás. Neexistuje nic universální, co na sto procent funguje a je ještě legální? Nevim. Sad
(09.08.2017 19:56)zdenda napsal(a): [ -> ]Jasně to máš napsané. On je tu také zákon na ochranu osob a osobnich údajů. Takže nemůžu nahrávat a fotit co chci.

Ale můžeš.

§ 88 Nového občanského zákoníku.

(1) Svolení není třeba, pokud se podobizna nebo zvukový či obrazový záznam
pořídí nebo použijí k výkonu nebo ochraně jiných práv nebo právem chráněných
zájmů jiných osob.
Taky pěkná odpověď. Tak kde je problém? Jak to, že to nefunguje v praxi (viz manželčino zdr.středisko)? Takže zvůle státu, jeho úředníků? To je třeba se neustále soudit? To je pak pěkně na palici.
Hele Kohoute, až bude něco takového řešit, ozvu se ti. Díky. Smile
Je to jednoduchý, každý soudce si zákony vykládá po svém, proto jsme tam kde jsme Big Grin
Taky existuje něco jako judikatura. Pak si už každý soudce "po svém" vykládat nemůže.
Pokud budou zákony srozumitelné a bez dodatků tak asi ano.....
Soudní judikatura? Když sleduje nějaké ty případy, tak bych o tom dosti zapochyboval. Sad

Kamarád se gps lokátory zabývá profesně. Měl takovou krabičku velikosti dvou Tik-taků. Přesnost super. Výdrž více než 3 měsíce dle modu nastavení. Největší na tom je baterka. Určuje to polohu, rychlost, sms, komunikuje s centrálou a kdo ví co ještě. Třeba dokáže z dat jízdy vytvořit knihu jízd. Používá to pro svá firemní auta a pro vyhledávání krádeže aut. Má jako vývojář na to nějakou licenci či co. Domlouvali jsme se na zapůjčení (až se konečně rozhoupe). Mám to testovat.Tedy hlavně, aby to bylo. Slíbil to na jaře. Měl jsem to mít na dovče. Snad to vyjde. Cena, nevím. Má se odvíjet od vybavenosti. Ale asi to nepůjde volně na trh, protože by to mělo součásti celého systému ochrany aut. No doufám v dobrého kamaráda a pak...
Bohužel všechna technika je super a krásná,ale pokud si vaše včely vyhlédnou profíci,už se snima pravěpodobně nesetkáte tohle všechno funguje super na strejdu odvedle co si jde pro dvoje troje včelstva pokud hochy co si jezdí pro včely dodávkou nechytíte při nakládce nebo odjezdu máte smolíka...
Každý kto ide kradnúť si najskôr ide omrknúť stanovište,aby bol na prevoz včelstiev prípravený,takže už v prvopočiatku nám napríklad fotopacsa môže poskytnú ťurčité indície či informáce.Ak by aj fotopascu odhalili,tak treba to zlodejom skoplikovať ako sa dá,pretože je pravdou že všetko sa dá ukradnúť.Já mám napríklad úle na paletách,dve a dve palety vedľa seba a tie sú patrične zoskrutkované takže naložiť takto úle nedokážu.Na paletách mám úle,ktoré zase majú dná do paliet naskrutkované,takže prípadný zlodej by musel otvárať úle aby vôbec včelstvo dokázal naložiť,alebo by si musel priniesť svoje dná a včely prekladať.Ak je to z kombinované z dvomi fotopacsami kde jedna vidí druhú a každá na pohyb odošle MMS, tak je to pre zlodejov dosť slušná komplikácia.Jednoducho treba to z komplikovať prípadným zlodejom ako sa dá,často ich to môže nakoniec od úmyslu odradiť.
Jozef máš pravdu, len doplním skúsenosť z tohoročnej jari jedného včelára z našej ZO. Na jar mu niekto ukradol včelstvá aj s úľmi, ktoré mal voľne rozložené na včelnici. Na tej istej včelnici má aj včelstvá umiestnené na kovovej palete, kde má dná priskrutkované k palete. Úle síce neukradli, ale povyberali rámiky a odišli. Žiaľ aj také sa stáva.
(27.10.2011 14:04)Josef Křapka napsal(a): [ -> ]Zdravím, všechny okradené i ty, kteří okradeni budou. Tedy zdravím všechny včelaře.
Nekradou se jen včely. Krade se i vystavený med. Ještě, že se nevystavuje v celých konvích ale jen ve sklenicích. Jenom je nepříjemné, že způsobená škoda na zařízení bývá větší, než škoda způsobená krádeží. Výstavní skříňka, plexisklo tlusté 4 mm a takhle to dopadlo. A to je přímo pod lampou pouličního osvětlení.

[Obrázky: V_ely_vosy_a_jin_060.jpg]

Měl takovou touhu ochutnat "zlatý" med, že nedočkal rána a styděl se zazvonitTongue.
Hezký den. JK

Vraciam sa k staršiemu príspevku ale na pobavenie, nabudúce skúste dať do pohára ocot so škrobom Big Grin to by bolo prekvapenie keď ten ukradnutý ,,medík,, doma niekto otvorí Big Grin
[Obrázky: image.png]
Jsem začátečník, takže zatím jen hltám informace co by mi pomohly do startu, ale na příští rok bych rád začal uplatňovat znalosti v praxi.

Neděsí mě to, že je to nákladný koníček (ze začátku),
neděsí mě obstrukce co se musí zařídit,
neděsí mě to, že bych si pak nevěděl rady (protože je spousta včelařů co ráda poradí).

Ale děsí mě představa, že si dám do lesa 5 úlů a někdo mi je tam zdevastuje nebo ukradne.
Tak mě zajímá jak je to s krádežemi a vandalstvím. Co doporučujete.

- Měl jsem nápady, že bych do lesa umístil maringotku a tam je "schoval" pod zámek.

- Řešil jsem vyrobit si atypické nástavky.

- Řešil jsem nápady, že bych je neumístil jen tak "na zem", ale že bych do lesa zatloukl jeklové profily a kolem umístil, otočené "účku" kolem dokola úlu abych to drželo úl na míste a permanentně zavřený (odemknultené přes zámek).

- Řešil jsem značkovat si nástavky a dokonce rámky "cejchem".

- Řešil jsem i zabezpečovací systém typu postavit si z arduina + gsm modulu + gps modulu a prdnout to do "izolace" nástavku tak, aby to nebylo vidět.

- Řešil jsem úly umístit do městkých lesů, kde by mělo být umožněno jet autem jen lidem s povolením, ale přiznejme si, kdo to reálně kontroluje.


Ale ani atypické nástavky, zámek a pod. (kromě lokátoru) mě asi neuchrání od toho, aby to někdo fakt naložil a odvezl do polska (mam to do polska cca 50km, ale i tak).
Takže vlastně jediný faktor, který mě od včelaření stále odrazuje, je fakt, že o to můžu ze dne na den příjít.

(nejsem ve svazu včelařů, zatím, ale řeší se tyhle věci nějak na jiné než individuální úrovni?)
Záleží, v jaké části naší země žiješ. V profilu to nemáš.
Jednoduše, někde se krade, jinde je klid.
Většina lidí úly v lese v uctivé vzdálenosti obejde.
(21.07.2020 12:08)Miroslav Vochozka napsal(a): [ -> ]Většina lidí úly v lese v uctivé vzdálenosti obejde.
Přesně to mi říká moje žena, ale mně zvědavost nedá a stejně musím očumovat provoz před úly, když na ně někde narazím Smile
Stran: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19
Referenční URL's