Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Plastové rámky
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Climax :včelařím od roku 2005,ale měl jsem dlouhou přestávku kvůli učení a buď tak laskav a nemachruj na mě,jen proto,že máš víc zkuš.Psal jsem,že jsem začátečník a chtěl jsem taky napsat svůj názor i když byl nějaký...A tak trošku v té své perle,co máš na krku přemýšlej,jak svou odpovědí na někoho působíš i když byl můj názor byl nějaký,jak jsem psal,mohl jsi napsat nějak jinak...
Povyšuj se doma nad svou starou a ne na mě vole
Tos přehnal, spravit to asi můžeš omluvou.

K věci: no v úle je tma, takže včelám na barvě prd záleží. Černé/bílé je jenom o preferenci včelaře co do plodiště a co do medníku.
já mu na omluvu z vysoka kašlu....A jestli mu to pomůže se lépe nadechnout,ať mě adminovi nahlásí :DDD


Já jen v literatuře,kterou mi jeden včelař doporučil,tak je tam je psáno,že bílá odpuzuje...Nevěděl jsem,že tomu tak není...
Mě by jenom zajímalo jestli ti tu ještě někdy někdo poradí.
(23.02.2014 19:24)Ozi napsal(a): [ -> ]K věci: no v úle je tma, takže včelám na barvě prd záleží. Černé/bílé je jenom o preferenci včelaře co do plodiště a co do medníku.

Já myslel že je to o rasismu. Smile
(23.02.2014 18:52)Michal Kiss napsal(a): [ -> ]Climax :včelařím od roku 2005,ale měl jsem dlouhou přestávku kvůli učení a buď tak laskav a nemachruj na mě,jen proto,že máš víc zkuš.Psal jsem,že jsem začátečník a chtěl jsem taky napsat svůj názor i když byl nějaký...A tak trošku v té své perle,co máš na krku přemýšlej,jak svou odpovědí na někoho působíš i když byl můj názor byl nějaký,jak jsem psal,mohl jsi napsat nějak jinak...
Povyšuj se doma nad svou starou a ne na mě vole

tak tímto jsi fakt zapůsobil, trocha pokory by neuškodila, nikdo ti nic tak zlého nenapsal aby byla nutná podobná reakce, teď mě taky nalož, já to unesuWink
To co tu předvádí Michal je učebnicová ukázka trollingu. Co se týče plastů a jejich použití v obalové, zdravotnické a dalších oblastech se tu probíralo stokrát, tedy Michalův příspěvek byl jen k vyprovokování ostatních, včetně polemiky nad barvou rámku, která v temnotě úlu je jistě podstatná. Nota bene i ty plastové rámky se dají sehnat ve všech barvách a odstínech. A následné urážky jen potvrzují že se Michal snaží jen vyprovokovat ostatní, nikoliv dozvědět něco o zkušenostech s plastovými rámky.
(23.02.2014 19:32)Michal Kiss napsal(a): [ -> ]Já jen v literatuře,kterou mi jeden včelař doporučil,tak je tam je psáno,že bílá odpuzuje...Nevěděl jsem,že tomu tak není...

Prosím ťa, môžeš uviesť názov knihy/časopisu a autora? Toto ma zaujíma...

Ďakujem.
Řešil jsem plastové rámky a mezistěny právě kvůli rekrutačním tanečkům (jak tu někdo před trollovaním výše psal), neboť včely používají plást jako rezonační desku. To by v případě plastové mezistěny asi moc nefungovalo. V knize Fenomenální včely, ale tvrdí, že tanečky probíhají nejčastěji u česna - takže když dám plastové mezistěny do medníku, tak už by to vadit nemělo. V medníku jsou neužitečnější i pro vytáčení a manipulaci s nimi (nejvíc se tam leze a manipuluje).

Jinak plastové mezistěny v některých úlech mám a žádný větší problém s nimi nemám (zatímSmile) Úspora práce to moc není, pokud nekoupíte celoplast, tak sbíjení zůstává stejné a ono natírání vynahradí zatavování mezistěny.
Také psali, že vybruje jen vrchní vrstvička-síť plástu. Nikoliv celé dílo Smile
Já to mám jednoduché, nízké dno a dole NN s převážně volnou stavbou. Ať si tam holky zatančí, předávají nektar, shromažďují se tam létavky a nekontaminují plodiště atd., atd. A ušetřím za komplikovaná a drahá vysoká dna.
tak jsem si řekl že je taky odzkokuším .. jen mám dotaz, jak moc se to musí "natřít" voskem? stačí takhle?
https://www.dropbox.com/s/fi13v9iqk6l6x7...5%2022.jpg

dík
Dej ho tam a uvidíš. Svoje jsem dal loni naválečkovat dceři (to s ní ještě byla řeč a projevovala sympatickou zvídavost) a měla to zaplněné poněkud více (struktura buňky viditelná a hmatatelná). U toho tvýho se mi zdá, že některá dna buněk jsou nezaplněná. Letos už se tváří, že jsem i se včelama totálně out.
Stačí to bohatě. Naopak je lepší mít dna buněk nezalitá. Škoda toho vosku. Doporučuji pokus: Zkus některý rámek "zapomenout" natřít. Ve většině včelstev to moc nevadí.
No já to teprve taky začínám zkoušet, myslím, že není potřeba mít dna zaplněná - stačí jen ty hranky buněk (u misek pro matečníky taky nevoskuji dno).
Jinak prý jsou dva druhy rámků a ty novější již mají vyšší buňky a zalití dna by zbytečně žralo vosk a rámek by ztěžkl.
Mimochodem pro ty co to chtějí zkoušet u 39x24 a mají klasické mezerníky tak doporučuji zaměnit za mezerníky typu Hoffman. Bez nich to taky jde ale ty plastové rámky se musí dát doprostřed a rámky tak aby klasické mezerníky směřovali do boku nástavku.
Protože potřebuji rychle stavět (mám málo souší), tak jim toho vosku dávám více (kolem 50g). On nepřijde nazmar, takže škoda ho není. Včely ho použijí místo svého a stavějí mnohem rychleji.

[attachment=2580]
Mohu poprosit Kaji o Tvojí zkušenost s plastovým rámkem od Žáka? Vyrozuměl jsem, že používáš 6 plastových rámků a 4x volnou stavbu? (nebo 2x mezistěna a 2x stavební rámek?) Používáš plastový rámek jen v plodišti, nebo i v medníku? Plodiště máš 2,3,nebo 4 nástavky? Původně jsem chtěl začít komplet na plastových, ale člověk míní a finance mění. Sad
Na co bych si měl dát pozor? Dík za rady, nebo aspoň nějaké malé postřehy s rámky od p. Žáka.
Sice jsem nebyl tázán já, ale malou zkušenost přidám: Nezapatlej si při voskování zámky (tj. styčné hrany rámků), jinak se potom špatně vyndavají. Pokud je máš čisté, nepotřebuješ ani rozpěrák.
Bylo to tady již napáno. Plus myslím v dadantu vlákně.

Funguje to, 6 jich dávám do středu, po stranách 2x2 dřeva. Jednak proto že je mám z drívějška, jednak si myslím, že se jim vlastní stavba líbí a taky hamižnost.

Asi by stačily jako plodiště, ale v případě melecitozy jsou vhodné i jako medové. V případě NN systému je to ale jedno a asi se to těžko zajsití - tedy plodiště - medník. Tedy já to neřeším, jen při manipulaci na jaře nebo na podzim k tomu přihlížím. Tedy aby měly rozvoj na plastu = souvislé ploše.
Samozřejmě mám i nástavky jen se dřevem které se v tom volně přesouvají.
Referenční URL's