Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Plastové rámky
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
A jak vnímají ptáci sedící na větvích jestli stromy koření v písku nebo jílu? Teoreticky.
Ale nějaký článek ze zahraničí že výnos medu při použití plastových rámků je o výrazné procento nižší jsem četl.
Kohoute. To se musis zeptat tech ptaku. Treba ano, co my vime. Ale pokud vim ja, tak stromy nejsou soucasti nejakeho ptaciho superorganismu a take nejsou ptaky vyuzivany k prenaseni informaci. Teoreticky. Ale mozna nove vyzkumy me zavery vyvrati. To uz se ale dostavame mimo ramec diskuze. S temi stromy to bylo jen prirovnani - metafora.
stefano, keď už tá teoretická diskusia mierna opadla, chcel by som sa opýtať, či ti naozaj leží na srdci dobrá pohoda a komunikácia všetkých včiel, nielen tvojich. Pri tvojich to chápem, síce plasty si neskúšal ale pre dobro tvojich včiel ich do plastových rámikov nebudeš nútiť... Chápem ani ja tak nebudem postupovať... ale prečo presviedčaš ostatných že aj ich včelám to urobí dobre?
To potom "bojuj" za volnú stavbu, ešte lepšia,...Wink
Nemam pocit, ze bych nekoho do neceho nutilBig Grin A snazit se presvedcit oponenta v diskuzi je jaksi prirozene.
Nejleší je to vyzkoušet, vidět a vyhodnotit výsledky.

Přesvědčit někoho můžu o tom co vím a mám vyzkoušeno. Jinak jsou to jen hypotézy.
Uz to nechci dal prilis rozpytvavat, ale existuje i neco jako myslenkovy experiment. Hypoteza se da overit i timto zpusobem, Kdybychom museli vse vyzkouset v realu, tak bysme se nikam moc neposunuli. Tim nechci rict, ze kvalitni srovnavaci pokus je k nicemu.

Kazdopadne ted uz vim proc ma tema Termosolarni ul tolik stranek. To bude tim, ze kazdy chtel prispet svou realnou zkusenosti.Big Grin
Tak jim dám mezi plastové rámky jeden na volbou stavbu a tam si můžou chodit kmitat.
Má stefanos689 vlastní zkušenost s plastovými rámky?
My tupouni co potřebujeme matérii Smile nemaje dokonalou imaginaci jsme si ničeho nevšimli, a to dokonce dávám pod plodiště NN i s volnou stavbou. Tady nejde o to zda si všeimne včelař, ale zda to včelám vadí ve snůšce.

Jsou jiné důvody proč nemám plast všude a jen na něco.
Ale po asi 3-4 letech provozu nevidím že by to včelám vadilo.
karle však tou volnou stavbou pod plodiskom s plasťákmi si to zachránil, včely majú kde tancovať, na to potrebujú len plochu 10 cm2...Wink

preto sa ti včely nesťažujú...
teda to nemám overené je to len taký "myšlienkový experiment"
Tak jeste jednou pro mene chapaveBig Grin Plastove ramky ani mezisteny nemam a ani neplanuju. Vhodnost a vyhodnost z hlediska vcelare (mannipulace, udrzba, trvanlivost atd...) neresim. Vhodnost pro vcely ve srovnani s voskem jsem overil myslenkovym experimentem. Je to velice jednoduche a je treba znat jen zakladni logiku. Muzete si to vyzkouset sami. Svoje zavery nikomu nenutim, jen je svobodne prezentuji.
To já jen pro pořádek.
Když sem zavítá začátečník, aby věděl, že tu plastové rámky odmítají i včelaři, kteří nemají praktické zkušenosti s předmětem diskuse.
Já například ještě nechápu, proč někdo přispívá k věci, která ho nezajímá.
A jak dopadne myšlenkový experiment s dělitelným dílem, nízkými nástavky (tedy nepřirozeně necelistvým dílem), obdélníkovým půdorysem tenkostěnných nástavků (oproti dutině ve stromu), atd. ? Smile
(11.02.2016 11:54)goro napsal(a): [ -> ]karle však tou volnou stavbou pod plodiskom s plasťákmi si to zachránil, včely majú kde tancovať, na to potrebujú len plochu 10 cm2...Wink

preto sa ti včely nesťažujú...
teda to nemám overené je to len taký "myšlienkový experiment"

To ne, NN mám hlavně pod plodišti VN nyní i s volnous tavbou, ale původně s voskovými MS z mého vosku. Válcované mezistěny jsou pěkné prkno, jakoby z olova, cínu, . . .
Podle myšlenkového experimentu by to mělo být ideální. A proti tomu NN s plastem.

Co myslíte že vede? Smile Pokud bych připustil že ten rozdíl je významný.
Hosi nechte to byt. Ani jeden jste nepochopili. Vocho nepochopil, ze kdyz neco nemam a neplanuju, presto me muze problematika zajimat. Mara zase nechape o jaky eperiment jde. Formulovat ho lze treba takto:

Predpokladejme, ze kazdy zivy organismus nebo skupina zivych organismu (druh) se vyvinul ve specifickych zivotnich podminkach a prostredi a jeho soucasna podoba je v zasade nejlepsi mozna pro dane prostredi a podminky. Nyni predpokladejme, ze dojde ke zmene v podminkach nebo prostredi. Je mozno tvrdit, ze tento zivy organismus se zmenenym podminkam (prostredi) bud prizpusobi a bude nadale existovat v pozmenene podobe anebo se neprizpusobi a prestane existovat. Dalsi moznosti se nenabizi. Je evidentni, ze prizpusobeni si vyzada jisty cas. Okamzik zmeny podminek (prostredi) nazveme rozhodnym okamzikem. Nyni si predstavme ze v rozhodnem okamziku ma zivy organismus na vyber mezi puvodnimi a zmenenymi podminkami (prostredim). Je duvodne se domnivat, ze tento organismus (druh) si v zasade vzdy zvoli podminky (prostredi), ktere je co nejvice priblizuji k puvodnim podminkam (prostredi)?

PRINCIP: Zivy organismus si voli pro zivot podminky a prostredi, ktere se co nejvice blizi puvodnimu stavu.

TEZE: Puvodni prostredi a podminky jsou pro dany druh nejprijatelnejsi. Akceptace zmenenych podminek (prostredi)je jen dusledkem zaniku nebo promeny vychozich podminek (prostredi).
V pořádku. Já jen tvrdil, že největší odchylkou od toho původního je rámek s voskovou mezsitěnou, že je plastová to je už jen vzhledem k té odchylce daleko větší.

Odchylky:
proměnná velikost úlu,
rámky
mezistěny - daná velikost buněk - to je pro ně podstané, tlouštka mezistěny - to je skoro jako plast
včelařem organizované přerovnávání
včelařem organizovaný výměna díla,
. . . . .
medobranní a krmení
Ale s tim ja nepolemizuju, s tim samozrejme souhlasimBig Grin A ani jednou jsem nenapsal, ze plastova mezistena je nejakym obrovskym zverstvem. A uz se asi budu opakovat, ale je to o kompromisu mezi tim co je vyhodne pro vcelare a tim co je vyhodne pro vcely a to ma kazdy nastavene jinak. Ja jen upozornil na mozna uskali. Pak se ozvaly hlasy, ze bych to musel vyzkouset, jinak do toho nemam co mluvitBig Grin Coz je samozrejme nepatricne. Takze plastici ja vam ty plasty opravdu neberu.Big Grin I zavily plastik ale musi uznat, ze voskovy plast je pro vcely prijatelnejsi nez plast s implantatem. Jak velky vyznam to ma, to uz nemuzu slouzit - to je vec dalsiho badani. Ze se vcely mnohemu prizpusobi, to vsichni vime. Ale kdyby byly plastove mezisteny tak lakave a priajtelne, tak by na nich jiste vcely stavili i bez natirani voskem.
Mám prosbu. Potřeboval bych telefon na výrobce plastových rámku pana Žáka. Jeho internetové stránky už neexistují. Prosím soukromě do pošty. Děkuji.
Referenční URL's