Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Plastové rámky
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Polystyrol, ze kterého se rámky vyrábějí je obecně:
Odolný vůči: alkálie, většina kyselin, alkohol
Podmíněně odolný vůči: oleje a tuky.
Neodolný vůči: kyselina máselná, koncentrovaná kyselina dusičná, koncentrovaná kyselina octová, aceton, éter, benzín a benzol, ředidla barev a laků, chlór, nafta.
(22.09.2013 19:42)maci01 napsal(a): [ -> ]Jak se chová rámek při léčení KM. Nenaleptává se? Plast by to měl vydržet, ale pro jistotu se zeptám.

Léčení KM jsme testovali. Výsledek byl ok.
Dík za info, ještě by mne zajímalo jak je to s kyselinou šťavelovou.
(23.09.2013 13:37)bobek napsal(a): [ -> ]Dík za info, ještě by mne zajímalo jak je to s kyselinou šťavelovou.

No, to se přiznám, že jsme netestovali, ale podle Wikipedie bych předpokládal, že je škodlivá spíš po organismy. Navíc v koncentraci s účinkem dráždění očí, aj. plastu neuškodí:

http://cs.wikipedia.org/wiki/Kyselina_%C....C4.8Dnost



Zdravím, ještě nějaké info pro ty co pořád "nevěří", že včely staví na plastové rámky. Zde jsme testovali materiály plastových rámků RM 39x24:

http://www.ivcelarstvi.cz/Plastove-ramky...materialu/

Rozdíly byly minimální. Byly však způsobeny umístěním rámku v úlu. Rámek z Polypropylenu jsme ale museli dovézt z Německa a mechanicky jej upravit. I tak to včelám nevadilo Smile Bylo to fakt zajímavé testování.

Strašně moc by mne zajímala rychlost stavění na plastu vs vosku. Absolutně netuším jak to změřit. Je tam strašně moc aspektů, které ovlivňují výsledek a přírodu změnit nejde Sad
Krásná práce.
Přestože v tomto vláknu je několik příspěků, kde se tvrdí, že na plastu včely nestaví, nebo že staví výrazně pomaleji, jsem stále více přesvědčen, že se nejedná o zkušenost, ale názor včelařů, kteří to nezkusili.
Umím si představit pokus, kde je střídavě plast a klasika v jednom nástavku (a to třeba třikrát nad sebou). To bych ale nechal na někom méně přesvědčeném.
Jednodušší je nasypat rámky z krabice rovnou do nástavku (bez voskování).



(23.09.2013 13:37)bobek napsal(a): [ -> ]Dík za info, ještě by mne zajímalo jak je to s kyselinou šťavelovou.

Lze s jistotou předpokládat, že kyselina šťavelová, stejně jako kyselina mléčná patří mezi "většinu kyselin" a nejsou tudíž mezi vyjmenovanými výjimkami. (Viz výše.)
(23.09.2013 14:13)Radek Smrčka napsal(a): [ -> ]Strašně moc by mne zajímala rychlost stavění na plastu vs vosku. Absolutně netuším jak to změřit. Je tam strašně moc aspektů, které ovlivňují výsledek a přírodu změnit nejde Sad

Na co největších souborech a předem konzultovat s někým znalým statistiky, aby se neudělala blbost. Celé stanoviště půl na půl mě napadá, a připravit protokol, aby se porovnávalo aspoň trochu porovnatelné.

Ivan Černý
A zaplatí to kdo...?

Myšleno to testování.

Výrobce plastových mezistěn? A jak takový pokus asi dopadne...?
Výrobce voskových mezistěn? Dtto.

Pokud se nesežene nezávislé financování, tak nezbyde než anekdotální postřehy z diskusí či vlastní malé neprůkazné testy na srovnatelných oddělcích apod.
To by bylo moc pěkné, sehnat nezávislé financování čehokoliv.
Myslím to anekdotálně.
Přiznám se, že to nehodlám řešit - jen jsem chtěl upozornit na to, že je potřeba hledat nejen výsledky výzkumů, ale i podmínky jejich zpracování a případně "zadání".
U nás se bohužel dost často papouškuje, jméno zpracovatele/přednášejícího nedovoluje pochybnosti mas a velmi často je těžké se dobrat pozadí podmínek pokusu či i jen tvrzení.
Připravit testování tak, jak naznačuje Ivan, vidím jako dost nereálné... A popravdě: pokud by se na to dávaly peníze z veřejných prostředků, byl bych proti. Je přeci jen pár důležitějších věcí ve včelařině než plastové vs. voskové mezistěny...
A k čemu je takový test dobrý?
Souhlas, bez mecenáše to nejde.
Ivan Černý
Kždý koho to zajímá si ten test může udělat pokud má symetrické úly - očko ve středu atd. Dá úly ttak aby vnější prostředí bylo stejné, nejlépe ne palety a polovinu vystrojí klasicky a druhou plastově a uvidí.

A třeba dá vědět. Smile
Ovšem ne jak staví, ale čemu dají pro"svůj život" přenost. Rychlost stavby je víceméně irelevantní, protože je tam takových proměnných, že to podle mě nevyhodnotí na malém souboru který má běžný včelař k dispozici. Tedy do 50 včelstev.
já bych udělal pokus jednodušší... vystrojil úl jen mezistěnama, levou stranu třeba plast, pravou stranu voskové, počkal bych na roj a týden po usazení bych viděl co včely víc staví, kde matka založila plodové těleso... a samozřejmě čím víc rojů, tím přesnější výsledky Big Grin
To by nebyl adekvání test, pouze by jsi zjistil, co včely více preferují.
Moje 3 letá zkušenost s plastovými rámky s mezistěnami od Žáka: V rychlosti stavby mezi plastovu a voskovou mezistěnou nepozoruji rozdíl, pokud je plastová dobře navoskovaná. Stalo se mi několikrát, že jsem jednu stranu zapoměl navoskovat. Tam kde včely mohly, stavěly na navoskovaných plochách a nenavoskovanou odkládaly dokud měly kde stavět jinde. Dnes voskuji pečlivěji než na začátku. Přejedu plochu válečkem a pak ještě štětcem až k bočnicím a loučkám. Dříve jsem válečkoval, kam dosáhl váleček. Na nedovoskovaných plochách mi často včely dělaly takové můstky a dutiny. Závěr: Při pečlivém navoskování je plastový Žákúv rámeček s mezistěnou výborný. Za největší přednost považuji, že horní i spodní loučka je jen cca 3mm a tím se plocha plástů vlastně stává celistvou od shora dolů napříč celým úlem. Pro včely nevzniká žádná překážka při zimování. Do rámku se vejde více buněk jak pro med a pro plod. Je velmi pevný, protože je mezistěna i rámeček z jednoho kusu. Výborně se vytáčí bez borcení.
Já bych jen doplnil, že on je taky rozdíl testovat už jednou vystavěnou plast. mezistěnu (rámek) a čerstvě natřenou, která ještě ve včelstvu nebyla.

Já osobně testuji čtyři (respektive už jen tři) kombinace. Začal jsem klasicky na dřevěném rámku s voskovou mezistěnou (typ Hoffman s drážkou, bez drátkování), další rok jsem přidal dřevěný rámek s plastovou mezistěnou. O rok později jsem přidal plastový rámek fa NOVO (plast jen bočnice, dřevěné horní pololoučky a dolní loučka s drážkou) s voskovou mezistěnou. Letos jsem použil inovovaný plastový stavební rámek fa NOVO (opět plast jen bočnice) bez mezistěny. Dřevěný rámek s voskovou mezistěnou jsem už letos ve všech úlech zrušil a touto cestou už dál nepůjdu.
Jen mě tak napadlo - co vosková MS jako reference - i tam jsou dost rozdíly. Když vezmu tzv. litou a válcovanou.
To by chtělo, ale od stejného výrobce (což asi neexistuje), protože i válcované mezistěny od různých výrobců, rozdílně staví...
Já mám pocit, že staví různě i podle toho jaký vosk (jak je třeba ošetřený, chemicky čištěný atp) je použitý pro výrobu mezistěny. Myslím, že některý jim "voní" víc a některý míň.
No, jak se tady píše. Rychlost stavby na plastových rámcích bude taky závislá na použitém vosku. Čili to nemá smysl řešit.

Každopádně mi to i tak nedalo a poptal jsem se Němců Smile Plastové rámky tam používají mnohem déle než my tady.

Odpověď byla:
„The most advantage of the plastic frames is that you don´t need waxplates and the handling time for exchanging and cleaning the frames is shorter. To use the plastic frames is a question of attitude of each beekeeper. There are no statistic about the bilding time or bilding behavior of the bees.„

Z čehož plyne, že to taky nikdo netestoval a stačí jim časová úspora, která je u plastu nevyvratitelná, řekl bych Smile
Referenční URL's