Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Hospodaření s plásty
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Stran: 1 2 3
Mezistěna měla původně dole vůli určitě 5+mm, drážkování vodorovné, bez drážky. Mezistěna se protáhla včetně buněk na "oválové" profily. Pravdou je, že měla větší tepelnou roztažnost, než Stražisko. Po zahřátí se ani nevešla do rámku.
Dôvod zbortenia je veľmi jednoduchý. Mal som doteraz malé rámiky. Bolo všetko OK. Teraz som prešiel na B a zatavoval medzistienky rovnako. Bola to chyba. To som už zistil a všetky nové medzistienky zatavil správne.
Otázka je, čo teraz. Asi to spravím tak ako mi odporúčajú viacerí. Poškodený kus vyrežem. Musím počkať na stavebný pud. Teraz to spraviť sa bojím. Ešte je problém, že je to viac plástov vedľa seba. Vyrezaním by vznikla veľká diera dole v rámikoch. To musím tiež vyriešiť.
Ďakujem všetkým za radu.
Zvislé drátovanie je lepšie než vodorovné, žiadne krútenie a neprilepenie a inak sa to chová pri točení. Vodorovné som mal a som to zrušil. Medzistienky sa lepia zohriate na slnku a žiadne krútenie nenastane.
Mezistěna Balaštík ohřátá na Slunku se mi nevešla do rámku, na délku se natáhla asi o 15mm. Když jsem ji zmenšil, přitavil na drátky, tak po vychladnutí se začala vlivem smrštěním lokálně trhat mezi dráty. Po roce experimentování s kdejakým šuntem už nehledám chybu u sebe. Stražisko natavím i bez předehřevu a drží, tak to prostě je. Žádná deformace, žádné trhání.
Jaké datum výroby?
Nákup 6.6.2018
Rajles, mě se takhle zhroutily asi dva medniky a několik plodovejch asi 10. Zůstali mi všude 5 cm u kraje se zavickovanym medem a zbytek díra, dal sem něco zpátky do včel, v mednikach to dostaveli delnicinou ale v tom napojení ty buňky byly různých patvaru. V plodisti si kromě oddelku všechny vystavely trubcinu. Takže ramky žádný krasavci a do buněk v napojení matka nikdy nekladla. Nakonec sem skoro všechny uriznul 5 cm pod horní louckou a budou z nich stavební ramky. V každým případě to vcely dostaví ale až když na ně přijde pud. Tak sem to prostě udělal já.
Ďakujem. Trubčinu postavili takto na jar na všetkých vyrezaných plástoch?
Mě se to stalo v létě sem sel vytáčet /júl/ a tehdy sem to zjistil, přes folii to nebylo vidět protože se to urvalo tak 5-7 cm pod louckou, roj a oddelky vystaveli delnicinu. Kmenovy vcelstva v plodisti všechny trubcinu i když sem tam mel už stavební ramky v každým nastavku jeden. Nejvíc mě nasralo, že když sem krmil na zimu tak se pak rvahly i již vytočení ramky s cukrem. Normálně to zkus a uvidíš, nedávej dva vyrezany vedle sebe, prohaz to. Jestli máš dost souši jinejch tak bych je tam nedával. Dostávali to i v mednikach delnicinou napojení je poznat..
Nemám iné vystavané plásty. Inak by som to vyhodil z úľa von. Teraz potrebujem každý plást. Vyskúšam ešte vyrezať poškodené miesto v pláste a vložiť tam kus medzistienky ktorú zatavím na drôty. Nadpojenie mi nevadí, len potrebujem miesto pre kladenie matky. Musím vyskúšať.
To je dobrej nápad,to dopadne dobře
Ahoj, chtěl bych se jako začátečník zeptat, co děláte s rámky, které včely více vytáhly (cca 6-8 cm). Vedle rámku se zásobami jsem měl mezistěny, jenže včely vytáhly více zásobní plást, než aby vytáhly mezistěnu.
Mám plást zkoušet nějak seříznout na potřebnou šířku? Nemám více souši ani rezervních plástů abych tyto širší plásty mohl vyměnit.
Díky za radu.
Stran: 1 2 3
Referenční URL's