Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Plastové rámky
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
...aby vůbec stačil něco napsat.....Big GrinBig GrinBig Grin Odvahu ale s tím friťákem má, to se musí nechat.
Zdravím.Vodní lázeň není úplně ok.Je lepší trochu vyšší teplota.Používám starý friťák a je to ok.Teplota je ideální tak vysoká,aby se nekroutil rámek a nadruhou stranu tak vysoká, aby vosk byl co nejtekutější a rychle nechladl.Zateče pak všude a včelky vše vrátí rychlejší stavbou. Nejlepší je vosk z víček staví dvakrát rychleji Smile
Hmm, jenže jako mrtvému muži by se mi asi včelařilo špatně Wink . Můžu buď vodní lázeň, nebo napřímo na elektrickém vařiči.
Vosk na svíčky rozehřívám přímo na el. vařiči (indukce) a je to ok.
(14.06.2013 21:17)Malej Franta napsal(a): [ -> ]Můžu buď vodní lázeň, nebo napřímo na elektrickém vařiči.

Ceny fritovacích hrncov nie sú niako závratné. Sám som si pre včelárske účely kúpil nový za cca 30€. A som s ním spokojný. Nemusícm nič vyprázdňovať, čistiť a vosk mám stále po ruke... A hlavne, je to bezpečné!
Taky jsem pokukoval po novém, ale koupil bych jej do kuchyně a sám si vzal starý.
Dvě včely jednou ranou. Smile

Ale nakonec jsem si tehdy koupil univerzálnější a větší - takovéto ohřívadlo na gastronádoby. Vosk v tom siv¨ce nejde staerilizovat -termostat do 90°C ale dobře se mi nad tím dělá. Navíc k tomu pěkné nerez nádoby.

Ale jak tak přemýšlím, když je termostat do 90°C, tak mně to na válečkové natírání plast. rámků stačí.
Já stejně. Domů nový a starý na včely.
A jinak fritéz je plné aukro. A dokonce se dá sehnat za echtovní (zatím) peníz dvoukomorová a nová
Jinak teplotně vypadá dobře tato

Ale, jak jsem psal. Sebrat manželce, či mamince fritézu a tu si vzít do dílny. Já mám tefal, asi milion let starou, spirála je schovaná a teplotně vyhovuje.
Jinak nová fritéza se dá pořídit od 500,- výše.
(14.06.2013 21:14)M+M napsal(a): [ -> ]Zateče pak všude a včelky vše vrátí rychlejší stavbou.

Zajímalo by mně, zda uvedená věta je názorem, nebo výsledkem nějakých pokusů.

Zkoušel již někdo nasypat rámky z krabice bez nátěru rovnou do úlu? (mám na mysli 39x24 s hlubokým rastrem 2,5 mm - 2. generace). Nám to funguje a kromě toho 2,5 mm náskoku podstatný rozdíl v rychlosti stavby nepozorujeme.

Nevýhoda je ovšem to, že manželka nedostane nový friťák.
Ahoj lidi. Chtěl bych slyšet Váš názor. Mám včelstva v docela pěkné síle na 2 nástavcích a jednom medníku. Rád bych si vystavěl své plastové rámky, ale včely se mi ne a ne rojit (smíšený pocit radosti i smutku Smile ). Napadlo mě vystrojit jim celý nástavek s plastovými mezistěnami a vsunout jim ho natvrdo. Ale kam by to bylo lepší? Převěšovat nemůžu, nemám dřevěné hofmany. Já si sám sobě navrhuji dát ho na dno jako první nástavek, ale raději bych chtěl mít panenské souše pro budoucí medníky. Můžu ho tedy podsadit celý pod medník nad mřížku? Nerad bych přišel o snůšku z lip. Zkoušel jste to někdo podobně v tomto plodném čase?
Myslím, že by kombinace dřeva s mezerníky a plast. hofmanů snad šla.

Do půlky dřevo, druhá půlka plast. Já dávám 6 plast. doprostřed a kraje po dvou ze dřeva. Není mi jasné v čem je problém - nevejde se to?
to už jsem z jara dělal, na dřevěných mi udělaly boule a plastové ignorovaly



dnes mi dal kolega docela velký roj co ho už neměl kam dát, tak jsem ho osadil do plastu...tak snad se to už rozjede.
Tomaso,
to jsem zvedavej na Tve poznatky s timhle rojem "na plastu" Rolleyes
Honza
Tak už znám výsledek své doby plastové. Trvala necelý den. Jak bylo vedro a dusno vylehávaly obalené na úle. Přizvednul jsem jim po obědě strop, otevřel zadní přístup dna.Před hodinou jsem u nich klečel u česna a koukám na pár včel co šíleně běhaly po ostatních a hodně velkou intenzitou vrtěly zadečkem. Znám to z literatury jako dorozumívání o snůšce. Říkám si, rozkvetly lípy tak jdu zpátky do bazénu. Za dvacet minut šílenej hukot a mrak včel ve vzduchu a letěl směr SSSR. Skočil jsem do civilu a běžel za ním..... houby platný. Je fuč. Pěkný dvoukilový roj. Nepřičítám neúspěch plastovým rámkům, ale šílenému vedru co už pár dní panuje. ... nevzdávám se a budu kacířsky zkoušet plastové rámky dál. Hezký den ... jdu to zapít.
Plastové rámky 39x24 jsou dvojího druhu. Do cca března se vyráběly rámky s rastrem podobným voskové mezistěně. Při "poctivém" natření se často zalijí dna buněk a rastr se ještě vyhladí. Ideální je štětcem pouze líznout hrany buněk.
V současnosti se vyrábějí rámky II. generace (také bílé) s buňkami hlubokými 2,5 mm a zde již na způsobu nátěru nezáleží. Většina včelstev žádný nátěr ke stavbě vůbec nepotřebuje.

Petře nebo kdokoli ostatní, máte nějaký typ na prodejce, který se vám osvědčil s rámky II. generace (mimo pana Žáka, který bohužel 39*24 nevyrábí). O několik málo příspěvků výše se psalo o jakémsi nedokonalém kopírování s chybami apod..
Děkuji všem! Rolleyes
Honza



Jinak teď v podvečer jsem měl úžasně přínosný, téměř hodinový telefonát s panem Žákem, opravdu přátelská a plodná diskuse! To jsem smekl svůj nejen pomyslný klobouk! Za mne zcela určitě palec nahoru!! (Proč tady neni takovej smajlik? ) Rolleyes
Honza
Je to výsledek pokusů.Čím větší vrstva vosku je tím rychleji je postaveno.Včely jsou schopné využít vosk ze dna buněk právě pro rychlejší stavbu.Nejlépe je vše vidět,když zebrujete nástavek rámků natřený a nenatřený v medníku nad mřížkou.
Navoskování rámků se zdařilo, nebyl čas na nákup riťáku, takže vařič, hrnec a váleček. pro příště friťák koupím, určitě je to pohodlnější. Teď mám ale jiný problém, Mám nástavky od p.Nečase a rámky od pana Žáka. Dneska jsem usazoval oddělky a v kombinaci s dřevěnými rámky se mi jich tam celkem vešlo jen 9. Když jsem zkusil dát kapsové krmítko, tak jsem musel další dva rámky vyndat. Takže ve finále mám oddělek na 5 dřevěných rámcí + 2 plastové a krmítko. Nepřijde mi to moc ok.
To je lépe celý první nástavek naskládat 8 dřevěnými rámky a dát až další nástavek plastových (pokud tedy dřevěné ještě máš). Plastové od Žáka jsou díky drážkám trochu širší, proto celý nástavek je na fest, zatímco dřevo (10 rámků) má v langu ještě manipulační mezeru. Do dalšího nástavku by se mělo vejít 8 plastových a kapsové krmítko (používával jsem od Matelů z nástavky.cz). Krmítko se však musí ve drážce, kde se dotýká s rámkem pan Žáka malinko z jedné strany seříznout asi o 2mm.
ahoj všem,
tak jsem po konzultacích koupil plast. rámky tady a ve čtvrtek dorazily. Posílají v balení 50 kusů za 2.100,-Kč a co je užasný, neplatil jsem již žádné balné a poštovné navíc. Pošťácká dodávka mi je dovezla až domů. Tak ted už jen navoskovat a vyzkoušet! Rolleyes
Honza
Tak v rámci likvidace povodňových škod došlo i na plastové rámky. Byl jsem překvapen jak to jde dolů ztuha. Běžná špachtle (nerez ze stavebnin) se mi zdá poměrně měkká.

Čím to škrábete? Ideální se mi zdá materiál co mám na rozpěráku.

Včera jsem naválečkoval stovku černých od Žáka a hned podělil včely - nosí poměrně tuhý med, takže jej třeba budu dobývat doškrabováním po vytáčení.

U zásilky byl okopírovaný článek od Nerada ze Včelařství. Naprosto stejné závěry,včetně toho co si včely vybraly když měly možnost. Já to dělal jen u normálních včelstev. Jely na plastové polovině.
Nezkoušel jsem to, ale co tu špachtli máčet v horké vodě?
Referenční URL's