Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Plastové rámky
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Tak jsem dnes poprvé válečkoval plastové rámky. První rámky se nějak nedařily. Do některých buněk vosk řádně nezatekl a některé se naopak zaplnily až po samý okraj ( doufám, že si s tím včelky poradí ). Pak jsem objevil Ameriku - vosk musí být řádně horký, nestačí pouze tekutý. S těžkým srdcem jsem tedy opustil taktiku občasného vypnutí hořáku a po celou dobu natírání vosk držel na potřebné teplotě na mírném ohni.

Zkoušel jsem také na jednom místě seškrábnout silnější vrstvu vosku z právě natřeného rámku a bez potíží se podařilo vosk odstranit až na reliéf buňky, ale uvnitř buňky se vytvořily drobné drobty z vosku. Bude to včelám překážet ve stavbě?
Podle pana Žáka, je-li rámek natřený větší vrstvou vosku, včely ho dřív vystaví. Musí však být zachován reliéf buněk.
(23.12.2010 19:40)Petr Machoň napsal(a): [ -> ]Prostě vezmu rámek špachtli seříznu,vložím zpět do včelstva a mám hotovo. Vosk jenom roztavím a je to.

petr
mám otázočku, pri tom požití špachtle predsa zostane v predlisovanom reliefe zbytkový "sajrajt" z buniek - teda na dne bunky zostávajú výkaly lariev a ich košielky...
to vraciaš späť do úľa ?
alebo to pri dezinfekcii medzisteny odstrániš nejakým kartáčom?Confused
Když se rozhodnete dělat dezinfekci, nezůstaen tam nic než čistý plast, pokud vosk jen seškrábnete, včely si se zbytky poradí samy.
Jakou vydrží plastové mezistěny teplotu ?
Radek
Mám zkušenost stejnou jako Nery, včelky si se zbytky poradí samy.
Co se týče teploty tak mám odzkoušeno, že vydrží cca 70 až 80 stupňů.
a to je strašne málo (možno ide o omyl), pretože taký plást nemôžete dať ani do 100°teplej vody a tobôž nie do dobrého slnečného tavidla. Robil som vlastné merania teploty v dobrom slnečnom tavidle, kde teplota vystupovala na 136°C a npr. medzerníky z umelej hmoty sa rozpúšťali.
Našiel som zdroj na googl a tam udáva , že plastový rámik vydrží teplotu do 80°C? Vždy je to málo.
Anton, já je do slunečního tavidla nedávám, vezmu rámek seříznu vosk a ten dám do tavidla..
Pan Žák dělá rámek který snese vroucí vodu, avšak je to o ceně...Dodgy
Jaký je tam ten cenový rozdíl??? a ten rámek co vydrží vroucí vodu je tedy do 90°? máte s nimi někdo zkušenost?
Proč to dělat jednoduše, když to jde složitě že ano...

Tyto rámky se prostě nevyvařují, vosk se jen seškrábne a rámek se hned zas strčí do včelstva. Pokud je potřeba rámky desinfikovat, použije se roztok louhu (což je rozhodně spolehlivější než horká voda).

Komu to vadí, tím lépe, však se živím výrobou dřevěných a těm horká voda ani sluneční tavidlo nevadí Big Grin
Dnes jsem poprvé taky zkoušel natírat plastové mezistěny. První byla katastrofa, poslední byly k nerozeznání od voskových mezistěn. Hold chtělo přijít na ten fígl Wink Základ úspěchu je mít dost rozehřátý vosk a ve větším množství (lépe si drží teplotu). Ze začátku jsem jsem to natíral štětcem jako barvou, tj. roztíral jsem to na co největší plochu, což byla ta největší chyba. Vosk ztuhnul a táhnul se přes buňky aniž by do nich natekl. Když jsem namočeným štětcem jen zakvrdlal na místě, horký vosk naplnil buňku a přebytečný se rozlil do okolních buněk, po vychladnutí se vytvořila prohluběň s nádherným reliéfem buňky. To je taky důvod proč je dobré začít nejdříve u louček - aby se přebytečný vosk měl kam přelít, u louček někdy se tak dobře nerozléval jako v prostředku plástu.
Já jsem koupil na vyzkoušení plastové mezistěny od Mately. Natírám je válečkem, chce to trochu cviku, pak jde dobře. Akorát, jak už psal kolega výše, je potřeba aby vosk (a i váleček) byl opravdu horký, ne jenom tekutý. Pak se mi ale několikrát stalo, že se mezistěna prohnula Sad
Dotaz - na jaké válečky se mám v drogerii ptát - asi to nejsou ty molitanové. Mají nějaké označení? Díky všem, už se nemůžu dočkat až se do toho pustím.

Zatím jsme kontroloval stavbu na loňských Matelovic mez. - mám je prostřídané mezi normálními MS.
Bez problémů.


Jen u vysokého langa jsme měl pocit, že nástavek s plast.Ms váží trochu víc.
Příští várku se chystám převážit, ale odhaduji, že to bude něco málo navíc. Snad se to v kilech medu ztratíSmile
Dnes jsem byl letos už podruhé ve včelách Blush
Mít tak čas častěji...
Nástavek v pořadí třetí odshora, vejš už jen řepka Smile
Pro KaJi, chce to nylonový váleček na barvu, má červenbé proužky.
Zdravím
Tak jsme koupil nylonový váleček, jen ta barva nesouhlasila (to je nějaká norma, nebo vypozorováno) a jelo to jako blesk.
Lépe než když jsme plast. mezsitěny máčel. Tedy byla tam slabší vrstva.

Mně se to líbí, doufám, že včelám taky.

Jen mi nešlo natírání těch bočnic zevnitř. Je to nutné - aby včely přistavěly, nebo je to z touhy po dokonalosti? Tedy jde mi o ty rohy, tam se to blbě natírá.

Ale pokud budou fungovat, získaly si mě.

Doufám, že si na ně včely rychle vydělají. Smile

Čistě opticky vedle mezsitěn do Langa 232 co jsem taky "nalakoval" jsem ocenil ten poměr plást. plochy. Tohle asi skutečně vyloučí ten problém dřeva u NN.
Takže ať je letos dobrá snůška a holky hodně staví. Smile
Zkoušel jsem ty plastové mezistěny natírat štětečkem a celkem to jde. Ale zajímalo by mě, jak moc musí být pokryto voskem dno buněk, protože do některých toho zateče moc a některé to jen tak lehce pokryje...
Dna se nemusíš vůbec dotknout, stačí líznout okraje.
Přesně to jsem chtěl slyšet, díkySmile Mohu vesele patlat dále.
Malý odkaz na voskovanie plastových medzistienok. Je to asi z Ruska, ale veľa sa tam toho nenahovorí... http://www.youtube.com/user/krajnai81#p/u/0/8zKxz2Hk7vA

Referenční URL's
  • Včelařské fórum – o včelách a včelaření: https://www.vcelarskeforum.cz/index.php
  • :