Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Plastové rámky
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Ouška se podle pana Žáka dají přilepit acetonem (bílé rámky, černé nevím).
(06.04.2015 14:52)josef napsal(a): [ -> ]Pokud má někdo zájem o plastové rámky od Žáka 44,8 x 16 cm bezplatně je přenechám . ( použité , oškrábané asi do 50 ks . Pár oušek se mi zlomilo tak nevím přesný počet) Při zasláni poštou účtuji náklady dopravy.
Josef

Nabízené rámky jsou už objednané . Josef
To byla tak strašná zkušenost? Dřevěné se taky ničí a hned je nikomu nedávám....
Chtěl jsem je zkusit a moje závěry . Nemusím používat mezistěny jen se natřou voskem. Vytáčeni medu perfektní jelikož se neborti. Sice se mi ulomilo pár oušek ale měl jsem na to svůj podíl . Nešetrné zacházení .... .

To byl můj začátek a od té doby jsem přešel na volnou stavbu takže i dřevěné rámky do medníku nedrátkuji a nepoužívám mezistěny. Udržují panenské plásty v medníku , poškozené popřípadě některé zaplodované plásty zčásti nebo celé vyříznu a včely je v příští sezoně dostaví.
Malé náklady oproti plástovým.
Asi dva roky jsem je už nepoužíval tak snad aktuálního zájemce potěší.
Josef
za mě - včely preferují (pokud mají na výběr) dřevo s mezistěnou proti plastu (koupeno v ivčelařství - nevím jaký je zdroj), ale plánuju plně přejít na plast v několika úlech a pak se teprve myslím prokáže že to není žádný rozdíl. Rozhodně na plastu nemusím dělat žádné opravy, nebortí se to .. čili souhlasím s tím co psal Josef výše Smile .. a čistí se to nádherně, měl jsem obavu že špachtle poškodí vzorek, ale je to perfektní a bez problémů Smile
orxi a čistil si už aj starú stavbu na plastovom rámiku z plodiska, teda zo zbytkami peľu v bunkách?
Mě šly rámky od žáka krásně čistit, když byly zmrzlé, pěkně se to vše vydrolilo.

josef: Co jsi s těma rámkama dělal, že se ulámaly ouška? Šlo o černé nebo bílé rámky?
(30.03.2015 20:43)vocho67 napsal(a): [ -> ]Koupil jsem na zkoušku několik "žlutých plastových".
Při porovnání s rámky "Žák" jsou méně vymakané. Některé jsou dokonce zkrouceny do vrtule.
Trochu zklamání.

Tak jsem řešil to zkroucení. Údajně to funguje tak, že ten plast má paměť (neznám přesný "plasťácký" název Smile). To znamená, že jelikož není lisován křivý, stačí jen položit na rovnou podložku a cca za 2 hodiny bude zase rovný - v původním stavu.

Z toho plyne, že by se měl skladovat ideálně zavěšený v nástavku nebo nějakém přípravku (dlouhobobé skladování v řádech několika let). Pak by se rámek již nemusel vrátit do původního rovného stavu.
Mohl bych mít skromný dotaz?
Jak je to s použitím plastových rámků v bio provozu?
Nejsou náhodou zakázané?
Jen tak, čistě pro informaci.
Děkuji za odpověď.
To jako, že by se nemohlo stáčet do plastových nádob a dávat víčka na sklenice co mají pogumované těsnění?
Nic se nesmí přehnaně démonizovat.
No já nevím, proto se ptám, jestli je něco dané nějakou vyhláškou apod., jak a co má být v bio provozu.
Toto mám sice jen z doslechu, ale v bio provozu je snad zakázáno používání jiných nástavků, než jen čistě dřevěných, ničím neošetřených.
Zásady ekologického včelaření dle nařízení Rady (ES) č. 834/2007

Vosk a úly
Vosk pro stavbu mezistěn musí pocházet pouze z ekologické produkce. Úly musí být zhotoveny z přírodních materiálů (umělé látky jen u malých částí). Nátěry v úlech pouze z propolisu, vosku nebo přírodních rostlinných olejů. Čištění a dezinfekci lze provádět pomocí sody, hydroxidu sodného, vody, plamene a mýdla. Napadení zavíječem voskovým lze zabránit zmražením, použitím kyseliny octové nebo přípravky proti baktériím.

Plastový rámek zřejmě nebude malá část.
Dnes jsem očistil plastový rámek pomocí špachtle a následně vysokotlakým čističem s ohřevem vody.
Všem,kteří mají k této technologii přístup vřele doporučuji.
Dobry den,

Tiez planujem vyskusat plastovy ramik aj ked vela vcelarov k tomu vztah nema. Asi je to len ta nasa vcelaska skepsa Smile Mate prosim Vas niekto kontakt na predajcu plastovych ramikov na rozmer slovenske B-cko 420x275?

Dakujem pekne
Uz to tu asi je, ale ako je to s vahou plastoveho ramika B vytiahnuteho a prazdneho oproti drevu? Zda sa mi, ze su asi budu tazsie?
nevím vyzkoušel jsem je, pro mě jako včelaře rozhdně pokrok, ale včelám se do toho moc nechce a pokud mají na výběr tak jdou radši do klasiky .. navíc mám pocit, že aj pomaleji staví na plastu Sad
(07.07.2015 12:57)nelo84 napsal(a): [ -> ]Asi je to len ta nasa vcelaska skepsa.

Nemyslim ze je to "skepsa". Vcely sa dorozumievaju mimo ineho aj vibraciami prenasanymi po plaste. Aj ked casto zatavujem medzistenu na spodnu latku, vcely si ju dole vyhryzu a prisposobia si tak cely plast. Ako je to s plastovym ramikom? Neviem ako sa budu vibracie sirit prostredim vosk - plast - vosk. Nie som kritik plastovych ramikov, neskusal som ich, nemozem uplne komentovat. Len mi nepride vhodne slovo skepsa.

M.
Moje jsou výhradně na plastu a letos zatím průměr 50kg na včelstvo. A ještě tam na poslední točení něco bude. Stabilní stanoviště - nekočuji. Takže si to asi řeknou nějak jinak. Stavbu neumím posoudit, ale mě loni i letos každé vystavělo cca 30-40 rámků L2/3.
Mám to v medníkách porůznu, 2/3 od Žáka, a pokud je tam plast je to zavíčkované odshora až dolů, vedle rámky ze dřeva poloprázdné. A to ten plast je i asymetricky, ne přesně ve středu, jak to vyšlo. Takže to není preference středových rámků.

Jestli se objeví cement, tak hned objednávám, NN nástavků je tu pár volných právě na cement.
Ako ich po vytavení vosku dezinfikujete? Len v tej teplej vode ako vyvarujete vosk z nich, alebo dávate nejakú chémiu?

M.
Referenční URL's