Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Plastové rámky
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Zdravím vespolek. Jaké jsou další poznatky a pocity s včelařením na plastových mezistěnách? Jak to nakonec dopadlo u Petra Ma s medným výnosem?
(22.07.2010 20:36)Jan Fišar napsal(a): [ -> ]Nemám rád plasty, ale než začnu odsuzovat, rozhodl jsem se vyzkoušet celoplastové rámky s mezistěnou od Zdeňka Žáka. Koupil jsem jich dvacet. Jsou velmi solidně provedené. Jsou velmi pevné, protože jsou lité v kuse i z mezistěnou.
Ještě než roztavím vosk a začnu vosk nanášet válečkem na plastové mezistěny, rozhodl jsem se plochy rámku zdrsnit jemným šmirglem. Jedinou výhradu mám k plochám rámku. Zdají se mi oproti dřevěným být hodně hladké.

Na zahradě mám jeden úl s oddělkem podložený převrácenou vysokou plastovou přepravkou. Pozoroval jsem, jak se po hladkém plastu snažila vyšplhat včelka spadlá do trávy před úlem. Když si představím, jak moc se včely naběhají po rámcích, mohl bych jim zdrsněním nových plastových rámků pomoci.
Vyzkouším je a napíšu, jak jsem dopadl.

Myslel jsem, že p. Žák někde psal (asi v MV), že po novu vyrábí bočnice hrubé? Jinak by mě taky zajímaly další letošní zkušenosti s plast. rámky i s plast. mezistěnami. Právě dnes jsem si koupil MV č. 5 a 6 a v jednom z nich p. Nerad píše, že jsou lepší než dřevěné rámky s voskovou mezistěnou. Doteď jsem byl taky odpůrce plastu, pod přílivem negativních informacích, ale možná, že změním názor. Určitě uvažuji o otestování, ale chtělo by to víc informací. Je škoda, že p. Žák nemá žádné webové stránky.
(22.12.2010 19:34)Misoka napsal(a): [ -> ]Je škoda, že p. Žák nemá žádné webové stránky.

http://www.vcelarstvizak.ic.cz/
Když jste odpůrci plastu, tak mi řekněte v čem kupujete např.vakuově balené maso, do čeho si dáte rohlík,chleba v čem si koupíte balenou vodu a tak mohu dále pokračovat...Smile
Ale vážně, plastové rámky mám druhým rokem a jsem maximálně spokojen. Včelky dobře staví a matička ochotně zaklade. Medný výnos je stejný jako na voskových mezistěnách, akorát s tím rozdílem, že plastová mezistěna se v medometu nezbortí jako to bývá u voskových. Plastovou mezistěnu nijak nezdrsňuji, i boční loučky natírám voskem.
Docela by mě zajímalo, jak je dáváš stavět - do rojů, a nebo normálně rozšiřovat?

Já vloni dával až pozdě (nebyl čas) plast. mezistěny od Matelů normálně nad plod a neměl jsem pocit, že by včely rozlišovaly. Stavěly na obě strany stejně - dával jsem to po půlkách - nalevo vosk, na druhou stranu plast.

Letos už jsem navoskované vysoké mezistěny (232) zatloukl do přířezů a tak na jaře uvidím. Zkusím je dávat po jedné do plodu.

Zkoušeli jste ty rámky ponořit do vosku? Mezistěny to pokud si člověk vychytá teplotu umožní a jde to jedna dvě.
Musí se s tím pohybovat - aby se uvolnily bublinky a pak oklepat. A jednou jsem zaváhal a mám jednu ohnutou Smile
Já mezistěny neponářím do vosku, neosvědčilo se mi to.. Mám starý friťák, nylonový váleček 15 cm široký a tímto způsobem to jde jedna dvě...
Dávám je do rojů, ale to byl letos jenom jeden případ a nebo do oddělků..
Stačila jedna souš (vše plast. mezistěna) jeden rámek se zásobama a samozdřejmě rámek s plodem, rámkové krmítko a zbytek jsou v nástaku mezistěny (10 rámků v nástavku) nu a pak jenom krmit a občas zkontrolovat.
Pozoroval jsem lepší rozvoj oddělků na plastu jak u mezistěn z vosku, do zimy šla včelstva na plastu silnější.
Toť můj případ, možná má někdo jinou zkušenost, nejlépe se bude zeptat přítele Nerada.
K plastu mám velké výhrady, ale pouze ve formě odpadu. Pokud s tím nemají problém včely, tak myslím, že plastový rámek včetně mezistěny má velké plus jak pro veškeré manipulace (vytáčení,ovrstvování,sběr propolisu aj.), tak pro hygienu. (Alespoň zatím nevím, že by spory moru pronikaly do plastu). Počítám, že až se vyřádím na volné stavbě, dám jim zelenou. Tak pište své zkušenosti, ať máme my dřevní (dřevoví) konzervativci z čeho čerpat.
(18.06.2010 22:45)Jan Fišar napsal(a): [ -> ]Možná by bylo dobré přidávat do obou včelstev plastové i voskové mezistěny. Pak by to bylo více vypovídající. Takto může být jedno včelstvo v lepší formě nebo v lepší stavební náladě. Asi to vyzkouším také.

U pultíku s plastovými mezistěnami na konferenci jsem zaslechl větu: "Můžouli si včely vybrat, vždy dají přednost vosku před plastem". Jaké jsou vaše zkušenosti?
(22.12.2010 19:42)jdjd napsal(a): [ -> ]http://www.vcelarstvizak.ic.cz/

Dík za odkaz, trochu mě překvapuje, že p. Žák má web. stránky, ale do placených inzerátů tento odkaz nedá (byl jsem se hned znova podívat, jestli jsem to nepřehlédl a skutečně tam není).
Já to rozhodně nepozoruji, zkoušel jsem dát směsici plastových a voskových mezistěn do včelstva a vždy ochotně mezistěny vystavěli.
Rád bych věděl jak to ta včelka pozná, že je mezistěna z plastu to zaprvé a zadruhé je ta plastová mezistěna potažena (natřena) voskem tak nevím..Sad
To je jako když před x lety říkali odpůrci automobilů, že nemají budoucnost a dnes ho má každý...
Tím se nezastávám plastových mezistěn, ale je to potřeba odzkoušet a pak dělat nějaký závěr a vyslovit ho na veřejnosti..
Toť můj názor
Krásné Vánoce!
Rámky vypadají velice pěkně, ale tak trochu přemýšlím, kam se poděla nějaká ekonomika, když do 2/3 Langstrothu a pěti nástavků
potřebuju jenom rámky za 2000,-Kč, to je asi o 1500 Kč víc oproti cca 30 rámkům ve dřevě do tří nástavků běžného úlu 39x24, pokud odečtu ještě něco na volně vystavené rámky, pak možná ještě víc.Na výšku a v ploše to asi nebude mít velký rozdíl, dnes jsem to tady
již jednou četl, nějak se mě ta světovost Langstrothu někam vytrácíSmile
Světovost langa je právě v tom, že do něho je spousta věcí z plastu - krmítka, mezistěny, rámečky. A nejen od Žáka, kdyby nebyly od něj u nás, jistě by MAtelovi dovezli z USA, ale proč to někomu u nás kazit. To je asi jejich úvaha.
Jinak by si vybírali nejméně ze dvou pevnostních provedení, několika barev - nechápu proč tam používají na rámky černý plast a všechny výšky.
Na 39*24 není nic. I když by člověk čekal že když tady máme jednotný svaz, racionalizační komisy atd, že by alespoň rámková krmítka byla.

Pokud si to bouchám sám, tak je mi jedno na jaký rozměr. Pokud chci nakupovat, tak na trhu je asi nejlevnější přířez - čepovaný právě do Langa - 10Kč.

Protože mě to zajímá, tak momentálně stloukám přířezy 39*24 - hofman, Optimal a Lang. Když má člověk ten rámek v ruce, tak je tam sice dřevo, ale domnívám se, že jeho výdrž a porovnání ceny za 10 let provozu dopadne jinak. Lang je prostě dvakrát silnější - dvakrát větší spotřeba dřeva, tedy i vyyší cena ale řekl bych dvakrát větší životnost.

Plast rámky nejsou o ekonomice ale o investici. Taky nebudu jako Nerad, který prostě vzal rovnou "vagon". Jednak mám ještě spousta přířezů, technologii na hodně volné stavby atd. A hlavně investovat do něčeho nevyzkoušeného, to raději pomalu. Ale právě jsem spočítal včelám peníze v plechovce a to půjde na tyto rámky.
Už když jsem je viděl prvně, tak jsem přemýšlel jestli moje cesta vysokého rámku není právě už slepou cestou - právě proto že je tam slabá horní a dolní loučka. A Nerad to v MV potvrzuje.

Možná nakonec budu mít plodiště z plastu a matka se z něho nehne právě proto, že ji bude připadat spojité.

A ekonomika je v tom, že z jednoho plástu vytočím jedno kilo medu a dá to i na dva co jsou v plodišti. Hned první rok.
Je to bezúdržbové a myslím, že pokud by se člověk zabýval odpadem, tak by se to dalo recyklovat - velký balík stejné hmoty.
To je právě otázka ekonomiky - životnost - pokud bude dvakrát větší jak dřeva, odečtu si zatavování mezistěn a jejich nákup, vosk jako odpad atd. To je zajímavé.

Zajímavé, že nikdo nepíše - ani Žák (je to celé ukázka perverzního marketingu - odstrašující příklad, ale přesto se to prodává, takže snad je to dobrý produktSmile ) jak se z toho dostává voští dolů - prý v USA to stahují špachtlí a vrací hned zpět. Pokud by to fungovalo takto, tak pak je naopak ekonomika velice dobrá. Když si spočtu svůj čas na veškeré ty věci kolem vosku.
Je to přesně jak říkáš KaJi, s tou špachtlí mám tento pokus již zasebou a mohu potvrdit, že to v mém případě funguje. Prostě vezmu rámek špachtli seříznu,vložím zpět do včelstva a mám hotovo. Vosk jenom roztavím a je to. Další pravdu máš s ekonomikou, stačí aby včelky zanesly jenom jednou mezistěnu medem a máte jí doma... Další plus je vosk, který prodáte. Též jsem lamentoval zda mezistěny zakoupit nebo ne a nyní v mém případě vidím že to byla dobrá investice sic z počátku větší, ale jak se říká peníze dělají peníze.. Mimochodem já to pro peníze nedělám!!!! Včeličky u mě fungují jako psicholog, je to můj balzám na dušiSmile
Pokud jsou plastové rámky vcelku i s plastovou mezistěnou kde bude trubčina?Jsou i stavební plastové rámky?Táhnou včely na plastové mezistěně i trubčí buňky?Má někdo zkušenosti ? Pro chov matek a částečně jako protirojové opatření potřebuji i trubce.Smile
Jsou dvě možnosti, jedna je ta že vyříznu plastovou mezistěnu a rámeček zústane,ne bo vložit rámeček dřevěný. Já používám tu první variantu.
Tímto způsobem natírám plastové rámky já, to zasílám jen pro inspiraci.

Pěkný den, předcházející příspěvek mne donutil k pousmání, tedy konkrétně "zdrsnění" plastu. Přítel asi ještě neviděl lézt včelu po skle? Mám celoplast rámky od r. 2009. Po vylepšení formy (II. generace) k nim nemám záporných připomínek. Jedenkrát se natřou voskem, odstranění staré souše se provádí špachtlí v potřebné ploše. Takže pokud je "černý" uprostřed, oškrábnu jen prostředek a kraje nechám vystavěné. I po odškrábnutí zbyde vosk na MS, takže nemusím již znovu natírat. Tedy jen poprvé dáte čistý vosk na nátěr a pak už nikdy nenatíráte - nepřidáváte cizí vosk do včelstva. Rovněž se mi potvrdila slova př. Nerada o tom, že M nevnímá mezery mezi nástavky a klidně nad svůj plodový nástavek naklade do horního rámku jen 1 spodní řadu uprostřed cca 20 vajíčky. Tedy vnímá úl jako 1 prostor. Rámky jsem přidal i mezi klasické, byly bez problému vystavěny. Při vyjmutí jednoho rámku díky drážce v bočnici jedete jako po ložiscích, absolutně nepoškodíte včely. Pokud potřebujete zdezinfikovat, rámek seškrábnete od vosku a dáte do roztoku Sava+louhu, zbytky vosku po pár hodinách se odstraní (vyzkoušeno a viděno Dr. Žáka)- tedy možno officiálně i u moru jako ostatní plasty. Převaření rámek nevydrží. O pohodě vytáčení panenských plástů nemluvím. Zatím jenom spokojenost, ale druhá sezóna ještě není mnoho.
Fotky na http://www.facebook.com/home.php#!/album...0844088388
Pěkný fotky, ta černá strečka, to asi budu muset vyzkoušet za rok na jaře. Na jednom stanovišti se mi do úlů pustlia asi žlůva. Takže jsem si řekl, že bych to místo síta mohl omotat černou strečkou, dát tam svisle laťky aby to mohlo větrat a na jaře by měl být rozvoj jako hromSmile

Jaké s ní byly zkušenosti?

A do toho plastu jdu. Smile
Jne mi není jasné proč všichni odvíčkovávají rámky vodorovně, nebo-li na šířku?
Strečku jsem měl vloni 1.rok, podle mne pomohla, ale na "jasné" a prokazatelné závěry je brzo. Hlavně ji dát až bude jasné, že už nepřijdou velké mrazy, jakoby s podněcováním (voda, roztok).
Výše někdo zmínil, že př. Nerad koupil kvanta rámků - ano, při 1000ks ušetříte nějaké 4 Kč/ks nebo kolik to bylo, to jsou 4tis. Také byla řeč o návratnosti-ekonomice. Největší úspora je časová, když vezmete stloukání rámků, vyvařování, drátkování, napínání, nákup mezistěn, zatavování..... Samozřejmě životnost můžeme posoudit až po několika letech. Jako stavební nepoužívám vyřezání plastových, ale mám dřevěné Hof rámky, které normálně á2 dám do plodištních N.
Když jsem byl vloni v Ostravě na výstavě, tak jsem odjížděl málem s pláčem. Když jsem viděl ubohou expozici Dr. Žáka, litoval jsem plastové rámky, které si to opravdu nezaslouží. Bez fotodokumentace, bez vystavěného rámku, plného rámku, kdyby řekl půl slova, vše bych mu dodal. Jen čirý plast a jeden našmudlaný voskem. Říkal jsem si, že kdo tento "stánek" uvidí, určitě nebude chtít mít s plasty co dočinění. Styděl jsem se, a to jsem tam byl jako návštěvník. Lépe žádná expozice, než takováto.
Odvíčkovací stojan mám na rámky jako v N, na kraji nasadím vidličku a jedu po délce až ke konci jedním tahem (někdy až 2), na 2 a půl šíře vidličky je odvíčkováno. Nevím jak jste to myslel - polohu rámku nebo pohyb vidličky vzhůru??
Roztavil jsem vosk ve smaltovaném kastrůlku a natřel pár mezistěn štětcem. Po zvážení mi vyšlo 60 - 90 gramů na rámeček. Váleček bude zřejmě úspornější. Pan Žák píše že je nutné zachovat reliéf buněk, což problém není, ale někde mi zůstala dna buněk nenatřená. Dostaví si to včely samy a matka zaklade, nebo to musím opravit?
Referenční URL's