Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Plastové rámky
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Je mou morální povinností Vás informovat o tom, co se mi přihodilo. Ozval se mi výrobce rámků , http://www.pokornydacice.cz/plastove-ramky ,že četl toto fórum a sám mi z jeho strany nabídnul jako náhradu krabici 10 ks nových rámků. Před hodinou mi je přivezl dopravce. Jsem mile překvapený.
mě se u nich líbí misky na plástečkový med - zkoušel je někdo ?
Marec - to by mne také zajímalo, přijde mě to trošku nepraktické v tom plastu ..
mě naopak super ty misky s předlohou "mezistěny" - včely dostaví, zanesou a stačí jen vyndat a zavřít víčkem ... alespoň takto jsem to pochopil... ale nevím jaká je praxe...
Mě se líbí to jejich cesno na očko. Taky ta střecha s větráním není k založení.
Máte někdo odzkoušeno v jaká barva je lepší u plastových rámků? Jestli třeba staví na všech stejně. Na larvičky bych se přimlouval k černým, v bílých nic moc. Ale ani žlutý ani černý odzkoušený nemám..
v úle je tma tak by jim měla být barva šumák Wink
On se baví o svých očích. Tmavé jsou rozhodně lepší jak bílé. To mohu již porovnat.
Otázka na Zdeňka Barnata
Zdeňku, asi by to pro Tebe bylo zbytečné časové zatížení, ale Ty zásadně odmítáš nízkonástavkové včelaření v oblasti, kde včelaříš, ale co alespoň říkáš na to, že by jsi jeden nebo dva úly zkusil s plastovými rámky, samo sebou, že s nízkými.
Včely údajně mezinástavkovou mezeru mezi plastovými rámky vůbec nevnímají, tedy spíše matka při kladení, protože mezera je velmi malá.
Co Ty na to, nezkusil bys to přece jenom? Wink
Neskusil.Plastové rámky ano ale ne nízkonástavkově. S nízkonástavkovými jsem začínal. Problém mezery mezi patry to jistě řeší proto že propojí patra můstky a divočinou ale nechtěl bych je . Přehrabovat 30 nízkých plástů a stejně matku nenajít se mi nechce. Nástavky jsou prostavěné a propojené je to potom špinavá práce a prasečina když se to posadí spátky. Nebo se ty můstky musejí oškrabat a to je mnoho práce. Z prostavěných můstků kape med po zemi a na boty. Slídilství vzplane okamžitě. Nechtěl bych nízkonástavkové plodiště ani za nic.
Kdo se v sezoně hrabe do plodiště ??? Nízkonástavlově znamená jednoduše a bez starostí.Hledání matky je činnost,která je v efektivním včelaření ta nejmíň efektivní SmilePři manipulaci s celými připravenými nástavky a standartní rotaci se prakticky k postaveným prostavěným můstkům nedostanu a u Žákovo rámků matka bere plodiště jako celek i přes 3-4NN .K barvě dodám,že je to včelkám jedno a lepší hledání je na černých,ale jde spíš jen o zvyk.
(25.12.2015 12:13)Zdeněk Barnat napsal(a): [ -> ]Nástavky jsou prostavěné a propojené, je to potom špinavá práce a prasečina když se to posadí zpátky. Nebo se ty můstky musejí oškrabat a to je mnoho práce. Z prostavěných můstků kape med po zemi a na boty.

Sice plastové rámky nemám, ale z fotek od ostatních tam můstky skoro žádné vidět nejsou, zvláště pokud je dodržena správná včelí mezera.
Mám pár nízkonástavkových úlů s dřevěnými rámky, a ani tam mi to včely vůbec neprostavují.
Problém byl jen u některých nástavků, kde dřevo hodně nabobtnalo a včelí mezera byla hodně velká.
Tam včely pár můstků udělaly. Ale už v podletí, a jen v místě zimního sezení, z důvodu dobrého posunu po zásobách.
Na jaře pak není zas až takový problém to rozebrat, když už je to někdy potřeba.



(25.12.2015 12:13)Zdeněk Barnat napsal(a): [ -> ]Přehrabovat 30 nízkých plástů a stejně matku nenajít se mi nechce.

Zdeňku, k čemu a kdy je tak nezbytně nutné matku najít?
Nemyslím to rýpavě, ale vážně.
Mohl by jsi to napsat?
Děkuju, Honza
Já tam můstky mám, mám je rád, mezera je někdy i jen 6mm a vejde se tam jedna řádka trubčiny. při zvednutí vidím napadení jedním pohledem na stovkách larev.
Nic neškrábu, nástavek většinou vracím.
Nemá cenu vám to furt vysvětlovat. Dvouletou matku a k tomu každou nepovedenou je třeba najít a vymněnit. Dělat každý rok 150oddělků abych vyměnil matky oddělkem.To není ani ekonomické a už vůbec ne úspora práce.A je potřeba vědět jestli tam je matka kterou mám zapsáno a nebo už je tam jiná mladá .Apsolutní většině hobi včelařům nic neříká úspora času a práce. Nikdy se nepochopíme.
Dobrý den.

Mám dotaz na dostupnost celoplastových rámků (včetně mezistěny) pro Optimal (42x17). Googlil jsem, ale nevygooglil. Jedinné, co jsem našel je toto, ale rámek je o jeden centimetr větší.

Nevíte někdo, prosím, jestli je někdo vyrábí ve velikosti 42x17 ?

MK.
Radši mu napiš, ať Ti to přesně změří, protože je dost možné, že tam má chybu.
On tam má celkem dost chyb.
Ale ať to změří fyzicky - přímo na rámku, který má v obchodě, jsem si docela dost jistý tím, že to nemá dobře změřené.
Pokud ano, omlouvám se mu.
Prosím, dej pak vědet verdikt, díky.
Koukněte do linku, tam je 47*17, někde bude mít chybu. Jinak za mne plast ne-e.
no asi to bude 42x18, aj furák predáva také...
http://www.apiprodukt.sk/index.php?route...uct_id=681
Citace: Pre dokonalé vyčistenie v plodisku použitého košielkového rámika používajte vysokotlakový čistiaci prístroj 100 barov so studenou vodou.

Zkoušeli jste to někdo?
Zkoušel loni, kdy se mi zdály rámky dokonale zaasfaltovaný, tlakovou vodou mi to dolů nešlo. Včely je vyčistily daleko líp.
Referenční URL's