Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Plastové rámky
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
(21.03.2015 15:46)Mlha napsal(a): [ -> ]A také proč nedá na prosby zákazníků, ty zámky jsou jistě dobré, pokud přejdetě 100% na plast, co ne každý chce, tedy proč nevyrábí dvě varianty (se zámkem a bez zámku).

Občas zabrousím i kde nemám a pak nevím co je to ten zámek na plastových rámcích.
Zdravím,

pro informaci posílám rozměry rámků:

Dřevěný rámek 390 x 240 (415) mm
Bílý platový 388 x 239 (414) mm
Žlutý plastový 389 x 239,5 (414,5) mm
Černý plastový 389,5 x 240 (414) mm

+/- nějaký ten milimetr.

Rozdíly tam tedy moc nejsou. Nevím jestli to je dobře (osobně to hodnotím negativně), ale žluté rámky mají navíc na bočních loučkách takové čudlíky zamezující pohyb rámku v nástavku do boku. Bylo to kdysi u Čechoslováku. "Čudlíky", ale znemožní vložení rámků třeba do poly úlů Polských. Široký je v tomto místě cca 440 mm.

Údajně jsou ale na trhu také rámky 39 * 24 z Turecka. Nikde jsem je neviděl, ale údajně nejsou moc dobré. Může to být i ten problém s tou loučkou, který zde byl zmíněn.

Radek Smrčka
Uveď prosím Tě toho dodavatele. A buňky jsou hluboké stejně jako u bílých?
Tak dle mně je dodavatel asi tento :

http://www.pokornydacice.cz/plastove-ramky/

a rozměry se tu už řešily, viz předcházející strana - od př. 561. Pokud jde o ten rozměr u těch čudlíků, tak ten bude asi jiný - odhaduju tak 403 - 404 mm. Pokud by to bylo těch 440, tak se to přeci nikam nevejde - asi chyba při psaní.
Radek Smrčka je odsud - http://www.ivcelarstvi.cz/kontakty/
Koupil jsem na zkoušku několik "žlutých plastových".
Při porovnání s rámky "Žák" jsou méně vymakané. Některé jsou dokonce zkrouceny do vrtule.
Trochu zklamání.
Vím odkud je Radek Smrčka, jde o to od koho bere ty rámky.
Jak řešíte to, když po seškrábnutí díla špachtlí zůstanou kousky košilek na rámku? Čistíte to nějak, nebo to dáte zpátky do včel ať si s tím poradí? Díky
Naskládal jsem 10 rámků do teplé vody z bojleru a zasypal louhem. Košilky slezly, stačilo postříkat hadicí. Zůstal jen vosk, otázka však je jestli je to ještě vosk. V sobotu jsem naložil 4 rámky do čisté vody ale ještě jsem na to nekoukal. Nejlépe vyčistí košilky z plástu od medu, ale takový jsem měl jen jeden.
(30.03.2015 12:51)František Němec napsal(a): [ -> ]Občas zabrousím i kde nemám a pak nevím co je to ten zámek na plastových rámcích.
Zámek to je takové véčko na hoffmanovo ránmku, které do sebe zapadá pokud máte jen rámky pana Žáka (kdyby měl ty stránky, tak to tam bude vidět). Bohužel když to kombinujete s klasikou tak to véčko akorát včely zalepí a je to jen k vzteku.
- hlouba bych řekl, že je stejná jako u těch bílých
- ano, výrobcem je pan Pokorný z Dačic
- rozměr je cca 404, omlouvám se

Asi to tu už bylo, ale konstrukce žlutých a černých je jiná než u bílých. Bílé měly dutou pevnou loučku, což žluté a černé již nemají. Dále svůj názor nepopisuji, jelikož jsem zaujatá osoba Smile, ale strašně se mi líbí konstrukce rámků německého dodavatele viz:

[Obrázky: 407&imgID=1]

Rámek je pevný, funkční, s nízkou spotřebou materiálu a docela i levný (nemají 39*24).

Nejde mi vložit obrázek: http://www.holtermann-shop.de/index.php/...waben.html

Viz koment výše.
Nemají sice 39 ale mají Langa. Na kolik by vyšel tady?
(01.04.2015 14:09)KaJi napsal(a): [ -> ]Nemají sice 39 ale mají Langa. Na kolik by vyšel tady?

Mají jenom 232, tedy 1/1 - original Lang... Cena 55 Kč - základní cena. Pan Žák má jiné. Mám dojem že 2/3.
(31.03.2015 22:57)Mlha napsal(a): [ -> ]
(30.03.2015 12:51)František Němec napsal(a): [ -> ]Občas zabrousím i kde nemám a pak nevím co je to ten zámek na plastových rámcích.
Zámek to je takové véčko na hoffmanovo ránmku, které do sebe zapadá pokud máte jen rámky pana Žáka (kdyby měl ty stránky, tak to tam bude vidět). Bohužel když to kombinujete s klasikou tak to véčko akorát včely zalepí a je to jen k vzteku.

Děkuji za vysvětlení.
Mam takú menšiu otázku... Je potrebné plastove-ramky po oskrabani oskrabani ešte čistiť v horúcej vode alebo ich môžem rovno vrátiť do ula?
Já je vracím, tedy oškrábu hned u úlu a včely nenadávají. V tom je podle mě jejich kouzlo.
(23.12.2010 11:43)petrmachac napsal(a): [ -> ]
(18.06.2010 22:45)Jan Fišar napsal(a): [ -> ]Možná by bylo dobré přidávat do obou včelstev plastové i voskové mezistěny. Pak by to bylo více vypovídající. Takto může být jedno včelstvo v lepší formě nebo v lepší stavební náladě. Asi to vyzkouším také.

U pultíku s plastovými mezistěnami na konferenci jsem zaslechl větu: "Můžouli si včely vybrat, vždy dají přednost vosku před plastem". Jaké jsou vaše zkušenosti?
Vyberou si dřevo a vosk. Mé zkušenosti s plastem: Včely jej zastavují nepravidelně, nedá se vyvařovat. Pokud dáte plastové a dřevěné rámky dohromady postaví nejdřív dřevěné.
U mě loni opačná zkušenost. Polovina úlu osazená dřevem, polovina plastem. Vysypaný roj na náběh a nejdříve vystavěly celoplastové. Do týdne.

Osazeno přesně půl na půl. Žádné zebrování.
Asi je třeba se ptát na značku. V případě plastu od Žáka, včely preferují plast - zkoušeno.

A v případě plast.MS od jiného výrobce, akceptují to, ale žádná hitparáda.
Pokud má někdo zájem o plastové rámky od Žáka 44,8 x 16 cm bezplatně je přenechám . ( použité , oškrábané asi do 50 ks . Pár oušek se mi zlomilo tak nevím přesný počet) Při zasláni poštou účtuji náklady dopravy.
Josef
Referenční URL's