Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Plastové rámky
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
kromě výhod popsaných Janem Fišarem si dovoluji připomenout, že rámky 39x24 jsou s ohledem na hlubší rastr buněk méně náročné na kvalitu voskování než rámky p. Žáka nebo jiných výrobců. My už je nevoskujeme vůbec a nepravidelná stavba se vyskytne jen zcela výjimečně.
Zítra se dám fotku jak vypadá "správná nepravidelná stavba".... A není na to potřeba ani plastový rámek..... Big Grin Na jedné straně mezistěny dělničina a na druhé všechno. Za 33 let se včelkama jsem to viděl poprvé.....
Mě tak napadlo - zkusili jste někdo ponořit plastovou mezistěnu do nějaké vany s voskem a následně vytáhli, místo toho aby se to natíralo válečkem? Máte s tím nějaké zkušenosti?
Podle mě to udělá zbytečně velkou spotřebu vosku, válečkem je to fofr.
Plastový rámek jsem natíral-válečkoval, plastové mezistěny máčel - ty moje mají totiž takový divný neplástový tvar šestiúhelníku.
Je třeba ohlídat dobu po jakou je to ponořeno - ohýbá se teplem a je třeba to po vytažení otřepat, aby vosk nezalil 6hrany úplně.
Aby nebylo moc vosku tak jsem měl v hrnci vespod vodu a nahoře plaval vosk - namáčel jsem je při převařování - čištění vosku - takže to šlo. Ale plast. rámky válečkuji a plast. mezistěny už nepořízuji - tak nějak mi nepřišly jako velký přínos. Když už, tak pl.rámky.
(07.12.2013 18:30)Tomáš Vertelman napsal(a): [ -> ]Mě tak napadlo - zkusili jste někdo ponořit plastovou mezistěnu do nějaké vany s voskem a následně vytáhli, místo toho aby se to natíralo válečkem? Máte s tím nějaké zkušenosti?

Kdesi v diskusii je odkaz na video. Made in Rusia.
Když jsem válečkoval plastové mezistěny doma v kuchyni, tak z toho byla na týden tichá domácnost. Mám pocit, že bych je namáčel a ocákával tak by z toho mohl být rovnou rozvod. Dále mě přijde že na namáčení bych musel mít rozděláno daleko více vosku, než na válečkování a časovou úsporu bych v tom neviděl.
Já bych nehledal úsporu času a práce ve voskování! Navoskování plast. mezistěny popř. celoplast. rámku je sice zdlouhavé a pracné, ale potom přichází ta úspora času, víckrát se to už dělat nemusí Smile Jen se dílo seškrábne špachtlí a hned může jít rámek zpět do úlu a včely ho vystaví rychleji a ochotněji než voskovou mezistěnu.
Celkem logicky mi největší úsporu času i peněz přinesly "žádné" mezistěny.
Jakmile je vystavěno, tak obnovu v plodišti už dělám víceméně bez mezistěn nebo minimálně, plast samozřejmě oškrábu, ale nemám jej víceméně tolik let, abyvh věděl jak to přinese úsporu.
Pochopitelně, že stavební rámky jsou ještě lepší (řekl bych nejlepší) alternativa, vzhledem k pracnosti a tudíž i času Big Grin
I já už mám v plánu toto vyzkoušet v jednom nebo dvou úlech, ale příští rok to asi ještě nebude, ale rámky NOVO, pro volnou stavbu do jednoho úlu, už mám koupené.
V NOVO nabídce je hodně různých bočních louček. Liší se i šířkou - o jaké konkrétně jde?

Ale než kupovat spec. horní loučky na volnou stavbu, tak si ji udělám štětečkem na normální loučce.
Já nakoupil rámky přímo pro Lang 159 s horní loučkou - model 2013. Ještě letos jsem to otestoval ve 2 úlech a velká spokojenost se stavbou.
(08.12.2013 8:20)Misoka napsal(a): [ -> ]Já bych nehledal úsporu času a práce ve voskování! Navoskování plast. mezistěny popř. celoplast. rámku je sice zdlouhavé a pracné, ale potom přichází ta úspora času, víckrát se to už dělat nemusí Smile Jen se dílo seškrábne špachtlí a hned může jít rámek zpět do úlu a včely ho vystaví rychleji a ochotněji než voskovou mezistěnu.

Hmm, vynikajúca dezinfekcia Undecided
Když to uděláš na místě, tak rámky neodnášíš, rámky zustanou ve stejném úle. Nezavlečeš si do ostatních úlů nějakou nemoc. Nemusíš zakládat nové stěny. Celkem výhoda pro velkovčelaře.
Možno, ale neviem si predstaviť značiť všetky rámiky a po vytáčaní, rozširovaní, na jar, tvorbe odložencov, ... dávať rámiky vždy do tej istej rodiny. To by ma asi porazilo.
Díky za vaše názory! Smile
neviete či sa dajú zohnať plastové medzistienky bečkového rozmeru?
(12.01.2014 15:15)kaco napsal(a): [ -> ]neviete či sa dajú zohnať plastové medzistienky bečkového rozmeru?

Napríklad tu: http://www.furak.sk/index.php?route=prod...uct_id=681
Plastové rámky nám za dobu tohoto vlákna prodělaly docela velký vývoj. Na výběr jsou různé barvy od několika výrobců. Chci se zeptat vás, co jste vyzkoušeli několik variant, kterou byste doporučili. Mám Lang 2/3 takže pan Žák nebo originál z USA nebo ještě jiná varianta?
Referenční URL's