Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Plastové rámky
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Jirko, jak jsi řešil regulaci u friťáku? Manželka vyřadila ten svůj z kuchyně, já ho znárodnil pro včely, ale termostat mám od 165 °C.
Tak to ten můj starý umožňuje cca od 50°C a nic jsem řešit nemusel Wink

Jinak bych to řešil tímto : http://www.conrad.cz/vestavny-termostat-...-c.k551699
S něčím takovým počítám. Jen mě napadlo, jestli jsi to neřešil nějak jinak, elegantněji, než je kuchání friťáku.
Na to nepotřebuješ kuchat friťák. Stačí dát ten termostat do samostatné krabičky, kde dáš i zásuvku do které pak zapojuješ friťák. To čidlo je na kapiláře dostatečně dlouhé a prostě ho ponoříš do vosku. Stejně máš víko otevřené a tak nemusíš vůbec dělat otvor pro tu kapiláru. Tuto krabičku s termostatem a zásuvkou pak můžeš použít kdekoliv jinde - třeba i na rozehřívání medu v libovolné nádobě = čidlo do medu a topidlo do zásuvky termostatu.
Navíc je to spolehlivé - nepotřebuješ žádnou elektroniku - vše je to mechanika a tlak kapaliny. Jen neukroutit tu kapiláru.

Nebo to řešít prostě tímto : http://www.conrad.cz/univerzalni-termost...-c.k615910
což je vlastně totéž ale s elektronikou a také obecným použitím.
Ahoj,
pokud pondlouhe odmlce muzu malinko k tematu, na stetcem natrenem plastovem ramku mi jeden oddelek od Milana Havelky vystavel pred par dny cely ramek behem dvou dnu, podotykam, ze prikrmuji (!). Pokud jsem stahnul spachtli stare dilo, uz jsem nikdy nic nenatiral, max. kde byly nedotrene rohy (moje chyba), spachtli jsem rozmaznul do rohu stare dilo a vcely na tom ochotne stavi dal a zanesena dna bunek vycistily podle potreby. Ja jsem spokojen. Pri medobrani je to uzasny pomocnik, nic se neborti, to potvrzuji slova kolegy prede mnou. Stare dilo davam do plastoveho soudku s vikem k dalsimu zpracovani. Ve starsich prispevcich tohohle tematu je odkaz na moji fotogalerii na zonerama. Jeste k tomu staveni, nekdy se i vs ezone stalo, ze na jednom ramku vystavely vcelky jen jakysi ostruvek, duvod tohohle pocinani ale neznam.. Treba nekdo poradi-konec snusky? Omezene kladeni? Obdobi? Za kazdy odkaz budu jen rad.
Krasny letni den vsem!
Honza

Nasel jsem ten odkaz na fotky, pro ty, co jestě nevideli https://www.zonerama.com/janveber/Album/353576
Na Žákových bílých i černých mi po strhnutí staví.
Spíš otázka, čím strhávat?
Zatím vede Pilka na stavební izolace, nabroušená špička, rovnou při medobraní. Tím, že to řeže šikmo se mi to zdá lepší jak rozpěrák nebo špatle.
Karle, u mne vede jednoznacne spachtle...
Honza
Asi záleží na tvrdosti. Mám v medárně nerezovou asi 40mm širokou a ta se prohýbá.
Rozpěrák z nerezu - ten ala USA co je nabroušený - asi 30mm - na včelnici to s ním jde, ale ten šikmý řez je občas někdy taky potřeba, když je tam dost "tmavo", nebo pyl.
Možná jde jen o to jak drží ten vosk co se nanáší na rámek, nebo jak silná je to vrstva, nevím.
A nebo jsme si to představoval jednodušší. Smile

Až budu někdy v dílěn a uvidím kus matroše, nabrousím si něco do V tedy špičaté a trochu na konci ohnuté, aby to V jelo po ploše. Ale není to v podstatě problém, pokud není melecitoza.
Ale ta na panenské stavbě šla dolů výborně vidličkou z nerezu.
Tam kde je pyl a nebo zbytek sladiny, to jde o malilinko hure,a le vazne zadny problem, azto budu serezavat priste, popprsim nekoho, aby to natocil na video Wink. Spachtli mam opravdu pevnou, jak rikam...
Včera jsem prohlížel včelstvo obsazované zhruba před 3 týdny jako roj. Jako pokus jsem jim vložil 9 nenatřených plastových bílých rámků a dvě klasik mezistěny. Vše komplet vystaveno plus divočina do podmetu. Roj byl ale silný, nenatírání bych nedoporučoval.
Já jsem naprosto nadšenej. Mám plast, černý do 100°C. Letos jsem měl snad všechny typy (loni jsem pořídil včely). Měl jsem lipové, pak lipové + bočnice plast a pořídil jsem ještě celoplast. Co si budem povídal, lípa s mezistěnou je top, ale ta práce s tím. Pro někoho, kdo má dílnu a nebydlí v bytě jako já je to o.k., ale u mě sousedi při stloukání 150 ks mezistěn rozhodně nebyli Big Grin Ty plastové bočnice mi přijdou úplně na ho... Při zatavování se drát přiškvařil do plastových háčků, i když jsem použil trafo na pocín. Plast jsem zkoušel jako poslední variantu a zatím si nemůžu stěžovat, až na tu cenu Surprised Prvních několik jsem potíral voskem-zadělal jsem celou kuchyň a s přítelkyní byl oheň na střeše. Pak jsem to vzdal a dal je do úlu bez nátěru. Včelky je za 14 dní komplet vystavily.
Ale uvádějte co to je z rámky, rozměr, původ. Takto je to info k ničemu. Mně na bílých i černých od Žáka stavbu sabotovaly.
(01.08.2015 21:50)KaJi napsal(a): [ -> ]Ale uvádějte co to je z rámky, rozměr, původ. Takto je to info k ničemu. Mně na bílých i černých od Žáka stavbu sabotovaly.

Nechtěl jsem dělat reklamu-Pokorný, Dačice 39x24 Thermo
(30.07.2015 0:41)Honza Veber napsal(a): [ -> ]Karle, u mne vede jednoznacne spachtle...
Honza

zatím jsem čistil jen jeden, pač jsem na něj zapomněl a všimnuli si ho jisté nenechavé zvířátka (jinak nemám plast tak dlouho), takže špachtle v pohodě - vidím to tak, že očistit špachtlí, vhodit do kotle a dál se nestarat ..

nebo jak to máš dál? s tím co naškrabeš?
Tak při podzimním úklidu došlo i na plast.
Zkusil jsem opět nerez špachtli cca 40 šíře ale měkké, hlavně když je v tmavém pyl. Rozpěrák z nerezu lepší, jen tlačil do ruky.

Ale to hlavní z hlediska včelaře povaleče. Nejlepší je to nechat voskožroutům. Tmavé sežerou, světlé nechají a ještě něco uděláme pro bezpečí svých včel.Cool
Někde to vzaly dohola a jen se to vyklopilo, jindy to brali u plastu a šlo to snadno odškrábnout.

Otázka je, zda tam zůstalo dost vosku aby na tom včely stavěly, ale to u těch oškrábaných tmavých s pylem je taky otázka, neboť se to úplně odervalo od plastu, jinde zůstávají náznaky vosku.
Přátelé,
neznáte někdo aktuální ceny, za které p. Žák prodává své l 2/3 rámky? díky
Nejlíp mu zavolat, tak to zjistis přesně. Muj posledni nakup byl cca 43/kus.
Není u celoplastových rámků na škodu, že nemají dostatečně dlouhá ouška oproti dřevěným rámkům?
Přijdou mi na manipulaci docela malé, hlavně když se používají rukavice.
Vadí Vám to někomu, kdo je máte nebo je to OK?
Děkuju za zkušenosti, Pavel.
Mě to nevadí, ale raději používám kleště. To je také tím, že mám studenou a ruka, která musí sahat dopředu, tak to občas schytá Smile a taky mi teda jedna ruka zbyde na další práci...
Jak silná jsou vlastně ouška na celoplastových rámcích?
Mám na mysli výšku ouška, když je rámek klasicky zavěšený v nástavku.
Je to také těch 8 mm, jak to bývá u dřevěných rámků nebo to má jiný rozměr?
Referenční URL's