Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Plastové rámky
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
(09.11.2014 1:26)Gustav napsal(a): [ -> ]v těch plastových musí včely dodat téměř sto procent nového vlastního vosku, kdežo na klasických ve značné míře využijí vosk z mezistěny.

Když plastovou mezistěnu natřeš dostatečným množství vosku, staví stejně rychle jako na voskové mezistěně.

(09.11.2014 1:26)Gustav napsal(a): [ -> ]V zakladení matkou nevidím žádný rozdíl,

To mohu potvrdit.
Ale byl to správný nadhoz, přátelé.

Mně se jedny včely na plastu málem vyrojily, ale to jsem dělal pokus, kam až na plastu vyjedou.
Takže to jako problém trochu vidím.

Myslel jsem, že si případně narazí matečníky na boční volné stavbě, ale vzhledem k divnému roku jely prostředkem, boční dřevo moc nebrali za své a matečníky se tam opravdu blbě hledají. To abych si tam dával stavební doprostřed a nahoru aby byl po ruce.

A co u vás?



(09.11.2014 1:26)Gustav napsal(a): [ -> ]Osobní letošní zkušenost - koupil jsem dvě stovky dvacetčtyřek a dával jsem obojí - plastové i klasické. V tomto srovnání ve stavbě se mi lépe jeví klasické, ale je to logické, v těch plastových musí včely dodat téměř sto procent nového vlastního vosku, kdežo na klasických ve značné míře využijí vosk z mezistěny. V zakladení matkou nevidím žádný rozdíl, pořídil jsem si je s cílem rozšířit je jen pro medníky, abych urychlil vytáčení - lze ihned točit rychle bez poškození díla.

Letošní rok byl divný, včely měly málo svého vosku a tam kde mi stavěly dokonce okousávaly MS v místech kde nestavěly, takže se to mohlo projevit.

Mluvím o situaci na volné stavbě a klasice MS. Mně stavěly vlastně jen když byla krátkodobě snůška anebo tam kde musely = měly díru v díle.
(09.11.2014 10:59)KaJi napsal(a): [ -> ]A co u vás?

Já začal s platovýma rámkama experimentovat teprve letos a dával jsem je jen oddělkům, takže se mne zeptej nejdřív za rok.
(08.11.2014 13:09)Mlha napsal(a): [ -> ]... mi nevyhovují ty zámky pana Žáka, kvůli kterým se nedají kombinovat plastové a klasické rámky.

Ale zase když vyvstane situace kdy je potřeba nahlédnout, jsou ty zámky super. Rámky se vytahují jak z kartotéky a ještě líp se vrací zpět.

Těch Váhalovo nástavků mám 40 a jsou to nejblbější nástavky co mám. Rámky do nich dostanu kladívkem, krmítka od Matelů nebo z NOVO ani palicí.
Pak mi vadily mělké úchopy. Do smrti budu velebit KaJiho za vynález úlů z palet.
Rámky se vytahují jak z kartotéky - no jo, ale kontrolovat 3 nástavky x počet úlů?
Já do plodiště koukám většinou jenom jednou, na jaře. Listuju v kartotéce jen dokud nenarazím na zaplodovaný plást.
Já mám u dřevěných hofmanů problém, že když je zatloukám Smile zpátky, tak vyskočí do boku a musím to páčit ven a tlačit znova. Když je nejhůř, tak dokonce to čistím od propolisu. Smile

Proto mám u medníkových L1/2 - žádné hofmany a mezerníky a za bé boční loučku palec širokou.

To vidím právě za chybu, když někdo evropizoval Langa tak místo tlouštky stěny z 3/4 na coul měl jít na 22mm a zbytek dát do boční loučky rámkuSmile

A proto jsem hrozně rád, že má Žák ty zámky, jde to zpátky tak že to nevyskočí do boku a očistí propolis.
Dobrý den můžete mi ještě někkdo prosím poradit proč když sháním plastový rámek 39x24 mi prodejci asi nechtějí odpovědět na dotaz jestli jejich rámky mají atest nebo certifikát na rámky že mohou přijít do styku s potravinami že jsou nezávadné .U pana žáka takový atest je ,ale na rámkovou míru 39x24 jsem nic nenašel (není nic) a prodejci na tento dotaz vůbec nereagují zatím bez odpovědi.Nemáte někdo s tímto nějaké zkušenosti proč nebo jaký důvod nebo původ rámků jim v tom brání .Budu velice rád pokud někdo má s tímto už nějakou zkušenost velice děkuji
Mně ho nikdo nedal ani na dřevěné.
Nemluvě o izolacích a mřížkách do ůludo úlu. Smile

Možná nechtějí protože nemají, jako s medem.
(21.11.2014 23:21)Kohout napsal(a): [ -> ]Mně ho nikdo nedal ani na dřevěné.

Otázka by byla, co se může uvolňovat ze dřeva a co z plastu. Dodgy
co se může uvolňovat ze dřeva - třeba spory včelího moru. Obecně jsou v tomto plasty odolnější. Tohle strašení je opravdu k smíchu. V čem máte zabalené potraviny? Třeba těstoviny. Průhledný plastový obal s natisknutým logem výrobce. I obyčejné bonbóny jsou jen v plastovém obalu, nebo jednotlivě balené do plastu. Minerální, nebo balenou vodu kupujete taky v plastu a dnes už i pivo. Některé konzervy jsou zevnitř potaženy plastem, že nejdou ohřát přímo v konzervě na čundru. Na závěr jen takovou otázku. Na čem píšete na počítači? Neuvolňuje je se z plastové klávesnice něco škodlivého?

edit: i to psaní obyčejnou propiskou může být problém, v autě je skoro vše z plastů, ovladače na televizi, video apod. plastové rukojeti nožů, plastová prkénka, plastové trubky vodovodního potrubí, rychlovarná konvice je taky z plastu, žehlička se taky netváří, že je bez plastu, povrch v lednici a mrazáku je z plastu a v nich skladujete potraviny na volno, nebo je balíte do plastových sáčků? A tak můžeme pokračovat.

edit2: Doporučuje se výměna díla jednou za 3 roky. Dřevěné rámky se mění po kolika letech?
Ono je to spíše o náboženství než o faktech, podobně jako GMO a další
(23.11.2014 11:28)maci01 napsal(a): [ -> ]co se může uvolňovat ze dřeva - třeba spory včelího moru. Obecně jsou v tomto plasty odolnější. Tohle strašení je opravdu k smíchu.

To nezpochybňuji. Reagoval jsem na to, že Kohoutovi nedali atest na dřevěné rámky. Rolleyes A taky na to, že jsem na žádný výrobek ze dřeva atest neviděl, ale kdejaký plast je atestován na kde co.

Ja jsem koupil plastové bočnice, ale nikdy je nepoužil a používat nebudu. Rámky si vyrobim sám, vosk protočím, náklady minimální. Tedy dávat cca 30-40 Kč za 1 kus se mi nechce.
Ale každému co jeho jest. Nemám s tím problém.
Já začínat v bývalém pásmu včelího moru, tak jdu do celoplastového úlu a plastové rámky. Určitě ne do dřeva. Plast se dá snadno desinfikovat.
(21.11.2014 20:23)vetrak napsal(a): [ -> ]Dobrý den můžete mi ještě někkdo prosím poradit proč když sháním plastový rámek 39x24 mi prodejci asi nechtějí odpovědět na dotaz jestli jejich rámky mají atest nebo certifikát na rámky že mohou přijít do styku s potravinami že jsou nezávadné .U pana žáka takový atest je ,ale na rámkovou míru 39x24 jsem nic nenašel (není nic) a prodejci na tento dotaz vůbec nereagují zatím bez odpovědi.Nemáte někdo s tímto nějaké zkušenosti proč nebo jaký důvod nebo původ rámků jim v tom brání .Budu velice rád pokud někdo má s tímto už nějakou zkušenost velice děkuji

Tak mrkni sem.
(23.11.2014 11:28)maci01 napsal(a): [ -> ]co se může uvolňovat ze dřeva - třeba spory včelího moru. Obecně jsou v tomto plasty odolnější. Tohle strašení je opravdu k smíchu. V čem máte zabalené potraviny? Třeba těstoviny. Průhledný plastový obal s natisknutým logem výrobce. I obyčejné bonbóny jsou jen v plastovém obalu, nebo jednotlivě balené do plastu. Minerální, nebo balenou vodu kupujete taky v plastu a dnes už i pivo. Některé konzervy jsou zevnitř potaženy plastem, že nejdou ohřát přímo v konzervě na čundru. Na závěr jen takovou otázku. Na čem píšete na počítači? Neuvolňuje je se z plastové klávesnice něco škodlivého?

edit: i to psaní obyčejnou propiskou může být problém, v autě je skoro vše z plastů, ovladače na televizi, video apod. plastové rukojeti nožů, plastová prkénka, plastové trubky vodovodního potrubí, rychlovarná konvice je taky z plastu, žehlička se taky netváří, že je bez plastu, povrch v lednici a mrazáku je z plastu a v nich skladujete potraviny na volno, nebo je balíte do plastových sáčků? A tak můžeme pokračovat.

edit2: Doporučuje se výměna díla jednou za 3 roky. Dřevěné rámky se mění po kolika letech?

Trošku si nejsem jist jestli se nehovoří o znečištění ovzduší v místnostech, které jsou plné plastových harampádí a tak se do tohoto tématu pouštět nebudu!
Spíš by mě zajímalo jestli existují odborné studie nebo to jsou opakované mýty o spórech MVP ve dřevě, které zdecimují včelstvo.
Jak by jste dezinfikoval plastový rámek a úl? Nevyřešil by strach u dřevěných rámků ze spór MVP parafínování růmků?
(23.11.2014 17:36)NB1 napsal(a): [ -> ]Nevyřešil by strach u dřevěných rámků ze spór MVP parafínování růmků?

Tak to určitě ne. Ve vosku spory jsou - proto se například před výrobou mezistěn řádně "povaří" atd
(23.11.2014 11:28)maci01 napsal(a): [ -> ]edit2: Doporučuje se výměna díla jednou za 3 roky.
Dřevěné rámky se mění po kolika letech?

Maci, ja posledné roky využívam na osadenie medzistien, každý rok nové rámiky, ale posledných 10 rok. som v 70 včelstvách používal už použité rámiky, ktoré som vyváral vo vode so SAVOM-proti baktériám. Každý rámik je po dobu 3-och rokov v plodisku a ďalšie 3 roky v medníku Ak voda vrie, tak náhodný vosk na rámikoch zo slnečného tavidla (Teplota vody 110-116°C) sa roztopí a pri ňom aj propolis, po vysušení rámiky očistím od zbytkov nečistôt. Doteraz sa vo včelstvách MVP nevyskytol a ani ho neočakávam.
Referenční URL's