Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Plastové rámky
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Škrábu to nabroušeným nerez rozpěrákem,potom u starých plodových rámků wapkou tlakovou vodou dočistit.Taky jde do roztoku NaOH opláchnout a znovu natřít válečkem.
Já to sundavám klasickou špachtlí, ale tam, kde je pyl je to peklo, to je na majzlík s kladivem Big Grin. Zbytek jde sám - buňky po plodu nebo medu, ty jdou lehce.
Mně ty pylové rozrýpané špachtlí do rána ohryzaly na kost.
Mám je připravené natřené, tak jsem mooc zvědav!! Dnes odpo jim je dám. Začalo se dělat hezky... Rolleyes
Honza
Před časem jsem psal, že při kombnaci dřevěných a plastových rámků u Langa jich vejde jen 9. Měl jsem možnost a čas si hrát a vyšlo z toho, že je problém v nástavcích od p.Nerada. Vnitřní prostor jeho nástavků je hodně těsný, i samotné dřevěné nebo plastové rámky se do nich vejdou jen natěsno. Kombinace také funguje, problém u mě je v tom, že rámky u uddělku jsou starší a jsou už natmelené. Nové dřevěné rámky byly od p.Jaši, rámky od p.Nerada jsou prý ještě širší a bývá problém do nástavku dostat i 10 dřevěných. Řešením tedy bude oškrábat propolis z rámků a snad se mi jich do nástavku vejde 10. Jinak jsem měl pro srovnání nástavek od p.Jaši a tam vše fungovalo bez problémů, je vevnitř více místa a rámky dělá asi o něco málo slabší.
Bylo mi to divné - standardně dávám 2d+6pl+2d a párkrát jsem i s použitím síly udělal přechody 4 - tedy vystavěný dřevěný vmezeřil mezi plast aby včely rychleji stavěly.

A ať žije standartizace a česká lidová tvořivost - zajímalo by mě kolik je vlastně nyní "langstrothů" v ČR.



Perfektně se z plastu škrábe melecitoza - přemýšlel jsem o nějaké špachtli, ale nakonec se ukázalo že nejlepší je pevná lomená nerez vidlička. Drží směr, propichuje a pak řeže a vosk a cement jde do sudu v celých pruzích.

Dnes došlo dalších 200, teď jen aby cementoza vydržela než je natřu a nasadím Smile

A plastové rámky jsou jediné kdy něco jde vytočit. Po té co z nich vidličkou ohobluji půlku a víc tlouštky buněk.
Krásné nedělní odpoledne všem,
tak jsem se po delší časové odmlce zase dopstal na VF a k problematice či zkušenostem s plastovými rámky 39 x 24 cm.
Nedávno jsem tady psal, že je mám připravené vyzkoušet a nyní píšu první dojmy, které jsou jen a jen pozitivní!
Včelky na nich krásně staví, neměl jsem váleček a friťák, vše jsem natíral jen štětcem a rozehřátým voskem, ale nešlo to zase tak špatně, jak jsem předpokládal Smile.
Na přiložených snímcích vidíte sami, jak na plastových rámcích staví oddělky, jiná včelstva zatím nemám a i jak plodují. Nová čerstvá vajíčka jsou, pravda, trochu špatně čitelná v bílé podložce plastového rámku, ale jinak je manipulace s nimi velmi příjemná, s vytáčením zatím zkušenosti nemám, ale věřím, že vše, pokud zdárně vyzimuji, vyzkouším...
Ještě jednou krásné léto všem!!
Honza Rolleyes
Mně se právě proto letos osvědčily černé, je na nich právě dobře vidět kladení i melecitoza, i když oku moc neladí. +delší životnost - hlavně.
Kaji a Ty mas cerne 39 x 24? Wink
Ne, já včelařím v originálu, ne v nepovedené kopii. Mám Lang 2/3.

Ale myslím, že i ten váš lisař může nasypat jiné granule do lisu. Jde jen o to mu to dát najevo. To je ta nejmenší změna.

Jsem solventní zákazník, kdo je víc? Smile

Chystám se požadovat na rámcích značku s letopočtem lisování jaká se dělá ve formách a nahoře čísla od 14 do xx abych si tam pájkou mohl označit rok, kdy jsem dal rámek do provozu.
Tak to je moc dobry napad! a neni problem "nasemu" lisarovi napsat email Smile
(28.07.2013 13:55)KaJi napsal(a): [ -> ]Ne, já včelařím v originálu, ne v nepovedené kopii. Mám Lang 2/3.

Ale myslím, že i ten váš lisař může nasypat jiné granule do lisu. Jde jen o to mu to dát najevo. To je ta nejmenší změna.

Jsem solventní zákazník, kdo je víc? Smile

Chystám se požadovat na rámcích značku s letopočtem lisování jaká se dělá ve formách a nahoře čísla od 14 do xx abych si tam pájkou mohl označit rok, kdy jsem dal rámek do provozu.

Karle, myslím, že značka s možností označení uvedení do provozu asi zdaraží rámek.....a my přece ISO nepotřebujeme....

Jak nasypat jiné granule....Nevím z jakého materiálu se ty rámky vyrábí, ....ale měly by být z materiálu vhodného pro styk s potravinou, takže nejspíš PET.....ale tys možná myslel jen tu barvu....
Přestože rámky 39x24 jsou někdy označovány za rychlokvašky, výběr vhodného materiálu se řešil dost dlouho. Vedle samozřejmého požadavku na styk s potravinami hrají důležitou roli kluzné vlastosti (dostat z formy rámky II. generace s buňkami vysokými 2,5 mm není jednoduché) a smrštivost materiálu při vychladnutí. Bílé rámky 39x24 se lisují z polystyrenu - materiál Polystyrol 495 F (BASF) - (měkne při cca 85°C). V téže formě byla vylisována i malá zkušební serie ze žlutého polypropylenu - Mosten GB 107 (cca 130°C - Unipetrol), ovšem vzhledem k vyšší smrštivosti materiálu byly o cca 4 mm menší.



(28.07.2013 13:55)KaJi napsal(a): [ -> ]Ne, já včelařím v originálu, ne v nepovedené kopii. Mám Lang 2/3.

Na jednu stranu jsem rád, že jsem zatím v diskuzích nalezl pouze dva důvody proč jsou nepovedené: že to není Lang, a že to o nich říká p. Žák (možná ze stejného důvodu).
Pokud někdo přijde na další důvody, budeme rádi a můžeme to s lisovnou probrat.
Mohu se zeptat, jaká je výsledná velikost buněk na těch bílých 39x24? Smršťuje se to na všechny strany stejně, nebo je výsledek trochu šišatý? Jaká je rozteč dvou rámků přiražených k sobě (C-C rozměr, tedy střed-střed)?

Díky moc
Ivan Černý
Hele Ivane, ono to smršťování plastů není jednoduchý, ale zhruba by se dalo říct 0,5 -1% smrštitelnost. Ale jinak se plasty smrští při odlití třeba tyče 20mm průměr, a jinak při odlití trubky s 2 mm stěnou. Ale s tímhle by se mělo počítat při výrobě formy, takže výsledek by se neměl lišit o víc jak 0,2%. Jinak ta rozteč takhle od voka bude menší asi o 0,2 -0,3mm. Mám nějaké zkušenosti s litím polyuretanů, tak to můžu říct.
(30.07.2013 15:01)Milan Havelka napsal(a): [ -> ]Ale jinak se plasty smrští při odlití třeba tyče 20mm průměr, a jinak při odlití trubky s 2 mm stěnou.

Co mají prosím tyče společného s lisováním plochého obdélníkového plastového rámku? Vzhledem k tomu, že výrobce plastové mezistěny pan Křenek píše, že používá různé materiály s různou smrštivostí, tak je zde zcela legitimní dotaz jak umí zajistit, aby ty rámky byly nakonec stejné. Asi nemají na každý materiál speciální formu, která smrštivost materiálu kompenzuje. Ještě by mě zajímalo zdali na rámky II generace byla použita nová forma, nebo zdali se jen upravila stará. Popř. zdali chystají i trubčí rámky či rámky s buňkou 4,9 mm. Škoda, že zde není pan Žák, diskuse výrobců by mohla být zajímavá.
A co si budem povídat, prodává i vzhled, tak by mě zajímalo jaká barvy se dají vyrobit? Někdo bude prefereovat černou, aby dobře viděl vajíčka, někdo žlutou, aby to tak nekřičelo...
Miloši, tím jsem chtěl říct, že smrštění na rámku, díky nerovnoměrnosti rozložení tlouštek materiálu není všude stejné. Pochopil, nepochopil....?
Smrštivost polystyrenu je cca 1,5%. Forma je tedy ve všech rozměrech o 1,5% větší, než výlisek. Nerovnoměrnosti smrštění v ploše nejsou měřitelné. Buňky tedy nejsou "šišaté". Všechny rámky, které jsou v prodeji jsou z polystyrenu, jiné materiály (polypropyleny, polykarbonáty) jsme pouze zkoušeli při vývoji a nejsou (a nikdy nebyly) v prodeji. O rámcích v jiné barvě uvažujeme pro případ, že by byly z jiného materiálu (např. polykarbonát má podobnou smrštitelnost a je tedy využitelná existující forma). Cena je ale výrazně vyšší.



Na rámky II generace je vyrobena zcela nová forma, jiná, než ta původní, která byla při vývoji několikrát přepracovaná.
(30.07.2013 14:44)Ivan Černý napsal(a): [ -> ]Mohu se zeptat, jaká je výsledná velikost buněk na těch bílých 39x24? Smršťuje se to na všechny strany stejně, nebo je výsledek trochu šišatý? Jaká je rozteč dvou rámků přiražených k sobě (C-C rozměr, tedy střed-střed)?

Díky moc
Ivan Černý

Boční loučky - tedy čistá šířka rámků je 35mm. Stejná je samozřejmě rozteč rámků sražených k sobě. Buňky jsou v rozteči 5,35 mm.
Jak se chová rámek při léčení KM. Nenaleptává se? Plast by to měl vydržet, ale pro jistotu se zeptám.
Referenční URL's