Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Ochrana proti divočákům
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Stran: 1 2
Chci se poptat,jaké máte kdo zkušenosti s úly navolno v přírodě.Kotvíte je nějak do podstavců kvůli divočákum,nebo je to zbytečné.
Trochu tady zapadla otázka Jirky H. Přiznám se, že mě to také zajímá.
Každou zimu se mi tu parta objeví, mám nad sebou krásný duby. Letos tu ještě nebyli. Úly kousek - 30m od nich. Cíleně na úl nepůjdou, ale kdyby hrabošili vedle, tak smůla - je to kus masa, ani nebude vědět, že nějaký úl převrhne.
Krásné a bytelné zábrany proti krávám má vyfoceny Gritsch v knížce Silná včelstva po celý rok. Je to asi analogické, i když krávy jsou asi "zvědavější";-) ... Zjevně ale má autor své zkušenosti, takže proto ta fůra železa ...
Používáme proti divočákům k ochraně pozemků repelent na bázi kyseliny máselné. Měli jsme HUKINOL,teď na podzim jsem koupil WILDSCHWEIN-STOP.Ten je oproti Hukinolu ve spreji a lepši se s ním dělá.Prasata to odpuzuje celkem OK.Čerstvě nastříkané to je cítit cca 1 až 3 dny.Pak už to člověk nezaznamená.Musí se to jen čas od času obnovit.Stříkám to na pruhy látky přidělané na nízkých kolíkách zatlučených v odstupu cca 20m okolo místa které chci ochránit.Nevýhoda toho je,že se s tím nesmí člověk za žádnou cenu potřísnit,protože to není možné ničím ze sebe dostat.Ani deodorant to nepřehluší a smrdí to jako zpocené nohy. Big Grin Ani z hadrů to nejde vyprat.Jedině počkat až se to samo odpaří.Z ruk jsem to nedostal ničím a trvalo cca týden,než jsem to přestal cítit.Kočky mě doma ale očuchávaly ještě dlouho.Smile Bral bych něco lepšího,ale na nic jsem zatím nenarazil.Nejhorší je,když zasejí jezeďáci kukuřici.V tom se prasatům líbí.To se pak připravujem na nápor.Dokáží za noc přeorat louku jako kdyby ji někdo pošťoural bagrem.
Dnes sem dostal také jednu radu od myslivce.Prý když pohodím lidské vlasy zaručeně se tam prase neoběví.Asi to skusím,kadeřnice je naproti,tak vlasy budou.Wink
Je fakt, že na to jsem si nevzpomněl, ale děda to taky dělal. A myslím, že to fungovalo.
Do staré dámské punčochy jich dal hrst a zavěsil k plotu.
Smile Tak toto, vlasy, je zaručený mýtus. Přesto velmi rozšířený. Nemá to působit jmenovitě k divočákům, ale lesní zvěři obecně. Až v září přijedete na setkání, vezmu Vás k mladé smrčině obehnané co 20m čarodějnými sáčky s vlasy, velmi slušně ohryzané spárkatou.
Dnes se běžně používají chemické odpuzovače nanešené na pěnu zemědělci tak chrání pole Smile
Vlasy jsou účinné, ale jen do doby než vyčichnou a vymočí se. Je potřeba je měnit dle počasí. Nejlepší vlasy jsou chlapácké , hlavně hodně mastné a málo myté Big GrinBig Grin /žádnej parfém/
Hukinol je perfektní, ale musí se dávat pozor na polití a vysoká cena !! Smile
Mám takový dotaz k tomuto tématu.Blush Stalo se Vám někomu někdy, že by divočáci převlhli nebo nějak poničili úly. Nikdy jsem to neřešil a ani sem od nikoho neslyšel že by s divočáky byl nějaký problém...Huh
právě proto sem vznesl tuto otázku.Já mám zatím 13.včelstev ve voze ale zamíšlím dát teť v létě další ven ale sem v lokalitě kde je hoodně prasat,tak se celkem bojím.
Ty vlasy nejsou spolehlivé.To je škoda práce.Navíc patlat se s cizími vlasy........Jinak chci říci,že ty repelenty,které působí na prasata,bývají neučinné na srnčí či zajíce.To je v případě i těch vlasů.To by ale v případě úlů zase tak moc nevadilo.
Odstraněno
Měl jsem z toho obavy, zde je divočáků habaděj. Úly mám na paletách, pod nimi je asi i dost myší atd. Prý jim chutnají.

Ale zatím bez nehody a ani jsem o podobné neslyšel. I když jsem se dost zajímal - v počátcích - měl jsem obavy.

V podstatě přes deset let mám vše venku.
(14.02.2011 13:26)miko napsal(a): [ -> ]Používáme proti divočákům k ochraně pozemků repelent..........

Určitě Hukinol je dobrá věc. Je pravda že se s ním hůře dělá, protože co já vím je asi v půllitrových lahvičkách se širokým hrdlem. Já jsem také myslivec a zjara loňského roku jsme hukinolem ošetřovali pole s kukuřicí a musím říci že s úspěchem. Do země kolík, na něj kousek hadru přivázat a trošku polít tím smradlavým svinstvem a za cca týden 14 dní znovu. Ale nevím o případě, že by divoká prasata nějakým způsobem poškozovala úly. Já osobně tedy včelařím jen krátce, ale přítel má včelstva umístěná u lesa a žádný podobný problém nezaznamenal a to jsme v oblasti, kde je černé zvěře ( divočáků ) poměrně dost........
Dobrý den,
plánuji na jaře postavit několik úlů dál od civilizace na okraj lesa. V tomto případě, mám se obávat možného poškození úlů od divoké zvěře hlavně prasat? Máte s tím nějaké zkušenosti? Jak to řešíte Vy?
Dobrý den, já mám včelstva přímo na začátku lesa a zatím se mi nic nepřihodilo.
Proti divočákům používáme jednak pachový odpuzovač Hagopur a druhak potom elekronický odpuzovač Deramax-Leon, tahle kombinace se jeví jako stoprocentní a z hlediska instalace a údržby taky jednoduchá. Takže doporučuji chemie+elektronika.
Já rozházím kolem úlů igelitku vlasů. A divočáci se v rycí činosti zastavili asi tak 50 metrů od úlů. Je to na louce u lesíka v ovocném sadu.
Stran: 1 2
Referenční URL's