Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Plastové rámky
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
A jaké? Ty nové 39*24cm?
jj bílé 39x24. Natřeny poctivě
V tom by mohl být problém.
Plastové rámky 39x24 jsou dvojího druhu. Do cca března se vyráběly rámky s rastrem podobným voskové mezistěně. Při "poctivém" natření se často zalijí dna buněk a rastr se ještě vyhladí. Ideální je štětcem pouze líznout hrany buněk.
V současnosti se vyrábějí rámky II. generace (také bílé) s buňkami hlubokými 2,5 mm a zde již na způsobu nátěru nezáleží. Většina včelstev žádný nátěr ke stavbě vůbec nepotřebuje.
Také je třeba si uvědomit, že letos toho včely obecně moc nevystavěly.
S tím, že "většina včelstev žádný nátěr ke stavbě vůbec nepotřebuje," bych nesouhlasil, nebo lépe řečeno neznám včelaře, co dává plastové rámky včelám nenatřené.
A což to zkusit?
To máš pravdu. Nicméně vycházím z dlouholetých zkušeností Ladislava Nerada a hlavně Zdeňka Žáka, který se vývojem plastové mezistěny zabývá od roku 1983. Jistě taky zkoušel dát mezistěnu bez nátěru, ale pro rychlejší stavbu ji doporučuje natřít. A mě jde hlavně o to, aby byla mezistěna vystavěna co nejrychleji.
Mělkostí buněk si prošla i první generace Žákových mezistěn a jak vidím, tak tento vývoj probíhá i u plast. mezistěn RM39/24.
Paralela s vývojem p. Žáka zde jistě je. Nicméně dle naší skromné zkušenosti, kterou by bylo třeba ověřit na větším vzorku, dají včely přednost plastovým (i nenavoskovaným) buňkám, připraveným do výšky 2,5 mm před klasickou voskovou mezistěnou, kde staví od nuly. Souhlasím s tím, že budou-li hrany buněk navoskované, bude stavba možná ještě o něco rychlejší.
Mě se to nezdá. Když mi zůstal v ploše plástu nenatřený flek, tak ho včely nevystavěly ani vloni ani letos a má neustále takový ostrůvek plastu v moři vosku.
OK, nepřu se, také mám na dvou rámcích podobné ostrůvky. Předpokládám ale, že až budou včely ten prostor potřebovat, jistě ho dostaví.
Zkoušejme a pišme co nám to dělá.
Letos jsem to schválně flákal. Dřív jsem natíral válečkem tak, že to zalilo i dna buněk, to byl dřív standard, letos jsem po předchozích zkušenostech vyzkoušel - tedy spíše nedodělával ty, kdy se potřely jen hrany. Ale zatím to s tou stavbou není moc slavné, nelze nic říci. Ale z toho co jsem dosud - vloni atd - viděl, jsem to zkoušel protože cítím velkou šanci že jim to nebude vadit.
Moje zkušenost je natřít.. testuji od loňského roku 50ks a letos jsem poprvé přidával celé nástavky plastových mezistěn. Natírání probíhalo trochu ve spěchu a při kontrole koukám jedna strana rámku krásně vystavěná a druhá čistá bílá ani ťuk. Prostě jsem u jednoho rámku jednu stranu zapomněl natřít. Nátírám válečkem a nepozoruji ve stavění rozdíl proti klasické mezistěně.
Když dojde med a do vytáčení ještě daleko, vytáhnu zavíčkovaný rámek, v kuchyni seškrábnu med i s voskem příborovým nožem do cedníku a rámek vrátím do úlu. Pro první letošní medobraní jsem vzal rámky dva a jelikož jsem ten den zřejmě nebyl intelektuálně na výši, vybral jsem takové co byly z větší části zanesené pylem. Normálně beru panenské.
Rozdrásané rámky jsem večer dal oddělku. Do rána byly kompletně ohlodané na kost. Po pylu ani památky.
(28.05.2013 13:04)Ivík napsal(a): [ -> ]... Jistě taky zkoušel dát mezistěnu bez nátěru, ale pro rychlejší stavbu ji doporučuje natřít. A mě jde hlavně o to, aby byla mezistěna vystavěna co nejrychleji....

Přesně tak. Když včely nemají možnost stavět na pro ně přirozený materiál, budou stavět na cokoliv. Rychlejší stavba je pak logicky na natřený plastový rámek. Hloubka reliéfu mezistěny plastového rámku na to nemá vliv. Ta je pro to, aby po natření rámku byl reliéf stále zřejmý. Ideálně pak jako na voskové mezistěně, což také ovlivňuje rychlost a kvalitu stavby.

Pro zajímavost VIDEO ukázka nanášení vosku:

a výroby plastového rámku:
Nechci se přít, protože se různá včelstva nechovají vždy stejně, ani nemají stejné podmínky, ale naše zkušenost ve 4 úlech s rámky 39x24 II. typu je taková, že při střídavém osazení novými mezistěnami a novými nenatřenými rámky daly včely přednost plastu. Připomínám ale, že u Žákových rámků to může být jinak, protože nemá buňky tak hluboké (ani u II. generace). Na videu Radka Smrčky je klasická ukázka "poctivého" nátěru rámku I. typu, která je myslím dost riskantní (viz můj příspěvek č. 223).
Dobrý den,

začínám včelařit a chtěl bych se zeptat, jak mám roztavit vosk na natírání? Musí to být ve vodní lázni, nebo stačí opatrně napřímo? Mám ho málo a nerad bych ho připálil. Budu ho tavit v hrnci na elektrickém vařiči.

Děkuji
Vodní lázeň je jistota.
Případně použít nějaký fritovací hrnec s regulací od nízkých teplot.
Já bych to udělal napřímo, ale hrnec bych dal do vodní lázně, asi jako když si dělám puding. velkej hrnec doněj vroucí voda a do vody malej hrnec, ať se nedotýká dna.Jinak pro trošku vosku sem použil 1L sklenici zvenka natřenou načerno ntrhat vosk,mezistěnu. Víčko a někam kde moc nefouká a na slunce-uvidíš jak to taje Smile Slunce je mocné Wink
Můžeš ho tavit opatrně napřímo. Pro nátěr rámků je vhodné mít vosk dost horký a pokud ho máš málo, bude rychle vychládat. Proto je větší hrnec s horkou vodou výhodnější. Jen opakuji: pouze lízni jen hrany buněk, včely to mají raději.

Kolegové byli rychlejší.
Díky, kdybych vzal manželce friťák, tak mě zabije, takže vodní lázeň aby držela teplotu. Dám vědět, jak jsem dopadl.
Spíš by nás zajímalo jak by jsi dopadl s tím friťákem. S vodou to není zajímavé. Sázím na manželku 3:1 Smile
Referenční URL's