Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Plastové rámky
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Tak jsem si v sobotu přivezl nové černé rámky od p.Žáka, včera jsem jich cca 20 natřel štetcem, a pokud to vyjde tak během dneška či zítřka snad dám do včel. Jsem zvědav jak dopadnu. To natírání nebylo nic moc, někde se mi zdá vosku málo, jinde zase docela dost a navíc to docela rychle tuhlo. Jestli se mi podaří sehnat starší friťák asi zkusím na ty další váleček.
Friťák asi dobrý, ale mě stačil jednoplotýnkový elektrický vařič a babičce jsem sebral jeden starý kastrol (s tlustším dnem). Roztopit a pak na jedničku, nijak zvlášť se to nepřepalovalo.

Studený rámky, to je trochu problém, vosk rychle chladne, zvlášť první stěna, u druhý je to už prohřátý. Ideální rámky předtím ohřát dle možností každého.

Pokud se Ti podaří mít rámek teplý, tak lze krásně před válečkem tlačit zpěněnou vlnu rozehřátého vosku, pokud zůstává vosk na rámku tekutý, tak jej váleček zase pěkně sebere (nasákne do sebe) a struktura zůstává vyrýsovaná.

Z nouze jsem jich pár taky štětcoval a to se s válečkováním nedá srovnat.
Přesně tak. Dělám to na sluníčku, takže jsou teplé. Jedu válečkem při okraji, takže se tím navoskuje i vnitřek loučky. Tu vlnu taky tlačím, ale je potřeba včas zabrzdit, jinak se přelije přes postranní loučku a pak to musím pracně čistit. Je lepší jet proti vystouplé hraně, protože se lépe čistí. Když se zalije drážka, je to opruz. Čištění dělám špachtlí, když se večer ochladí. Za tepla se to moc patlá.
Plastové rámky jsem dával do banánovek a ty pak štosoval na Pohody (topidlo na PB, pod spodní krabici dvě prkýnka). Otvorama ve dnech a víkách stoupá teplej vzduch jak komínem.
Mé zkušenosti jsou zatím dobré - včely na rámcích staví slušně, s rámky se dobře manipuluje a fantasticky se vytáčí.
S natíráním jsem se nijak nemazlil, používám starý štětec. Letos jsem dopřál včelám na třicet rámků jejich vlastní vosk a subjektivně musím říct, že se jim tam staví snad lípSmile
Jediný problém je, že do nástavku se opravdu vejdou na těsno a stačí trochu zamazaný zámek a je problém. Druhá nevýhoda je nekompatibilita s jinými rámky - koupil jsem rámky s plastovou bočnicí (vcely-novo.cz) a bohužel při promíchání s celoplastovými se mi stává, že v nástavku je rámků pouze devět a desátý tam nenarvu ani za nic. Ale moje chyba - měl jsem se rozhodnout pro jeden typ výrobku.
Zajímavé je, že ač jsem rámky natřel opravdu celé, včely kraje rámků vyčistily, jak je vidět na fotce.
[img][Obrázky: 2014_04_08_12_52_23.jpg][/img]
S tou šířkou je mi to divné. Já mám 375mm a dávám jich tam většinou jen do středu cca 6 a po stranách dřevo a nemám pocit že bych to tam musel rvát - a to je tam dvakrát přechod plast-dřevo.
KaJi, to je z toho důvodu, že používáš i dřevěné rámky, které jsou užší. V případě pouze plastu od Źáka v nástavcích od Matelů jsou opravdu natěsno. Pokud bych dal do nástavku pouze dřevo, tak tam ještě zbyde manipulační mezera, což se s plastem nemůže stát.
(11.04.2014 9:27)KaJi napsal(a): [ -> ]S tou šířkou je mi to divné. Já mám 375mm a dávám jich tam většinou jen do středu cca 6 a po stranách dřevo a nemám pocit že bych to tam musel rvát - a to je tam dvakrát přechod plast-dřevo.

Ty plastové bočnice od dřevěných rámků jsou poměrně široké a mají taky něco jako zámek. Občas se mi podaří tam ten desátý narvat, ale raději to nedělám, protože představa, jak z rozvášněných včel silu páčím rámek, mi dobře nedělá.
Já musím říct, že s šířkou problém nemám. Když je tam samý plast, tak vůbec ne, když to kombinuji se dřevem (trubčí rámek, přivezený oddělek), tak je to natěsno, ale vejdou se. Nesmí být být zaplatlané zámky.
Úvaha. Kedysi som si vyrábal zámkovú dlažbu. Keď sa formičky mastili naftou, vznikali v betone jamky... Ja som si formičky mastil parafínom rozpusteným v benzíne. Ponoril som ich a nechal vyschnúť. Takto vymastené formičky mi vydržali 3 odlievania.

Tak ma napadlo či by sa nedali voskovať plastové rámky kúpeľom v technickom benzíne s rozpusteným včelím voskom?
Ja plastové rámky nepoužívam, ani sa na ne nechystám, tak ja ten kúpeľ skúšať nebudem, ale kto v tom ide vo veľkom, tak možno za pokus by to stálo. Na vyskúšanie by stačilo 2 deci benzínu... Mám dojem že keby sa takáto príprava robila v dostatočnom predstihu pred použitím, tak by to aj po hygienickej stránke vyhovovalo.
Myslím si,že natírání rozehřátým voskem nebo tím co máš na mysli je časově stejné. Já rozehřívám vosk ve starém friťáku a jde to dobře. Alespoň Tě chladnutí nutí dělat a nelelkovat Smile
Jakmile se vybaví vercajk - tedy nádoba a s dostatečnou tepelnou setrvačností a je dost vosku tak z hlediska příprav rámků jsou pro mě dvě dvě nejrychlejší techniky - natřít podle mokré laťky začátek pro volnou stavbu - viz jiné vlákno a druhá nejrychlejší je naválečkovat plast. rámek od Žáka válečkem. Je to rychlejší o hodně jak zatavit mezistěnu jakýmkoli způsobem.


Jinak do včel jsem moc nelezl, jen jsem trochu obešel pár stanovišť s dlátem a odklápěl víka nebo nástavky.

Tam kde byly plastové NN tak vždy patřily k nejlepším.
Jsem zvědav jak se to bude vyvíjet. Ale je to paradoxně asi nejvyšší rámek co nyní mám.
Môj príspevok http://www.vcelarskeforum.cz/tema-Plasto...9#pid73979 FK "ohodnotil" prstom nadole a nevyjadril sa čo sa mu na ňom nepozdáva.

Osobne si myslím že ak by mikroskopický povlak na plastových rámkoch vytvorený kúpeľom v benzíne obsahujúcom vosk postačoval na to, aby včely takéto rámky prijali, tak by takýto medzistupeň ošetrenia mohol byť už súčasťou samotnej výroby. Potom by faktický nebolo treba s plastovými rámikmi robiť nič iba ich vešať včelám.

Inými slovami, plastové rámky od výrobcu by mali byť v konečnej fáze výroby tak ošetrené, aby už nebolo treba s nimi nič robiť.
Problém by byl zřejmě jak zajistit aby se vše odpařilo a ve vosku nezůstala rezidua - muselo by to být naprosto těkavé rozpouštědlo. Pochybuji že běžný benzín je něco co se 100% odpaří.
to je pravda, a hlavně ze svrchni vrstvy se bude benzín odpařovat rychleji, zatímco ve spodních vrstvach bude zůstávat déle, právě díky tomu, že bude uzavřen vrstvou vosku. Rozhodně nebrat, a když už tak ne technický benzín, ale čistý! a to by byla cena úplně někde jinde.....
Ja som problém postavil ako otvorený...
Pri samotnej výrobe plastu musel výrobca použiť nejaký separátor aby sa forma nelepila...
Reziduá z tohto separátoru vás netrápia? Tu by bola skôr teda otázka, prečo včely ten "holý plast" odmietajú?
Netvrdím že práve technický benzín...
Zopakujem už raz napísanú vetu "plastové rámky od výrobcu by mali byť v konečnej fáze výroby tak ošetrené, aby už nebolo treba s nimi nič robiť."
A už vás nechám na pokoji. Prajem lepšie počasie, lebo nám repka odkvitne a včielky do nej nestihnú ani zablúdiť.
Taky to tak na západě můžeš koupit.
U nás je ale problém se SVS - bylo by stím spousta papírování. A když to lidi kupují nenatřené, tak výrobce nic nenutí.
Na druhé straně kolik lidí by to chtělo?
když se to seškrabává to špachtlí - nemůže dojít k poškození toho plastového vzoru?
Vzoru ne, ale ruky když rámek blbě držím proti rozpěráku.
Můj cíl je uskladňovat převážně panenské souše jak to dělá Jan Jindra. Při této příležitosti jsem objevil další výhodu plastu - pracovně tomu říkám obnova díla zavíječem. Rámky nechám neošetřené přes zimu. Tmavé dílo zavíječ pozře, zbytek díla nechá. Po zimě pavučinku lehce rukou odstraním, rámek s nedostavěnou částí je připraven pro užití v sezóně. Jednoduché, rychlé, bezpracné..
Referenční URL's