Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Plastové rámky
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Marná není, včelám to je asi jedno jestli to je 39 x 36, 39 x 35 nebo 39 x 34,7.
Ale pokud by to mělo pasovat do stávajících systémů, tak 39 je v pohodě, ale ten druhý rozměr by byl lepší buď těch 35, nebo 34,7, případně něco mezi. Pak by se to dalo kombinovat proti 39 x 17, což je docela normálně běžný rozměr.
Takhle si to dělá pro sebe a případně pár známejch nebo lidi, kteří si pořídí vše od něj, ale kombinovat to s nějakou jinou, obzvláště starší výrobou to půjde bez dalších úprav těžko.
Prostě mi to přijde ve stylu, já si to vyrábím - já si to udělám jak chci - svoboda za každou cenu.
Standardy a normy házím za hlavu.
no me by se bez problemu nad dno vesly problem by nastal pokud daval druhy plodiste pak je centimetr navic spatne ale misel bych dat dva mednikovy nastavky na sebe pak by mi to vyslo ale ja mam radsi drevo a volnou stavbu.
(10.10.2016 16:22)pavell napsal(a): [ -> ]Když to tak vezmu tak ono ta míra 39x36 není zas tak marná pokud bude pořád jako plodiště jako první nástavek ode dna tak by to celkem šlo. Každý cm v plodišti navíc se počítá a při vysokém dnu by to nemusel být až tak velký problém. Přemýšlel jsem i o míře 39x49 což by pro včely bylo možná ideální a pro včelaře vlastně taky, příští rok to na pár včelstvech prubnu a uvidím, je mi celkem jedno že to nedám do medometu. Myslím že i obměna díla by se dala zvládnout jen bych stloukal většími hřebíky popřípadě podlepil aby to rámek vydržel. Co vy na to?

Já na to že:

Neradím dát si něco, co by mi dole čouhalo z nástavku, i KTM dál to píše. Jednou pro vždy byste nemohl dát polštář.

Proč polštář? No proto, aby matka nemusela a nechtěla do medníkových NN jak si stěžuje JKL v příspěvku 933. A jakmile dáte mřížku, připravíte se o část medu, někdy rozhodující část medu.

No a s tím souvisí i výhrada k rámku 39x49. Je to nesmysl. Jakmile bude mít matka (vč) celistvý takto vysoký rámek, garantuju vám, že se vám část vč raději vyrojí po omezení plodování než by přešla do medníku. Už výška 35 je nešťastná, kopírujete to od M Havelky, ale máte taky tak obří včelstva? A máte taky výšku nad mořem 272 metrů jako on? A jeho snůškové podmínky taky máte?
Třeba KTM nevčelaří pro med, ten je pro něj okrajový, chová matky a pak je rámek vysoký 35 ideální. Vloni mi M.H. říkal, že se mu tento rámek neosvědčil a že v tom nebude pokračovat. Tak je na zvážení a je třeba se ho zeptat - já to moc neřešil, nemám to a neplánuju a tak jsem se ho nezeptal sám.

Nemusíte se mnou souhlasit vy ani někdo jiný, jen poctivě dávám co vím a co se neosvědčilo mě ve výšce (celý život) od 360 do 460 metrů. Můj táta říkával: Jsi informován, tedy varován a dál je to na tobě.
Tak ať se vám daří. Tom.

Ještě přidám. Mám základní míry 39x30x11 a 39x24x11 a k oběma 39x15x11. Tady u nás byly i roky, že i třicítky si nacpaly med do plodiskovývh rámků, omezily plodování a do medníků toho moc nedaly. Nakonec proto u nás byly vždy obě míry, v letech výborných se třicítce Adamec nevyrovná ani omylem, v letech mizerných je na čtyřiadvacítce aspoň nějaký med.

Už jsem to tu psal mockrát. Za plodiště považuju VN + NN (u obou měr, u 24 někdy dva NN) a tak mám vlastně prostor vysoký 45 a nebo dokonce 54 (nepočítám vč. mezery), ale je to oddělené a lze s tím manipulovat i ve vyšším věku a nebo se nehuntovat (na stáro to poznáte) za mlada, když si myslíte, že nikdy nezestárnete. Prošli jsme si tím všichni, já si třeba málokdy dal říct. Ke své škodě!
Tome od nikoho nic nekopíruju, tuhle míru jsem si vymyslel sám a celkem se mi osvědčila. Neřekl bych že vysoký rámek má vliv na větší rojivost mám 3 rámkové míry v různých kombinacích a podle mě má největší vliv na rojivost stáří matky a prostor v úle. S tím polštářem souhlasím s váhou taky ale pro mě je nyní plodiště 39x35 nejlepší.
Ale jo, jasně. Jen se snažte zapamatovat si heslo mého táty. Nic víc neříkám.

Víte, je celkem úsměvné jak se lidi, i vy, nic ve zlém, otrocky drží půlky základní míry pro NN. Proboha proč? Proč si jako NN nezařídíte takovou výšku, aby vám tam šly plasty z něčeho, co se vyrábí? Taky jsem tak uvažoval a pro 24 jsem měl jen stejné medníky. Až mě jednou napadlo dát na 24 patnáctku. Jde to perfektně!

Tohle vlákno je ale o plastmezistěnách a rámkách a tak co vím. Mám kámoše, který si umí udělat rámky, ale kupuje je, nemá čas, ve své práci vydělá za dobu, než našmudlá rámky tolik, že si je může koupit pětkrát! To samé s drátkováním. A tak kupuje plastové M myslím pro L 2/3 (furt se mi to plete, je 2/3 159?) Musí je ořezat aby šly do rámečku 39x15. Zmáknul natírání voskem, spotřebuje minimum a staví mu na tom dobře. Je s tím náramně spokojený i když jsou drahé a část ořeže a vyhodí.
Asi bych, na vašem místě, uvažoval jako on.
Tome ta půlka má velké výhody, zkuste se nad tím zamyslet a určitě na to přijdete.
Když myslíte, jasně vám výše píšu, že je to fuk. Až to pochopíte, budete o krok dál, jak vy mladí říkáte "o level výš":-D
Tome nemyslel jsem to špatně. Ono se mi v těch polovičních nástavcích dobře mění dílo do plodiště aniž bych musel hrabat do plodiště. Každému vyhovuje něco jiného, já jsem s tím tak jak to mám spokojený.
Zdravím.
Letos jsem poprvé vytáčel z plast. rámků od pana Pokorného. Naprostá spokojenost. Rovnoměrná stavba, rychlost medometu bez limitu, prostavěná celá plocha...

[Obrázky: WP_20160725_20_52_17_Pro.jpg]
Cim jsi ramky natiral
Měl bych jenom dotaz, zda máte někdo zkušenosti z plastovými rámky od Apinova EASY CLICK® s plastovou mezistěnou.
Hlavně jak se čistí od starého díla, zda se můžou vyvařovat,
jak se chovají když se dílo seškrabává špachtlí,
jestli ta plastová mezistěna je dostatečně fixovaná
a v rámku se při čistění neviklá ?
Děkuji
Co se týká čištění tak zatím nemohu radit. Pořídil jsem si je nedávno 17tky na další sezónu a pár jich sestavil. To video
je poněkud zavádějící nebo mi poslali jiné horní loučky - pro volnou stavbu. Drží to jen na dvou caplíkách na každé boční plastové loučce a dole v drážce. Pod horní loučkou je 3-5mm mezera a tedy se to prohýbá. Až to holky postaví tak to vadit nebude, ale při čištění kdoví?
Pokud máte také někdo ty 17tky a máte i zhora drážku, dejte prosim vědět.
(26.10.2016 19:44)Jafil napsal(a): [ -> ]Měl bych jenom dotaz, zda máte někdo zkušenosti z plastovými rámky od Apinova EASY CLICK® s plastovou mezistěnou.
Hlavně jak se čistí od starého díla, zda se můžou vyvařovat,
jak se chovají když se dílo seškrabává špachtlí,
jestli ta plastová mezistěna je dostatečně fixovaná
a v rámku se při čistění neviklá ?
Děkuji

Tady je na místě otázka, proč kupovat po částech, když je možné koupit rámek i mezistěna z jednoho kusu.
Snad jedině cena nebo rozměry mohou být důvod.
Pokud mi dáš odkaz na celoplastové 39x17 budu vděčen. To je totiž ten důvod - neexistence.
Aha, tušil jsem to.
Já to řeším "plnohodnotných 39x12" od Pokorný
Kupoval jsi ty rámky od Pokorného i s plast. nástavky, nebo jsi si je nechal udělat jinde např. dřevěné ?
Ty 39 x 12 jsem kupoval na zkoušku.
Nástavky jsem slepil z XPS polystyrenu.

Je třeba připomenout, že tyto rámky nemají standartní délku 39, jsou delší, do nástavku se vkládají bez mezery.
Chlapi není ta 12ka už hodně malá?
Taky jsem si to myslel.
Když jsou loučky jen milimetrové a délka rámku větší než 39 cm, tak je plocha už významná.

Za zkoušku to stojí.Jen cena by mohla být menší.

Plocha mezistěny bude stejná jako 39x15 ve dřevě.
Pokud by ta cena byla za rámek 39x17 tak by se to dalo, ale další rámková míra a ještě tak malá je pro mě zbytečná. Tak asi zůstanu u plastových rámků 39x 24 v plodišti a v medníku 39x17 klasický rámek.
Referenční URL's