Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Plastové rámky
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
cca před týdnem jsem dával do úlu nové rámky na výstavbu. do slabších jsem dal klasiku po třech a do nejsilnějších včel jsem vrazil 4 plasty. Výsledek, slabé včely měli zastavěno a zakladeno (v jednom případě byl jeden nedostavěný), plastové sice byli ve výstavbě, ale ani jeden nebyl dokončený a prakticky nepoužité

silné včely - 2 nástavky co fungují jako plodiště a 1 jako medník (dával jsem samozřejmě do plodiště - 3 dolů a 1 na horní)
ostatní jsou 1 nástavek plodiště a 1 medník

co jsem udělal špatně? dík
Příště zkus dát do každého plast i mezistěny. Pak se uvidí.
Ono je to asi i o vrstvě vosku - pokud je pravda že si z mezistěny odebírají a vytahují základy buněk.
(28.04.2014 21:10)Kohout napsal(a): [ -> ]Příště zkus dát do každého plast i mezistěny. Pak se uvidí.

možná jsem to špatně napsal ale je to plastový rámek s plastovou mezistěnou (tak špatně na tom nejsem abych tam dával jen prázdný rámek bez výplně) - nebo to mám dávat ještě na ten výlisek další mezistěnu??? nebo jak to bylo myšleno?

používám tohle s tím že to je natřené vrstvou vosku
Možná jsem to špatně napsal. Myšleno do jednoho úlu rámky z plastu i s mezistěnou.

Pak by se vidělo.
A ještě to prostřídat, aby se eliminoval vliv umístění.

Mně vyšlo že se rozhodli dřív stavět na plastu - tedy vůbec na něm stavět.

Letos je zajímavé sledovat jak naprosto ignorují boky ze dřeva + vosku a prostě jedou nahoru v plastu.
Uprostřed mám 5-6 plalstu, jak kde.

To podle mě není tím, že je to plast, ale je to "souvisklá" plocha bez dřeva navíc snad i zateplená bočními loučkami. A navíc je to střed v nezateplených úlech, tedy boční uličky nechávají jako izolaci a ke všemu což mě překvapuje trubčinu mrskají mezi - plast - tekže při rozebrání mám "zadarmo" přehled o napadení. Ani trubčina je zatím nepřinutila jít zatopit v bočních uličkách. Smile
Mám stejnou zkušenost s tím, že staví trubčinu mezi rámky, přisuzoval jsem to tomu, že jsem dal stavební rámky na kraj (začátečnická nerozvážnost). Výhoda je, že plastový rámek je tak tuhý, že rozebrat to jde a nehrozí utržení ani deformace horní loučky.
Mě letos na plastu krásně staví celé nástavky, ani není nutno převěšovat krajní rámky doprostřed. Je to dáno snůškou. Jen jsem zvědav, jestli se včely ve stavbě zaseknou až o slunovratu. Pokud ano, mohly by o 3 týdny déle stavět Wink
(29.04.2014 12:28)Ivík napsal(a): [ -> ]Mě letos na plastu krásně staví celé nástavky, ani není nutno převěšovat krajní rámky doprostřed. Je to dáno snůškou. Jen jsem zvědav, jestli se včely ve stavbě zaseknou až o slunovratu. Pokud ano, mohly by o 3 týdny déle stavět Wink

a jak silně to pls natíráš? ptám se kvuli tomu jak tu někdo psal že potřebují silnější nátěr ..

děkuji
Jak mi radil pan Žák, jen ovoním hrany buněk a kraje mezistěn, vosk na většině mezistěny skoro nejde vidět. Dělám to válečkem 12cm. Na jedno stranu mezistěny namočím 1krát polovinu válečku. Podle mě je stavba spíše o snůšce než o síle nátěru.
Také jsem letos dával poprvé plastové rámky, mám dvoje. Už dva roky mi doma ležely plastové mezistěny v rámcích s novo rámky a letos jsem na zkoušku objednal plastové černé od p. Žáka. Plastové mezistěny v novo jsem nenatíral, od p. Žáka ano, ale jen jsem lízl štětcem hrany. Moje dnešní kontrola ukázala, že včelky staví na obou variantách, záleží jen na snůšce a síle včelstva. Paradoxně jsou již úplně vystavené ty nenatřené, ale je to silnější včelstvo Wink
Pro Orxiona - staví i po slunovratu - dokud je snůška. Mně za melecitozy (loni červenc, srpen) vystavěly rekorddní počet nástavků, nyní to jdu vyřezávat a bych jim to dal nazpátek opět k vystavění. Pokud se krmí už v srpnu, klidně i někde po straně založenou MS postaví.
včera se jedny vyrojili a tak jsem je chytl, a dneska vrazil do úlu jehož obyvatelky přes zimu záhadně zmizely .. s tím že je hodlám krmit a chci je jen na plastu, ať si zvyknou .. tak uvidíme jak to půjde, cukru je dost Smile
je fakt že na plastových rámkách jsou vajíčka fakt hůř vidět .. včera jsem se s babičkou chvílu dohadoval jestli tam jsou nebo ne .. nakonec jsem sáhl do kapsy pro telefon, vyfotil rámek, zvětšil to na displeji a .. babička je najednou viděla i bez telefonu Smile)))

plast
(ty šipky jsem udělal "post-mortum"

každopádně včelky staví a to je hlavní .. osobně doufám že na ně časem přejdu komplet Smile
Na bílém to asi opravdu bude špatně vidět, proto po přečtení vícero příspěvků jsem letos koupil prvních 50 černých od p.Žáka a vajíčka i larvičky jsou vidět perfektně.
Jak jsem včera zjistil, tak mé nedokonalé natírání štětcem včelkám vůbec nevadí, tam kde bylo vosku málo, tak i to jim stačilo a tam kde ho bylo víc, tak si ho odebrali a asi použili na začátek stavby.
Taky jsem zjistil že na jednom rámku jsem jednu stranu nenatřel, tak mi vznikl pokusný rámek. Zda i zde budou stavět. Zatím začali jen na malém kousku - asi mají dost příležitosti jinde, nebo se jim do toho na nenatřené straně nechce - uvidíme jak to bude dál, zda to budu muset dotřít, nebo to včelky zvládnou i bez nátěru.
a ty černé rámky máš na jaké míře? 39x24 jsem našel jen v bílé .. navíc je tam tepelné omezení na 70° .. pokud by někdo věděl o jiné barvě v dané rámkové míře a hlavně aby to snášelo aspoň 100°C (pro hromadné čištění) tak prosím dejte vědět.

dík
Tak ty černé má p.Žák jen na 2/3 Langa, pokud jde o klasiku, tak co vím, asi jsou zatím jen bílé, ale někde už jsem zahlídl i žluté a černé snad už taky někdo dělá. Zkus třeba - http://www.plastoveramky.cz/ zda nemají už i černé.
Kamarádovi jsem kupoval mezistěny bez výměny a zjistil, že je málo vosku a ceny jdou nahoru. Logicky, než abych dělal vosk za 120 do výkupu raději třeba i vyškrábu kilo melecitozy.

Takže ceny stoupají a ještš budou stoupat. Slyšel jsem vloni že při vývozu je cena 8-10E za kilo. Takže to má ještě kam stoupat. Nemám v ruce účtenku, ale když si vezmu že za vydrátkovaný rámeček tam chtěli asi 15Kč a kilo MS je snad u 250 za kilo, tak bych dneska asi váhal coby začínající bez vosku jít do dřeva a vosku. Pokud bych si to neměl vyrábět a nakupoval rámečky.



A první vyrojené včelstvo - viděl jsem prvně matečníky na plastu.
A asi je to jiného vlákna, toto byl odněkud kdysi (asi 3 roky zpět) přiletivší roj a dostal plast aby se ukázal jak a co. Tedy tehdy plast, i když ten roj mě zajímal taky, jak a co mají lidi doma.
Takže si opět potvrzuji, je to o genech. Místa měl dost, ale na rozdíl od jiných se prostě zasekl a letěl.
U ostatních zatím OK,ale už jsem viděl jedny zakladené misky.
tak první usazený roj na plastu se zabydlel myslím skvěle tak jsem dneska usadil druhý do plastu Smile
(20.05.2014 9:39)Orxion napsal(a): [ -> ]tak první usazený roj na plastu se zabydlel myslím skvěle tak jsem dneska usadil druhý do plastu Smile

Ahoj, a kdes nakupoval ramky? a barva? dekuju! Ja pouzivam bile a taky se jim dari skvele, jenze tam, kde jsem nakupoval, docela neslusne podrazili Sad
Dekuju za info!
Honza
Referenční URL's