Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Plastové rámky
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
co je to v čase 1:56?
Zařízení na oddělení vosku od medu (centrifuga).
Je jich několik principů, resp. konstrukcí - ve
, které nalinkoval KaJi, je vidět jeden z nich (čas 4:40).
čas 1:21 až 1:26 - to je jaká činnost?
Do buněk se tam strkají trny. To je možné asi jen u přesných plastových rámků.
Nejdřív jsem myslel, že vytlačují med a zbytek vytočí. Rámky se ale zdají prázdné.
Je to narušení struktury manukového medu. Obdobně se to dělá u vřesu - je tixotropní, bez tohoto přípravného kroku se prostě nevytáčí. Nesouvisí to s plastovými rámky.
Myslím, že se tu usilovně (i když nenápadně) pracuje na likvidaci drobného včelaření a pak, až tu budou jen profíci, pak se budou ve velkém používat jen plasty tak, jak to vidíme u profesionálů v západním světě.
(09.10.2016 14:16)tom.50 napsal(a): [ -> ]Myslím, že se tu usilovně (i když nenápadně) pracuje na likvidaci drobného včelaření
Tak to je pěkná blbost. Musím to dělat podle počtu, ale co jsem viděl i v zahraničí Itálie, Německo, tak malejch dost. A v ČR mnohonásobně, jen aby jich bylo stejně odpovědnejch.
PN.
Kdo usilovně a nenápadně pracuje na té likvidaci? A jak, aby jsme byli ve střehu. A do kolik včelstev je to drobné včelařství? 5, 50 nebo 500?
A už jsme zase mimo téma.
nechápu... pokud budu ctít včelařit, tak budu včelařit...... pokud se dám na rybařinu, budu rybařit.... pokud se bavíme o hobby.... a každý koníček něco stojí

profesionálové se řídí trošku jiným pravidlem.... vede je trh
Tak zpátky k tématu, letos jsem si koupil na zkoušku 100 plastových rámků od pana Pokorného z Dačic 50 žlutých a 50 černých. Musí se natírat ne příliš horkým voskem, jinak se kroutí, včely na nich staví vcelku dobře na voskových mezistěnách o trošku líp. Cena pro míru 39x 24 docela příznivá, ještě 200 koupím, ostatní včelstva mám na míře plodiště 39x35 a medník 39x 17, škoda že nevyrábí rámky i na tenhle rozměr, to bych šel jen do plastu.
a tyhle ti tam nevyjdou?????jen ta cena.....

http://www.pokornydacice.cz/plastove-ram...rettyPhoto
Vím o nich je tam centimetr na vícSad
(09.10.2016 21:42)pavell napsal(a): [ -> ]...škoda že nevyrábí rámky i na tenhle rozměr, to bych šel jen do plastu.
Taky bych to bral. Bohužel Pokorný zatím neuvažuje o takovém rozměru.
Existuje však náhrada : Rámek Adamec 390 x 170 mm pro plastovou mezistěnu + Plastová mezistěna pro rámek Adamec 39x17
Jinak ty černé se kroutí víc a častěji dochází k poškození oušek. Bílé jsou z tohoto pohledu lepší, ale zase nevydrží vyšší teploty.

Možná ty Apinovo jsou do medníků i vhodnější - silnější dolní loučka odrazuje matku před přelezením do nízkého nástavku. U těch celoplastových ta šířka loučky (plastu) je tak malá, že je to matce jedno a přelze a naklade z jara i do medníků pokud není mateří mřížka.
A ještě montáž:
(09.10.2016 21:42)pavell napsal(a): [ -> ]ostatní včelstva mám na míře plodiště 39x35 a medník 39x 17, škoda že nevyrábí rámky i na tenhle rozměr, to bych šel jen do plastu.
Mám stejný "problém" taky bych chtěl jít do plastu, ale ten centimetr u těch 39x36 je tam navíc...
Psal jsem p. Pokornému co by to udělalo s rámkem kdybych ho o ten centimetr zkrátil, napsal že neví, že to ještě nikdy nezkušel, zřejmě by to na pevnosti nepřidalo...
tak se chci zeptat, zda to už někdo mezi vámi zkoušel prostě uříznout spodní část plasotvého rámku...? Děkuji
Je to holt škoda, že někdo kdo má zkušenosti, znalosti i možnosti si místo toho aby uvažoval více ekonomicky raději zavede novou míru a začne všechno dělat podle sebe, s tím ať se ostatní přizpůsobí. V tom množství různých rámkových měr přidávat ještě další 39 x 12 a 39 x 36, se mi jeví jako vyhozené peníze a hlavně nekompatibilitu do budoucna.
Když už dělá 39 x 24, tak ty další nové rozměry prostě nechápu.
Chápu ty je ho 2/3 Langy s menší buňkou - chce zkusit něco nového, ale ve světovém rozměru.

Zkoušel jsem jim taky psát, ale jediná reakce je - neděláme, neuvažujeme ani do budoucna.
Já mám rámky od p.Žáka a jsem s nimi spokojen.
Chtěl jsem na druhém stanovišti případně z 39x24 přejít na 39x17, ale ty nejsou, a na absolutně jiný rozměr, navíc nekompatibilní s okolím nepůjdu.
(09.10.2016 14:16)tom.50 napsal(a): [ -> ]Myslím, že se tu usilovně (i když nenápadně) pracuje na likvidaci drobného včelaření a pak, až tu budou jen profíci, pak se budou ve velkém používat jen plasty tak, jak to vidíme u profesionálů v západním světě.

Pre profesionálnych západných včelárov sme drobní včelári všetci... Tam sa včelári s násobkami tisícov včelstiev na každej farme. A je tam ku podivu aj kopa tých drobných - "backyard" včelárov a rôznych alternatívcov a podobne. Toho by som sa určite nebál.
Když tak koukám na Pokorného web, vynořila se mi stejná otázka jako vám.
Proč vymýšlí novou rámkovou míru 39x36?
Došlo mi to, když jsem kouknul, co nabízí dalšího. Prodává hlavně plastové nástavky, které vzniknou sešroubováním horního, spodního a několika středových dílů.
No a z toho vyplývají výšky rámků.
- bez středového dílu výška rámku 12cm
- s jednim středovým výška rámku 24cm, tedy + 12cm středový díl
- se dvěma středovými díly 36cm, + dva 12cm střed dohromady +24cm navíc

Kdyby to ten chlap udělal na velkém trhu tak bude v balíku. U rámkové míry 39x24 se obávám, že se genialita návrhu bude těžko prosazovat Sad

Pokud by ho ekonomika donutila udělat formu na rámky s proměnlivou délkou od 24 po 36cm určitě by na tom vydělali všichni.
škoda že neudělal ty medníčky 39 x 11 bylo by po starostech...
Když to tak vezmu tak ono ta míra 39x36 není zas tak marná pokud bude pořád jako plodiště jako první nástavek ode dna tak by to celkem šlo. Každý cm v plodišti navíc se počítá a při vysokém dnu by to nemusel být až tak velký problém. Přemýšlel jsem i o míře 39x49 což by pro včely bylo možná ideální a pro včelaře vlastně taky, příští rok to na pár včelstvech prubnu a uvidím, je mi celkem jedno že to nedám do medometu. Myslím že i obměna díla by se dala zvládnout jen bych stloukal většími hřebíky popřípadě podlepil aby to rámek vydržel. Co vy na to?
Referenční URL's
  • Včelařské fórum – o včelách a včelaření: https://www.vcelarskeforum.cz/index.php
  • :