Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Plastové rámky
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Zřejmě se tady plete vosk a parafín.

Asi bylo myšleno sterilizace v parafínu.
Omlouvám se, zaspal jsem tu kus debaty.
Plastové rámky o rozměrech 39x24 bílé barvy (jiné v prodeji nikdy nebyly) jsouz lisované z polystyrenu, obchodní název Polystyrol 495 F (BASF). Tento materiál má atest pro styk s potravinami platný pro celou EU. Je to jeden z nejběžnějších materiálů používaných mj. k balení potravin.
Tak mi dnes přišlo prvních 150 ks 2/3 plastových langů na příští sezónu. Objednáno u http://www.bzucimivtom.cz/plastovy-ramek-2-3-langstroth rámky jsou řecké od fa. Anel.

Stručné první dojmy jsou:
Plast nevypadá že by chtěl prasknout při prvním spadnutí. Dá se mírně zkroutit a pruží. Testováno ručně silou "s citem" při +5C. Je naprosto bez zápachu.
Zpracování vypadá dobře, 4 otřepy od vstřiků vprostřed jedné strany mezistěny-půjdou snadno odstranit nožem, ale dovedu si představit i variantu že tam ten otřep nechám. V jednom místě je mírně nedostříknutá mezistěna-nic hrozného, buňka není hluboká 1,5 mm ale cca 1 mm. a jedná se o plochu menší než 2cm2. Viditelné pouze pečlivým zkoumáním a nevidím důvod proč by to mělo včelám nebo mě nějak vadit. Vyskytuje se na více rámcích.
K rozměrům. Horní loučka je vysoká 4mm dolní 2mm. Čistá výška mezistěny je tedy 153mm, čistá délka mezistěny pak 427mm-měřeno necejchovaným metrem ze supermarketu.
Oproti mým původním dřevěným rámkům jsou tyto plastové o 5mm kratší-délka horní loučky včetně oušek je 478mm (ouško 17mm) Mateláckým nástavkem sice o 2mm nepropadnou ale budu je muset při vkládání vystřeďovat, nebo zúžit drážky na ouška tak, aby na jedné straně nebyla mezi nástavkem a boční loučkou "včelí mezera 15mm".
Závěr: při ceně 38kč/ks nevidím nyní důvod proč je nekoupit znovu, pokud budou po příští sezóně spokojené včely i já, zřejmě přikoupím.
Mario,
ja som ich začal skúšať už skôr,
http://www.vcelarskeforum.cz/tema-Jan-Go...4#pid67784
neskôr som na nich zimoval, choval rok včely (s vyrojením Blush)
čo doporučujem:
...navoskovať celú plochu aj bočné časti rámika Wink
...neprehnať to s teplotou cez 100 ceziou, už sa po vychladnutí nemusia vrátiť do roviny Confused
... pri manipulácii mi vadila tenká horná "loučka" Dodgy

obecne ma plastové rámiky nenadchli, ale asi som mal predsudky už pred ich skúšaním,
jediná skutočne zistená výhoda:
...preplodovaný plást (čierny) zošuchneš špachtľou a hotovoTongue
Díky za rady, budou se hoditWink osobně právě úzké horní i dolní loučky považuji za velké plus a čekám že i díky tomu v plodišti bude mít plodové těleso opravdu tvar kruhu přes 2 nebo 3 patra a ne jen úzkou vodorovnou nudli v jednom patře a pak dlouho dlouho nic, než se matka uráčí přelézt.. Hlavně teda aby věděla že se má začít chovat jako na vysokém plástuSmile
Mario, nech ti to na tých plástoch vyjde, držím palce aby si bol s plodovaním spokojný...
Ja som ich tiež skúšal hlavne v plodisku a uvažujem, že ich v hornom rohu "prederavím", prevŕtam aby mali včely pomery ako v plodisku klasickom, teda rýchly presun na druhú stranu plástu..
(a vraj info o zdrojoch znášky, ktoré sa odovzdávajú včelími tančekmi na plástoch nemajú tie správne vibrácie na plaste... Blush)

btw.
nerád by som sa s príspevkom dostal mimo tému, pretože ak rozširuješ včas a "dohora", teda nad plodisko, matka bez problémov preploduje aj tri nádstavky nad sebou a nevadí jej vonkoncom ani 19 mm hrubá horná "loučka" z dreva...
...teda u mňa sa tak matičky správajú Wink a nebadal som vo veľkosti plodiska, či rýchlostii prechodu matky významnejší rozdiel klasika a plast...
Mám v plánu v příští sezoně převést 3letošní oddělky kompletně na plast-3NN jako plodiště a 2 NN jako medník (neco jim asi pomůžou vystavět okolní včelstva). No a v další sezoně už můžu začít porovnávat s těma dřevěnýma co stojí vedle a uvidí se kudy povede moje cesta..
Kamrád je má. Vzal je na zkoušku. Kupuje dál dřevěné.
Edit: při koupi nadšení, pak si to nejak rozmyslel. Chtel jsem je taky koupit, ale rozmluvil mi to
Co konkrétně mu vadilo, čím vám to rozmluvil?
Easy click-y máme v počtu několika stovek, prvotní výhodou je obrovská úspora času proti "klasice", u Langů se nemusí drátkovat a nehrozí, že se mezistěnka zhroutí či zvlní. Zatím maximální spokojenost (mezistěnky dáváme voskové).
Mám je jak s originál horními loučkami na volnou stavbu v rámečcích , tak pro mezistěny ( tam používám jen částečnou mezistěnu, zbytek dostaví) a jsem velmi spokojen. Oproti rámkům Hofmanova typu se krásně vyndávají, oceníte to obzvlášť na jaře. Montáž rychlá jednoduchá. Pouze cena se pořád šplhá výš a výš.
Taky mám ty rámky easy-click. Nemají chybu. Protože jsem začínal, hned jsem si řekl, že nemá cenu si pořizovat nějaké zatavovací trafo a podobný věci a koupil jsem tyto. Montáž jednoduchá, ideální na zaměstnání dětí a ženy; trochu jsem se bál vyvařování, ale pohoda, za chvilku je vše čisté.
Dobré jsou i pro příznivce volné stavby - do horní loučky jsem upnul pár olámaných kousků z mezistěny a včely stavěly jak divé.
Já jsem spokojen. Investice vyšší, ale určitě vyvažuje výhody výše uvedené.
Mám též celoplastové od Žáka, krom prvotního natření voskem jsou ještě manipulačně jednodušší a hlavně - fantasticky se z nich vytáčí a nádherně se odvíčkují. Příští rok je zkusím pouze do medníků.
Nedržela tam pořádně mezistěna. Má 3/4L. Já osobně půjdu cestou rámků od p. Žáka do plodiště. Bohužel jsou pro začátek moc drahé a tak musím postupně. Jinak mám upravené 2/3L rámky kde horní loučka je jen 1cm a ne 19mm. Pomocí hranolu a štětce udělám tenký voskový břit.
Zdravím nemáte někdo náhodou nějakou zkušenost s tímto prodejcem popřípadě jaká barva plastového rámku je pro včelky lepší děkuji za názory.http://www.pokornydacice.cz/ramky/katalo...otreb.html
Na černém je krásně vidět, jak matka klade. Jinak včelám to bude asi jedno.
Zkušenosti s těmito konkrétními nemám, ale myslím že včelám je barva rámku jedno-já mám v úlu tmu. Osobně jsem záměrně koupil černé rámky abych snadno našel vajíčka-v bílých se údajně špatně hledají a moje oči už nejsou co byly dřív Wink Do medníku je to asi jedno.
Černé jsem ještě nezkoušel, takže je to možná ještě lepší, ale to, že se na bílých špatně hledají vajíčka, je pověra. Na plastových je vidím vždy lépe, než třeba na starých voskových.
(30.09.2014 14:29)Petr Křenek napsal(a): [ -> ]Pokud máš na mysli celoplast (rámek i s mezistěnou) pak vím o následujících v ČR běžně nabízených rozměrech: .....44,8x23,2....

prosím niekoho viete o dodavateľovi-predajcovi plastového rámika o výške celého LG, nie 2/3 ? Diki.
Goro, k čemu? Díky tenké horní a dolní loučce přechází matka na plastových naprosto plynule. Jeden typ rámku, jeden typ nástavku. Včely si to uspořádají jak potřebují.
Referenční URL's