Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Plastové rámky
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Ja nemyslim, ja jsem o tom presvedcenej.
Prikladam dokladove fotografie. Taky se s tim nijak nemazu, potru to rozehratym voskem a ted jsem vyzkousel tu namaceci lazen.
Pokud chces, muzes se klidne prijet podivat, rad Ti to ukazu v realu.
Honza

[Obrázky: DSCN6293_copy_II.jpg] [Obrázky: DSCN1285_copy.jpg]

Tady jsem udelal male album osmi fotografii, abych to dal trosku dohromady, vsimnete si posledni fotky, nevim, co je primelo na tom stavet tak, jak stavely Sad
http://janveber.zonerama.com/Album/353576
Já jsem vzal dva na zkoušku a dal je do plodiště.Trvalo jim to slušně dlouho než to postavili a začali do toho něco dávat.Natřeno válečkem.Teď už jsou oba zaplodované tak jak to má být.Objednal jsem včera dalších pět.Je fakt že klasickou mezistěnu by měli postavenou dvakrát tak rychle.Může to být ale i tou zatím slabou snůškou s přestávkami.Před týdnem vše v pohodě a teď váha stojí.Včera jsem odtočil tři včelstva a musel toho nechat jak slídí a dotírají.Už aby rozkvetla lípa.
Takže pomalu to budu s tím plastem zkoušet.Ještě bych vás chtěl požádat o obrázek toho "správného" válečku kterej je na to vhodnej.Já to udělal tím molitanem a to prostě nejde.
Ještě nevčelařím ani celý rok a již jsem jich objednal 250. Ze dvou nástavků Langa, na kterých přezimovaly jsou za letošní jaro na sedmi. Válečkuji molitanovým šířka 10 cm a podle mě to jde dobře, ale voskem nešetřím. Jediná nevýhoda - je to poněkud drazší.
Je to o investice, tak ji nemusím pořídit najednou. Taky to co mám na 2/3 pomalu převádáím na plast a to tak že v "plastovém" standardním nástavku je 6 plastových. Takže dokupuji jen plast, co rok to něco málo. Navíc na 2/3Langu je to vidět na rozvoji. Srovnatelný nebo snad i lepší jak na vysokém rámku.

Moje investování je poměrně jednoduché, počkám až je zřejmé kolik bude dotace 1D a objednám si to co se rozhodnu. Teoreticky bycjh mohl každý rok koupit včelstvu skoro 4 rámky.
Když si vezmu kolik stojí MS tak s emi to vyplatí. A pokud z toho pak někdy vytočím a vyškrábu melecitozu, tak se rámeček bohatě zaplatil i kdyby z něj bylo jen 1/2kila.
Jediný co mě na tom mrzí, že nemohu diskutovat ve vláknech o sponkovačkách, tloušťkách louček, zatavování nebo se vyjadřovat jestli je lepší lipové či topolové dřevoBig Grin

Tak si aspoň stloukám konstrukce pro nassenheidery a stavební...
Váleček používám nylonový, šířka myslím 10cm.
No je pravda, že ten molitanový váleček moc nevydrží výrobce asi nepočítá že se bude namáčet do horkého vosku a více na něj tlačit.
Letos jsem zkoušel ty řecké rámky a spokojenost. Oproti těm Žàkovým jsou trochu hůře zpracovány, ale nemají ty pitomé zámky tak se mohou kombinovat s klasickými.
Jak cejchujete plastové rámky ? Napadlo mne zahřát cejch ve vařící vodě ale než to zkusím, raději se zeptám.
tak cejchovani plastovych ramku jsem jeste nezkousel, nekdy je popisuju popisovacem na CD cerne barvy..
Honza
nekdy je popisuju popisovacem na CD cerne barvy - já mám rámky černé Smile Pálení cejchu bych se bál. Moc smradu.
Maci, no ja holt bily.. Big Grin
Paleni bych se taky bal, ale pokud by se tim nekdo zabejval nejak "technicky zdatneji"... mozna by to za zvazeni stalo. U nas moc vcelaru na "plastu" nechova, nasel bych ramky brzy, ale pokud by to nekdo vyvezl dal, jsou samozrejme v pr+++...
Honza
Takže cejch nahřátý ve vařící vodě nenechá na rámku ani stopu. Tudy cesta nevede. A s rozžhaveným cejchem do plastu nepudu...

Dnes poprvé jsem musel ocenit, jak krásně jsou na černém rámku vidět vajíčka. To je fakt paráda. V minulosti jsem si už kolikrát zbytečně dělal starosti protože jsem vajíčka prostě přehlédl. Tak s tím je konec. A překvapilo mne, že matka souvisle zakladla velkou plochu ještě nedostavěných buněk. Podle rad z tohoto vlákna jsem voskem jen líznul okraje reliéfu. Takže vajíčka klidně nakladla na plast. Pokud se někdo zdráhá přelarvovat na sucho, tohle je důkaz že to není problém.
Dámy a pánové pohlédněte vlevo na mou fotografii. Co vidíte? Já Vám napovím, hrdého uživatele plastových rámků Smile. 18.6. zakoupeny a hned po ovoskování vloženy rámky do oddělků a rojů v počtu zhruba 30ti ks. Shrnu mé poznatky. U oddělků vystavěno a zakladeno (přikrmováno) od kraje ke kraji, bez jakýchkoliv vad (z pohledu včelaře). Ještě více mě potěšil test s rojem. Nastavil jsem nad roj celý nástavek bez převěšování plodu a prozebroval ho 3 dřevěnými rámky s mezistěnou (pro jistotu). Výsledkem bylo, že za těch 7 dní započaly stavbu na 4 plastových mezi dvěma klasickýma mezistěnama, kterých se vůbec nedotkly. Do plastů již ukládají sladinu a pomalu vytahují buňky. Na obrázku očíslované rámky 1,2,3,4. Dále přikládám foto původních rámků I. generace a to co na tom stavěly. Nedivte se velké vrstvě vosku, ke konci testování už jsem zkoušel kde co, i vytvoření iluze klasické mezistěny poléváním.

[Obrázky: image.jpg] [Obrázky: image.jpg] [Obrázky: image.jpg] [Obrázky: image.jpg] [Obrázky: image.jpg] [Obrázky: image.jpg]
nejsem fandou celoplastových rámku ale ta matka je krásná Smile
To co stavěly na těch polejvaných rámcích mne moc nepřekvapilo, tam je toho vosku tolik, že se neměli čeho chytit - ty základy buňěk byly úplně zalitý.
Samozřejmě jsem v prvopočátcích natíral jako každý nylonovým válečkem, nemám vosku na rozdávání. Dělá to ta mělká buňka.
(24.06.2014 13:11)Stanislav Vorel napsal(a): [ -> ]To co stavěly na těch polejvaných rámcích mne moc nepřekvapilo, tam je toho vosku tolik, že se neměli čeho chytit - ty základy buňěk byly úplně zalitý.

Naprosto souhlasim, vrstva je tam obrovska Sad
Honza
Ma niekto skusenosti s tymito ramikmi:

http://www.apinovo-vcely.cz/kategorie/ramky-easy-click/
S rámkami mám ty nejlepší zkušenosti, sice Lang 2/3 - ale princip je stejný, neuvěřitelná úspora času při sestavování proti "klasice".
(02.07.2014 12:02)miooo napsal(a): [ -> ]Ma niekto skusenosti s tymito ramikmi:
http://www.apinovo-vcely.cz/kategorie/ramky-easy-click/

To jsou normální rámky jen s plastovými bočnicemi. Mají také nějco jako zámek obdoba toho co používá pan Žák, aby nedošlo k slepení propolysem, ale bohužel ten zámek mají opačně než pan Žák, takže škoda. Kdyby to šlo kombinovat s Žákovými plastovými rámky tak by to bylo super, bohužel nejde. Proto radší zůstanu u klasiky, tedy kombinaci normálních dřevěných rámků bez zámku a plastových rámků z Řecka.
Referenční URL's