Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Plastové rámky
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Podla toho obrazku mi ta horna lucka pripada od spodu ako keby bola zaoblena...ci zle vidim?
Miooo tady jde hlavně o ty plastové bočnice, horní loučku si můžeš volit, pokud vím tak se dodává buď klasická, nebo půlena (mezistěna se upevňuje do rozštěpu), nebo s břitem pro volnou stavbu.
Krasne odpoledne vsem na vcelarskem foru,
tak jsem v jednom oddelku, ktery je ted na deviti ramcich, udelal maly pokus a byl jsem velmi mile prekvapen. Mezi vystavene plastove ramky jsem vlozil jeden dreveny stavebni ramek, na horni loucce jen trosku potazeny voskem.
Vysledek vidite sami na prilozene fotce.
Honza

[Obrázky: DSCN7143_copy_II.jpg]
My výrobci mezistěn rozhodně protestujeme proti takovému vykořisťování včel.

Včely jsou na mezistěny zvyklé a takovým jejich přetěžováním můžete snadno dostat mor. Hlavně do neuteplených úlů.

Mezistěny jsou prostě dokopnalé.
Mel uz bys to prestat hulit Karle Big Grin!!
A nebo začít.
musim taky napsat můj nový poznatek s plastovými rámky......včera sem medoval a měl sem dost plástů zkrystalizovaných.........s klasickejch mezistěn sem to samozřejmě neodstal, ale k mému překvapení z plastových rámků vylítal i ten zkrystalizovaný med.......
Dokáže někdo "z patra" krátce napsat, jaké rozměry plastových rámků lze aktuálně na trhu koupit? (případně rozměry plastových mezistěn)
Zkoumám, jaké úly budu v zimě vyrábět a i dostupné rámky můžou být při rozhodování důležité.
Děkuji
Tak koupit už se dají všechny možné - projdi si vlákno, nebo se koukni po internetu - i v zahraničí. Ale rozhodovat se jen dle toho jaký plast je k dispozici mi přijde divný. Jask jsem koukal tak máš psáno že máš 39 x 24, tak třeba zůstaň u nich, ty seženeš taky.
Pokud máš na mysli celoplast (rámek i s mezistěnou) pak vím (rychle z hlavy) o následujících v ČR běžně nabízených rozměrech:
39x24
32x17
32x27,5
44,8x15,9
44,8x23,2
a řada dalších vesměs dovozových variant, v délkách zejména 44,8.
Prosím ostatní o doplnění.
Nemáš tam překlepy?
32x17? Možná myslíš Optimal 42x17
32x27,5? Třeboň 39x27,5
Samozřejmě, pardon, bůhví na co jsem myslel.
42x17 - OK
42x27,5 - OK
39x27,5 jsem v plastu ještě neviděl.
(30.09.2014 14:07)Stanislav Vorel napsal(a): [ -> ]Tak koupit už se dají všechny možné - projdi si vlákno, nebo se koukni po internetu - i v zahraničí. Ale rozhodovat se jen dle toho jaký plast je k dispozici mi přijde divný. Jask jsem koukal tak máš psáno že máš 39 x 24, tak třeba zůstaň u nich, ty seženeš taky.

Nebudu se rozhodovat "jen podle toho ..." Chci mít možnost plast vyzkoušet. Momentálně mám včelstva na 39x24 a 39x27,5 - pořizoval jsem je letos, rozměry jsou dané včelařem, který mi je daroval či prodal.
Jako rozumné mi připadá pořídit velké plodiště a k tomu nízké nástavky.
Optimal? Dadant? Eurodadadant? Něco jiného?
Proto chci vědět, na který rozměr výrobci nejvíc myslí.
Vyhledávání na internetu se mi v tomto směru moc nedaří, asi zadávám špatný výraz.
(06.07.2014 11:09)Honza Veber napsal(a): [ -> ]Krasne odpoledne vsem na vcelarskem foru,
tak jsem v jednom oddelku, ktery je ted na deviti ramcich, udelal maly pokus a byl jsem velmi mile prekvapen. Mezi vystavene plastove ramky jsem vlozil jeden dreveny stavebni ramek, na horni loucce jen trosku potazeny voskem.
Vysledek vidite sami na prilozene fotce.
Honza

[Obrázky: DSCN7143_copy_II.jpg]

Já si myslím, že si říkaly....konečně normální místo na stavění plástu Big Grin všimněte si otvorů v rozích kvůli průlezu
Jo u plastu si takovoudle mezeru neudělají.

Pokud to chceš vyzkoušet, tak zkus tu 39 x 24 - seženeš ji bez problému. Bohužel celoplast k tomuhle - třeba 39 x 15, nebo 39 x 17 asi neseženeš.

Jinak já mám letošní zkušenost s Žákovými 2/3 langy - 44,8 x 15,9 a dojem je ten, jak je již dříve zde zmiňováno, že těch pár mm plastu co je horní a dolní loučka jim moc nevadí - prakticky to berou jako velkou plochu - tedy něco jako varianta Dadantu. Zatím jsem jich zkoušel cca 50 ks a chystám se během zimy objednat a natřít voskem dalších minimálně 50 ks.
Chci zkoušet variantu 5 - 6 ks plastu v plodišti vedle sebe a na krajích rámky buď se šikmo uřízlou mezistěnou, nebo jen s horním proužkem - ať si tam postaví co budou chtít.
Jestli bude víc financí, tak to tak budu dělat všude - prostě jednotnej systém v celém úlu.
Testoval jsem letos umělohmotné 39x24 s vytaženými buňkami a pokud byly natřené trochou vosku, tak v první části sezony nebyl rozdíl mezi plastem a mezistěnami. Loni a letos v srpnu jsem přidával plast do oddělků, ale to už se jim nelíbilo a odmítaly na nich stavět (max. seškrabaly vosk a udělaly si spojovací můstky), takže jsem je musel vyndat a dát dřevěné rámky. Na jaře jsem zkoušel dávat rámky nenatřené, ale to mi kromě 1 včelstva ostatní ignorovala a raději nestavěla i když jsem je nazebroval mezi plod.
Pro ty, co se rádi hrabou ve včelách je nevýhoda, že si včely plásty spojí voskovými můstky do jednoho souvislého plástu od shora až dolů a při sundávání nástavků to jde ztuha (to samé v medníkuSmile. Navíc se často vytahují záslepky dutin bočních louček, které jsou jen zacvaklé. Při odvíčkování panenských plástů při vysoké venkovní teplotě není pevné spojení vosku a plastu a občas se pěkný kus plástu sloupne až na plast, ale do příště to holky bez problémů opraví. Jako u klasických Hoffmanů se postupně zanáší boční část louček a rámky rostou do šířky, tohle má lépe vyřešené Žák.
Pokud se podaří vyladit uchycení záslepek, aby se nevytahovaly, tak je to lepší, než ztrácet čas kompletováním dřevěných rámků a zatavováním mezistěn. Otázkou zůstává životnost a u rámků s vytaženými buňkami i kvalita vyčištění jejich den při odstraňování starého díla a tím i kumulace choroboplodných zárodků. Má s tím už někdo zkušenosti? Nezůstávají kousky košilek na dně buněk?
Letos není rok pro porovnávání, nestavěly chvílemi ani na vosku z víček
Jak se řekne "plastový rámek" v němčině a angličtině?
(02.10.2014 12:23)vocho67 napsal(a): [ -> ]Jak se řekne "plastový rámek" v němčině a angličtině?

Mělo by to být takto:

Německy: Kunstoffrämchen
Anglicky: plastic frame

lumat

(02.10.2014 13:34)lumat napsal(a): [ -> ]
(02.10.2014 12:23)vocho67 napsal(a): [ -> ]Jak se řekne "plastový rámek" v němčině a angličtině?

Mělo by to být takto:

Německy: Kunstoffrämchen
Anglicky: plastic frame

lumat


Ještě doplňuji a doporučuji:

Ve Včelařství č. 9/2013 vyšel jako příloha obsáhlý "Malý výkladový slovník včelařský" - česko-německý a česko-anglický.

lumat
Referenční URL's