Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Plastové rámky
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Hezky den,
Nezkousel nekdo plastove ramky jen kusem vosku studeneho navoskovat, jako treba lyze? K ovoneni a ovoskovani hran bunek by to stacit melo, a odpadlo by pracne natirani za tepla ...
Ale si pro vcelare vcelarici delsi dobu, kteri maji vosku dostatek, stary fritak a valecek to tak pracne neni ... pro me s plechovkou na varici (jeste pozor abych to neprepalil), stetcem docela bylo, navic misty vosku hodne, misty vysledek asi stejne jako pri voskovani.
Na dalsich ramcich se to chystam zkusit, jen bych nerad sel do predem odzkousene slepe ulicky.
Tak to jsem nezkoušel, ale to natírání štětcem z hrnce na vařiči mám nedávno za sebou a i přes obavu jak to včely vezmou, tak pohoda. Kde toho bylo málo, tam si nějak poradily a kde bylo moc, tak tam to odebraly. Teď na vystavěné rámky radost pohledět. Pomalu se chystám na další nákup těchto rámků - můj cíl - v plodišti 6 plastových vedle sebe ve všech nástavcích a vedle vždy 2 + 2 stavební, v medníku pak kombinace jak to bude vycházet.
A proc plast prednostne do plodiste? Obmena dila? Moje myslenkove pochody se ubiraly smerem plast prednostne na med (snadnejsi vytoceni bez lamani), ale asi to plodiste je rozumnejsi?
Do plodiště proto, že je tam víc buněk, menší mezera mezi buňkama v jednotlivých rámcích - horní a dolní loučka dohromady jen cca 6 mm a v zimě by měli mít menší problém s přechodem z nástavku do nástavku.
Prostě u originálních rámků je to mezi nástavky cca - horní loučka rámku, včelí mezera, dolní loučka - 19 + 9 + 10 = 38 mm,
u plastu pak cca 3 + 9 + 2 = 14 mm.
Když si projdeš tohle vlákno, tak už to tu je psaný - KaJi o tom psal, třeba příspěvek 72 tady.
Přesně tak, letos jsem s nimi v plodišti ze dvou 39x24 začal. Nyní mám dvojici uprostřed nástavků nad sebou a mohu konstatovat, že letos poprvé nemají matky problém se přesouvat mezi nástavky (když narazí na plastové tak je to nutí prolézt nahoru resp. dolu a tam zjistí, že mají pokračování plodu hned vedle a přelezou).
A navíc jako sekundární efekt toho, že se jim vlastně dostalo dosažitelného většího plodiště, nemají rojovou náladu - pořád mají místa pro plod dost.
Ale může to být i letošním zvláštním rokem. Subjektivně ale plástové rámky v plodišti nad sebou beru jako velmi přínosné jak z hlediska rychlého rozvoje tak jako protirojové opatření a budu pokračovat ve vytváření plastového jádra.
Tak po mém dvouletém testovaní bílých plastových rámků nevím co dál. Mám včelstva, která na nich staví nádherně a mám včelstva, která na tom staví neuvěřitelný zrůdnosti. Zkoušel jsem jim dávat i velmi silné vrstvy vosku, ale stejně to některé neumějí. Těšil jsem se na roje, které jak jsem doufal to dají levou zadní, a prd. Dva dnes musím přenést na klasiku nebo budu jak brtník.
Ale proč? Mělký reliéf buněk? Vlastnost včelstva? Velká rámková míra? Neuvěřitelně si to komplikuju. Alespoň jsem kvůli tomu přešel na hofmany, což jsem rád.
mám to dost podobný......má to sice spoustu výhod, dobře se s tim dělá, usnadní to práci.....ale některý včelstva na tom moc stavět nechtějí.....trvá jim to......
A ta cena-UFFF nee,děkuji pěkně.Zlaté mnou vyráběné lipové rámky Hofman. Radši si ani nebudu počítat kolik by taková plastová výstroj stála na nějakých 200 sestav s nízkým nástavkem.SurprisedSurprisedSurprised
Cenu akceptuji. Mezistěny taky musím kupovat, drátkovaní a stloukání zabírá hodně času co chci věnovat jiným koníčkům a rodině... Možná je zakopaný pes ve velké rámkové míře. Holky začnou stavět hezky, ale než dojedou dolu je z toho prasárna. Jak jsi na tom Ty Kaji?
Mám rámky od p. Žáka. Kam jsem dal stavební rámek, tam je vše OK. Kde jsem zkoušel jen plastové rámky, tak na jednom rámku postavily i trubčinu. Přidal jsem jim stavební rámek a daly pokoj a staví vzornou dělničinu. U roje mám jen 3x mezistěnu na dva nástavky a zbytek je stavební rámek.
Nátěr provádíš jak? Já to zkoušel válečkem, slabě, silně, zkoušel jsem i napodobit mezistěnu a tak jsem rámky poléval voskem z naběračky. Nyní to budu zkoušet dávat jen těm včelstvům, které to staví dobře. Samozřejmě jsem to zkoušel i zebrovat do klasiky včetně mezi zavíčkované plásty, aby nevytahovaly protější.



Rámky mám taky od Žáka.
ahoj,
ja to natiram stetcem hlavne pri horni loucce, rozehrate v hrnku a pak cik cak po cele plose. Stavi mi na tom hezky... pravda je, ze nektera vcelstava to nechteji dotahovat az dolu ke spodni loucce, ale to vyresim, takovy ramek setru spachtli a vratim jim ho zpatky Smile
Honza

[Obrázky: DSCN6293_copy_II.jpg]
Zkus jiného výrobce, jestli na 39/24 existuje. U Žákových mezistěn jsem takové problémy nikdy neměl.
PS: Natírám i okraje mezistěny, na což upozorňoval před léty na LŠNV Nerad.
myslim ze by jiny vyrobce existovat mel a v prodeji by mely byt i ramky barvy klasicke mezisteny, nedavno jsem se tu na to dotazoval, ale zatim bez odezvy.
Honza
http://plastoveramky.cz/ramky.html
Já sebral manželce starý friťák na 1L oleje. Nastavím si potřebnou teplotu a dělám válečkem U stěn to projedu malým štětečkem. Problém je, že staví vše, protože nemám ani jednu souš. Když klesne teplota, tak stavbu přeruší, ale při oteplení nepokračují na druhé straně, ale vytahujou ty rozestavěné do délky, až zasahují do druhého plastového rámečku. Kde mají plod, tak je to krásně jak když střelí, ale věnec nad plodem je někdy až cca. 1cm přes. Prostě zakřivené boule.
Hezky Ti staví, rámky mám stejné. Už jsi jim obnovoval dílo,stavěly pak opět ukázkově?
Tomaso, jen narazove jsem top serizl spachtli, velmi opatrne, vystavely to opet bez problemu, ale myslim, ze si obcas delaji co chteji Smile, prijed se podivat, kouknes se na real Wink Myslim, ze neni treba hazet flintu do zita a nechat to vazne na vcelkach. To, ze to nekdy stavi, jak se jim libi a ne podle "pravidel a smernic EU" jak s oblibou rikam, je dano tim, ze jsou to velmi inteligentni zive bytosti a moc dobre vi, proc to tak delaji. Zkusme to na nich vazne nechat. Divocina taky neni podle pravitka, ikdyz to nekdy tak doslova vypada a clovek zasne, jak je tohle vubec mozny!! Wink
Honza
Ted mi vrta hlavou...Honzo,ten Tvuj odkaz na ty stranky,kde maji i zlute. Ja kdyz v Jestedu kupoval ty bile,tak jsem myslel,ze jsou od Zaka. Mas jeho stranky? Jinak par zlutych mi tenkrat v Jestedu dali gratis,pac byly kratsi horni loucky a cela serie byla na vyhozeni.
Tomaso, myslim ze pan Zak nedela 39x24 cm Sad
Trochu se Vám do toho přimíchám.
Stránky p.Žáka jsou : http://www.vcelarstvizak.ic.cz/ a on dělá jen 2/3 langa buď v bílé nebo černé barvě.

Podle mých zkušeností z letoška, kdy jeho rámky používám je včely berou docela v pohodě, natírám je štetcem - píši o pár příspěvků výše a pokud je snůška tak staví v pohodě. Nejvíc se mi osvědčilo je dávat vždy mezi již vystavěné souše a po jejich vystavění a alespoň částečném zavíčkování je zase třeba nazebrovat, aby je holky zbytečně nevytahovali.
Referenční URL's