Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Plastové rámky
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Vyzkoušel jsem plastové mezistěny:
http://www.nastavky.cz/?mezisteny,37
Jsem velice spokojený. V tomto roce uvažuji vyzkoušet celoplastový rámek L1/1 a 2/3 od několika výrobců.
Je překvapivé, že se na trhu objevil i velice zdařilý celoplastový rámek na míru 39 x 24cm.

Konkurence v oblasti plastových rámků roste. Dá se předpokládat, že se v brzké době objeví rámek L2/3 s možností vyváření. L1/1 na trhu již je.
http://www.ivcelarstvi.cz/Ramky-a-potreb...HERMO.html

http://provcelare.com/index.php?id_produ...er=product

Budeme se těšit.
Mám 2/3 od Žáka, bud pokračovat v černých = vyšší životnost. Pokud pojedu s plastem.

A proč od Žáka? Je odsuď a vyhovuje mi, proč posílat peníze za moře.

Dřevěné rámky s plast. mezistěnou - funguje to, ale spojuje to pro mě spíš nevýhody dřeva a plastu.

Práce se stloukáním zůstala.

Za odpolene jsem schopen natřít několik set rámků a dát je druhý den rovnou do včel.
Hezky to porovnával KaJi v tomto příspěvku. Sám mám také jen od Žáka. Další celoplast 2/3 prodává Plandor.
I po třech letech bych napsal to samé. Ale nejenom plast, i volnou stavbu, ať se to zprůměruje Smile
324 ze tří vrstev Žáka po 6 rámcích uprostřed každého nástavku, na bocích 2*2r volné stavby, nad tím pak medníky ze dřeva. Troufám si říci, že by to matku dole udrželo, vyzkouším příští rok - osvědčilo se to ?
Dnes mi přišlo 100 černých rámků od pana Žáka, tak už se těším na sezónu. Cool
Mám Optimály a nikde ne nettu jsem nanarazil na plastové rámky
42x17
Délka horní loučky je 452mm, šířka bočních louček je 37mm. Spodní loučka má délku 430mm a přez boční loučky přesahuje o 5mm. Tento konstrukční prvek zabraňuje mačkání včel rámkem, při manipulaci s nástavkem.

42x35
Délka horní loučky je 452mm, šířka bočních louček je 37mm. Spodní loučka má délku 430mm a přez boční loučky přesahuje o 5mm. Tento konstrukční prvek zabraňuje mačkání včel rámkem při manipulaci s nástavkem.

Tu větší míru mám v plodišti,ale to je asi jasné Big Grin
To o pár příspěvků výše nevyhovuje?
http://www.ivcelarstvi.cz/Ramky-a-potreb...ASSIC.html
Nechápu,proč je plastový rámek bílý,KDYŽ VČELY PODLE LITERATURY BÍLA ODPUZUJE
Různé ochranné blůzy s kloboukem,kombinézy jsou též bílé a proč asi?

Můj názor je ten,že plastové rámky s mezistěnami jsou spíš pro velkovčelaře,které sbíjení,drátkování zdržuje/otravuje a pro lidi,co mají 10 včelstev je vhodná dřevěná klasika.
Včela není pes,aby dělala,co chceme,je to hmyz! A do úlu cpát nepřirozený materiál,když už je tam dřevěný rámeček,který též do přir.včel nepaří,ale my včelaři ho potřebujeme.Včelu bychom měli brát,jako přírodu a měli by jsme včelám naslouchat.
Dále jsou logické názory,že tanečky na plastových plástvech jsou tlumené díky plastu.Dřevo vede otřesy lépe,než plast. A proč se vyrábí dřevěné hudební nástroje?No lépe asi vedou zvuk/tón.I když včely jsou naše otrokářky na med,chci jim dát přírodní materiál. Viděl jsem dokonce i plastové úly u zahr.výrobce,bože. Za 10let bude vše plastové... My lidi koukáme spíš na naše potřeby a ne,co chtějí včely.O včelách se včelař celý život učí a snad nikdo na světe neprozkoumal včelu detailně od A-Z na 100% jejího poznání,stejne jako lidský mozek není tolik prozkoumaný,je spousta záhad apod.Máme s e co ještě učit.
Když pochopím velkovčelaře,který má včely,jako obživu,tak si nedokážu představit dělat 100vky rámků denně a chápu- čas jsou peníze.Dávám přednost modernímu včelaření,ale bez plastu,protože příroda o plastu není.
A staří dědulové,kteří mají své fígle,které nikomu neříkají a berou si je do hrobu..... Pochybuju,že nějaký starý boreček,co má včely 50roků a ví,že má vys.výnosy medu půjde do plastu,když plast.rámek není zdaleka 100% prozkoumaný na rovnováhu včel,biologii atd,co vlastně udělá za negativa v životě včel. Je jasné,že včelám nic nezbyde a vystaví dílo na plast.rámku. Moderní včelaření není o tom pomoci včelám ke zdárnému životu,ale k tomu,aby si lidé pomohli s prací ve včelách.

jsem začátečník a vloni jsem byl u nejmenovaného velkovčelaře na ukázce a bylo mu fuk,že zamačkává včely svou manipulací.Pak měl jěště nějaké starší úly a zavíral zadní dvířka způsobem,že křupaly tělíčka včel.Strašně smutné...Dále neřešil kolik včel zabil.Řekl jsem mu,že se mi to nelíbí,neřešil to... Podle mého myšlení, 80% velkovčelařů nemá tu velkou lásku ke včelám,jako malovčelař,který to dělá pro radost a netlačí ho čas ani peníze,stres,že nevydělá na svou obživu,protože to nemá pro peníze.Ale lidi,co včely mají na prachy hledají všude usnadnění a rychlejší práci a z toho vzniká moderní včelaření.Hodnotím pouze nástavkové včelaření za dobrou věc,ale nikoli plastové rámky.
Michal, zdá sa že vôbec nič nechápeš. Ani úl nie je pôvodný výtvor včiel. Je na uváženi každého z nás, čo použije. Je mi symaptické, že tak lipneš na dreve, ale ani ťažba, spracovanie atď. nie je práve ekologická záležitosť, podporujúca rozvoj včelieho života.... SadCool
Jo,ale ty zase nechápeš,že člověk už přehání,když do včel dává plast.
I člověk pomáhá včelám přežít,protože bez léčení by včely zanikly díky VD. Ale ten plast je už na včely moc.

Nemám zájem "nastartovat" rozsáhlou debatu/hádanici...
Každý ať si to dělá po svém,já měl jen nutkání též přiložit svůj názor,jako vy ostatní.
Je milé že přírodního materiálu využívati přednostně rozhodnutý jsi. Ale věz že ty sám ač předkové tví ve lněné přírodní vlákno oděni byli, též oděvu z vlákna umělého na tělo své oblékáš, v nápoji z PET láhve ret omočíš, a v loži svém, umělými vlákny vystlaném uléháš.. Nejsi snad stejný tvor Boží jako hmyz který pro zálibu svou chovati k užitku svému hodláš ?? Každý nechť materiálu užije dle svobodné vůle své, neb žijeme v době svobodné. Wink
Greene, můžeš mi dát odkaz na výrobce toho úlu? dík Smile
Michale, myslím, že toto téma je spíš o poznatcích těch, co se rozhodli pro plast, aby si předávali svoje zkušenosti. Je to také o respektování svobody rozhodnutí toho druhého. Pokud jsi proti plastu, buď. Píšeš jen o názorech, které jsi někde slyšel. Vypovídací hodnota příspěvku člověka, který nezkusil druhou (plastovou) stranu mince, je dle mého velmi malá.
A propo:
  • není pravda, že bílá barva včely odpuzuje - je to spíše v jejich vnímání barva neutrální, která neznačí nebezpečí. Proto se používá u ochranných pomůcek. Pěkně je o barevném vnímání včel psáno v knize Fenomenální včely.
  • třeba violoncello, kterému se zájmově věnuji, či jiné nástroje, se už dnes vyrábí i z karbonu
A proč se vyrábí dřevěné hudební nástroje?No lépe asi vedou zvuk/tón - i to už není pravda viz. http://www.mezzo-forte.de/carbon-cello-D...ne-en.html a prej mají lepší zvuk než dřevěné. Plast tu je a nic na tom nezměníš. Odmítni plast, když ti budou dávat v nemocnici transfuzi krve, kapačku apod. Veškeré déle trvající potraviny jsou taky v plastu. Plast tu prostě je a je jenom na včelaři, jestli ho využije, nebo bude včelařit ve dřevě. Já osobně tímto debatu o plastu končím, protože se to stále opakuje.
uvidím a třeba časem změním názor...

Vše jsem jen "neskopíroval",ale některé řádky byly mé logické úvahy...
Já nevím,od jakého včelaře se mám učit a četl jsem na tomto webu nějaké příspěvky a každý říká něco jiného a já pak mám v tom guláš.U nás snad není nikdo,kdo by včelařil v Langstrothu a na tyhle weby..to má člověk spíš brát s nadhledem...
Dělal jsem akvaristiku a tam jsme se taky dohadovali,protože každý chválí svou zkušenost a člověk,tedy začátečník nevím,která je lepší,výhodnější apod. Hodně jsem zde četl a každý má něco a chtěl bych se učit od někoho,ale u nás staří dědové včealaří v 39x24...
je mnohem lepší vidět skutečnost a za někým se rozjet autem a na místě o tom pokecat a vidět... Těch spekulací zde na VF je hodně.
Nemá smysl se dohadovat jen po netu....
(23.02.2014 17:13)Michal Kiss napsal(a): [ -> ]Greene, můžeš mi dát odkaz na výrobce toho úlu? dík Smile

Jestli myslíš úly co mám svoje v profilu, tak ty jsem vybíral po potřebných součástech, a objednával zde : http://www.nastavky.cz/ . Výrobce je Matela, ten ti to i zašle. Ceny bezkonkurenční.
díky moc
Michale, upřímně řečeno, začínám z tebe být tak trochu rozpačitý. Většina tvých příspěvků obsahuje vždy nějakou perlu. V profilu máš uvedeno, že včelaříš od roku 2005 a na optimalech - nevěřím tomu ani náhodou (už proto, že např. zde píšeš, že jsi začátečník a zajímáš se o langstroth...).

Toto vlákno je o plastových rámcích, tak nechápu, proč zde řešíš nákup úlů? A dovol, abych ti na tvůj dotaz odpověděl (za Greena) otázkou: proč si kupuješ octavii, když je tolik chvály na BMW? Ano, pro někoho je to o ceně. Nerad má výbornou kvalitu a k tomu nastavil cenu, kterou považuje za odpovídající. Matela má horší kvalitu, ale cenově je na tom lépe. Nicméně na trhu je mnoho dalších výrobců, rozhodně to není jen o Nerad vs Matela.

K tvému "postřehu" o plastových rámcích ti velice dobře odpověděl Ivík. A já bych sbad jen doplnil, že nejde o to, že dřevo lépe vede vibrace. Ty jsou totiž přenášeny z buňky na buňku v rámci plástu, ne po rámečku! Ano, plast (i dle mého názoru, psal jsem to sem) narušuje přenos vibrací, ale je pravda, že má zase jiné výhody. Včelařím na dřevě a těch rámků opravdu nemám málo, plast nevyhledávám, zkušenost s ním trochu mám, ale protože jsem jej ve svých včelstvech nepoužil, nikterak se k němu nevyjadřuji. Pravda je, že už několikrát jsem byl blízko rozhodnutí plastové rámky objednat, ale nikdy k tomu nedošlo. Důvody proč jsem to neudělal jsou různé, ale rozhodně to není kvůli tomu, že, jak tvrdíš, plast do včel nepatří...
(23.02.2014 17:59)Michal Kiss napsal(a): [ -> ]...
Já nevím,od jakého včelaře se mám učit a četl jsem na tomto webu nějaké příspěvky a každý říká něco jiného a já pak mám v tom guláš.U nás snad není nikdo,kdo by včelařil v Langstrothu a na tyhle weby..to má člověk spíš brát s nadhledem..

Je vidět že si ještě nepochopil to kouzlo včelaření, kdy to jaksi u každého funguje jinak a každý rok je jiný - prostě není to nuda a pořád je o čem přemýšlet a zkoušet. Dělat otrocky každý rok něco nalinkovaného předem časem omrzí.
Taky jsem si letos pro testování pořídil plastové rámky. Láká mě představa, ze do nich nejde zavíječ a že při zimování pokud jsou nad sebou, tak díky uzoučké dolní i horní loučce matka se včelami snadno přechází mezi nástavky. Pokud toto bude mít vliv na plodování tak na ně v plodištích přejdu.
Referenční URL's