Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Plastové rámky
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Plastové mezistěny
Plastové mezistěny se natírají voskem. Vosk může být různé kvality a hlavně většina vosku tak jak jej vnímají a mají včelaři je vosk ve stavu vytaveného a znovu přetaveného voskového koláče. Není tedy sterilisován 117°C tak jako voskové mezistěny.
Tak mohou být "umělohmotné mezistěny " snáze zdrojem nákazy moru plodu.
Máte na to někdo názor, zkušenost?
J.B.
Názor na to nemám. Ale zkušenost že se dá vosk různé kvality vyměnit za voskové mezistěny a ty roztavit ve friťáku jo.
Když bude člověk používat jen svůj vosk za zdravých včelstev, taky by problém s MVP být neměl.
Vosk z cizího zdroje bych do včel nepoužíval.
Ten friťák ale těch 117°C dosáhne v pohodě. Pak už jsou ty mezistěny zbytečnéWink
V pátek jsem se zařadil mezi uživatele plastových rámků. Na zkoušku jsem jich vzal na 7 nástavků. Dnes jsem je navoskované nylonovým válečkem zvážil a porovnal s dřevěným s natavenou mezistěnou. Rozdíl ve váze je +- 40 g ve prospěch dřevěných. Tj. asi o půl kila těžší nástavek složený z plastových. Docela mne z kraje vyděsilo při aplikaci prohýbání plastové mezistěny, ale po vychladnutí jsou opět jako nové. Teď už jenom netrpělivě čekám na počasí a na reakci holek jak se jim to bude páčit.
Neboj se to bude v pohodě.Předevčírem jsem těm nejsilnějším dal nástavky plné natřených rámků nahoru a už staví,i když teď je trochu zima.
Používám dřevěný rámek s plastovou mezistěnou. U voskové mezistěny by v dolních rozích včely vždy vykousaly otvory, aby tudy mohly chodit. U plastových mi v těchto místech taky nevystaví dílo. Proto uvažuji, že bych ty rohy na té plast. mezistěně ustřihl (trojúhelník cca 3x3x3 cm). Chtěl bych se zeptat jestli jste někdo nezkoušel a jaké s tím máte zkušenosti? Dík!
Jestli se nepletu, tak raději odstřihni (trojúhelník 3*3*4,2426…) Big Grin Big Grin. Nic ve zlém. No a jestli jim to bude vyhovovat, tak jej tam ponechají volný a pokud ne, tak jej zastaví dílem. Myslím, že vystřihnutím dolního rohu mezistěny nemůžeš nic pokazit.
Mám dotaz, jsem začátečník. Před dvěma týdny jsem do plodišť (2. nástavek, 39X24) jako poslední vrazil plasttové rámky, že si je vyzkouším. Dnes sem už někde nasadil medník, včely kolem těch rámků lepí jako divé, na jednom bylo i trochu divočiny, ale ani náznak stavby normálního díla. Voskové už někde staví. Psychicky jsem to nevydržel a vyhodil je a šoupnul tam klasiku.

Nemáte nějakou podobnou zkušenost, že se jim do toho nechce. Možná jsem špatně nanesl stětcem vosk, nevím, ale hrany byly určitě potřené. Rámky jsem bral zde:

http://www.vpjested.cz/novinky/plastove-ramky-11/

Díky, Jirka
A když je dáš vedle plodu?
george, ak som to dobre pochopil plastový rámik je pri stene úľa...
včely obecne nechcú stavať krajné medzisteny a nemusia byť plastové...
pozri na ktorej pozícii ti stavajú tie voskové medzisteny...
skús čo radí kohout..
Tak jsem si opět hrábl netrpělivě do včel. Ohledně izolace závěry nelze udělat, ale ohledně plastových rámků L2/3 ano.

Mám jich jen několik v nástavku - je tam komín asi 3-5 plast, na kraji je dřevo. Když jich je míň tak je mám tak, abych si porovnal zda preferují klasiku nebo plast. Tedy jako půl dřevo a od půlky asi tak 3-5 plast.

Včely vytahují po plastu plodové těleso do výšky. Prostě je to pro něj jeden souvislý plást. Na dřevo jen tak okrajově.

U dřevěných rámků a plast. mezistěn kromě vyšší váhy žádný rozdíl. Snad jen to vytáčení na plné otáčky a seškrabávání místo vyvařování a zatavování vidím jako potenciální přínos.

A jen tak mimochodem - u plast mezistěn L1/1 jsou naperforované rohy na odlomení . Jestli pro lepší vsazení nebo pro průchod včelám, nevím.
(23.12.2010 21:41)Petr Machoň napsal(a): [ -> ]Jsou dvě možnosti, jedna je ta že vyříznu plastovou mezistěnu a rámeček zústane,ne bo vložit rámeček dřevěný. Já používám tu první variantu.

Čím ji vyřezáváš? Zkoušel jsem rozbrušovačkou ale materiál se tavil a začišťování hran by zabralo dost času.
Vyřezat se dá ostrým vylamovacím nožem na koberce.
Četl jsem to myslím ve Včelařství ale mně to nešlo.
(08.05.2013 18:57)goro napsal(a): [ -> ]george, ak som to dobre pochopil plastový rámik je pri stene úľa...
včely obecne nechcú stavať krajné medzisteny a nemusia byť plastové...
pozri na ktorej pozícii ti stavajú tie voskové medzisteny...
skús čo radí kohout..

Díky za radu. U plodu jsem je nezkoušel, aktuálně jsem tam dal klasické. Nechce se mi na začátek sekat moc chyb. Byly jako poslední rámky. No asi je tam na zkoušku znovu dám, jak radíte, k plodu. Ještě jeden poznatek mám. Když jsem 2 vyndaval, na ploše rámku byly zřetelně viditelná místa bez vosku. Vylučuji svoji chybu při natírání, dla jsem si záležet, aby tam vosku bylo spíše více než méně. Je možné, že natřený vosk včelky stáhly? Nevím, jak si to mám vysvětlit.

Díky
(09.05.2013 13:42)Georgeisin napsal(a): [ -> ]Nechce se mi na začátek sekat moc chyb. Byly jako poslední rámky. No asi je tam na zkoušku znovu dám, jak radíte, k plodu.

Jarní rozšiřování prostoru a stavba díla
Citace:Když jsem 2 vyndaval, na ploše rámku byly zřetelně viditelná místa bez vosku. Vylučuji svoji chybu při natírání, dla jsem si záležet, aby tam vosku bylo spíše více než méně. Je možné, že natřený vosk včelky stáhly?

Ano, je to možné (krom jiných vysvětlení). Včely umí použít i jiný vosk než ten, který právě produkují. Děje se tak hlavně v době, kdy nejsou pro stavbu (resp. stavební pud) tolik příhodné podmínky a vlastní produkce vosku je malá nebo nedostatečná. Mám zkušenost, že např. na stavbu matečníků včely občas používají jinde "seškrábaný" vosk.
Když je včelař nadržený a žene to dopředu a slyší od jiných jak jim staví když jim perou mezistěny do středu plodiště a ještě nemají mladušky které by produkovaly vosk, tak to holky musí někde posbírat. Je to vidět na barvě vosku.
Vše má svůj čas a nyní jsou moje včely podle Brennera ve fázi obnovy pracovní energie - tedy koncentrují se na výchovu plodu a s nůšku, aby to měly čím uživit. Období stavby se projeví bílými okraji které vytahují z produkovaného vosku. Do té doby je zbytečné blbnout pokud zoufale nepotřebujete dílo. Ani v extrémně silných včelstvech na letošní poměry (4N24cm obsednuté a podobné ekvivalenty ) se žádný stavební pud neprojevil. Pokud bych v terminologii Brennera vyvolal poruchu - třeba narušil plodové hnízdo mezistěnou nebo uměle mezerou tak tam samozřejmě něco postaví protože se snaží s poruchou vyrovnat. A mám zkušenost že to bude tmavší vosk z okolních plástů. V případě plastových L2/3 rámků jsem si včera nevšiml stavby ani když tam byl plod přes 4NN do výšky. Tam kde byly nedostavěné plochy nebylo včel.

U nás stále kvete ptačí třešeň- po včerejší diskusi jsme se dnes díval zda nesněží, ale jen ojedinělé lístečky, ale je o možná důsůledek bouřek co tady jdou. 'Řepka žloutne - to jen k fenolog. fázi aby si to n etrpěliví srovnali. Taky mě to jako podhorala mátlo, když jsem četl v k nihách že dubnu se objevuje stavební pud.

Takže je pravděpodobné, že kolega přestřelil a včely to řešily - někde odebraly a někde přidaly. Zatím nový vosk nemají.
tak plastové rámky mě zatím hluboce zklamaly Dodgy . Úplně mi na ně kašlou. Tři týdny byly ve včelstvu, prozebrovány a ani ťuk stavby. Poctivě natřené vlastním voskem. V pátek jsem je vyjmul a na klasice už to pěkně frčí. No nic, nebudu házet flintu do žita, počkám si na nějaký ten poctivý roj a osadím to jemu.
Referenční URL's