Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Plastové rámky
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Já bych postupoval následovně: do stávajících 27ček vložit jednu 39, nejlépe dřevěnou klasiku s mezistěnou a po jejím vytažení jí přesvěsil do vrchního nástavku i s matkou a nástavky oddělil mateří mřížkou.
Je to lepší udělat obráceně.
Dolů dej vystavět 39 x 24. Jak ti postaví 1 - 2 rámky doplň spodek mezistěnkama - postupně a mezi 1 - 2 nástavek dej mřížku.
Tak to dělají v Polsku každé jaro aby se zbavili virů , varroázy .......
A dobře jim to funguje. F.V.
To mu bohužel nepůjde, protože jak psal, má je vytažený až do podmetu, protože jsou délky 27 cm.
(04.03.2018 11:04)Tini napsal(a): [ -> ]Již se mi to nechce znovu číst, ale proč nenecháš rámky 27 jen ve spodním nástavku a nahoře nevkládáš již jen rámky 24? Tím nepotřebuješ žádný mezidíl.
Případně, jak vystaví pár 24, tak přehodit 27 dole a nahoře jen nově vystavené 24 a odstranit mezidíl.

Rámky 24 nemám vystavěné, mám jen mezistěny. Na zimu jsem musel dát tedy 27, aby měly včely kam uložit zásoby, protože ty mezistěny 24 nestihly vystavět.




(04.03.2018 11:20)TomasoFernando napsal(a): [ -> ]Já bych postupoval následovně: do stávajících 27ček vložit jednu 39, nejlépe dřevěnou klasiku s mezistěnou a po jejím vytažení jí přesvěsil do vrchního nástavku i s matkou a nástavky oddělil mateří mřížkou.

(snad to chápu správně...)

To bych ale asi mohl rovnou jen zkrátit ty stávající 27čky na 24cm, vyhodit distanční rámeček a přehodit nástavky - 27čka by byla dole a 24ka (zkrácená 27čka) nahoře a tam pak třeba měnit dřevo za plast postupně? (od čehož mě tedy místní, co zkoušeli na střídačku plast/dřevo odrazují - prý si včely vyberou radši dřevo a na plast nebudou stavět. Netuším, jak moc je tohle tvrzení založeno na pravdě)
Ale stejně bych se rád zbavil těch dřevěných, abych měl jednotné rámky...

(04.03.2018 15:35)vlcek napsal(a): [ -> ]Je to lepší udělat obráceně.
Dolů dej vystavět 39 x 24. Jak ti postaví 1 - 2 rámky doplň spodek mezistěnkama - postupně a mezi 1 - 2 nástavek dej mřížku.
Tak to dělají v Polsku každé jaro aby se zbavili virů , varroázy .......
A dobře jim to funguje. F.V.


Takže do spodního bys dal místo dvou 27ček dvě 24 plastové a jak je vystaví, tak postupně nahrazovat zbylé 27čky ve spodním nástaku plastovými 24kami?
A až by byl ten spodní plný rámků 39x24, tak prohodit s tím horním nístavkem s 39x27 a vyhodit distanční rámeček (3cm)?
Chápu to správně?
Chápu to tak, že máš včely na 27čkách. Jeden rámek bych vyřadil (takový, který se dá oželet) a dal místo něho 39ku. Po vytažení buněk bych tento rámek i s matkou převěsil do horního nástavku a na jeho místo doplnil další budoucí 39ku. Ty nástavky oddělil MM. Ty 27ky nikdy nebudou bez pylu a zásob. Vždy to bude o nějakých ztrátách. Ale ty se dají na jaře přijmout. Zdroje k nahrazení budou. 27ky postupně vyřazovat, odhadem jeden nebo klidně dva rámky týdně nebo za deset dní. Po posledním odebraném odstranit MM. Lepší bude i převěšovat z horního do dolního. Tím se proces urychlí.
Supec - ano přesně tak.A výměna bude rychlá. Jen nezapomeň být připraven když budou bez snůšky přikrmit.
Hlavně to neprotahuj.Když jím pomůžeš tak za čtrnáct dní ,celý nástavek. F.V.
Díky.
Kdy byste zhruba začali s výměnou? Jsem v polabí, takže tady bude 15°C už teď o víkendu, ale když koukám na ten sníh venku a jak všechno je holé, tak mám pocit, že je ještě čas... Smile

Funkce té mřížky by měla být, aby dospod už matka nekladla, než budou vyměněné všechny rámky předpokládám?
Po výměně všech rámků ve spodním nástavku a potom, co bych přehodil spodní nástavek nahoru a vyhodil ten 3cm distanční rámeček, tak předpokládám, že bych měl mřížku nechat mezi prvním a druhým nástavkem (a na začátku dohlédnout na to, abych matku přesunul do horního nástavku), aby nekladla zase v tom spodním, kde budu zase postupně potom vyměňovat 27cm vysoké rámky za plastové?
To tedy předpokládá, že ty nově vystavěné plastové v tom horním nástavku (horním po přehození odspodu) nebudou celé ničím zaneseny (zásobami/pylem), ay do nich matka mohla klást? Bude klást do úplně nově vystavěných, když nebude mít kam jinam klást?
Doufám, že jí nerozmáčknu, když tam polezu tak často...
Já bych s tím začal po rozkvětu ptačí třešně. Nastuduj si v jakém tvaru klade matka na plástu a jak okolo včely ukládají vše potřebné, ve spodní části to bude touto dobou už dost zakladené, takže min. 21 dní se budou líhnout z buněk včely. A pak začni obměnu.
Nepochopil jsi. Matku uvězním dole.Plod nahoře.
Než ji uvězním nechám vystavět,nebo aspoň začít stavět na dvou rámcích té míry co potřebuješ.
Dole může klást jen do vystavěných nových.Zbytek jsou buď plné plásty medu ,pylu nebo plast.
Hlavně musí být stálí přínos . Za sebe - mám stále těsto 1 kg.Já dávám těsto v tomto případě dolů.
Jak mile plod nahoře vyběhne - odeberu mřížku - seberu staré rámky ............... F.V.
Podělím se s Vámi s mou nově nabitou zkušeností ohledně čistění a obnovy plastových rámků. Včely mi letos koupily tlakovou myčku s ohřevem na čištění různého včelařského nádobí (medomet apod.) a příslušenství. Dnes jsem s tím vlítnul na staré tmavé rámky a byl jsem mile překvapen rychlostí a lehkostí čištění oproti studené verzi vapky. Použil jsem výstupní teplotu 90 st.C, 130 bar a čistil jsem bílé. Po tomto kroku bude potřeba opakovat voskování. To stejně dělám namáčením ve vroucí vodě, takže mě to nijak časově neobtěžuje.
Je mi jasné, že jsem neobjevil Ameriku, píši to pro ty co to do budoucna myslí s plastovými rámky vážně. Já osobně se vracím do plodiště na dřevo a možná za pár let půjdu do volné stavby, ale medníky chci jen plastové panenské. Bohužel mám stovky rámků v plodištích a tak to bude nějaký ten pátek trvat.
Můžu se zeptat jak (čím) držíš rámek při ostřiku tlakovou vodou?
Díky, Pavel
Na paletě chaos hřebíků a rámky se vždy tak nějak zarazí. Zhruba 4 na jeden rámek. Paletu jsem použil nějakou z nábytku s dřevotřískovou deskou. Namočení třeba den předem do kalfasu s vodou by taky nemuselo být od věci

Jo a používám z prodejny s pracovním oblečením holiny, gumové kalhoty a bundu. Poté se umeju hadicí. Na nohy to lítá dost.
Na takovýhle věci by měl mít včelař manželku Wink ta má přeci vždy podržet
A jakou máš značku a typ tlakové myčky? Čištění plastových rámků řeším také.
tohle čtení bych doporučil přečíst před koupí...

https://www.alfin-trading.cz/nez-koupime-tlakovou-mycku


Já kupoval tuhle.

https://www.alfin-trading.cz/tlakova-myc...man-fasa-2

Po startu ohřevu trvá asi 20 s než se vše prohřeje na požadovanou teplotu. Dochází k chlazení v hadici a na rozstřiku. Je dobré si toho připravit více, aby nedocházelo ke zbytečnému zastavování stroje.
(05.09.2018 20:16)TomasoFernando napsal(a): [ -> ]Včely mi letos koupily tlakovou myčku s ohřevem na čištění různého včelařského nádobí (medomet apod.) a příslušenství. Dnes jsem s tím vlítnul na staré tmavé rámky a byl jsem mile překvapen rychlostí a lehkostí čištění oproti studené verzi vapky.

S jakou vapkou srovnáváš?
Já mám nějakou jebku z Mountfieldu. Z takové té akce akce kdy věc za 1600,- zlevní z 6900,- na 3900,- A k tomu rotační trysku. Kdyby měla vydržet 200 hodin provozu tak další kupuju v roce 2040.
Plastovejch rámků mám tak ke třem tisícům a taky je čistím a stěhuju z plodišť. Buňky seškrábnu rozpěrákem, rotační tryskou vymlátím košilky co zbyly v rastru plastové mezistěny. Letos jsem se poprvé setkal se zavíječem, Tak jsem asi 300 rámků k očištění nechal "sežrat". Až klesnou teploty tak tu pandořinu skříňku otevřu.
Dostal jsem darem onehdá tuto. A i když má tlak jako bejk, to kouzlo,které čistí i jiné věci od vosku spočívá v teplotě vody.

https://www.karcher-satter.cz/e-shop/kar...tici-stroj

Také mi tu leží jeden omyl z Lidlu od Parksidu. Za mým rozhodnutím stály zkušenosti.
A samozřejmě je to investice i na jiné práce okolo baráku, mám např. traktor a techniku k němu.
Jo jo. Já ty plastové rámky od vosku čistit nepotřebuju.
(06.09.2018 20:26)Kohout napsal(a): [ -> ]Letos jsem se poprvé setkal se zavíječem, Tak jsem asi 300 rámků k očištění nechal "sežrat". Až klesnou teploty tak tu pandořinu skříňku otevřu.

Abys ses nedivil, zavíječ žere i plast, tak možná to budeš mít okousanější více, než bys chtěl Smile
Díky za odkaz. Wapky s ohřevem jsou astronomicky drahé. Možná to vyřeším starou myčkou na nádobí. Jinak mi to taky řeší zavíječ a když na rámku není med, tak je pěkně čistý.
Referenční URL's