Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Přechod z Langstrothu na 39x
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Mám k tématu ještě jeden příspěvek:
http://www.rokytnikvcely.cz

Odkaz na Včelí farmu Rokytník - přešli z Langa na rámek 39x18,5 (zkrátily a zateplili Langa)

Citace:Dobrý den,
doporučuji nejrozšířenější českou míru 39x24.
Já bohužel zvolila původně Langstroth, který mi byl doporučován jako zaručeně nejlepší. V praxi se nám ale toto nepotvrdilo. Nemám patent na rozum, ale co funguje se nemění a tohle nefungovalo. Proto jsme předělali celý stav na 39 míru, ale 18,5 zbylo z Langstrothu. Tedy polonástavek. A uteplený. V naší nadmořské výšce o tom není pochyb. Kvůli prodeji oddělků je lepší mít 39 míru, poněvadž Langstroth nikdo nemá a prodat oddělky na míře La je celkem nemožné, ale vždy se nechá pár začátečníků nachytat. Tenkostěnný Langstroth se v létě přehříval, tedy rojová nálada tam dříve začala a o týden déle končila, zjara hořely zásoby. V chladných létech většinu malinové snůšky včestva protopila a snědla, med v uteplených úlech je hustější, nemá problém vzhledem k mikroklimatu v úle s vodou. Míra rámků u La je tak dlouhá, že ji včelstva stejně neobsednou a prodej oddělků rozhodl, tak asi tak.
Ale ze všech stran budete slyšet odlišné i protichůdné názory, tak si vlastní cestu stejně budete muset najít sám. Nelepší bylo, že jsem si oba typy úlů na 5 stanovištích postavila po dobu 3 let vedle sebe a porovnávala v našich podmínkách, vyhodnotila a závěr mi byl jasný.
Přeji mnoho zdaru ve včelaření a střízlivé úsudky.
S pozdravem Simona Adamcová

Psal jsem tam email odpoveděla mi Simona Adamcová, doufám, že se nebude zlobit, když sem uvedu její odpověď na moji otázku, proč přecházeli z Langa a že se rozhoduji, jaký úl zvolit:

Nicméně půjdu do Langa - nechci si zavřít dveře před možností použití plastových rámků (i když je to zatím proti mému přesvědčení, stejně jako úly z polystyrénu a podobně).

Obdélníkový půdorys se také musí lépe nosit - těžište je blíž těla.
Naprosto pochopitelný postoj. Chce prodávat oddělky, musí je nabízet na RM svých zákazníků - i kdyby "na chleba nebylo".
Zbytek si opravdu musí otestovat každý sám, podle své představy o ošetřování, snůškových podmínek, a klimatu na stanovišti.
Včelařka Simona Adamcová to vystihla víc než přesně, nezbývá než souhlasit naprosto ve všem co napsala.
Mě naopak mrzí, že jsem začal na míře 39x24 a nyní provoz 300 včelstev převádím na Langa 2/3.
Souhlasím jen s tím, že tenkostěnné úly patří do stínu, nejlépe pod listnaté stromy. Zjara na slunci, od května v polostínu. V tropických dnech na slunci se přehřívají, což nutí včely nosit hodně vody na ochlazování.
Také souhlasím, že produkce oddělků na prodej v našich podmínkách je výhodnější na 39x24.
Jinak klasická medařina na míře Langstroth 2/3 mě vyhovuje líp, zejména v produktivitě medobraní.

Broněk Gruna
(15.02.2011 0:27)Bronislav Gruna napsal(a): [ -> ]...Jinak klasická medařina na míře Langstroth 2/3 mě vyhovuje líp, zejména v produktivitě medobraní.
Broněk Gruna

Já souhlasím s Adamcovou, hlavně z důvodu kompatibility a uteplení. Ale hodně lidí si s mírou 39x24 nepřipadá dost in, proto ti internetem naučení jdou hlavně do Lang mír.
Sám mám dva přátele, co kousek ode mě mají Lang, 39x24 a optimal vedle sebe (4ks,3ks,3ks) a přijde mi, že je to jedno. Snůšku má nejvíc ten 39x24 - ale protože to umí a ten noví s La a Op se teprve učí Smile)
Když si každý udělá "své" vychytávky na svou míru, bude vždy tvrdit, že je to nejlepší, protože ty vychytávky, postupy a důmyslná pomáhadla mu pomohou více než výběr míry.
Měnit RM nehodlám, o tom to totiž není... je to o včelách a včelaření! Big Grin
Mě by přišlo i divný kdyby Adamcová nehájilo Adamcovu míru Smile

P.S.: Pochopitelně teď to byl fór na odlehčení tématu Smile
Nějak úplně nerozumím té výhodě přechodu z Langa na míru 39x18,5 versus prodej oddělků.
Přehřívání úlů se dá úspěšně eliminovat správně zvolenou barvou povrchové úpravy (paní Adamcová má bílou) a také umístěním stanoviště pod stromy - pokud to jde. Zásadní může též být typ víka - černá lepenka se Vám na sluníčku pěkně dokáže rozpálit a přenést teplo do úlu.

PS.: Prijde mi docela neslušné zveřejňovat soukromou korespondenci takto na foru - pokud tedy paní Adamcová nesvolila.
Je skvělé, že se př.Adamcová podělila o své cenné a draze zaplacené zkušenosti.
Já si z toho přebral jednu zajímavou inf. Jedná se poměrně nízký rámek.

Po zkušenostech s Brennery (hlavě NN), experimentováním s izolací aneizolací v nich a s Langy - hlavně výšky 232 a 300. K nim jsem vloni osadil 159 a 185, právě proto, aby si potvrdil svoji hypotézu, že v horších podmínkách bude taky hrát podstatnou roli i výška a plocha rámku.

U NN se tady stává, že se včelstvo "zamkne" v jednom, dvou N a nechce přejít dál. A raději se vyrojí.
Se zájmem jsem sledoval, že M. Zelený, který včelaří taky poblíž začal na nějkterých stan. používat pro plodiště 3x232.

Jsem zvědav jak dopadnou moje experimenty, a doufám že stihnu vyrobit pár uteplených 448*300*12R, jestli uteplení hraje roli i u velkého plodiště.

No, to je na tom to zajímavé, že asi neexistuje jediná pravda. Smile
(15.02.2011 21:28)Martin R. napsal(a): [ -> ]PS.: Prijde mi docela neslušné zveřejňovat soukromou korespondenci takto na foru - pokud tedy paní Adamcová nesvolila.

Minulý týden se zde na fóru řešila trochu odlišnější situace. Veřejná přednáška př. Cimaly a video a fota z ní. Dle mého názoru, jest-liže paní Adamcová doporučuje a vysvětluje své argumenty, za kterými si jistě stojí, nejde zcela o "soukromou" korespondenci. A tak je na zvážení adresáta co s nimi učiní. S tím jako autor musela počítat. Na druhou stranu, kdyby trvala na nezveřejnění, popřela by vypovídající hodnotu svých poznatků.
(15.02.2011 21:28)Martin R. napsal(a): [ -> ]PS.: Prijde mi docela neslušné zveřejňovat soukromou korespondenci takto na foru - pokud tedy paní Adamcová nesvolila.

Souhlasím.
Pokusím se obhájit:
Hodně jsem zvažoval, jestli a jakou formou sem napsat ten dopis.
Včelí farma Rokytník má na svém webu několikrát informaci o tom, že předělali Langy na délku 39cm - to si každý může přečíst a prolistovat fotky.

Paní Adamcová je profi včelařka, které má zkušenosti a v mailu není nic, co by ji mohlo poškodit, naopak zde může najít nové zákazníky.

Příspěvek jsem sem neumístil kvůli reklamě, ale kvůli cennému komentáři k informacím na jejich webu.

Přemýšlel jsem, jestli uvést jen část dopisu, ale to se mi nezdálo korektní, protože bych mohl vynechat podstatnou informaci. Proto jsem zvolil přesnou citaci.
O souhlas jsem autorku nepožádal, tak dopis, myslím ke škodě všem, raději smažu.
Snad si neměl těžkou noc. Někdy člověka mrzí, občas se jeví, že šlápl vedle, byť v dobré víře.
Ale mělo by být řečeno: co je veřejně na webu je věc veřejná. A jestli zveřejnění soukromé korespondence je problém, tak v tomto případě jen Tvůj. Tak si nedělej vrásky. Já si z toho odnáším potvrzení poznatku, že bílá barva na úlech je, když není možné zastínit, správným krokem ke snižování přehřátí.
To, že příspěvek včelařky Simony Adamcové, byť z druhé ruky, byl smazán autorem pod jakýmsi podivným tlakem veřejného mínění tohoto fora je skutečně velkou škodou všech zde přítomných včelařů.
V původním příspěvku č.1 tohoto vlákna byly uvedeny skutečnosti naprosto zásadní,dovoluji si tvrdit, že v původním znění se jednalo o jeden z nejhodnotnějších příspěvků tohoto fora.
Milé kolegyně, milí kolegové, vzhledem k tomu, že sám jsem si takto "naběhl", tak bych měl asi pokorně mlčet, ale nebudu, tato platforma je, myslím, natolik svobodná i "uměřená, přiměřená či otevřená", že tu můžeme volně debatovat i o věcech, které mají obecný, ale i velmi osobní aspekt. Považuji tu debatu o - řekněme - autorských právech za hodně cennou pro budoucí čas, a to nejen tohoto fora. Nikde není řečeno, že nelze zveřejňovat osobní zkušenosti a texty, prostě jsme se, myslím, dobrali k tomu, že je dobré mít domluvu či souhlas s autorem, což je dobré a v současných "síťových" podmínkách se to dá většinou docela dobře zajistit. Jen to stojí trochu práce a času navíc. "Inťérnet" je zvláštní medium, někteří jej chápou jako medium absolutně sovobodné, jiní se mu snaží dát jisté meze a pravidla. I já jsem pro druhý přístup. I v mé profesi se nám stalo, že jsme altruisticky vystavili výsledky dlouhého výzkumu a byly naprosto brutálně zneužity, a to kolegy, o nichž bychom si to nikdy nemysleli ... Myslím, že jsme se na tomto foru nyní dobrali docela funkčního modu, ne? Já také stanovisko S. Adamcové vidím jako cenné, možná by se to dalo vyřešit tím, že by ho sem napsala přímo ... Promiňte, že jsem se tak rozjel ... Wink
Umístil jsem zpět citaci dopisu paní Adamcové, kterou jsem požádal o dodatečný souhlas.
Poslal jsem jí odkaz na tuto diskusi - až mě litovala, jak jste se na mě vrhli Smile.
Se zájmem jsem si přečetl mail od paní Adamcové.Je z něho znát,že už má "hlavu ve včelách" hodně dlouho a je profík.Přiznám se,že izolace úlů z důvodu přehřátí mne vůbec nenapadla a mohl by to být důvod i rojení některých mých včelstev.Idea Taky je vidět,že nelze generalizovat a způsoby včelaření je nutné volit dle nam. výšky. a klimatu v tom daném místě.To že by včelstva neobsedla dlouhý rámek Lang. se mi nestalo.Mám rámky 448x232mm a matka se naprosto klidně rozklade a využije celou šířku i výšku rámků.Je na to skvělý pohled.Smile (Letos se mi takto předvedla jedna "dobračka" v jednom úle i v medníkuBig Grin ) Jinak ale bych si dovolil souhlasit s ní,že ty rámky Lang. jsou asi fakt zbytečně dlouhé.Ty 39tky úplně stačí.Podle mého skromného pohledu je míra 39x24 naprosto OK. Mám 2 úly rovněž na 39tkách. Chtěl jsem to vše předělat na Lang.,ale nechám si i 39tky,protože se mi s nimi dobře dělá a mail paní Adamcové mne v tom utvrdil.
Asi jsem neznalý těchto metod.. Mám 39*27,5 a jsem s tím spokojen.. Baví se tady o včelařině i když těm včelám je to úplně jedno v čem sídlí... A nevidím problém s 39* , ale začnu asi za pár let dělat jenom polonástavky a toď vše Smile
Referenční URL's